[RIOS ERROR] Azonnali fotós kérdések órája - LOGOUT.hu Hozzászólások [RIOS ERROR]

Azonnali fotós kérdések órája - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR]

hozzászólások

[RIOS ERROR]

lugosi
(MODERÁTOR)
Blog
[RIOS ERROR]

Én elteszek mindent, ha raw, ha jpg.


Lassú Víz
(őstag)
[RIOS ERROR]

A mai programok jobb végeredményt produkálnak a 10 éves raw fájlból mint a 10 évvel ezelőttiek. Én elteszem a raw-ot is.


Chosen
(addikt)
Blog
[RIOS ERROR]

Ezek teljesen jók, köszi :R


Jahno
(őstag)
[RIOS ERROR]

Volt olyan aminél még nem ismertem kidolgozásokat sem, csak sok év múlva nekiláttam és egy teljes törlésre ítélt anyagból azért pár képet meg tudtam menteni.


Chosen
(addikt)
Blog
[RIOS ERROR]

Tényleg lehetetlen ilyen kombinációban beállítani bármelyik gyártó fényképezőgépét?

F4 fixen
ISO auto
1/1000-1/4000 tartományban auto záridő

A szituáció: felhős időben sportfotózás, amikor az erős napsütés és a hirtelen sötétség között váltakozik a környezet. Előbbi miatt kellene, hogy legyen nyugodtan gyorsabb, mint 1/1000. Ugyanakkor a mozgás miatt kellene az 1/1000 legalább, mert a felhők miatt be tudna esni 1/400-ra is magától, ha szimplán Aperture prio módban használnám.

[ Szerkesztve ]


Jahno
(őstag)
[RIOS ERROR]

Összes gépem tudja, de minimum záridő és kész. Kutyás buli /1000 esküvő /200.

Felhasználó hiba, nem rekesz priot kell használni, ott zárat számol.


Chosen
(addikt)
Blog
[RIOS ERROR]

Épp ez a probléma, hogy a minimum shutter speed pont az ellentéte, legalábbis Panasonic gépen. Ott a minimumot úgy értelmezi mint “legrövidebb, ameddig elmehet”. Tehát ha 1/1000 amit beállítok, akkor pl 1sec és 1/1000 között bármi lehet, de nekem pont a tartomány túloldala kellene.

Milyen gépen és milyen beállítással tudod ezt elérni pontosan?


FerNandor
(őstag)
[RIOS ERROR]

Hali,
Szeretnék egy képet szerkeszteni, amit fotóként nyomtatnék ki minimum a4 méretben. Mémek, chat bejegyzések stb dolgok lennének rajta. Mivel érdemes ezeket megszerkeszteni, hogy a minősége jó legyen? Esetleg érdemes alkalmazni rajta valami képjavító algoritmusa? Ha igen, milyet, hol, milyen programban?


Jahno
(őstag)
[RIOS ERROR]

Lehet nem teljesen értem, amúgy pont Panákkal is szoktak szórakozni. Éppen most rakodom össze holnapra, S1, S5, G9. És verem a fejem a falba, hogy ember hobbizik, minden gépre más obija van, más vaku, megyek egy teljesen kavart cuccal haver esküvőjére 3 különböző rendszerrel, de hát ez ilyen :U Melyik Pana? Volt nekem pár.

Tárcsa M-en, auto ISO, rekeszt betekered a kívántra, zárat a kívántra és a kért záridőhöz mérve húzz az ISO-t, ha nem bírja akkor pirosan villog. Ez az alapállapot és lehet bonyolítani.


Chosen
(addikt)
Blog
[RIOS ERROR]

Nekem egy FZ1000 II van, de az menüben ugyanaz, mint az S széria, csak kevesebb az opció.

“Tárcsa M-en, auto ISO, rekeszt betekered a kívántra, zárat a kívántra és a kért záridőhöz mérve húzz az ISO-t, ha nem bírja akkor pirosan villog. Ez az alapállapot és lehet bonyolítani.”
-> Itt gond, ez akarom elkerülni, hogy bele kelljen nyúlni amikor hirtelen kisüt a nap.

Olyankor 1/1000 mellett is pirosan tud villogni, hogy túl sok a fény. Sportnál részemről pedig mehetne feljebb, csak előnye van annak, ha rövidebb záridővel fotóz.

Hogy miért nem rakom akkor feljebb kézzel 1/3200-ra mondjuk? Megtehetném, de amint egy picit felhős lesz az ég, rögtön a záridő lesz a limit és elkezdi a gép 1/3200 mellett kitolni az ISO-t teljesen értelmetlenül. Hazaérve meg látom, hogy milyen szép zajos képeim lettek, pedig visszavehette volna 1/1000-re…

Ez lenne ennek a módnak az előnye, hogy fix f4, (szinte fix) iso 100 mellett 1/1000-1/4000 között úgy lehozhatnám az egész kinti eseményt, hogy a gépre rá se kell néznem.

[ Szerkesztve ]


Timer
(veterán)
[RIOS ERROR]

Nikonban van olyan beállítás, hogy megadod azt a záridőt, aminél hosszabbat nem választhat. A baj az, hogyha AutoISO esetén eléri a beállított maximumot, akkor a záridőhöz fog nyúlni akkor is, ha az már hosszabb lesz, mint amit beállítottál. Ez a kézikönyv szerint is így működik. Ha kellően magasra engeded az ISO-t, akkor viszont nem írja felül ezt a maximumot. Egyébként esetleg érdemes lenne a helyszínen állítani egy expót az árnyékos részekre, és elmenteni valamelyik felhasználói beállítás helyre, és egy másikat napos helyzetre, és azt is elmenteni. Nem tudom, pana esetén van-e ilyen opció, nikonon van legalább két slot, ahova lehet szinte teljeskörű beállításokat elmenteni, majd egyetlen mozdulattal váltani ezek között.

[ Szerkesztve ]


HollyBoni
(veterán)
[RIOS ERROR]

Nekem Pana GX9 van. Van egy külön menü ahol van minimum shutter speed. Itt berakom 1/1000-re. Aztán A mód, fix rekesz, auto ISO. Kevés fényben addig húzza az ISO-t amíg el nem éri az 1/1000-et, sok fénynél pedig engedi 1/1000 fölé is, és az ISO-t nem húzza az egekig.

Nem értem, neked miért nem így működik. Ahogy leírtad, nálad a minimum shutter speed az a maximum. Miért működne fordítva? Biztos jól állítod be?
Meg pl. nálam auto ISO-nál is van maximum.

[ Szerkesztve ]


Jahno
(őstag)
[RIOS ERROR]

1000 az mondjk bridge, de tuti minimumot is be tudsz állítani, ahogy a többin.


Jahno
(őstag)
[RIOS ERROR]

" Egyébként esetleg érdemes lenne a helyszínen állítani egy expót az árnyékos részekre, és elmenteni valamelyik felhasználói beállítás helyre, és egy másikat napos helyzetre, és azt is elmenteni."

És másodpercenként négyszer tekergeted?


Timer
(veterán)
[RIOS ERROR]

Gondolom, nem másodpercenként négyszer szalad át az árnyékos részről a napsütésbe a célpont... Ha más nincs, akkor ez egy használható kombó, nekem például ez vált be leginkább, ha a kislányunkat fotózom kültéri tevékenység közben. Nem egy ördöngös feladat, még ha nem is annyira kényelmes megoldás. Játszótéren is ugyanez van, hol napfény, hol árnyék, a gyerek meg úgy közlekedik, mint a villám.


Chosen
(addikt)
Blog
[RIOS ERROR]

Köszi mindkettőtöknek, meglett a válasz!

HollyBoni: Igen, pontosan ezt kerestem, ezért ez segített, hogy működnie kellene.

Timer: Ahogy írtad, gyanús lett, hogy mi van, ha itt is felülbírálja a rendszer?

És tényleg ez történik. Azt csinálja Pana is, hogy ha nem tudja elérni max ISO-val a beállított min shutter értéket, akkor szimplán ignorálja. A gond, hogy erről semmilyen visszajelzést nem adott, tehát beltérben próbálgatva annyit láttam, hogy hiába állítok 1/1000-et, ugyanúgy 1/30-ad környékén van, mintha semmi sem történt volna. Ha itt ad visszajelzést valami kis ikonnal hogy “min shtr exceeded” vagy bármi, akkor már magamtól is rájöttem volna.

Mindenesetre hálás köszönetem a segítségetekért, hogy ezt sikerült kibogozni. Megmentettétek a hétvégémet, ugyanis holnaptól be is vetem. :R

Jahno: szintén köszi, ez így tökéletes lesz, pont az, amit akartam. :K

[ Szerkesztve ]


Timer
(veterán)
[RIOS ERROR]

Nikon annyiból jobb, hogy ha jól emlékszem, annál amikor belenyúl, sárgára váltja az alapesetben fehér színt a záridőnél. De örülök, hogy meglett a megoldás! Nekem ezzel az volt a gondom, hogy nagyon szórta az ISO-t, bármilyen fénymérést is állítottam be, szinte két azonos ISO/záridő értékű képem nem volt, ezért csinálom inkább úgy, ahogy írtam.


HollyBoni
(veterán)
[RIOS ERROR]

Igen, ilyen visszajelzés nálam sincs. Igazából itt max józan paraszti észt tudsz használni, beltérben 1/1000 záridő F4-nél nem igazán lesz. Mindenképp kültéren, napsütésben próbálgasd.

[ Szerkesztve ]


Jahno
(őstag)
[RIOS ERROR]

Régebben mutattam rá példákat. "ledvenc" tornacsarnokon is olyan, most az összes szabadtéri bulim is. Mellé szombaton egy pillanat alatt kisütött a nap, aztán jött a felhő.


Timer
(veterán)
[RIOS ERROR]

Oké, és mi a kérdés? :) Neked nem vált be, nekem igen, és fordítva. Szerencsére nem csak egy jó megoldás létezhet az adott problémára, a jelek szerint. Én is pont ilyen körülmények között fotóztam múlt szombaton. Gyors profilváltás, ha kell, kis kézi korrekció, tűz. Nem érzem úgy, hogy pont az a 3-4 másodperc hiányzott volna bármikor is.

[ Szerkesztve ]

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR]