Szemben a divattal: hangrendszer építése

Nincs HDMI, távirányító, LED-ek, Bluetooth sincs. A rendszerem csak egy dolgot tud: zenélni! – írta: pechman8, 1 éve

Hangfal, kábelezés

Hangfal

A hangfallal kezdem. Itt ugyanis minden eldőlt! A hangszórónak tapasztalatom szerint meg kell haladnia a 90 dB érzékenységet. Ennél érzéketlenebb hangszórókkal zsákutcába jutottunk. A hangfal meghatározza az erősítőt! Az érzéketlen – álláspontom szerint 90-92 dB alatti – hangszórók teljesítményéhsége ugyanis megfoszt a legjobb eredményt adó kapcsolástechnikáktól. Teljesítménykényszerbe kerülök, ami ellenütemű, többfokozatú, visszacsatolásokkal tovább terhelt erősítőt követel. Ezek hangja számomra jellegtelen. A hangfal másik, tapasztalatom szerint fontos tulajdonsága, hogy minden áramkörtől és kiegészítő sugárzóktól mentes, egyetlen szélessávú legyen. Igen, annak a legrosszabb a frekvenciamenete. De a kevesebb több! Minden kiegészítés ugyan javít a frekvencia meneten, de ront a zene visszaadásának valódiságán. Én a FOSTEX FE206E-n a gyártó által közzétett DBR dobozzal valósítottam meg. Nem állítom, hogy ennél nincs jobb, biztosan van, de én nem tudtam megfizetni. Viszont eddig mindent maga mögé utasított, amit hallottam. Több olyan tapasztalattal is találkoztam, hogy próbálkozott valaki ilyen sugárzóval, de eladta. Nem volt basszus, meg nem volt magas... ilyesmi okok miatt. Nos, én meg azt mondom, hogy a szélessávúnak van csak igazán basszusa, mélydinamikája!

Csilingelő magasak meg nincsenek is a zenében! Nem, nem, ott valami másról lehet szó! Akkor miről lehet szó? Arról, hogy a hangfal mögötti rendszered csapnivalóságát minden kertelés nélkül az arcodba vágta! Mert ilyen. Őszinte. Bízzál benne! Mikor javítod a hibákat, megjön a Hang, falrengető lesz! Ha érzéketlen, és további áramkört, értsd: hangváltót tartalmazó hangfalhoz ragaszkodsz, akkor itt vége is. Kár tovább olvasni. Én sok mindennel próbálkoztam, de egyszerűen nem találok megoldást azokra a problémákra, melyeket a többutas és/vagy érzéketlen hangfalak hoznak magukkal. Az ilyen megoldások elméletben jobb hangzásra képesek önmagukban, de a járulékos problémákkal együtt, összességében mégis rosszabb a hangzás. (Ugyanez a véleményem a “bakelit” lemezjátszókról is.) Természetesen attól, hogy a cikk olvasásának hatására valaki most vesz szélessávú hangszórót rákötve eddigi rendszerére, valószínűleg a rendszere mégis rosszabbul fog szólni vele. Ennek oka az, hogy a szélessávú hangszóró olyan tükörhöz hasonlít, melyben a hangrendszeredet a maga valóságában “látod”! Akkor miért vannak olyan sok hangszórót tartalmazó méregdrága megoldások? Mivel hallottam ilyeneket, és ugyan nem szóltak rosszul, de élettelenek voltak, csak arra tudok gondolni, hogy a gyártó célja a „minél több hangszórót eladni”-elv. De lehet, hogy valami más.

Kábelezés

Jobb kábelekkel jobb hangzást érünk el. Ez tény. Ha a pénz nem számít, talán bármeddig el lehet menni. “Egészen Paksig.” Csak kiváló minőségű kábeleket szabad használni mindenhol. De ha maga a rendszer nem zenél, a kábelek árától nem is fog. Milyen kábeleket használok? Különlegeseket, kiválókat, de nem ezoterikusakat. A belső feszültségvezetők: Belden, ezüstözött nagytisztaságú réz, teflon szigetelés. Zajra érzékeny jel belső továbbításnál: MOGAMI 2330 koax, egy helyen Van Damme. A hangfalkábelem: Sommer Orbit. Ha utánanézel, pár ezer Ft/m mindegyik. Jobban szólnak? Igen. Mennyivel? Éppen hogy csak. Nem csodaszer. Ha valakinek a rendszere nem zenél, akkor ezen semmilyen kábel nem változtat! Én ezzel szemben olyan megoldásokat használok, mely akkorát emel az élményen, hogy gyakorlatilag semmilyen kábel sem tudja ezt elvenni. A plusz pénzt inkább a készülék belső alkatrészeire költsd! Szerintem ez a jó irány. Ez persze megköveteli, hogy magad építs. Ezzel nem írtam azt, hogy villanybojler minőségű kábelek is jók! Azt írtam, hogy mindennek kell legyen határa. Persze ha a pénz nem számít... A kábelezéshez tartozik az egyik ok, amiért nem szoktam belső képet készíteni, pontosabban közzétenni a készülékeimről. Ugyanis én is, mint mindenki, könnyen megtehetném, hogy a vezetékeket összefogom, kötegelővel is, és szépen együtt, párhuzamosan vezetem, könnyű lenne. Ám így az egymásra hatásuk is nagyobb. Emiatt ezt nem teszem. Így viszont nem mutat olyan rendezettséget. Választanom kellett, és a jobb hangzást választottam. Ezzel vajon azt akarom írni, hogy a szépen párhuzamosan vezetett, összefogott vezetékek rosszabb hangját hallani lehet? Nem, nem közvetlenül. A készülék készülékhangját növelem ezzel. Gondolom. Ezért ha nem hagynám távol egymástól a vezetékeket, mindig ott motoszkálna bennem, hogy milyen lenne, ha! A forrasztóónnal is így vagyok. Ezüst és réz tartalmú ónt használok. Sohasem használtam másikat, így nem tudok összehasonlításról beszámolni, de ha rossz minőségű ónt használnék, mindig zavarna, hogy mi lett volna, ha?! Ezt az érzést pedig nagyon nem szeretem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények