AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk - Videokártyák fórum

üzenetek

hozzászólások


Cifu
(félisten)
Blog

Az AMD-nek van chipleten belüli (Infinity Fabric) és node-okon belüli adatkapcsolat (pl. CCIX, talán majd CXL) adatkapcsolatra válasza, több is. A gond node-ok közötti adatkapcsolat, itt az egyik a "hagyományos" hálózati megközelítés, e téren a legutóbbi nagy dobás az nVidia részéről a Mellanox megszerzése volt, aki az InfiniBand egyik oszlopos tagja, és van már 400GB/s sebességű hálózati opciója is. A Mellanoxra fájt a foga a Xilinxnek, az Intelnek és a Microsoftnak is, de végül a zöldek vitték el.

Igazából itt mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti, az nVidiának például ott volt az nVLink, de az szigorúan csak saját magával és a partner IBM rendszerekkel működik együtt. Feltehetően a zöldek ezért is szerezték meg a Mellanox-ot, hogy tovább léphessenek az x86/AMD64 irányba, mert a jelek szerint az AMD hirtelen megerősödése a szuperszámítógépek terén váratlanul érte az nVidiát.

Az AMD terveit nem ismerjük, ők ott vannak a feltörekvő interconnect-ek csoportosulásaiban, nem teszik le a voksukat egyik irányba se, ám fájdalmasan rászorulnak így a külső partnerekre, hiszen nincs egyértelmű, határozott jövőképük e téren, azt raknak a szerverekbe, amit a megrendelő kér. Viszont ez kiszolgáltatottá is teszi egyben a céget.

Túl nagy Cisco-AMD összeborulásra nem számítanék, de azért a Cisco számára egy vonzó jövőkép lehetne az AMD bekebelezése, amellyel egy új szintre léphetnének, az IBM kategóriájába (amúgy annál nagyobb már a forgalma). Kockázatos lépés lenne, erősen támadnák a versenyhivatalok mindenfelé, viszont egy csapásra új helyzetet teremtene a hardverpiacon.

üzenetek