Retro Kocka Kuckó 2

Második alkalommal szerveztem retró számítógép és videójáték kiállítást szülőfalumban, Mártélyon. – írta: hege8888, 2 éve

Előkészületek

Helyszín:
Többen kérdezték, hogy miért Mártélyon, mért nem például Hódmezővásárhelyen csináltam, biztos több látogatója lett volna a Retro Kocka Kuckónak. Nos, a dolog több összetevős, például megfelelő helyszínt (terem is van, asztal is van, nyitottak is a rendezvényre) találni ingyen manapság nem olyan egyszerű...
Mártélyon annyi hátszelem volt, hogy a Faluház vezetője egykori osztálytársam. Ő ad helyet, én vittem neki cserébe programot, ami így a megbeszéltek szerint részben a gyerektáboré is, részben kiállítás is. Továbbá megfért a falusi gyerektáborban az én két fiam is. Fejben megvolt a koncepció is, hogy mit hogyan, hova, hány asztal áll majd rendelkezésre, hol van a falon dugalj, stb…

Leírva így ez nem nagy dolog, de mikor az ember elkezd bepakolni (és valamilyen szinten az idő is ki van mérve), azért jó, ha ez már fejben ki van dolgozva.

A Faluház bejárata a kézműves-molinóval. :)

Otthon már az előző hetek szabadnapjai, majd az azt megelőző péntek, csütörtök , és a hétvége azzal telt, hogy hol a molinókat berheltem, hol pedig átnéztem az összerakott PC-flottát, válogattam a monitorokat, billencseket. Van pár full brand-konfigom, amit úgy értsetek, hogy azonos márka a gép, a monitor, a billentyűzet, netán még az egér is.


Készül a molinó az udvaron. Ki ismeri fel, hogy miből van? :)


Egyik büszkeségem: Olivetti 486-os

Pár szokásos szétkap-ram/vga megigazít után elégedetten nyugtáztam, hogy a hónapok óta nem indított gépek is teszik a dolgukat. Egyedül a kis Fujitsu-Siemens Scovery (Pentium III-500 MHz, 4 MB Ati, kis egybeintegrált "cukiság") sz0patott, hogy most nem indul, de szétkap, csatik fel-le rituálé után az is ment. Már nem emlékszem melyik nap volt, de a párom (itt most azért nagy köszönet neki, hogy elviseli a heppem) estefelé már hívott be, hogy vacsora… Mondom mindjárt, csak lekapok pár lapos monitort a padlásról… Akkor segít, beáll a létra aljába, én csak adogassam le. Oké! (de rendi, pedig eléggé rühelli a hobbym). A harmadiknál megkérdezte hogy:
- Mennyi kell még?
- Már csak 15 db…
- Mi, hogy van a padláson még 15 monitor??
- Van még több is, de most ennyi kell...
Apropó, miért lapos monitor? Tudom, nem igazán autentikus dolog retro gépekhez TFT-ket házasítani, de fogyasztási, és logisztikai praktikumuk miatt én szeretem ezeket az ős 15"-os korai laposokat. (Főleg, ha még beépített hangszórójuk is van, mert akkor még egy dolog megoldva, egy dugalj megspórolva.) A régi játékoknál még úgyse számít a válaszidő, meg a képfrissítés fontossága, a képernyő mérete miatt még szemnek se túl bántó, ha egy régi játék 640x480-ban megy. Azért 4 régi CRT monitort is vittem ki a DOS-os gépekhez, hogy a retro-feeling is meglegyen.

Az egyik egy - számomra érdekes - HighScreen monitor, a képernyő alján egy LCD-kijelző
felel meg a későbbi OSD-menünek. Korábban soha nem találkoztam ilyennel.

A repertoár a tavalyi eszközparknak több, mint a kétszerese volt:

13 db konzol, NES-től XBOX360-ig. (Főleg Pistié az érdem, de párat vittem ki én is)
6 db Commodore, ebből egy Amiga és c64 belőve a 4 személyes Dynablaster/Bomberman-re, a másik négyen (A500, A600, C64, Plus/4), meg ki lehetett próbálni a régi nagy kedvenceket. Mivel a legutóbbi BRSZK-n ezek egy része ott volt, ezekkel nem kellett különösebben előkészülni.
4 db PC Lanba kötve. A Counter Strike 1.6 volt a legnépszerűbb, bár lehetett még Far Cry-t, és UT2004-et is indítani. Pár héttel korábban nálunk egy hétvégi napon Pisti beállította az IP-ket, hogy a helyszínen már csak össze kelljen dugdosni majd a lan-partyt.
16 db PC és 3 laptop 486/DX2-66-tól egy kétmagos Athlonig, egyfajta fejlődéstörténetet bemutatva DOS-tól a Windows XP-ig. Minden gép megpakolva jó pár játékkal, hogy akár gyerkőc, akár hölgy vendég ül géphez, találjon mindenki kedvére valót.


A flotta PC-s része

KEDD:
Mivel hétfőn még melóztam, otthon rohamléptekben ment a cucc összekészítése a garázsban, főleg, hogy a helyszín a lakóhelyemtől jó 10 km-re van. Illetve olyan téren nem akartam hibázni, hogy esetleg egy nyamvadt kábelért, vagy hosszabbítót venni vissza kelljen menni Hódmezővásárhelyre. Azért a készülődésben, majd a terem berendezésénél az sokat segített, hogy egy évet visszapörgetve: kétszer megfordultam Fülén, segítettem be és kipakolni Mári Zsoltinak a szegedi Retro Videójáték és Számítógép kiállítását. Még egyszer gyorsan összeraktam a konfigokat, bekapcs, legalább egy Winamp, egy játék elindít... Majd két kanyarban kivittem a holmit Mártélyra, és bepakoltam a Faluházba. Kaptam kulcsot, így úgy jöttem-mentem, ahogy akartam, nem kellett a Faluház munkaidejéhez igazodnom.
A CRT TV-k már pár nappal korábban egy-egy családi segítséggel kivándoroltak. (köszi tesó) Délután a srácaim, ahogy megszabadultak a táborból, mentünk egyet csobbanni a mártélyi Holt-Tiszában.


A CRT tv-k, meg pár holmi már pár nappal korábban egy-egy családi segítséggel kiutaztak.


Az asztalok nagyjából belőve.


Stílusosan árkádnak hívják a Faluházasok ezt a rész, ahova a konzolok kerültek.

Szerda:
Szerdán Erikkel (aki kollégám-barátom, és kb. Ő is megélte azt a korszakot kockulásban a kilencvenes évek elején, mint én) szereltük be a PC-s részleget.

Még a beszerelés elején vagyunk, a hosszabbítók még sehol.

Készült egy másik molinó is, szőnyeg gyanánt a Kinecthez, hogy az irányítási terület ki legyen jelölve a srácoknak.

Többé-kevésbé zökkenőmentesen ment a dolog, egyedül a külső tápos monitoroknál volt egy kis keveredés a tápokkal, zsinórokkal... Összességében minden gép működött, egy-két gépnél volt a szokásos szétkap, RAM megmozgat rituálé. Csináltam is egy gyors körvideót nap végén.

Már pár órája mentek a gépek, mikor elkezdünk érezni valami tipikus elektromos égésszagot. A Dell-szettem (GX110-es, Voodoo II) Dell CRT monitorjából jött, de egyébként tette a dolgát... Ááá, mondom, biztos az évek alatt rátelepült por az átmelegedett alkatrészeken ad ilyen szagot... Sebaj, a monitort nap végén hazavittem, burkolat le, kifújtam kompresszorral a port, burkolat vissza... Nap végére összeállt a dolog, sőt még a másnapi bepakoláshoz is kicsit előre dolgoztunk, még kipakoltunk 5 asztalt a konzolos-Commodore-os résznek. Elég volt a hosszabbítónk, elosztónk, az összes gép egyszerre felkapcsolva se verte le a megszakítót. (ettől féltem, mert nem ismertem a hálózatot, és azon kívül, hogy megmutatták nekem az elosztó-megszakító szekrényt, több érdemi infót nem tudtak adni, hogy mégis ez mire elég). Pár apróságon kell változtatni (egér, bill, monitor), de összességében megy a mutatvány, én pedig meg megnyugodtam... Délután 16 óra fele a táborból átjöttek a fiaim, a kisebbik büszkén mutogatta a cimboráinknak, hogy ezek Apa gépei, ezen szoktam "ikszszárnyúzni, vagy a Sólyommal lőni a Birodalmiakat.."(Rogue Sqadron ) Elégedetten mentem haza anyámékhoz egy kávéra, a srácokkal úszógatyót húztunk, és ismét mentünk le egyet csobbanni, ami a héten minden nap végén megvolt.

Csütörtök:
Reggel még összekapkodtam a tegnapi elmaradt dolgokat, majd irány Mártély. Az említett Dell monitor visszarak, bekapcs... csak fehéren világított.. Hm, akkor még egy tartalék monitor beállít… Illetve a kis Fujitsu nem akart elindulni… hmm, akkor a Fujitsu monitorját megkapta a Dell (éppen szomszédos gépek voltak), a Fujitsu helyet meg felraktam egy Pentium II-es Acer Travelmate laptopot... Végül ez is jól sült el, mert ezen volt telepítve Pokoli Szomszédok, és a szombati nap folyamán egy hölgy ezt a játékot kereste... Szóval voltak ilyen apróbb technikai problémák, de érkezett Pisti, és inkább a konzolos részt pakoltuk befelé. Gyorsan megbeszéltük, hogy ezt is időrend szerint rakjuk, mint a PC-ket. Ebben végül is volt 3 eszköz, ami tőlem jött, a többi a Pistié. A NES-sel kezdtük a sort, aztán SNES, Sega Megadrive, N64, Sega DreamCast, PS1, PS2, és végül XBOX Classic. Voltunk olyan jó helyzetben, hogy SNESből kettő, Megadriveból 3! (1db első, meg két MD II) volt kiállítva. Ez azért is volt jó, mert így mind a két konzolon volt fixen kirakva egy-egy gép a saját kabala játékával (Mario/Sonic), a többin meg multicartról lehetett csemegézni. Tv, és hely is volt szerencsére elegendő mindehhez. Végül a Konzolos részt zárta a 4 Commodore gép, melyet míg én összeraktam, addig Pisti összelőtte a 4 LAN-os gépet.
Külön helyet kapott egy XBOX 360 Kinect-tel. Tudom, itt már joggal szisszen fel minden retro-párti partyarc, hogy ez hogy fér bele??? Kérem szépen, van, akinek ez már full retro, és rá se néz.. De sokkal inkább a fun-factor miatt hoztam. A Kinect egy más élményt ad (meg sok gyereknek még ennyi évvel a 360 fénykora után se adatott meg, hogy kipróbálja), és mint ahogy említettem, ez a kiállítás egy gyerektábor része is volt, tehát kellett ez ide, mint áram a tanyára. Kicsivel 12 óra előtt meglátogatott bennünket Tercsi Róbert, aki az egyik Retro Fb-csoport adminja. Mint kiderült, Robi párja hódmezővásárhelyi származású, és épp itthon voltak látogatóban. Jót tíz percet beszélgettünk, utána viszont nekünk a szomszédos iskolában az ebédidőnk a táborosokkal kötött volt, így hagytuk Robiékat a teremben játszani, fényképezni. 15:30-ra összeállt a dolog, pár gyerek ismét belépett a napközis táborzárás végeztével.


Nap végére a konzolok is berakva..

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények