Asztrofotózás - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


.mf
(veterán)

Persze! Nem nagy truváj, leginkább a hely és az idő a speciális benne: virágzott a vérszilvafa, amit megvilágított az 50~55%-os Hold. Nikon Z6II + 20 f1.8G állványon, manuál fókusz, f2.8, ISO800, 15s expók, hogy külön-külön a képeken is még aránylag pontszerűek legyenek a csillagok, reteszelt kioldóval folyamatosan lőtte a képeket. A Hold már alacsonyan állt, sárgás fénnyel, így a WB 4000. Hajnal 1-2, amikor már nem jönnek autók és repülő is kevesebb, addig lőttem, amíg bele nem rondítottak - a fenti kb negyed óra, de van egy másik sorozat is kb 25 perccel. Minimál utómunka (lencsekorrekció, expó, árnyékok) után kiexportált jpg-kből pedig Starstaxben összerakva.


hunace
(tag)

Az 585 MC Pro-t én ilyen szigorúan hobbi célú mindenesnek gondoltam hogy talán jó lenne. Alapvetően bolygózni és később belekóstolni vele egy kicsit a mélyűrbe.
Egy 200/1000 Newton-al támogatnám.

Olyan rossz választás lenne ?


Jim-X
(őstag)

Bolygozasra nagyon sokan hasznaljak a C11-es csoportobol az IMX585 szenzort (ZWO vagy a Player One) es mindenki szereti. Brutal kepeket csinalnak vele.
Damian Peach is hasznalt egy idoben ilyen szenzort, azthiszem nem kell bemutatni a munkassagat :D

Ma este en is beizzitom az enyemet :))

#8522hunace: Nem rossz valasztas, nagyon sokan hasznaljak megelegedve, a hetvegen majd beszamolok a tapasztalatokrol :K

[ Szerkesztve ]


kabalababa
(tag)

Nekem az egyik kamerám a hűtetlen 585MC.
Pl. a Cocoon nebula vele készült, csak elfelejtettem hozzá használni UV/IR szűrőt.


t72killer
(titán)
Blog

Ez nagyon jó :R. Newtonnál végülis nem muszáj az UVIR szűrő - ahogy a képen is látszik, én legalábbis semmi kivetnivalót nem látok benne. Annyi, hogy pluszban kaptál némi NIR infót, amiről a hozzánk hasonló refraktoros parasztok lemaradnak :DDD

Egy tech kérdés: áramellátáshoz a mechanikát és a kamerát külön választjátok, külön akksiról mennek, vagy építetek bármiféle védelmet a kettő közé? Nem feltétlen túlfeszre gondolok, az nem tudom előállhatna-e bármilyen konstellációban, inkább az elektro zajokra.
Nekem eddig külön történet volt, de most játszok egy kicsit, találtam 2 bordás-ventis peltiert a pincében, meghűtöm velük a 6D-t egy kis tavaszi lövöldözés kedvéért (amennyiben a felhők is megszavazzák :((( )

[ Szerkesztve ]


.mf
(veterán)

Bolygózásra pont jó lesz az IMX585: kicsi szenzor -> magas crop factor, és aránylag magas felbontás -> még abba is szépen bele tudsz croppolni; valamint magas fps. Azonban bolygózáshoz nem hinném, hogy kell a hűtés (javítsatok ki, ha tévedek, bolygózni nem szoktam), oda elég a hűtetlen 585MC, jóval olcsóbban.
Mélyégre viszont a kiterjedt objektumokból kis mérete miatt csak apró részleteket fogsz látni. Egy nagyobb ködösség már csak sok képes mozaikból jönne össze. Nézd meg pl. telescopium.com-on, hogy mit látnál ezzel a kombóval (0.64°×0.36° a látószög). Kicsi objektumokra persze ott is jó lehet. Vagy szerzel még egy kisebb távcsövet is a 200/1000 mellé, és a nagyobb objektumokat azzal fotózod.


Jim-X
(őstag)

Kimondott bolyos kamera az IMX585, de mivel viszonylag nagy a chip merete (bolygos kamerakhoz kepest) ezert van belole hutott verzio.
Termeszetesen bolygozashoz teljesen felesleges a hutes, mivel nagyon rovid expo idovel megy a kamera.
Melyegre vannak sokkal jobb, specifikus szenzorok, de egy jol all-round cucc amugy.

#8524kabalababa: Pazar kep, gratula :R

[ Szerkesztve ]


popey37
(addikt)

nekem mindent az asi air plus vezérel, minden onnan kapja az áramot is, kivéve a mechanika, mert annak legalább 5 A kell.


t72killer
(titán)
Blog

:R , ez lesz akkor nálam is, a nagyzabálók külön mennek. Milyen mechával tolod? A heq5-öm előző tulaja figyelmeztetett, hogy ez má' nem fog elmenni ceruzaelemekről😅


Jim-X
(őstag)

Nekem az AZ-EQ6Pro mechanika + laptop tolto egy 550W (288Wh) batteryrol megy es meg nem merult le sosem egesz ejszaka alatt.

Sajnos tegnap koszonoviszonyban sem volt az idojaras az elorejelzessel...ugyhogy nem mentem ki :U


t72killer
(titán)
Blog

:R .

Banyeg, már SPANYOLO-ban is felhős? Megyek beadom a namíb menedékjogi kérelmet :W jöhet az egész topik:DDD


Jim-X
(őstag)

Hat...Olyan zold minden, mintha nem is itt lennenk... :Y :D


popey37
(addikt)

HE-Q5 PRO GOTO bordásszíjjal. 10 A-os táp adagolja a feszkot, a többinak meg egy 5A-os.
hálozati áramrol megy minden. probáltam aksit is, direkt munkaakumlátort, de az éjszaka felénél elfogyott belöle a szufla, vadi uj volt, vissza is vittem. stabilan csak a hálozati feszültség a megoldás. most gondolkodom egy aggregáton, nem kell nagy, egy 25-30
a-os már elbirja a laptopot is, fogyasztása meg 0,8 deci diesel oránként. kibirhato.


Jim-X
(őstag)

Na ennyi...kuka a ma este is...Utananeztem es afrikai port sodort ide a szel, ezert ilyen a levego. Igy legalabb megvan az is miert kohogok es krakogok tegnap ota...Szombatra elvonul, de akkor is :O :O :O


t72killer
(titán)
Blog

Az ólom sajna kuka, angol kollégák nagyon mondják, hogy a HEQ5 kifejezetten allergiás a 12V alatti feszkókra - márpedig az bármilyen ólomczuccnál nagyon hamar megvan. Ezt a mechát (és amúgy még pár csudabogarat az asztrovilágból) ha akksiról akarod etetni, akkor mindenképp vmi lapos kémia kell neki, pl LiFePO4. Egész mostanáig kellett várnom, hogy horogra akadjon normális áron egy repülőre maxosan felvihető példány (12Ah/~150Wh-ás darab, a limit 160Wh/db)

Nekem is megtetszett ez a bömbi mechanika, átvettem egy patika példány használatá... izé, esőraktározását, jövő 7végén lemegyek Wales-be, hátha ott nem ennyire ratyi az idő, nyáron meg behajigálom az asztrokacat-kupac használható részét és irány az Alföld +remélhetőleg kicsit tovább is. Nagyon nézegettem a cingár SA GTi és AL55i darabokat, de ez a masszív jószág használtban pöccre uannyiért jött ki.


t72killer
(titán)
Blog

Mi minimum évi 1x előfordulunk valamelyik keleti Kanári szigeten (leginkább Fuerte): a calimánál utálatosabb időjárás nincs, konkrétan úgy tudok fejfájást produkálni tőle, hogy elmúlt eddigi életemben akkor fájt csak a fejem, ha fejbevertek...

Mezei esőben se lehet észlelni, de az legalább "csak" pszichésen készíti ki az embert.

[ Szerkesztve ]


f.lorand
(senior tag)

Mi most érkeztünk haza Gran Canariáról. Igaz nem asztrofotózni, hanem tájkép- és légifotózni. Emiatt kifejezetten kiváló volt a calima, gyönyörű fényeket produkált. A csúcsról (ami kiemelkedett belőle) viszont kristály tiszta volt a hold látványa.


f.lorand
(senior tag)

Igaz, az első nap volt csak nagyon erős, utána folyamatosan tisztult és csak a fények voltak szépek... Az első nap viszont tényleg fejbevágó volt, megértelek emiatt.


t72killer
(titán)
Blog

Nagyon jó portfólió :R, sajna február előtt nem megyünk vissza. A port még fényképen is látva bekattan a fejem, h váá, nekem ilyen nem kell :DDD. De látom sok képen már teljesen tiszta :R 2-3napnál hosszabbal még hálistennek sose találkoztam.

[ Szerkesztve ]


popey37
(addikt)

pedig a munkaaksinak birnia kellene, van egy kerekesszékes ismerösöm, 12km/h elektromos széke van és egész nap azzal mászkál, 3 naponta szokta tölteni.
Az EQ-5 PRO tényleg háklis a feszre: 11,5 voltnál már sipákol, hogy kevés a delej. ezért gondolkodom valami 1 KW körüli aggregátban.
A mechánál az a gond, hogy bekapcsolás után folyamatosan áram alatt van minkét motor és nem keveset zabálnak.

üzenetek