USB to S/PDif konverter a modern RIAA, elektroncsövekkel

Végigmegyek azon az evolúción, mely az S/PDif konverterrel folytatott évekig tartó kísérletezésemől szól. – írta: pechman8, 2 hónapja

Bevezető

Jelenleg ez a legfejlettebb konverterem.
Elektroncsöves S/PDif csatolással, és szintén elektroncsöves oszcillátorral. A csöves áramkörök elektrolit kondenzátor nélküliek, természetesen fojtótekercses szűréssel! Még a fűtésük is független! Az éles szem észreveheti, hogy az egyenirányítás nem csöves. Természetesen kipróbáltam úgy is, de meglepetésemre ott nem vált be.

Ebben az írásban bemutatom az általam kifejlesztett és épített elektroncsöves konvertert. Abszolút hiánypótló készülék. Jó példa arra, hogyan tudjuk a legjobb hangzást elérni a múlt és a jelen ötvözésével.

Az utánépített változat:

Alapozás

Miért is kellett egy ilyen készülék egyáltalán?

Minden általam meghallgatott rendszer ugyanattól a problémától szenved. Konkrétan, hogy készülék hangja van. Hangjuk jellegtelen, unalmas. A női énekesek érzelem nélküliek, a férfi énekeseknek nincs karakterük, a hangszereknek nincs testük. Még a százmilliós rendszerek is ilyenek, sajnos. Ennek tapasztalatom szerinti okai:

1. A NYÁK-os kivitelezés miatt a FÖLDELÉS elégtelen kialakítása. Ez a lenagyobb probléma.
2. Maga a NYÁKLAP puszta léte. Különösen nagyfrekvencián működő készülékeknél mint a DAC, konverter.
3. Az indokolatlanul magas teljesítmény miatti VISSZACSATOLÁSOK okozta, az emberi fület zavaró, disszonáns felharmonikusok.
4. ELEKTROLIT kondenzátorok jelenléte.

A FÖLDELÉS problémáját (melyben van az audiophile zenehallgatás Szent Grálja szerintem!) légszereléses kivitelezéssel oldottam meg.
A NYÁK lapok okozta problémát úgy oldottam meg, hogy készülékeim nem tartalmaznak NYÁK lapot.
A VISSZACSATOLÁSOK okozta problémát úgy kerültem el, hogy érzékeny - értsd 95dB feletti - hangsugárzókat használok. Ezért nem kell nagy teljesítmény, így visszacsatolás sem.
Az ELEKTROLIT kondenzátorokat az elektroncsöves kapcsolásokkal hagyhattam el. Ott ugyanis nem kell nagy kapacitás, így elektrolit kondenzátor sem.
Sajnos ilyen készülékek, melyek mindezt teljesítik, nincsenek. Milliókért sem. Nekem kellett megépíteni.
Mindezek együttesen olyan vágyott, de sehol nem hallott közvetlenséggel közvetítik a zenét mely páratlan.

Akkor most térjünk vissza a konverterre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények