általános iskolai rendszergazda - Állásbörze fórum

üzenetek

hozzászólások


Vasti74
(aktív tag)

Sziasztok!

Véletlenül láttam meg a topicot, gondoltam hozzászólok :-)

Én majdnem 20 évig voltam sulis rendszergazda, és 12 évvel ezelőtt hagytam abba eme tevékenységet (országelhagyás miatt) Szóval a múlt évezredben kezdtem, még '94-'95 környékén :-)

Mindig "mellékállásban" csináltam - úgy, hogy dolgoztam egy számtech cégnél, és az a cég kötött az adott (néha több) sulival kötött egy szerződést rendszergazdai tevékenységek ellátásáról.

Kb. akkoriban kezdődött a Sulinet is, amikor én ebbe belecsöppentem: 64-128kbit-es ISDN internet, Novell szerver, rajta proxy, FuSi munkaállomások Win98-Win95 rendszerrel. Komoly volt :-) Bár akkor még a Novell volt A SZERVER rendszer, a cégek is azt használtak: nyomtuk is keményen :-)

Aztán jött a linux, lecserélgettük a legtöbb Novell szervert, ahol lehetett linux + mars párosra :-) De a szerverként futó NT-ket is linux + samba-ra.

Az utolsó 13 otthon töltött évben másik városba költöztem, másik cégnél dolgoztam természetesen (sőt, kettőnél, de a legtöbb ügyfél "maradt velem") és egy sulinak voltam csak a rendszergazdája, de az elég nagy volt: általános iskola, gimnázium és kollégium. Összesen több, mint 100 fix számítógép, nagy épület, sok kábel, sok Wifi AP (akkor még Mesh meg ilyenek nem voltak, a komolyabb technikák meg árban elérhetetlenek voltak - sokszor egy pár ezer forintos valami megvásárlásánál is trükközni kellett)
Három internet kapcsolat (két sulinetes, egy vásárolt) , két szerver (egy linux tűzfal - load balancer stb., meg egy samba DC) , volt minden :-)

Ezt is külsősként csináltam (meg mellette még >20 kis cég rendszergazrája voltam, mindenhol linux szerver volt - és persze sima szervizes melóra is kellett sok-sok időt szakítanom ;-) , néha napokig nem mentem, néha meg napokig ott voltam. Az pl. mindig vidám dolog volt, amikor újra kellett húznom a három géptermet, mindegyikben huszonakárhány géppel :-) Tanítás után lehetett csak nekiállni, és másnap reggel mindennek működnie kellett... Úgyhogy egyet újratelepítettem, mindent beállítottam, minden úgy volt, ahogy lennie kell, aztán image a szerverre. Másnap meg úgy 16-17 óra körül kezdés, a szerverről image-ből újrahúzni minden gépet, beállítgatni az egyedi dolgokat, teszt, teszt, és olyan éjfél - kettő között már haza is értem ;-)

De bírtam nagyon, szerettem az állandó rohanást, napi 12-14-16-18 órában :-) Nem csak a sulis rendszergazdaság miatt, hanem úgy általában ez a fajta IT-s meló ilyen. Az irodákban is zárás után lehetett csak komolyabban nekiállni bárminek...

Mifelénk (Zala megye ;-) kevesen alkalmaztak főállású rendszergazdát, inkább havi pár 10.000 forintért kötöttek egy szerződést egy számtech céggel. Praktikus, mert egy cég nem beteg, nincs szabadságon, nem kell otthon maradnia a beteg gyerek miatt, stb. ;-) , hanem mindig elérhető valaki, ha baj van... És sokkal olcsóbb is.

Nem tudom, manapság hogy mennek a dolgok, mennyi pénz jut fejlesztésre, stb.: de akkoriban eléggé gyászos volt a helyzet. Az egyik terem még egy magos P4 Celeron procis gépekkel volt felszerelve, 40GB-os ATA vinyóval, 512MB és 1GB memóriával... Hát kellett optimalizálni az XP-t, hogy fusson rendesen ;-)

Aztán az elmúlt 12 évben meg felhasználó lettem :-)

üzenetek