Apple asztali gépek - PC, mini PC, barebone, szerver fórum

üzenetek

hozzászólások


titi12
(tag)

Ezt mondom: a mininek (sem) földelt a csatlakozója, tehát ha a külseje csipked, ott valami egyéb gond van.


cigam
(félisten)
Blog

Mert az a tápegység "betáp" része. De a "másik vége", amit az eszközbe dugsz az már nem földelt:
Meglennék lepve, ha földelést összekötnék a testtel.


Czo
(őstag)

A PowerBook (2005) es a MacBook Pro (2008) nem bizsergett, ha a foldelt hosszabbitoval volt bekotve, vagy ha megforditottad a dugot a 2018-as es a 2023-as MBP-t nem probaltam meg a foldelt hosszabbitoval, csak megforditani probaltam a konnektornal (az mukodott).

Most direkt azert kerestem elo a hosszu kabelt, hogy megnezzem, de nem talaltam meg csak a britt dugosat (ezt fotoztam), de ezekhez meg nem talaltam meg az europai adaptert. Viszont igaz, multimeterrel megnezem majd holnap, hogy mivel van osszekotve.


markknight
(veterán)

Rettenetes ahogy ez az iCloud működik, olyan szinten fapad, hogy az ember eldobja az agyát mennyire gyér.

A gépemre random mikor finderben böngészek (nem icloudos mappákat) akkor valami triggereli cloudot, hogy valamilyen fájlokat töltsön le, mintha én offline szeretném az icloudosakat böngészni. Ez azt eredményezi, hogy FOLYAMATOSAN tele van pakolva a gépem iCloud fájlokkal, olyanokkal amiket nem használok.

És sajnos nem tudom megállapítani milyen folyamat alapján megy. Adott egy sorozat ami nincs meg máshol úgy ahogy nekem kellett ez iCloud-ban van tárolva. Ha a mappát nézem ott a felhő ikon, hogy letölthetem. Ha bemegyek a mappába látom, hogy 30 fájlból 28-at letöltött, ezeket manuálisan kell remove downloads gombbal eltávolítanom. Na, de most nekem van vagy 200 hasonló mappám, marhára nem szeretnék egyesével bemenni és törölgetni őket, hogy csak online tárolja, SŐT. Nem is akarok vele foglalkozni, NE SZEDJEN LE NEKEM SEMMIT OFFLINE AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL!

A táhely takarékoskodás be van kapcsolva, ha úgy van, hogy telepíteni akarok egy nagyobb programot, akkor pofátlanul kiírja a Macos, hogy töröljek valamit mert nincs hely, holott ezt a sok szemetet amit az engedélyem nélkül leszedett simán le tudná kapni.. Ilyenkor mit kell csinálnom? Bemenni a beállításokba és kikapcsolni az iCloud Drive-ot, ez felszabadít minden helyet, de ha meg bekapcsolom akkor ugyanez ismétlődik.

-Letöltött fájlokra nem tudok keresni
-Programot nem találtam ami automatikusan törölné ezeket
-Arra se találtam programot meg beállítást ami kikapcsolja ezeket a letöltéseket.

PLS help, mert kezdek megőrülni.


Czo
(őstag)

A dokumentacio szerint, megprobalja kitalalni, hogy milyen fileokra lesz/lehet szukseged, es azokat megprobalja lenn tartani (ez szerintem nem megy neki). Ebbe beleszolni nem nagyon tudsz, ha valaminek a letolteset eltavolitod, az csak addig marad eltavolitva, amig ugy nem dont, hogy ujra szukseged van ra (*). A tarhely optimalizalas sem azt jelenti, hogy nincs letoltve semmi, hanem azt, hogy le van toltve minden, de ha betelt a lemez, akkor is hasznalhatod a fileokat, mert ha uj filet kell letolteni, le fog torolni mast. Ezt egyebkent purgable teruletkent tartja szamon, tehat ha mas (azaz nem iCloud, hanem pl te Finderben msaolnal fel valamit) szeretne helyet foglalni, akkor elobb-utobb, fog torolni a letoltott tartalombol (nekem az a tapasztalat, hogy tobbszor meg kell probalni atmasolni, mire lesz tenylegesen hely, tehat ez se mukodik jol).

Ha olyan medialejatszo szoftverrel nyitsz meg onnan valamit, ami tamogatja a kovetkezo filera lepest (pl. VLC vagy MPV ilyen), akkor ez a szoftver vegig fogja olvasni a konyvtarstrukturat. A VLC pl. megnyitja az osszes filet a folderben, hogy kiszedje a fileokbol az infokat (codec, fps, etc, ez az info pl. kell neki az automata subtitle letolteshez is). Emiatt az OS azt latja, hogy ezt a foldert te nagyon-nagyon hasznalod, tehat megprobalja megoldani, hogy mindig le legyen toltve.

Ha kikapcsolod a tarhely optimalizalast, akkor az iCloud Drive tok jol mukodik a gepek kozotti szinkronizaciora hasznalva. Nekem van benne majd 300 giganyi file, amit tokeletesen szinkronizal a gepeim kozott.

(*) Raadasul, nekem a telefont es a tabletet is telepakolja, olyan "folosleges" cuccokkal, amik nekem a oda nem kellenek. Marmint, en szeretnem, ha az iCloud Drive a telefonon mindig csak streamelt lenne (0 byte helyebn foglalassal), de ilyenre nincs lehetoseg. Igy pl. jelenleg mar minden iOS eszkozom 256 gigas, mert mashogy nem lehet ezt birni. De mondhatjuk itt a Messages az iCloudban funkciot is, ahol a dokumentacio ertelmeben nincs is olyan mukodes, hogy nem tartja lenn az osszeset a keszuleken, igy az is "foloslegesen" foglalja a helyet olyan adatokkal, amik megvannak a felhoben is.

Szoval a kulcs, akkora storageot venni, hogy elferjen mindened amit szeretnel, hogy elferjen.


Syl
(nagyúr)
Blog

> Ilyenkor mit kell csinálnom?

Gonosz leszek :B
Saját NAS-t beüzemelni, régi gépből szervert építeni.


bandras0226
(aktív tag)

Mac mini M1-et szeretnék formázni. Hiába nyomom a CMD meg az R gombot, mindig a bejelentkezési kép jön be.


Czo
(őstag)

Mert ARM gepeknel, azt nem ugy kell mar: https://support.apple.com/en-us/102603


blakey
(titán)

Kikapcsolod a minit és utána a bekapcsológombot nyomva tartod, amíg meg nem jelenik a kötet és a beállítások menü. Az általad írt módszer Apple Silicon-on nem működik.


bandras0226
(aktív tag)

Oké működik. Megjelent a recovery assistant ablakban egy Activation lock ablak ahol be lehet jelentkezni ID-val. Itt ki is kapcsolhatom? Be tud majd jelentkezni az új gazdája?


markknight
(veterán)

Persze, egy 2 millás gép mellé majd beüzemelek egy ilyet :D


Czo
(őstag)

Ha eladas a cel, akkor erre van beepitett opcio, vagy van valami oka annak, hogy nem dokumentacio szerinti folyamatot csinalod? Azaz, a futo rendszer alatt, a a beallitasokban/general alatt megnyomod a transfer or reset opciot?


Czo
(őstag)

No, ez erdekes. Vettem elemet a multimeterbe :D.

Szoval, a multimeter szerint nem vezet a 2008-as, es a 2023-as MBP es a 2005-os PB haza. Marmint, a sipolos szakadasvizsgaloval nezve nem sipol (vagy ezt nem igy kellene neznem? :D). A csavarok egyertelmuen ossze vannak kotve egymassal (ez ugye varhato is volt, hiszen az mindenut test lesz), viszont a gep testje nincs osszekotve a foldelessel, ahogyan irtad. Mindezt ellenoriztem a 2008-as es a 2023 novemberi MacBook Pro gepen.

Kozben megtalaltam a magyar vasarlasu hosszu kabelemet is, az is foldelt.

Tehat akkor, lehet hogy nem is a foldeles "oldotta meg" a bizsergest, hanem csak az, hogy "forditva lett bedugva" a hosszabbitos kabel a konnektorba?


markknight
(veterán)

Köszi. akkor sajnos nincs mit tenni. Legalább egy kapcsolót berakhattak volna ami offline tartja a dolgokat vagy mondjuk a legalpáribb, hogy lehessen szűrni azokra amik le vannak töltve. Bár lehet azt meg tudom nézni valamilyen tárhely figyelő programmal, valami treesize-hoz hasonlóra gondolok.

[ Szerkesztve ]


madgie
(titán)

Köszi a segítséget, hozzád képest késve megírtam neki én is. Régebbi oprendszereken nem volt ott ez az opció, én is csak azért tudom, mert nekem is Sonoma fut
(nálam landol majd a Minije, elegem lett a 8 gigás M1-gyel való szívásból, az övé meg 16-os)


Syl
(nagyúr)
Blog

Mert egy NAS csak egy 100 ezres gép mellé való? :B
Nekem a gép és az iCloud (valamint Office365) előfizetés mellett is van NAS. Filmek tárolására 100x jobb, mint bármelyik felhő.


markknight
(veterán)

Ja, ezt nem is vitatom, de esetemben nem szeretném TV-re küldeni, se újranézni, csak tárolni, szimplán :) Ezért az egy dologért számomra nettó pénzkidobás.

[ Szerkesztve ]


titi12
(tag)

Egy külső tárhely (SSD) nem felel meg?


rjg
(őstag)

A Google Drive jó áron tudja, amit szeretnél. Szelektív sync, stb.


madgie
(titán)

Meg is jött a gép, egy 16 GB M1 Mini az én 8 gigásomhoz képest... no, direkt költözési asszisztenssel húztam át rá mindent, nehogy az legyen, hogy ja, új oprendszer, biztos azért jobb.

Srácok, 4K videókat vágok FCP-ben, főleg H265-öt, 10 biteseket, de bakker, a 8 GB ram az már biztosan lóf@sz erre. Másfél évig 16 gigás M1 Airem volt, most volt kis ideig 8GB iMac M1, meg az M1 Mini alapmodell... de ezek a 8 GB ramos modellek egyszerűen használhatatlanok voltak erre a célra, még akkor is folyamatosan strandlabdázott a Final Cut, ha minden mást becsuktam a háttérben.

Annyian, annyiféleképp leírták (itt is), hogy elég a 8 GB... nos, ha ilyesmi melóra kell, akkor nem, nem elég, nagyon nem :(

szerk: lehet az is megfogta, hogy egy 4K kijelzőn retina 6K felbontáson használtam, na de ebből nem engedek, a Retina kijelzőkhöz képest ez az az állapot, ahol normál nézési távolságból nem ronda a UI.

üzenetek