Arch Linux - OS, alkalmazások fórum

üzenetek

hozzászólások


Fritz Teufel
(addikt)

Valóban, az ablak nem panel :R Mi vonta el a figyelmed az Arch-vonalról? :)

[ Szerkesztve ]


whbear
(senior tag)

Biztosan a Fedora 😁


Istju
(senior tag)
Blog

Szerintem ubuntu.. Ezzel legyen vége az offnak légyszi.


Fritz Teufel
(addikt)

Kezd elfutni a méreg a Manjaróval kapcsolatban. Mióta nincs támogatás a Gnome Community mögött, azóta egyre több az apró pici idegesítő bug. Minden második alkalommal nem sikerül elsőre bootolni a rendszert, valami memória probléma okán. Két frissítéssel ezelőtt jelentkezett. Eltűnik a Dash to Dock - kezelőben hibát jelez, csak logoff-login hozza helyre a következő alkalomig. A legutóbbi frissítés óta jelentkezik. Körülbelül 4-5 frissítés óta jelentkezik az a jelenség, hogy az a kijelölt ablak kicsinyítés után még vagy két példányban látható marad a desktopon. Ha fölé mozgatok egy ablakot, akkor eltörli... kezdek besokallni vele. Asszem eljön az Arch ideje... remélem, ott nem kell ilyesmi miatt bosszankodni.
Sajnálom, hogy a Gnome elvesztette a támogatást Manajro alatt. Igaz, a fő csapás, az XFCE meg tearingel mint az állat. :W

[ Szerkesztve ]


MKLS
(aktív tag)

Jaja, fura is, hogy Xfce-ben többek között még ezt sem javították, a másik rengeteget emlegetett power manager bug-al együtt. Eléggé népszerű DE és erre a tearing-re s csak olyan workaround van ami valakinél működik valakinél nem, pl. nálam nem. :U


BoB
(veterán)
Blog

Ha megnézitek az xfce weboldalát, láthatjátok hogy a legutolsó, 4.10 verzió 2012 áprilisban jelent meg.

A roadmap szerint a 4.12-nek 2013 márciusban már stabil kiadásnak kellett volna lennie.

Nem hiába váltott a Debian csapat sem vissza GNOME-ra mint alapértelmezett asztali környezet.

[ Szerkesztve ]


whbear
(senior tag)

Rendben. Egyébként te az életben is ilyen vagy? Biztos népszerű lehetsz... Ne vedd sértésnek, de itt rajtad kívül senki se osztja le a másikat. Itt ez addig amíg meg nem jelentél egy már már baráti társaság volt jó hangulattal. Hát ennek úgy látom vége van. Köszönöm szépen.


whbear
(senior tag)

Csak azért bátorkodtam mindezt leírni, mert mikor segítségre volt szükségem akkor bob.zxr, colomb2, decepticon ft és még sokan mások segítettek, te nem, viszont már másodszorra oltasz le. Elnézést az offért, ezennel befejeztem.


Sobriety
(tag)

De minek Gnome? Pehelyesúlyú disztróhoz pehelysúlyú wm.
Nincs semmi vonzóbb a maga nemében a gyors és legózós linuxnál, mióta rávettem magam az ilyenirányú belemerülésre, már a Debian - ami mindigis egyet jelentett nálam a linux-szal - is egy túlkészült, lassú rendszernek tűnik, minthogy van, amikhez képest ténylegesen az is. A Fedorát nem nekem találták ki, lomha és idegen, az Ubuntu testesít meg mindent, amitől sikítok és mint nyilvánvalóan jószellemű fricska, vicc volt csak, értjük a tréfát. :K Szavamra, áldom a eget, hogy nem az átellen csoporthoz tartozom, ugyanez az érzés az Ubu userekben nincs meg. Valahogy sosem látom az őszinte sikerélményt arcukon, más világ, más célok, indíttatások.
...ahogy a magamén sem látom, mert
az Intel videókaris laptopgépen (polkit témája nyitott még, majd újból nekifutok) szíves segítségetek ellenére is, csakugyan nem megy, pedig körbejártam a témát. Ilyen azért ritkán van. Nem szabad nagyon nekifeszülni, pihentetési idő befigyel, többit meglátjuk. Manjarot nem akarok addig felrakni, míg az körítetlen rendszeren fel nem oldom a problémát , nem ugrunk át falakat, abból nem sok a tanulság, tanulás.


BoB
(veterán)
Blog

A felhasználó dönti el hogyan alakítja a rendszerét. Éppen azért hivatalosan támogatott DE-k:

Cinnamon, Enlightenment, GNOME, KDE, LXDE, MATE, Xfce.

Ha valaki pehelysúlyút akar - megteheti, ha valaki nem akar mert a gépén gyakorlatilag nem tapasztalható különbség közöttük hiszen 2014-ben van már x giga ez x giga az - megteheti.


Sobriety
(tag)

Mi jár a hivatalos DE-támogatottsággal? Gyakorlati példaként az Arch vonalat véve. Miből marad ki, aki mást használ?


BoB
(veterán)
Blog

A csak WM-ek nem lettek felsorolva, így a kérdést úgy veszem hogy mi a különbség ha nem támogatott DE-t használsz (pl. unity)

A támogatottakat a disztró packager-jei csomagolják, hivatalos tárolóba kerülnek a csomagok. Azokat ellenőrzik. Hibák rövid időn belül javításra kerülnek. Ha valami probléma van, írhatsz a fórumra.

A nem hivatalosakat AUR -ból tudod felrakni, amit -valaki- előkészít. Itt ha van hiba nem kötelessége javítani, vagy válaszol, vagy nem. Itt előjön az alapvető AUR sajátosság, azaz nem mindegy ki a készítő. Ha újabb verziók lennének elérhetőek nem tudni azokat mikor teszi be. Alőfordul hogy soha, bár DE-k esetében nem hiszem hogy ilyen előfordul. Max csúszás. Fórumon nem biztos hogy kapsz, vagy rövid időn belül választ. Unity-t nézve pl. sokszor nem tudják megoldani hogy xy dolog működjön.

Szerk.: Ha puszta WM vs. DE-t nézünk, akkor az mondható el, hogy az utóbbi esetében rengeteg dolgot out-of-the-box megkapsz, míg előbbi esetén mindent neked kell megcsinálni. Tény, hogy ezeket ha nem akarsz változtatni csak egyszer kell beállítani, megcsinálni.

[ Szerkesztve ]


Fritz Teufel
(addikt)

Kénytelen vagyok használni. A notebookomon valami nem stimmel Linux alatt. CSAK az Ubuntu 13.10 működött rajta stabilan. Még Debian alatt is összeomlik a xorg, ha engedélyezem a dpm-et. Most ez nincs beállítva és kézzel állítom a ventilátor sebességét három fokozatban. Ezt csak a Gnome alatt tudom megtenni egy shell extension-nel. Olyan hangos a notebook mint egy hajszárító. Jövő héten elugrok vele szervizbe és kitisztíttatom, de nem számítok javulásra a problémát illetőleg. Ez volt az első/utolsó Sony notebookom és kész.

Amikor a low fokozatban van a sebesség, nincs semmi gond, halk a gép. Nézhetek videót a Youtube-ról vagy lejátszóban, csinálhatok bármit. Ha a Chrome vagy az FF került elő, akkor 6-7 komoly weblap már instabillá teszi a rendszert (ilyenkor már összeomolhat) ha többet megnyitok, akkor mindenképpen összeomlik. Nagy ritkán ki tudok menekülni tty-re, de nem tudom újraindítani az x-et semmilyen paranccsal, mint ahogyan kilőni sem. Mindig reboot lesz a vége.

Szóval Gnome és kész. Egyébként is nagyon kézre áll és szép, a gép bőven elbírja.

[ Szerkesztve ]


Istju
(senior tag)
Blog

Bocsi. Nem akartalak megbántani. Sorry, máskor jobban figyelek.


whbear
(senior tag)

Ok, köszi te se haragudj reggel morcos voltam. Igazad van maradjunk a témánál.

Feltettem az Archbang - ot, kibányásztam még régebben a Manjaro /lib/firmware mappából az Intel WiFi firmware-t, be másoltam az Archbangnak és működik. Nagyon gyors, előre konfigurált Openbox, szerintem Manjaro és eredeti Arch közé félúton kiváló.


_Dumber_
(őstag)
Blog

Szeretnék egy kis segítséget kérni.

A console fontjaim nem stimmelnek. Nincs éáőú és az mc kerete is gyalázatos.

az /etc/vconsole.conf ban szerepel a FONT=lat2-16, de ennek ellenére nem jó.
Ha kézzel kiadom a setfont lat2-16 akkor egyből jó lesz....
Mi hiányzik???


Sobriety
(tag)

ő-t, ű-t a latin2-től ne is várj, ha odajutok megondom melyikkel lett nekem jó. Fontcseréhez könnyűszerrel találsz leírást minimális guglizás után.


_Dumber_
(őstag)
Blog

már miért ne?

setfont lat2-16 után egyból lesz áéőúöüóí


BoB
(veterán)
Blog

Próbáld meg előbb betölteni a VGA drivert: [link]


Sobriety
(tag)

Nem tudom a történelmi okát vagy ha tudtam is, feledtem, mindesetre nekem Arch alatt latin2-vel nem voltak jók az említett két karakterek, egy másik fontkészlet adta, igaz összességében valamivel esetlenebb, rajzoltabb hatást keltő megoldással van mindegyik magyar és a keretek is rendben vannak.

üzenetek