Lenovo IdeaPad 100S

Útitársam, a kis vörös: belső szervei egy tabletből származnak, de a teste... mint egy notebooké. – írta: simonzé, 7 éve

Kivitel

Alul-felül ugyan piros a gép külseje, de belül teljesen szokásos, matt fekete műanyag a felület. A kijelző körül két oldalon másfél centis káva, alul-felül kicsit vastagabb. A gép szépen egyben van, pedig nem sok fém van benne. Nemigen tudok recsegést kicsikarni belőle, persze annyira nem is akarok. A szétnyitás az alacsony súly miatt nem egyszerű. A rövid körmömmel nincs könnyű dolgom, ezért egy minifejlesztést hajtottam végre: a gép alsó felére ragasztottam egy celluxcsíkot, amit a végén visszahajtottam, és önmagához ragasztottam. így kaptam egy kis fület, amit megfogva már gyerekjáték a szerkezet szétnyitása. És így esélyt kap minden Kedves olvasó, akinek a termék legagyizása örömöt okoz - Szívesen!. A zsanérok tökéletesen végzik a dolgukat, a kijelző 180°-ig nyitható, és bármilyen szögben masszívan megtartja a könnyű képernyőt. Remegés, rezonálás a legkisebb mértékben sincs, remélem, ez sokáig nem változik.

A gép burkolata mindenütt kopogós műanyag, amolyan Lenovo standard. Megfelelő a minőség, és csak a zsíros foltok látszanak meg rajta. Megoldás: Ne tapogasd zsíros kézzel! A hátlapot csavarok rögzítik, de mivel garancia van, hardverbővítésre pedig nincs lehetőség, eszem ágában sincs benézni alá. A hátlapon csak a négy méretes gumitalp és a hangszórók lyuggatása látható. Az előbbiek remekül végzik a dolgukat, az utóbbira pedig még visszatérek. Szellőzőnyílás nincs a gépen, hiszen a tabletes hardver nem igényel ilyesmit. Melegedést sehol nem tapasztaltam, még több órányi Unreal 2004-ezés után sem volt langyosodás sem, pedig max grafikán toltam. Nem értem, hogy csinálták.

A billentyűzet gyakorlatilag sehol sem hajlik nyomásra, a gombok Lenovo laptopokra jellemző módon járnak, teljesen jó a gépelési élmény. Ehhez kellenek a normál méretű billentyűk. Csak az alsó sor gombjai és a funkcióbillentyűk csökkentett méretűek, könnyű hozzászokni az elrendezéshez. Érdekesség, hogy az F1-F12 gombsornak csak a másodlagos (Fn billentyűs) funkciója a hagyományos szerep. Az elsődleges szerepük a hang, fényerő és a kapcsolatok ki-be kapcsolása. Ezt a Windows világ a Chromebookoktól tanulta, és jól tette, hogy tanult.


A kezelőszervek fekete báránya a touchpad. Bár a mérete, érzékenysége és pontossága rendben van, és a két gombja teljesen elkülönül az érintőfelülettől – ahogy én szeretem – de multitouch-ot nem tud. így nincs csíptetős nagyítás, nincs két ujjal scrollozás, ami fura mód nekem nagyon hiányzik. A másik minigépem 10 colos, de érintőképernyős. Hát a buta touchpad miatt hiányzik az érintőképernyő, könnyű volt rászokni a tabletes scrollozásra. Kárpótol a nyílbillentyűk mellett könnyen elérhető Page up-down páros, de 2016-ban ne legyen már különleges extra egy multitouch-os touchpad... Ezért jár a fekete pont.

A kijelző teljesen jó, a nagy laptopokon már pixelesnek ható 768 p felbontás 11,6 colon tökéletes. Minden vonal éles, ráadásul a panel oldalirányban egyáltalán nem torzul, alulról csak extrém szögnél. Felülről nézve elég hamar elkezd invertálódni, de miután vízszintesbe fektethető a kijelző, ez nem kéne, hogy bárkinek probléma legyen. A fényerő maximuma extrém világos, a minimuma kicsit lehetne sötétebb. De a jelenlegi állapotában is alkalmas éjjel-nappal, akár tűző napon történő használatra is. Sok drága gép példát vehetne erről a panelről.

A két hangszóró sajnos lefelé néz, ezt sosem fogom megérteni. Miért nem használnak normális hangszóró elrendezést a laptopokban, mint régen. Nézzen csak felfelé a hangszóró a kijelző alatt, vagy a billentyűzet mellett két oldalon felül. Mi azzal a baj? Ehh! Szerencsére asztalra téve elég szépen szól a gép, jobban, mint vártam ettől a pici szerkezettől. A hangerő elegendő egy normál nagyszoba betöltésére, de a minőség nem való házibulikhoz. Van viszont jack aljzat, amin keresztül természetesen hibátlan hangot kapunk. Próbaképpen DJ-ztem egyet a fiam PC hangszóróival, és nagy bulit csaptunk a gyerekekkel. :)

DVD olvasó természetesen nincs benne, van viszont Bluetooth. Bár mind a hangszórók minősége, mind a hangerő megfelel egy szoba betöltésére, de az útjaimra elkísér egy mini Bluetooth hangszóró, ami bár mono, de igazán minőségi, kristálytiszta hangot ad ki. (Talán egyszer róla is írok.)

A HDMI aljzat tökéletesen alkalmas a feladatára, a képet egyszerűen tudjuk klónozni, vagy akár kiterjeszteni a TV-re. Ez a szállodában tévézésnél nagyon jól jövős feature.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények