Apple asztali gépek - PC, mini PC, barebone, szerver fórum

üzenetek

hozzászólások


Czo
(őstag)

A dokumentacio szerint, megprobalja kitalalni, hogy milyen fileokra lesz/lehet szukseged, es azokat megprobalja lenn tartani (ez szerintem nem megy neki). Ebbe beleszolni nem nagyon tudsz, ha valaminek a letolteset eltavolitod, az csak addig marad eltavolitva, amig ugy nem dont, hogy ujra szukseged van ra (*). A tarhely optimalizalas sem azt jelenti, hogy nincs letoltve semmi, hanem azt, hogy le van toltve minden, de ha betelt a lemez, akkor is hasznalhatod a fileokat, mert ha uj filet kell letolteni, le fog torolni mast. Ezt egyebkent purgable teruletkent tartja szamon, tehat ha mas (azaz nem iCloud, hanem pl te Finderben msaolnal fel valamit) szeretne helyet foglalni, akkor elobb-utobb, fog torolni a letoltott tartalombol (nekem az a tapasztalat, hogy tobbszor meg kell probalni atmasolni, mire lesz tenylegesen hely, tehat ez se mukodik jol).

Ha olyan medialejatszo szoftverrel nyitsz meg onnan valamit, ami tamogatja a kovetkezo filera lepest (pl. VLC vagy MPV ilyen), akkor ez a szoftver vegig fogja olvasni a konyvtarstrukturat. A VLC pl. megnyitja az osszes filet a folderben, hogy kiszedje a fileokbol az infokat (codec, fps, etc, ez az info pl. kell neki az automata subtitle letolteshez is). Emiatt az OS azt latja, hogy ezt a foldert te nagyon-nagyon hasznalod, tehat megprobalja megoldani, hogy mindig le legyen toltve.

Ha kikapcsolod a tarhely optimalizalast, akkor az iCloud Drive tok jol mukodik a gepek kozotti szinkronizaciora hasznalva. Nekem van benne majd 300 giganyi file, amit tokeletesen szinkronizal a gepeim kozott.

(*) Raadasul, nekem a telefont es a tabletet is telepakolja, olyan "folosleges" cuccokkal, amik nekem a oda nem kellenek. Marmint, en szeretnem, ha az iCloud Drive a telefonon mindig csak streamelt lenne (0 byte helyebn foglalassal), de ilyenre nincs lehetoseg. Igy pl. jelenleg mar minden iOS eszkozom 256 gigas, mert mashogy nem lehet ezt birni. De mondhatjuk itt a Messages az iCloudban funkciot is, ahol a dokumentacio ertelmeben nincs is olyan mukodes, hogy nem tartja lenn az osszeset a keszuleken, igy az is "foloslegesen" foglalja a helyet olyan adatokkal, amik megvannak a felhoben is.

Szoval a kulcs, akkora storageot venni, hogy elferjen mindened amit szeretnel, hogy elferjen.

üzenetek