AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk - Videokártyák fórum

üzenetek

hozzászólások


Petykemano
(veterán)

Nem azt mondom, hogy nem kell hallatni a hangunkat. Nyilván a legtöbb ember megnézi a kínálatot, esetleg az árat is és választ. És nem gondolkodik azon, hogy.abszolút értelemben jó deal-e valami, csak relatíve más lehetőséggekkel összevetve.

Relatíve lehet az RX 5500/XT jó deal. Azokhoz az árakhoz képest, amiért egy új nvidia kártyát kapnál. (Arra meg már ki emlékszik, hogy az nvidia az első körben azért emelhetett árat, mert az AMD nem volt versenyképes?)

Abszolút értelemben persze tökre igazad van. A polaris erre remek összehasonlítási alap.

De azért az AMD sem fafejű. Bármit megtenni csak birkákkal lehet. Valahol az is birkaság, ha a csak pénztárcáddal szavazol és nem vásárolsz, és magadban tartod az értékelésed.

Állítólag az AMD az rx 5700/xt esetén is azért csökkentett árat, mert gigantikus felhördülés volt az elsőre bemutatott árakon. A jebait meg mese habbal.

Ahogy akkor felhördült a média, úgy kéne máskor is. Az a baj, hogy a tech press sem kivétel az alól, hogy mennyire tudja abszolút vagy relatív értelemben értékelni a value/$ kérdést.

Nyilván működnek a piaci mechamizmusok: cégek terveznek egy mennyiséget egy áron, bizonyos margóval és ha ez teljesül, akkor szupcsi. Ha te egyedül nem veszel, te bajod, csepp vagy a tengerben.

A médiának ebben nagy szerepe van és szerintem igenis ott olyan szakértőknek kellene ülnie, akik nem csak egymással összevetve tudják értékelni a kínálatot, hanem tudják és merik is mondani, hogy ha cég gigantikus profitot hajt fel, akkor a termékei lehetnének olcsóbbak.

Persze ebben a kérdésben sem szabad részrehajpónak lenni. Valószínűleg nem véletlenül röppennek fel olyan pletykák, hogy bizonyos cégek megvásárolják, vagy szankciókkal kizsarolják félrenézést, a médiával hallgatásával szentesítik üzleti érdekeiket.

üzenetek