Odroid-HC2 ismertető

ARM alapú minimál NAS a Távol-Keletről, választható oprendszerekkel, alumíniumtömbre szerelve. – írta: Uzsito, 6 éve

Hardver

-Samsung Exynos5422 Cortex-A15 2 GHz és Cortex-A7 1.4 GHz nyolcmagos CPU
-2 GB LPDDR3 RAM PoP
-SATA-III port 3.5" és 2.5" HDD/SSD lemezeknek (USB 3.0)
-Gigabit Ethernet port (USB 3.0)
-USB 2.0 host, UHS-1-képes micro-SD kártya slot
-Soros port UART és RTC battery csatlakozó

A Hardkernel csapata úgy gondolkodott, hogy ha az XU4 alapjául megfelelt az Exynos 5422 SoC, akkor a HC2-ben is helytáll majd. Ezt a chipet egy másik koreai cég, a Samsung fejlesztette 2014-ben. Felépítését tekintve energiahatékony big.LITTLE rendszerben működő, 28 nm-en gyártott nyolcmagos egység, amit főleg mobil rendszerekben láthattunk eddig. Négy nagyobb magja Cortex-A15-ös, 2 GHz-es, míg a kicsik Cortex-A7-esek és 1.4 GHz-es órajelen képesek működni. A SoC az LPDDR3e memóriát szereti, kapott is belőle 2 GB-ot a fedélzetre.

Az ARMv7 architektúrájú CPU sajnos még nem rendelkezik ARM crypto extensions kiterjesztéssel, tehát a titkosítást igénylő feladatokban kicsit jobban meg fog izzadni, azonban még így sem teljesít rosszul a mezőnyben.

Mali-T628 GPU található a lapkában, de a kivezetéseket feláldozták a költséghatékonyság és a helytakarékosság oltárán, így semmiféle megjelenítésre alkalmas kimenetet nem találunk az áramköri lapon. Ez egyben azt is jelenti, hogy az Odroid-HC2 csak hálózatról vagy serial portról menedzselhető, ami más gyártók NAS termékeinél is előfordul.

A SoC rendelkezik 2 db USB 3.0 interfésszel, ezekre a gigabites ethernet és a SATA-III portokat csatlakoztatták megfelelő adapterek segítségével. A hálózati vezérlő a Realtek RTL8153-asa, a SATA feladatokat pedig a JMicron JMS578 végzi, mely támogatja az UAS protokollt és a SAT-ot.

Mindkét csatoló jó minőségű és funkciókban gazdag, továbbá valós USB 3.0 képességekkel vannak felvértezve. Ez utóbbi azért fontos, mert a kártya PC-k esetében nagyon gyakran előfordul, hogy a felszerelt SATA vagy RJ45 csatlakozók valójában egy olcsó és döglassú USB 2.0 kontrollerre vannak bedrótozva, amit a gyártók persze igyekeznek elhallgatni. Így a gyakorlatban sokszor érthetetlenül lassú a SATA-s boardok jelentős részének lemez- és hálózati oldala is. Szerencsére ettől a jelenségtől itt nem kell tartanunk.

Találunk még egy MicroSD kártya slotot, amely a SoC eMMC5.0/SD3.0 hostjához tartozik, és UHS-1 osztályú buszsebességre képes. Mellette helyezkedik el a tápcsatlakozó, ami 12 V-ot kér a 3.5"-os merevlemez miatt, továbbá egy hagyományos USB 2.0 aljzat egyéb eszközöknek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények