általános iskolai rendszergazda - Állásbörze fórum

üzenetek

hozzászólások


Atys01
(csendes tag)

Hello!
Egy ált. suliban dolgozom mint számtech tanár. Emellett nekem kell minden gépet rendbentartani, meg minden számítógépes munkát végezni, persze teljesen ingyen. Van valaki hasonló helyzetben? Mit tegyek hogy megváltozzon ez a számomra áldatlan állapot? Mennyit kérhetnék ezért a melóért?


Tsunami
(senior tag)

Nem tudom arrafelé mik a lehetőségek, pesten ezért a plusszért olyan 40-50k-t elkérnék még, igyis jobban járnak mintha külön embert vennek fel 100-120-ért. Amúgy meg mondd meg, hogy ha nem kapsz plusz lét, lelépsz. Persze ha megteheted, ha nem, akkor áldozat lettél :)


Atys01
(csendes tag)

Hát ez az. Nem akarok áldozat lenni, mert amúgy nem egy rossz hely ez a suli. Csak nem akarok túl sokat kérni, nehogy azt mondják mások olcsóbban dolgoznak.


macilaci78
(nagyúr)

Az hagyján, de Téged elküldenek, aztán felvesznek valami fiatal pályakezdőt, aki meg annyora örül, hogy munkát talált, hogy még fel is mossa a termet! Óvatosan lépj! Szvsz előbb inkább nézz körül más állás után, ha ugyanannyi pénzt tudnál keresni máshol, akkor verd ki a balhét, Legalább legyen egy kettes párod, ha már blöffölsz. :DDD


Atys01
(csendes tag)

Ettől félek én is. Van valaki aki hasonló helyen dolgozik? Neki mi a tapasztalata?


tütüke
(tag)

hali!
Összetenném a két kezem, ha infótanárként dolgozhatnék egy suliban. Szerintem mázlista vagy, nagyon sokan pályáznak a helyedre. Érdemes Macilaci tanácsát megfogadni. csak ugy érdemes lépni, ha már van másik meló kilátásban, mert igy könnyen kirakhatnak. Melyik suli ez? Én is szivesen megpályáznám a helyed :D


Atys01
(csendes tag)

Hello! Csak nem állástalan számtech tanár vagy?


tütüke
(tag)

állástalan biosz- környezetvédelem- számtech szakos tanár vagyok...


5@$
(aktív tag)

télleg okosan dönts, nem könnyű manapság elheylezkedni,
pl nekem nincs papirom semmi tudásról, de szivesen tanitanám a 10 éves pistikéket illetve 11 éves arankákat hekkerkedésre ;]


Atys01
(csendes tag)

Hát sajna nem rózsás a helyzet, mert anno még én is nagy mellénnyel voltam a számtech diplomával, aztán pofára estem... De azért fel kell találnia magát az embernek. Aki ért a számtechez az csinálhat is magának munkát.


Tyrael
(senior tag)

engem is riogattak, de en ugylatom, hogyha mashol nem is Pesten meg eleg sok allaslehetoseg van a temaban.

Tyrael


tütüke
(tag)

Pesten biztosan több akad, mint Nyíregyházán. Ha az illető nő, fiatal házas, és még nincs gyereke, biztos hogy csökkenek az esélyei egy-egy állásinterjún. Az informatika pedig valljuk be, nem egy nőies szakma.


Tyrael
(senior tag)

most rolad beszelunk? :)
amugy szerintem a gyermekes munkaero legalabb annyira hatranyban van, mint az, aki hazas, nincs gyermeke, de tervez.

Tyrael


Atys01
(csendes tag)

Hát ez nem igaz, mert akinek már van gyereke az nagy valószínűséggel később már nem megy el szülni, így biztosabb munkaerőnek tűnik.
Amúgy én is Nyíregyházán végeztem. ;)


Tyrael
(senior tag)

gyerekkel tortenik valami, megbetegszik, stb...
ezt sem szeretik, ott, ahol a gyermektelen hazas noket nem szeretik.
szerintem, de en nem ertek hozza.
nem vagyok se hazas, se no, se terhes, se munkaado. :)

Tyrael


macilaci78
(nagyúr)

Jaja: kisded mellett éjszakázni kell, attól fáradt, kialvatlan a dolgozó, 8 éves koráig biztosan hurcolva van még az orrfolyással is a kölök a dokihoz, otthon kell vele maradni, figyelni, beveszi-e a lázmérőt, miegymást.
Közben jön a következő gyerek, újra a mókuskerékben...

Nem az a baj, hogy valaki gyermektelen friss házas, vagy kisgyermekes, hanem az az alapvető gond, hogy az ebből fakadó távollétek nem tervezhetők és nem lehet őket időtartamukat tekintve keretek közé szorítani. Na ez az, ami egy munkáltatónak az igazi fejfájást okozza! Az nem akkor probléma, hogy az ember most szól, hogy ''Főnők, augusztus utsó két hetében lemennék a családdal Balcsira.'', mert ez egy tervezhető, biztos távvollét, lehet úgy szervezni a munkát, hogy az adott emberre ne legyen szükség, vagy hogy pótolni lehessen a távollétét.

De az, hogy ''Terhes vagyok, ne csodálatos!'' Aztán veszélyeztett terher, még a küszöböt is csak orvosi engedéllyel lépheti át a lakásban, nemhogy dolgozni menjen... Ott a gyes, gyed, miegymás...


Atys01
(csendes tag)

Hát igen a kialvatlanság néha igaz, de nem mindig. Nálunk például nem okozott gondot, és most sem okoz túl sokszor. És már 4 éves a gyerkőc.
Bár az is igaz, hogy az egyik kollaganőnke van két lánya akik szinte folyamatosan betegek...
Ez sajna nagyon nehéz, mert a munkaadaó biztosat akar, a munkavállaló meg munkát...


Atys01
(csendes tag)

Hali!
Újra előveszem a témát, mert van előrelépés! Leülünk a főnökkel tárgyalni. :C
A kérdésem, hogy valaki tud infót arról, hogy egy ált. iskolában mennyit keres egy rendszergazda? Most jó lenne ha pontosabb összeget tudnátok mondani!
Előre is köszi!


Atys01
(csendes tag)

Nem teljesen idevág, de ezért nem akarok új topikot...

Szóval van egy haver, akinek le kellene tennie az asztalra péntekre egy árajánlatot egy önkormányzatnak arra, hogy mennyiért csinálná meg a honlapjukat (ez lenne az első nagyobb munkája), amit majd 2hetente, havonta frissíteni is kellene. Általánydíjban gondolkodnak. Egy elég kicsi falu honlapjáról lenne szó.
Mennyit lehet kérni egy ilyenért?


old gray
(addikt)

Hali!

Én Ormosbányán dolgozok (2000fős település a sötét Borsodban), 1 1/2éve főállású r.gazdaként. Van egy sulinet/közhálós netünk, 2K3 szerver + 47kliens, EU-s pályázat eredménye. Ellátom még a többi közintézmény informatikai feladatait is (önkormányzat, csal.seg. szolgálat, öregotthon, orvosi rendelő etc.). Napi 8 óra meló, nettó 65k a fizetésem! Most erre mit mondjak? ( semmit, munkaidőben is megy a biznisz, kell a mellékes ;] )Összetehetem a két kezem, hogy ilyen álommeló, de ilyen sz.r fizetés mellett.....Közalkalmazottként dolgozok, diplomám nincs, kivágtak tanárképzőről :B

Én úgy gondolom, ez éhbér, de tapasztalatszerzésnek tökéletes terep! Maradok még 1-2évig, és ha elégnek érzem a tudásom, megpályázok/keresek v.mi cégnél melót. Vagy rágyúrok erre: [link][Szerkesztve]


Narxis
(nagyúr)
Blog

Hogy alakult azóta az életetek?


Intruder2k5
(MODERÁTOR)
Blog

Az egyik profilja végleg fel lett függesztve, a másik meg 8 éve nem fórumozik. :D


Narxis
(nagyúr)
Blog

Akkor jó, hátha kedvet kap újra fórumozni. :D De írhat más is aki iskolai rendszergazdaként dolgozik!


akaido
(addikt)
Blog

Akkor folytatom. :)
Most voltam májusban 61. Végzettségemre nézve számítástechnika tanár volnék amit 37 évesen végeztem az ELTE-n. (Van egy tesis tanítói is).
Autodidaktaként Enterprise, C +4 gépekkel kezdtem még a 90-es évek elejé. Első PC-nek minősülő gépem egy 286-os 4 MB EDO RAM-os csodabogár volt, amin 1997-ben kezdtem a Fősulit.
Azóta az első végzés utáni évemben kapcsiból ki kellett építeni egy komplett géptermet, ami a fali UTP vezetékezéstől kezdve a gépek teljes összeszereléséből és Windows 2000-zel történő telepítését is jelentette. Itt foglalkoznom kellett Win2K szerverrel, komplett Leonardo program laborral is.
Gödöllőn folytattam 2004-től -ma is itt vagyok- ahol is egy olyan feladat fogadott, hogy a terem közepén lévő hatalmas kupac alkatrész, táp, gépház, vezetékhalomból két hét alatt építsek működő géptermet. Sikerült végszóra, floppyról klónoztuk a win95-öket egyik HDD-ről a másikra. Aztán a pályázatokkal jöttek a projektorok, újabb és újabb, újabb hálózatkiépítések -amelykeből mindig kihagytak- így az iskola hálózata toldozott foldozottá vált.
Volt aztán itt Novell szerver, szinte egy hónap alatt tönkrement, Saját Linux szerver, vezetői döntésre szűnt meg, most meg egy Synology kis NAS-unk van csak.
E tanév elején "besokalltam", hogy állandóan elszáll a KIFÜ net, és a belső háló is akadozik, és egy villanyszerelő karbantartóval ketten nekiugrottunk és amennyire lehetett észszerűsítettünk, halott kábeleket szüntettünk meg, újradugóztunk, kábelcsa_tornáztunk(és mi is tornáztunk eleget főleg létrán). Elég jól sikerált egész az őszi szünetig, amikor is tegnap visszaérkezve nem volt internet. A központi router PPP LED-je nem világított, ami sok-sok tapasztalatából azt jelenti, hogy nem jön a VodaConnectBoxból az éter. Fel kellett hívni az ügyfélszolit, mert abszolút nem működött, így onnan "hurkoltatták" a hálózatot, majd egy másik (Ge9) portra kellett csatizni a ConnectBoxból az UTP-t. Na azóta kétszer konfigoltam újra a belső hálót, mert lassú minden, a vezetékes és a Wifi háló is, és nem tudom mi a gond, pláne annak tekintetében, hogy van egy központi INEO printer aminek mennie kell az irodából, (plusz page control program), amit folyamatosan láttatni kell kifelé.
Be kellene konfigolni egy Huawei szünetmentes tápot a központi rack szekrényhez, de egyszerűen a manualt nincs időm, erőm elolvasni napközben, így egyenlőre csak van és és működik, de nem véd semmit, tiszta pazarlás sajnos.
Ezen kívül foglalkoznom kell az összes géptermi géppel ez most már két terem összesen 45 Win10-es, és néhány Win 8-as gépét jelenti. Aztán van itt 24 laptop amit 2022 januárjában kaptunk, folymatosan frissíteni kell(ene) őket, mert majd azokon is megy a kompetencia mérés. Van aztán 30 Lenovo tablet, amit a skacok folyamatosan elállítanak, így volt, hogy napokig szívtam a gyári állapot visszaállításával, mert van gugli fiók, amit a három gombos factory reset után nem ismer fel a tablet. Mindenféle tutorial trükk videó alapján lehetett csak működőképessé tenni.
Aztán itt van 55 kolléga akiknek a mindennapi infó nyűge is a nyakamban van.
Ezen kívül két épülete van a sulinak! ami újabb frontot nyit számomra, ott szerencsére azért kevesebb a gond, biztosabb a hálózat a Wifi központi(cég) kiépítése óta. Azonban a Digitális kultúra mint új tantárgy alsóban is megkövetelte egy másik épültbeli mini gépterem létét, ahová régebbi cégek által alapítványnak felajánlott EliteBookok vannak.
Mindezért a futkározásért havi 45 ezret kapok, mivel KRÉTA rendszeradmin nem lehetek, hiszen főállásként Digitális kultúrát tanítok, tesit a hetedikes osztályomban, négy úszás osztályom van, osztályfőnök vagyok, szóval a terheltségem maxon van. Most épp a bal térdem mondta be az unalmast(6 térdműtétem volt), és térdrögzítővel járok be dolgozni, de valszeg kénytelen leszek elmenni orvoshoz, mert nem javul, csak dagad.
Na egyenlőre ennyi, és most iszok egy Heinekent. :)

[ Szerkesztve ]


Narxis
(nagyúr)
Blog

Te jó ég ez nagyon komoly!😱 Én most megyek interjúra iskolai rendszergazdának, hát ezek után amit leírtál nagyon bizonytalan lettem...


akaido
(addikt)
Blog

Nyilván minden helyzet más, és más kihívásokat tartogat.
A kb. két évvel ezelőtti tankerületi iskolai rendszergazda meeteng alapján szerintem kisebbségben voltak a hozzám hasonló kollégák, azaz sulik többségében van főállású rendszergizda, plusz minimum egy központi szerver, szóval a mienkénél jobb a helyzet.
Egy főállású rendszergazdának talán nem kell ötfelé szakadnia mint nekem aki a főállása mellett fix időre szóló szereződéssel látja el ahogy tudja a feladatokat. "Slusszpoénként" érkezik újabb 30 Lenovo Touch Screenes laptop, csak hogy pihenhessek...


Vasti74
(aktív tag)

Sziasztok!

Véletlenül láttam meg a topicot, gondoltam hozzászólok :-)

Én majdnem 20 évig voltam sulis rendszergazda, és 12 évvel ezelőtt hagytam abba eme tevékenységet (országelhagyás miatt) Szóval a múlt évezredben kezdtem, még '94-'95 környékén :-)

Mindig "mellékállásban" csináltam - úgy, hogy dolgoztam egy számtech cégnél, és az a cég kötött az adott (néha több) sulival kötött egy szerződést rendszergazdai tevékenységek ellátásáról.

Kb. akkoriban kezdődött a Sulinet is, amikor én ebbe belecsöppentem: 64-128kbit-es ISDN internet, Novell szerver, rajta proxy, FuSi munkaállomások Win98-Win95 rendszerrel. Komoly volt :-) Bár akkor még a Novell volt A SZERVER rendszer, a cégek is azt használtak: nyomtuk is keményen :-)

Aztán jött a linux, lecserélgettük a legtöbb Novell szervert, ahol lehetett linux + mars párosra :-) De a szerverként futó NT-ket is linux + samba-ra.

Az utolsó 13 otthon töltött évben másik városba költöztem, másik cégnél dolgoztam természetesen (sőt, kettőnél, de a legtöbb ügyfél "maradt velem") és egy sulinak voltam csak a rendszergazdája, de az elég nagy volt: általános iskola, gimnázium és kollégium. Összesen több, mint 100 fix számítógép, nagy épület, sok kábel, sok Wifi AP (akkor még Mesh meg ilyenek nem voltak, a komolyabb technikák meg árban elérhetetlenek voltak - sokszor egy pár ezer forintos valami megvásárlásánál is trükközni kellett)
Három internet kapcsolat (két sulinetes, egy vásárolt) , két szerver (egy linux tűzfal - load balancer stb., meg egy samba DC) , volt minden :-)

Ezt is külsősként csináltam (meg mellette még >20 kis cég rendszergazrája voltam, mindenhol linux szerver volt - és persze sima szervizes melóra is kellett sok-sok időt szakítanom ;-) , néha napokig nem mentem, néha meg napokig ott voltam. Az pl. mindig vidám dolog volt, amikor újra kellett húznom a három géptermet, mindegyikben huszonakárhány géppel :-) Tanítás után lehetett csak nekiállni, és másnap reggel mindennek működnie kellett... Úgyhogy egyet újratelepítettem, mindent beállítottam, minden úgy volt, ahogy lennie kell, aztán image a szerverre. Másnap meg úgy 16-17 óra körül kezdés, a szerverről image-ből újrahúzni minden gépet, beállítgatni az egyedi dolgokat, teszt, teszt, és olyan éjfél - kettő között már haza is értem ;-)

De bírtam nagyon, szerettem az állandó rohanást, napi 12-14-16-18 órában :-) Nem csak a sulis rendszergazdaság miatt, hanem úgy általában ez a fajta IT-s meló ilyen. Az irodákban is zárás után lehetett csak komolyabban nekiállni bárminek...

Mifelénk (Zala megye ;-) kevesen alkalmaztak főállású rendszergazdát, inkább havi pár 10.000 forintért kötöttek egy szerződést egy számtech céggel. Praktikus, mert egy cég nem beteg, nincs szabadságon, nem kell otthon maradnia a beteg gyerek miatt, stb. ;-) , hanem mindig elérhető valaki, ha baj van... És sokkal olcsóbb is.

Nem tudom, manapság hogy mennek a dolgok, mennyi pénz jut fejlesztésre, stb.: de akkoriban eléggé gyászos volt a helyzet. Az egyik terem még egy magos P4 Celeron procis gépekkel volt felszerelve, 40GB-os ATA vinyóval, 512MB és 1GB memóriával... Hát kellett optimalizálni az XP-t, hogy fusson rendesen ;-)

Aztán az elmúlt 12 évben meg felhasználó lettem :-)


peq
(aktív tag)

Röviden reagálnék. Két aspektusból közelíthető meg az iskolai rendszergazda lét.

Ad1.: tapasztalat, tudás
Jó választás, ha fejlődni akarsz. Közszférában kevés a pénz, osztályonként kis létszámmal operálnak, ebből adódóan a munkakör is széles.

Ad2.: pénz, juttatások
Ha ez a szempont, messze kerüld el :)

Egyébiránt, úgy jutottam ide/akadtam a témára, hogy netet böngészve kerestem kérdést azon válaszra, kötelező e köznevelés intézményekben rendszergazdát alkalmazni. Igen.. Egyetemi mellett egy gimnáziumot is mi viszünk :D

Magyar közoktatás, így szeretlek. Előre megyünk, nem hátra! :))

[ Szerkesztve ]

üzenetek