Raspberry Pi Zero média center 8£-ból

Van fölös 3 ezer forintod? Tippek a hasznos elköltéséhez, egy Raspberry Pi Zero személyében! – írta: Egy-két, 7 éve

Lirc!

Ez egy extra funkció bemutatása lesz, ami (sajnos, mert el kell menni emiatt még egy boltba) igényel egy 790 Ft-os plusz befektetést is egy infra szenzorra.

Viszont, o-óó a Zeró nem tartalmaz alapból tüskéket vagy csatlakozót az infra szenzor csatlakoztatásához, de sebaj, a megoldás egyszerű, mint 539616/7 :)

Bekötesi útmutató:

Vagy az infra szenzort forrasztod rá az alaplapra, ami egy kevésbé könnyen módosítható megoldás, vagy pedig gémkapocsból egy egyenes darabot levágva lehet "tű" ként az alaplapra forrasztani, és arra rádugni a szenzor kábeleit.
Ezt a leleményes megoldást nyugodt szívvel ajánlom, nem kell amiatt a 3 csatlakozó miatt megvenni az eredeti 40 pines, ugyancsak beforrasztós tüske csomagot, egy megfelelően kiválasztott gémkapocs ellenállása elhanyagolható, és szépen fel is forrasztható. Ezt én egy tompa végű Somogyi Audio forrasztópákával is könnyen el tudtam végezni.

Ezután jöhet a szenzor betanítása, azaz megmutatni neki, hogy milyen infra bejövő jelre mit tegyen meg kedvesen nekünk. Ami még csodaszép a dologban, hogy tetszőleges otthon ,,megmaradt", de még működő TV/DVD távirányítót betaníthatunk neki.

Elsőként a config.txt-hez kell hozzá adni egy sort, ami aktiválja az infra szenzort kezelő keretprogramot a rendszer indításakor. Viszont van egy kis trükk, mégpedig a boot nevű írásvédett partíció. Így írhatóvá kell tenni a boot partíciót, ahol a config.txt található.

mount -o remount,rw /flash

Ezután lehet beletenni a config.txt-be a mi számunkra fontos kis sort. Én javaslom a beépített nano parancs segítségével szerkeszteni a dokumentumot,

nano /flash/config.txt

és a legeslegvégére egy üres sorba biggyeszteni a következőt:

dtoverlay=lirc-rpi

Ezután mentsük el a fájlt, hogy a módosítások ne vesszenek el.

A saját távirányítónk betanításához elsőnek az infra jeleket kezelő szolgáltatást kell leállítanunk:

killall lircd

utána neki is kezdhetünk az infra jelek felvételéhez

irrecord /storage/.config/lircd.conf

Itt kövessük csak a program által mondott utat. Egy kis segítség, hogy milyen gombokat lehet érdemes betaníttatni:

KEY_UP; KEY_DOWN; KEY_LEFT; KEY_RIGHT; KEY_OK; KEY_REWIND; KEY_FASTFORWARD; KEY_STOP; KEY_PLAY;… SUBTITLE;… PAUSE; …ZOOM; …AUDIO; …MUTE; ..EXIT; ...INFO; …MENU; …HOME;

Egyéb parancsnevek megszüléséhez ad segítséget a következő sor, ha esetleg más funkciót is betanítanátok neki. Persze ezt érdemes a betanítás előtt kitalálni, mert különben a másolgatással és felülírással lehet egy kis plusz meló.

irrecord -l
Ha ezzel is megvagyunk mehet egy

reboot

a kicsikének, és újraindítás után már a menüben való navigálást a távirányító megfelelő gombjaival folytathatjuk, sőt a Walking Dead 7. évadjának nézése közben is minden funkciót könnyen el fogunk érni a távkapcs segítségével.

Ha bármi probléma lépne fel, akkor itt lehet találni hozzá még segítséget:
[link]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények