Azonnali fotós kérdések órája - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


TCr
(veterán)

Milyen hátizsákkal mentek ki a természetbe fotózni, amiben elfér a váz + felszerelt telezoom, 1,5 liter víz és némi étel is?

[ Szerkesztve ]


Jahno
(őstag)

Nekem meg havernak Mil-Tec Assault Large hátizsák van, ami nem kifejezetten fotós, de nekem csak tartozékok meg sallang van benne, gépek nem, haver meg mindig olyanra építi a belsejét, amilyet éppen szeretne, mert hol két gép és makró szett, hol sok obi.

Sima fotós hátizsákkal küzdött egy keveset, mert sosem volt jó a mérete. Ilyesmikkel meg egyéb elválasztókkal rakta tele, de most tetejében van egy komplett oldaltáska, azt kiemeli gépestől, alatta meg olyasmik amit hosszabb időre letanyázáskor használ [link]

Nekem van még egy ilyenem, ami elég kicsi: [link] de nem szabtál túl sok követelményt, hogy 3-4 obi meg vakuk is.

Haveri körben van minden, ilyet használ még egyikőnk: [link] ez elég ipari vízálló, az biztos. De kettőnk teléje közt nem is tudom mekkora szorzó van méretben.

Úgysem lesz jó megoldás és bele lehet hülyülni, használtból viszont tele a piac, csak ki kell várni. Egyszerűbb, mint állványt venni, pld. ilyet vettem teljesen jó állapotban 8ezer pénzért: [link] Ezlegalább fotós és látod mi fér bele. A nagyon olcsó nevenincseket hanyagold, tépőzárak, belső elválasztók sem bírják, zippzár szétmegy én minimál cucc hurcolására akartam befogni, de pillanatok alatt amortizálódtak. Lowepro, Cullmann, Vanguard, ez a Beschoi sorozat amit fent mutattam, K&F, ezek egész jól teljesítettek mindenfelé. Legfeljebb Loweproból újat nem vennék, nekem kicsit túlárazottnak tűnnek akkor is, ha jók.


tsyl
(aktív tag)

Sziasztok!

Kérdezni szeretném, hogy valaki használ-e EF-S objektívet közgyűrűvel? Ha igen, milyen típusút?

[ Szerkesztve ]


TCr
(veterán)

Az a Lowepro valóban zsivány, de sztem is túlmegy az új áruk a jóízlésen.

Néztem kínát, hát nagyon felejtősnek néz ki úgy kb. minden, amit találtam.

A követelmény inkább az, hogy férjen el úgy a váz meg a 18-135 felszerelve, hogy viszonylag gyorsan hozzáférjek, meg nyilván biztonságban is legyen egyrészt az esetleges külső ütödésektől (nem szoktam esni-kelni, de az ördög nem alszik), másrészt meg azért csak kell enni-inni 15-20 km-es távú istenhátamögötti helyeken is, itt meg a pakolhatóság / elrendezés a lényeges, hogy ha baj van, akkor se öntődjön már nyakon a cucc másfél liter vízzel, meg nem annyira baj, ha a 8 decis decathlonos ételtermosz elfér (rekeszelve) vhol mellette.

Az a Mil-Tec még érdekes lehet, holnap jobban megnézem.
36 liter?

[ Szerkesztve ]


Lassú Víz
(őstag)

Ez a millió dolláros kérdés. Ahogy Jahno írta, nincs jó megoldás. Két verzió vált be, mindkettőben akad kényelmetlenség. Mindkettő alapja egy túrahátizsák.

Az első megoldásban a hátizsákba tettem egy fotós belsőt, és mellé tettem az enni-inni valót. Kényelmes volt vinni, de minden fotós cucchoz a szokásosnál is rosszabb volt hozzáférni.

A második esetben elfogadtam, hogy kirándulni megyek és a fotózás csak ráadás. Így egy MFT váz, rajta a 14-150 zoom meg egy makroelőtét adta a fotós részét a cuccnak. Ez elfért egy olyan felülről etethető két oldalzsebes fotós táskában, amelyiket fel tudtam fűzni a hátizsák övpántjára, és a vállpántokhoz is rögzítettem mindkét oldalát. A "terhet" a vállpánt viselte az övpánt csak azt akadályozta meg, hogy lengjen előre-hátra a fotós táska. Ez jönni-menni gépet elővenni vagy elrakni nagyon kényelmes. Viszont a többiek már megették az uzsonnájuk felét mire lebontod a cuccot és leveszed a hátizsákot is.

Nem próbáltam a peak design capture camera clip, illetve márkatársai használatát, de az is egy megoldás lehet. Viszont nem nagyon reklámozzák 600-as telével.


Jahno
(őstag)

Váz és 18-135 még abba a kis Beschoiba is belefér és ha megnézed, akkor oldalról ki lehet venni, nem kell teljesen levenni a házadról, az külön rekesz.

Itt kb. 40 másodpercnél látszik valamennyi: [link]

Miltec elég nagy, annak is van sok kínai másolata, teljesen félbe tudod hajtani, több rekesz. Ami érdekes, hogy a nagyobb űrtartalom az alacsonyabb, abba pld. pont nem megy bele hosszában az állványom.

Ilyenekből mindegyikőnknek van idehaza vagy fél köbméter és egyéb feltétekből is:


Miltecben az még jó, hogy ilyen molle rendszer (van 1-2 fotós táskában is) szóval oldalára mehet a kulacstartó, vagy bármi, de az tényleg bazi nagy. Nekem belefér a fél világ, még egy kávéfőző is, vakuk, minden vacak.


Timer
(veterán)

Nekem van Capture Camere Clip, és használom is családi programokon. Arra tök jó, hogy ne kelljen földre tenni a gépet, vagy bárki más kezébe adni, ha a gyerek után kell nyúlni, arrébb kell két kézzel rakni valamit, stb. De, és ez egy nagyon erős DE, már a 85-ös fix is kényelmetlen lehet vele, ha váll körül hordod. A nagyobb tele csak akkor lehet megoldás, ha veszel alá a gyártótól PAD-ot, és övre fűzöd fel az egészet. De szerintem még úgyis cink vele egy nagyobb teleobi.

Én egyébként Manfrotto befree advanced iii-at használok, ebbe elfért a D750+Tamron 70-200 USD G2 összeszerelve, a Z6II ugyanezzel az objektívvel és FTZ-vel szintén, bár az már nagyon határeset volt, főleg a ki/be pakolás. A gond az, hogy bár ennek a táskának vannak külső zsebei, de a másfél liter víznek nem elég, maximum két félliteresnek. Amúgy kényelmes viselet hosszabb távon is, a pántja jól elbírja a PD Capture-et, kirándulós, városi csatangolós szettnek elég jó.


TCr
(veterán)

Ez a molle rendszerű cucc megtetszett, árban is elérhető, meg tényleg csak a fantázia (meg a $$$) szab határt.
Annak hogyan rendezi haverod a belsejét? Ugyanúgy elválasztókkal? Tépőzár? Vagy hogy rögzül?

#35105 Lassú Víz:

Neked is köszi a hozzászólásod.

Létezik olyan, hogy "vertikális rekeszelhetőség"?
Mert jobban belegondolva, egy ilyen nagyobb táskánál lehet, hogy elég volna középen kettéválasztani, egyik felébe mehet a kaja + víz (alulra az ételtermosz, rá a vizeskulacs) a másik felébe meg a szerelt cucc.
Az apróságokra meg ott vannak a külső rekeszek, zsebek.

[ Szerkesztve ]


TCr
(veterán)

Ebben is látok fantáziát, de az ára az ingerküszöbömön kívül esik:

K&F Concept Alpha 25L

Bár itt meg hová kerül az állvány? (Sehová)


Taci
(addikt)

A gyártótól a SUF15 kuponkóddal nagyjából pont fele ennyibe kerül (ingyenes szállítással) egy nagyon hasonló:
[link]
[kép]

Vagy ugyanaz a táska 47e Ft (11e Ft-tal olcsóbb):
[link]
[kép]


Jahno
(őstag)

De ha már K&F, akkor 5 literrel kisebb, viszont 30ezer körül van,meg kupon, új vevőknek kedvezmény, csiribiri, amit fentebb linkeltem arra állvány is fér: [link] De hátizusák kategóriát megnyomkodod akkor szerintem 20ezer környékébe bele fog férni.


theporcupine
(tag)

Én februárban leptem meg magam egy ilyennel, a barna zöld verzióval, ami valamiért drágább, de kuponnal 28eFt-ért volt meg a Kentfaith webshopból. Biztos nem a legjobb fotós hátizsák, olyan átlagos darab, de az egyik legdögösebb, bár ez nyilván ízlés kérdése. Nálam az egyik alap dolog, hogy ne nagyon lehessen kinyitni hátulról. Ezen egy oldalzseb van, amit biztosítani kell. Vettem egy szintén K&F állványt, amit már nem ér át a tartó a hátizsák alján, pedig nem nagy darab, legfeljebb, ha kiveszem a tartózsákjából.


Bici
(félisten)

Sziasztok!

Mit lehet tenni, ha a hátsó kijelzőről a leszedett védőfólia miatt foltokban lejött a bevonat?
Elég ronda így.

Köszi előre is! :R


Jahno
(őstag)

Hátsót cserélni. Opciósan még a komplett bevonatot le lehet szedni, mint a MACekről, arról YTon találsz mindenféle módszertant, aztán sok sikert.


Qtya123
(őstag)

Sziasztok!

Polárszűrővel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Kicsit OFFtopik, ami a felhasználást illeti, de szakmailag ez a megfelelő topik hozzá szerintem.
Szóval van egy autós kamerám, amelynél csökkenteni szeretném a szélvédőn megjelenő műszerfal visszatükröződést. CPL filtert ehhez a típushoz nem lehet kapni és elég elcseszett kialakítású az optikája körül lévő rész, hogy fel tudjak tenni rá bármilyen univerzális CPL filtert: [kép]

A netet túrva ráakadtam egy távcsőboltban polárszűrő fóliára: [link]

Arra gondoltam, hogy polarizációt tekintve megfelelően forgatva, ha ezt felragasztom a szélvédőre a kamera lencséje elé, akkor működhet a dolog? Vagy mivel döntve van a szélvédő, így ez a fólia a függőleges dőlés miatt nem fog működni?
Nagyon közel van a szélvédőhöz a lencse, kb 2 cm van közöttük, így nem brutál nagy dőlést kellene "átfognia" a fóliának, meg kis darab is elég belőle, de azért kell számolni némi dőlésszöggel.
Szóval ez működne, vagy halott ötlet? Mert ugyan nem értek hozzá, de a döntöttség miatt, ilyenkor akár magáról a fólia felszínéről is jöhet vissza tükröződés?

Esetleg mivel öntapadós, ha ráragasztanám a lencsére az oké? Csak itt meg az a gond, hogy nyáron a tűző napon gondolom vagy elengedne a ragasztó, vagy felbuborékosodna.

Köszi előre is!

[ Szerkesztve ]


Bici
(félisten)

Kössz, utánanézek. :K


Jahno
(őstag)

2 centire én nem szűrőznék, hanem megpróbálnám körbe árnyékolni.


Qtya123
(őstag)

Gondoltam rá, de mivel hülye formája van a lencse körüli résznek, így henger nem játszik, a többi megoldás meg elég ronda.


Lassú Víz
(őstag)

A szélvédőre azért sem ragasztanék, mert a műszakin gond lehet belőle. Ezen kívül szerintem nem működne. Ugyanis a tükröződő fény lesz polarizált, nem pedig a felületre beérkező. Akár a fólián is kialakulhat egy tükröződés.

Helyezd át a kamerát vagy teríts fekete racka juh szőrmét a műszerfalra :)


Qtya123
(őstag)

Igen a műszerfal takaró az teljesen megoldja a problémát, cserébe nagyon ronda nekem. :DDD

Lencsére ragasztása a fóliának esetleg?

üzenetek