Wonlex GV08 okosóra és GW300 nyomkövető óra

Két órát teszteltem, az első egy klasszikus tudású okosóra, míg a másik célja a nyomkövetés. Ennek segítségével a szülők biztonságban tudhatják a gyerkőcöt aki hordja azt. – írta: FalconKnight, 8 éve

GV08-teszt

Bevezetés, külső

A GV08 a gyártó ár szerinti palettájának a középkategóriájába tehető. Számomra a design nagyon megfogó, tényleg nagyon elegáns óra, jól mutat. Van, aki szerint kicsit talán vastag, számomra ez nem volt zavaró. A felső aranyszínű rész fémből van, és szép textúrája van, egészen prémium hatású. Az óra többi, barna része olcsóbb műanyagból készült, a szíj szilikonból van. Az óra többféle színváltozatban is kapható.

Az előlapon egy 1,5 inches 240 x 240-es felbontású kijelző uralkodik, ez a kijelző meglepően jó képet ad. Ez minden ésszerű szögből jól látszik, elegendő a fényereje kültéri használathoz is. A színei élénkek, a fekete kicsit lehetne mélyebb, de a kép elegendően éles. Összességében a kijelző egy ilyen órához tökéletes minőségű.

Divatos okosóra

Ezen kívül találunk egy kamerát a felső részen, ez mindössze 0,3 MP felbontást tud, így nagy dolgokat nem kell várni tőle, a képek nagyon zajosak, egészen közeli feliratokat sem lehet vele olvashatóan rögzíteni, de mondjuk egy emberi arcot pár méterről lefényképezve egy zajos, de felismerhető képet kapunk. Igazából én sok hasznát nem látom, nehezen tudok olyan gyakorlati helyzetet elképzelni, amikor ezt használnám, főleg ilyen minőség mellett.

A kameránál található a mikrofon nyílása is, ennek a minősége átlagos, távolról beszélve kicsit halk lesz a hang a másik oldalon.
Az alsó részen helyezték el az óra egyetlen gombját. Ezt hosszan lenyomva tartva kapcsolhatjuk be és ki az órát, ha csak röviden nyomjuk meg, akkor felébreszthetjük, illetve kikapcsolhatjuk a kijelzőt.
Az alsó részen a hangszóró nyílását találjuk, ennek a hangereje nagyon jó, kihangosításhoz kényelmes hangerőt tud, zenehallgatáshoz csak korlátozottan használható, mert nagyobb hangerőnél hajlamos recsegni, de nem is ez a funkciója.

Az óra hátlapja leszedhető, ez nagy erőfeszítést igényel. Az óra alapvetően jól össze van rakva, de ennek ellenére a készülékből ki lehet hozni némi recsegést. Főleg amikor az ember csuklóján van, valahogy a hátlapnál a szíj illeszkedését nem találták ki annyira jól, ezen a részen recseg.
A hátlap mögött található egy akkumulátor, aminek a kapacitása 380 mAh, ezzel az erőforrással az óra 2-3 napot bír intenzív használat mellett (sok értesítés, folyamatos Bluetooth).

Egy alkalommal nálam 5 napot is kibírt az óra úgy, hogy a szinkronizáció nem ment folyamatosan, csak amikor hasznosnak találtam, és 2 alkalommal használtam telefonálásra.

Az órának van egy öngyilkos funkciója: ha elkezd merülni, 5 percenként rezeg, csipog, és fél percig bekapcsolva tartja a kijelzőt, így gyorsan feléli a maradék energiáját.

Az órát microUSB-kábelen keresztül tölthetjük. Ez a kicsi akkumulátor nagyon kellemes, töltőtől függően körülbelül 1-2 óra alatt feltöltődik teljesen. Van hely az akkumulátor alatt egy microSIM-nek és egy microSD-kártyának is.

A csomag tartalma

A csomag tartalma

Az óra egy kartondobozban érkezett, gyárilag le volt fóliázva, de az nem tartós használatra lett tervezve, csak a szállítás alatt védte a kijelzőt, szinte rögtön lejött róla. Meglepetéssel tapasztaltam, hogy a kamerát is védi egy ilyen fólia, ez egész sokáig észrevétlenül rajta is maradt.

Az órához hozzácsomagoltak egy fóliát, egy kínai és angol nyelvű használati útmutatót és egy rövid USB-kábelt. Itt szeretném megjegyezni, hogy ezt az USB-kábelt senkinek nem ajánlom használatra, valószínűleg valami nagyon olcsó darab, nagyon vékony vezető lehet benne, én a telefonom töltésére próbáltam használni nem sok sikerrel. Ugyanis ezen a kábelen nagyon kicsi teljesítményt tudott felvenni, és alig töltődött hosszú idő alatt is.

Funkciók

Telefonként

Ezt az órát több módon is lehet használni. Lehet önálló óratelefonként, microSIM-et belehelyezve. Így egy elég butácska telefont kapunk a csuklónkon, amiről csak a kihangosító hangszóróját használva tudunk beszélni, mivel nincs lehetőség headset csatlakoztatására. Az órában minden megtalálható egyébként, ami szükséges ehhez, névjegy és tárcsázóalkalmazás. Ezek az alapfunkciókra használhatók, de semmi komolyat nem kell várni tőlük.

Az óra az aktuális időt nem képes internetről szinkronizálni, pedig adatkapcsolatra fel lett készítve, még egy böngésző is van telepítve. Ezt a böngészőt csak akkor lehet használni, ha az órába helyezett SIM-kártyán van mobilinternet-előfizetés. Ennek sok értelme nincsen, egy nagyon lassú böngészőt kapunk, körülbelül WAP-nézegetésére lenne csak használható.

A beépített egyszerű csengő- és értesítőhangokból válogathatunk, egyéni hangokat nem lehet használni, de üzemmódokat lehet beállítani.

Óraként

Most vegyük sorra az órafunkciókat, tekintsünk el a telefonnal való kapcsolattól. Az órának számomra meglepő módon itt van a legnagyobb gyengéje!

Alaphelyzetben az órán az egyetlen gombot megnyomva megjeleníti az időt egy analóg órán. Több kinézet közül választhatunk, ha megérintjük egy ponton a kijelzőt, válthatunk közöttük. Sajnos azonban csupán három ilyen kinézet közül választhatunk, amik közül a véleményem szerint kettő vállalható, de csak egy az, ami elegáns is és jól leolvasható róla az idő. Ez pedig egy sima, fekete hátterű analóg megjelenítés. Egyébként ezen az analóg képen elhúzva az ujjunkat hozhatjuk elő a telefon főképernyőjét, ahol digitálisan is megjeleníti az időt, de ezt a mozdulatot nagyon határozottan kell végrehajtani, mert hajlamos összekeverni az óradesignok közötti váltással.

A következő, amit elvárunk egy okosórától, az természetesen az ébresztő. Van ébresztőfunkció az órában, kikapcsolt állapotból is képes ébreszteni, be lehet állítani az ébresztés ismétlését is napokra bontva. Ez eddig rendben is van, de azért van pár hiányosság ezzel kapcsolatban is.

Az ébresztő hangját nem lehet beállítani, csak annyi lehetőségünk van, hogy beállítsuk, hogy rezegjen és szóljon, vagy csak az egyiket a kettő közül. Továbbá engem zavart az is, hogy miközben beállítjuk az ébresztőt, sehol nem lehet látni az aktuális időt, pedig van az Androidhoz hasonló notification bar is felül, de sehol nem jelenik meg.

Van naptárunk is, ennek a kinézete nem annyira modern, de legalább adhatunk hozzá feladatokat, amihez leírás és jelzés is kapcsolható.
Sajnos viszont nincs meg minden alap-órafunkció, ugyanis hiányzik néhány olyan dolog, amire egy olcsó digitális óra is képes. Ugyanis az órának nincs stopper- illetve visszaszámláló funkciója! Ez szerintem hatalmas hiányosság, egy csomó felhasználási lehetőséget kizár, ezt én is akartam volna használni, de hiába kerestem rajta...

Sajnos ezek a hiányosságok nem pótolhatóak, nincsenek erre a zárt MTK-s rendszerre telepíthető alkalmazások, így a gyári programokkal kell beérnünk, nem úgy, mint a fejlettebb Android Wear platform esetén.

Telefonnal összekapcsolt mód

A telefonnal Bluetoothon keresztül tud kapcsolódni az óránk. Külső alkalmazás nélkül csupán kihangosítóként tudunk csatlakozni hozzá, egy áruházbeli alkalmazást letöltve használhatjuk ki a teljes tudását: [link].

Ezzel kapcsolódva az órához elérjük az okos funkciókat is. Immáron az óránkon megjelennek a telefonunkra befutó értesítések, melynek teljes szövegét elolvashatjuk, láthatjuk az értesítést küldő alkalmazás nevét és ikonját is, ezeket el is tárolja, később is visszanézhetőek. Ezek az értesítések jól kezelhetőek, a telefonunkon van lehetőségünk beállítani, hogy mely alkalmazások értesítései jelenjenek meg az órán, sőt az órán megjelenő értesítésnél is van olyan opció, hogy több értesítést nem kérünk az adott alkalmazástól.

Ez a rész adja a kütyü hasznát, nekem tetszett, hogy az általam kiválasztott értesítésekről értesülök a karórám rezgéséből, mivel általában én néma módban tartom a telefonomat, de annak rezgését nem mindig érzem, a kezemen az óra viszont minden eseményről diszkrét módon értesít. Mármint a hangja nem fog senkit zavarni, de a Facebook-üzenetek pl. rögtön olvashatóak az órán, ami nem minden helyzetben szerencsés.

Tudjuk irányítani az órával a zenelejátszót is, illetve az FM-rádiót. Meglepően nagy a vezérlés átfutási ideje, de szépen működik, nemcsak a gyári Android lejátszóval, hanem például a deezerrel is. Aki sokat hallgat zenét, az praktikusnak találhatja, hogy nem kell a telefont keresgélni egy szám átpörgetéséhez. Saját tárhelyre képes hangot felvenni diktafonként.

Az órán megjelennek a telefon névjegyei, a híváslista és az SMS-ek is. Indíthatunk hívást az óránkról, vagy SMS-t is küldhetünk. A gépelés nem könnyű, de azért nem is lehetetlen 1,5"-on.
A telefonunkra befutó hívásokat is felvehetjük vagy elutasíthatjuk az óra kijelzőjén.
Kihangosítóként használható az óra, ami vezetés közben viszonylag jól működik, mert közel van az emberhez a csuklója, így nem okoz gondot a kezelés, valamint a mikrofon és hangszóró is elég közel van hozzánk.

Az órával vezérelhetjük a telefon kameráját is, képeket készíthetünk vele távoli kioldással, az elkészült kép megjelenik az óra kijelzőjén is, de sajnos élő előnézetet nem kapunk.

További „okosfunkciók”

Van pár további alkalmazás, amelyek sajnos elég kezdetlegesre sikerültek. Ilyen a lépésszámláló, illetve az alvásminőség-vizsgáló is. Az első alkalmazás annyit tud, hogy ha stopperszerűen elindítunk egy számlálót, akkor számolja, hogy hány lépésnek tippelt mozdulatot teszünk meg az órával (tényleg nem lett volna nagy kérés a stopper, itt meg tudták csinálni). Nem lehet semmi statisztikát csinálni vele, nem lehet szinkronizálni a telefonunkkal az adatokat.

Az alvásminőség-ellenőrző hasonló. Attól függően, hogy a hasonlóan számláló stopper közben mennyit rángatjuk a kezünket, kiírja, hogy aludtunk („Good”, „Bad” és hasonló kulcsszavakkal). Ez nem szolgál túl sok információval szerintem, és nem hagynám magamon éjszakára az órát.
Van még egy alkalmazás, ami beállított időközönként szól, ha nem mozogtunk. Ez hasznos lehet az ülő munkát végzőknek, de több opció nincs, csak ezt a nagyon alap funkcionalitást tudja.

Alább látható egy videó a kicsomagolásról és az óráról működés közben:

Összefoglalás

Ez az óra inkább egy okosabb divatos kiegészítő, mint egy komoly okosóra. A gyári alkalmazások hagynak némi kivetnivalót maguk után, újak telepítésére pedig nincs lehetőség. Vannak egész jól működő funkciói, az üzemidő megfelelő egy ilyen órához. Minden negatívuma mellett jó vétel, ha valaki nem is vágyik többre, mint egy divatos, értesítéseket megjelenítő, kihangosítónak használható órára. Mindez azért van így, mert komolyabb társaihoz képest pofátlanul jó áron, a cikk írásakor körülbelül 8 ezer forintért beszerezhető!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Zeblaze Crystal okosóra

    Pofás okosóra Kínából: ez is megszenvedte az új tulajt, de legalább helytállt.

  • Logout TV: Már a csukló is okos

    Ma egy régebbi okosórát fogok bemutatni: a Motorola 360-at, de inkább azt, hogy mégis mire jó egy ilyen kütyü.

  • Blitzwolf GV18 okosóra

    Gépi csontozású csirkemell hajszálakkal, meg rajta maradt szőrrel: oké, 11.000-ért mit várok, de ez nem okosóra.