Asztrofotózás - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


t72killer
(titán)
Blog

Úgy-úgy pontosan. A turbószék motorja valószínű teljesen jól tudja értelmezni a 11-11.5V kürüli feszkót, amit egy terhelt ólomakksi 50-60%-os töltöttség mellett kilehel magából:

Ma v holnap éjszaka kimérem az enyémet, mennyit zabál...


popey37
(addikt)

tippre olyan 2A körül motoronként, ha gotozol lehet a duplája is mozgás közben. a suly miatt ami a mechanikán van kell a nyomatékos motor, ami a mecha állo helyzetében is ugyanugy felveszi az áramot.
probáltam kisebb aksival, az eredmény 1-2 ora mulva már sipákolt és volt, hogy el sem indult az uj célpontra, a mecha ledje villogott, jelezve, hogy kevés a delej, ha belegondolunk nem is csoda, hiszen van a mechán vagy 10 kilo suly, plusz a mecha saját sulya, ezt mind mozgatni vagy pontosan helybentartani kell.


t72killer
(titán)
Blog

Ha bármikor ólomra szorulsz, az egyetlen megoldás a B.SZOTTNAGY telep, aminél a fogyid csak nagyon rövid időre haladja meg a 0.05C-t. Azaz ha 8Ampert eszik a cucc, ahhoz min 8/0.05=160Ah-ás monstrum kell, máskülönben a fenti ábra valamelyik szivatósabb görbéjén leszel igen gyorsan.

Nem véletlen mondják, hogy az ólom kb harmadát éri kapacitásban, mint a LiFePO4.


.mf
(veterán)

"az egyetlen megoldás a B.SZOTTNAGY telep"

Nem. Ha ennyire háklis a feszültségre, akkor oda egy feszültségszabályzó áramkör kell.
A nagy kapacitás továbbra sem árt, mert az ólom akku nem szereti, ha mélyre merítik; de azért mégsem egy kamion-aksi kell hozzá...


t72killer
(titán)
Blog

Igen. Egy határig. Mifelénk már egész használható áron mennek a lifepo4 téglák. Egy ilyet többször meríthetsz 0-ra, mint bármelyik ólmot 50%-ra, 12V alatti értéket vhol 20% töltöttség alatt fog mutatni a multiméter és derekat se kell cserélni amikor a fészerből átpakolod a csomagtartóba. Én az 1 meglévő ólmosom mellé/után már csak ilyet veszek, a repülőkompatibilis 12Ah-ásból múlt 7en hozott egyet a postás: másfél kiló :DDD ...
Ja még1: turbógyorsan, simán 1C+ tölthetők, azaz ha az éjszaka közepén beadja az unalmast = kocsi 50percre beindít és már fel is töltődött, addig megy a rig a kocsiról, csak elhelyezkedéskor arra kell figyelni, ne a kipufogónál legyen a távcső :DDD


Pulsar
(veterán)
Blog

Köszi :R
Igen, én is lőttem pár startrail-t, de nem volt ilyen szép az előterem :D
Illetve ennél egy lényegesen egyszerűbb géppel és egy kit obival. Majd megkeresem, és berakom, bár ez után... :D


ROBOTER
(addikt)

Ahogy egy török mondás tartja, ez odab@sz! Gyönyörű!

Már nem megyek oda az utóbbi 2..3 évben, mert az egy dolog, hogy sokan vannak, de a sok egysejtű leparkol az út közepén, nehogy az ő kocsija nélkül lehessen fotózni. A szerencsém, hogy kb. a fák első virágzása óta járok oda, és akkor még nem volt felkapott. Kellett nekem népszerűsítenem...


Jim-X
(őstag)

Gyonyoru kepek, nekem tegnapi "parawaiting" Somosierraban, 1700m magasan, szinten a calima miatt :D


Indulasra keszen, de a kondiciok nem ugy akartak :DDD

[ Szerkesztve ]


Pulsar
(veterán)
Blog

És most látom, grat a natgeohoz :R :C


.mf
(veterán)

Kb 10 éve az első startraileim szintén ennél egyszerűbb géppel (m4/3-os E-PL3) és kitobival szintén nem voltak valami jók: nagyon sötét alexpósak, alig látszott valami a tájból; de valahol mindenki elindul, gyakorlás és lesz sokkal jobb is :)
A startrailt amúgy pont jól lehet bármilyen géppel csinálni, ami enged manuál fókusz és záridőt, nem kell magas ISO és aránylag rövid záridő a pontszerű csillagokhoz, így mehet alacsony ISO és a leghosszabb záridő, amit a gép enged (30 vagy 60s).
Még egy tipp, amire én sokára jöttem rá: nem kell hozzá tiszta, fényszennyezés- és Holdmentes égbolt, sőt. Ha túl sok csillag látszik, néhol egy fehér massza lesz belőlük; és ha sötét van, a táj is kevésbé látszik. A Holdfény szépen megvilágítja a tájat.

Roboter: odabasz, mint a kamion? :DDD Köszi! :R
Tapasztaltam én is, másnap reggel. Pálmát az vitte, amelyik ment gyökkettővel az út közepén a felezőn, megáll (az út közepén! Mindkét irányt blokkolva), kiszáll mobillal fotózni - aztán jönnek kocsik, és dudálnak rá. Szerencsém, hogy addigra már végeztem a fotózással.
A fák most kezdenek egyre jobban kinézni, szépen nőttek az elmúlt években. Helyi ismerőseim azt mondják, ha nem lenne busz és sok kamion a hűtőház miatt, pár év múlva össze is érnének, szép kis alagutat alkotva.


t72killer
(titán)
Blog

:R, nem lehet repkedni calimában?

[ Szerkesztve ]


Jim-X
(őstag)

De lehet, csak nagyon lefogja a napsutest, igy nem melegszik fel a talaj es nicsenek olyan jo termikek! Tegnap ez kulonosen fontos volt, mivel eszaki gerincen repultunk volna es mivel nem melegedett fel kellokeppen, igy elkezdett fujni a meteo szerinti hatszel, amiben mi nem tudunk felszallni :W

[ Szerkesztve ]


.mf
(veterán)

Vajon az éjszakai és délelőtti eső kimosta az égből a port?
Már várom egy ideje, hogy tisztuljon az ég, és le tudjam fotózni a 12P/Pons-Brooks üstököst. Hétvégén a Bakonyban voltam, szombat és vasárnap is már egy órával naplemente előtt simán bele lehetett nézni a Napba, annyira lefogta a por a fényét; este lehetett látni pár csillagot, de elég halványan, fátyolosan.


f.lorand
(senior tag)

Kimosta, most éjjel én már tudtam dolgozni.


popey37
(addikt)

szia Lorand. kérdésem a következö: asi 294 pro hütött kamera, nincs benne gyárilag UV/IR szürö, ha keskenysávu szürövel használom, kell e pluszban az UV/IR?
elöre is köszi a választ.


ati3x
(senior tag)

Szia, Nem, nem kell. A keskenysávnak pont az a lényege hogy csak bizonyos sáv(okat) ereszt át. A többit vágja.


f.lorand
(senior tag)

Bocsánat, nem voltam itt, köszönöm ati3x a választ.


ati3x
(senior tag)

Mostanában én is elég ritkán vagyok , itt, bocsi érte! Kicsit elvesztettem a motivációt.. Ez a szezon siralmas volt.. talán 2-3 pár órás derült idő volt. A rozettáról van kb 4-5 óra anyagom és ennyi. Kedvem se volt nekiállni feldolgozni...


t72killer
(titán)
Blog

Nekem az az érzésem, hogy az elmúlt 2évben sokkal felhősebb lett Ny-Eu :((( . Legalábbis az azt megelőző 2 évhez mérve ami az első két évünk volt Skóciában. Múlt 7en nagy lelkesedéssel bepakoltam a cuccot egy É-Walesi 6napos kiránduláshoz: EGY FÉL K.RVA ÉJSZAKA derült nem volt képes összejönni, semmi. Napközben "sütött a nap" - hogy csinosítsa a statisztikákat, de az ég fele akkor is tele volt felhőkkel 🤦‍♂️ Közép-hosszú távon tuti ráállok valami stabil "spanyol kapcsolatra", mert ettől begolyózok...


popey37
(addikt)

nálam a motivácio meglenne, de karácsony ota porosodik a cuccom a tárolo helyén. lehet már pokok is beköltöztek. lassan elvonási tüneteim vannak. ha otthon vagyok vagy full felhö vagy telehold.

üzenetek