Azonnali fotós kérdések órája - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


Jahno
(őstag)

Ez az amivel szopni kellene és kiderül, hogy igazából ott kellene lenni és lehet akkor nincs megoldás, meg igazából senki nem ért hozzá. Stúdióban portrézni egyszerűbb, megnyomod és fasza lesz. Azt meg senki nem tudja egy akadály előtt, hogy merre fog menni a kutya, 3.5 métert mennyi idő alatt küzd le és utána merre fotózz a kavarodásban azon a 30 négyzetméteren szar háttérrel. Elmondani én is eltudnám, mit kell csinálni :-D


Timer
(veterán)

Annyira marhaság, hogy én ezt a módszert használom tavaly nyár (ősz?) óta kültéren, többnyire megelégedéssel. Sőt, igazából napfény stúdióban is jól használható ez a módszer, vagy más megközelítésből nézve az is bevált szisztéma lehet, hogy ha családot fotózol, akkor két setup van, egy a többfős beállítás szűkebb rekeszre, egy meg az egyszemélyesre. Ugyanebbe a user profilba bele lehet menteni az aktuális fókuszmódot is, ami megint egyszerűsít a dolgon, amikor gyorsan kell lereagálni a helyzetet, és mondjuk az AF-C szemkövetéssel pont elhányja magát, és kéne egy AF-S pinpoint. Z6II-őn például nincs dedikált AF mód gomb, így lehet matatni a menüben (azt most hagyjuk, hogy ki lehet osztani más gombra is, de nem az igazi ergonómiailag), vagy eleve a háromból 1 menübe ilyen beállítással mentesz el egy konfigot, és csavarsz egyet. Még az se szól ellene, ha közben változik jelentősebben a fényviszony, mert az utoljára használt menüpontok között ott lesz a felhasznákói beállítások mentése is, így kábé 5 másodperc alatt aktualizálható az adott profil a megváltozott körülményekre. De ja, jó eséllyel a Nikon csak azért rakott három ilyen gyorsbeállítási memóriát a gépre, hogy ne maradjon annyi hely a vezérlőgyűrűn, mert gyakorlati haszna semmi nincs. Nyilván. Azt kéne megérteni, hogy ami Neked nem elég jó, gyors, kényelmes kutyázásra, az másnak még lehet optimális megoldás. Előynök és hátrányok, személyes preferenciák. Mondtam egy opciót, a kérdező majd próbálgat, és dönt. Én nem sírom tele a párnámat akkor sem, ha végül a félautomata+AutoISO módot találja kényelmesnek.

Más, csak az eltérő szokásokra reflektálva: tegnap voltunk fotózáson a családdal, ezúttal a kamera rosszabbik oldalán álltam. A fotós végig úgy nyomta, hogy AF-C, és a kijelzőt bökdöste és fotózott, ha hól gondolom point&shoot AF móddal, tehát még az expo gombot se kellett nyomnia, mert élesítés után el is lőtte a képet a gép. Csak néztem, hogy ezt így hogy? Eleve a keresőt használom, szóval nagyon furcsa volt, de biztos nem véletlen dolgozik úgy, ahogy. Én soha nem tudnék így komponálni. Szerintem a keresőt nem is használta. :U

[ Szerkesztve ]


Lassú Víz
(őstag)

Azért azzal egy picit vitatkoznék, hogy stúdióban elég csak gombot nyomni és fasza lesz a kép. Nyilván más a feladat mint egy kutyaversenyen, de számos módon el lehet rontani egy portrét is.


Grillo
(senior tag)

Szerintem arra gondolt, hogy ha belőtted, utána már kissebb a variabilitás szükségessége...


Jahno
(őstag)

El. De nem a stadion építő, világítás, időjárás, meg egyéb befolyásolhatatlan lófasz tényező hibája lesz. Ezt gépészkedd ki.


Jahno
(őstag)

" hogy ha családot fotózol, akkor "

Olvassam tovább? Család, ami ráér, lehet szórakozni, odébb rakni, beállítani meg ilyesmik? Ha nem jön ki az expó, akkor majd megcsináljuk újra és állj odébb Sanyika?

Ezt már mutattam, éppen kéznél van, erre mondtam, hogy írhatok litániát és akkor fejtsük meg, foltosra világított padló és fejek, oszt mit találsz ki, mire méred a fényt és mikor?


Miközben a rendes képek aránya 1 ezrelék alatti.

Családot meg manuálban is. Z6 olyan, Z8at legalább most kicsit szoftveresen javították, nekem azok ezer éve működnek, ha kell akkor gyorsgombon ott van, hogy jobb vagy bal szeme, közepe és milyen koncepcióban. De ezt még sokszor az E1 fostaliga Fujival is leküzdöm, de nyilván a szemkövetés meg sok más az érdekesebb módszertan.


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Türelmes családod van, ha ezt hagyják. Legalábbis sokkal türelmesebb, mint az enyém.

[ Szerkesztve ]


Timer
(veterán)

Család alatt nem ezt értettem, de jogos, pontosítsunk: izgága, 2-3 éves gyerekek, agyilag már kiégetett szülőkkel... :-D Itt sincs sok sansz arra, hogy beállított képeid legyenek. Egy kisóvodás nem olyan gyors, mint egy kutya, de legalább annyira kiszámíthatatlan, pláne ha fel van pörögve a helyszín / fotós miatt. Egy idő után elkezdik magukat produkálni, na onnantól egyetlen fix helyen készülő képed sincs, a szülők próbálják visszacsalni magukhoz, amivel kábé csak annyit érnek el, hogy még inkább elszalad, bohóckodik, kibontja a táskád, átesik mindenen is, stb.

[ Szerkesztve ]


Jahno
(őstag)

Látok én sokfélét, meg tudom milyen a 10 éves minitornádó, akkor is teljesen más kávéház.


Timer
(veterán)

Aha. Akkor mi a megoldási javaslatod? Mert a "majdmeglássuk", "majdkiadjavagynem" egy bő szinttel nagyobb bullshit generátor kontent, mint amit én javasoltam a kérdezőnek. A kézilabda képet meg úgy hívom, hogy vis maior. A technikának vannak korlátai, pont. Akinek nem tetszik, lőjön jobbat. Nem arra kell megoldást találni, ami az esetek 1 százaléka, hanem a maradék 99-re.

Kicsit úgy érzem, hogy ez már direkt csak arra megy ki, hogy találjunk minden megoldásra egy olyan példát, amire épp nem működik. No offense, de ennek semmi értelme így. Szélsőséges fényviszonyokból ezret lehetne mondani, ahol elhányja magát, bármit is állítasz be.

[ Szerkesztve ]


Jahno
(őstag)

"hogy találjunk minden megoldásra egy olyan példát, amire épp nem működik."

De ha egyszer ilyen egy átlag vidéki sportcsarnok, akkor miképpen oldod meg? Pro liga megoldja, MVMben kapnak rendes világítást a jéghokira, csak az nem a mi pályánk. Ilyen volt az alap felvetés, hogy ez adott, mit lehet vele kezdeni?


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Egyébként egy képen nem kell mindennek feltétlenül jól kiexponáltnak lennie. Például azon a termes képen el kell dönteni, hogy az arc a fontos, vagy a háttérben a karzat. De nem attól lesz jó a kép, hogy minden részlet látszik.


Lassú Víz
(őstag)

Másik oldalra állni, és elengedni, ha valami a háttérben kiég.

Nyilván valameddig meg lehet oldani több pénzzel, de mindig lesz egy határ amit az aktuális technológiával el lehet érni.


Timer
(veterán)

Mondjuk ha ennyire komolyan vesszük, akkor rögtön ketten mennék, kétféle módon beállított géppel, úgy meglesz minden. Vagy, és ez az egyszerűbb, ami ilyen kép, azt törlöm, mert nem érdekel, hogy épp nem lett jó, mert épp kiégett. Ha a megbízó olcsón akar valamit, akkor kompromisszumokat kell kössön. Egyébként én a karzatról próbáltam volna meg lehozni az egészet, mert az arcának az a fele nem ég ki, az árnyékot meg fel lehet húzni. Zajos lesz? Az. Lásd fentebb, olcsó munka címszónál.

[ Szerkesztve ]


Jahno
(őstag)

Miért ne venném komolyan?

Teljesen mindegy hány fotós, ezt kellene megfejteni, hogy mi az a "kétféle módon beállított gép". Hova mérjem a fényt és az egész környezettel mit lehet kezdeni? Gyerök eddig jazbalettel szopatott, akkor még értelmes gépem sem volt hozzá (mert nem a technika számít ugye, "csak egy jó kép kellene a fellépésről")

Karzatról egyébként sem lesz jó, nagy és kispályás dolgot megpróbáltam, nagyon szar szögek vannak fényben is. Játékos síkjából kell mindenképpen, de szar csarnokon az sem segít.

És ez csak 1 kép volt a sokból, kb. lutri az egész.


Jahno
(őstag)

Másik oldalnál szemben van velem az ablak sor, ami most a padlón és fejeken látszik. Hova mérjem a fényt, mit kezdjek X-Z óra közti ellenfénnyel, ha besüt a nap?

Több pénzzel meg lehet, Joe is megmondta, be kell sötétíteni és kell 70ezer wattszeknyi vaku, csak azt sportra nem viheted. Haversráccal szoktunk ezen elmélkedni kickbox edzésen, hogy egyszer meg lehet próbálni vakuzni, de a következő rúgást akkor tuti a fotós kapja :-D


Timer
(veterán)

Nem értem, mit akarsz mindig megfejteni. A fizikát mrgb@szni nem lehet. Nem lesz minden kép tökéletes, bármit csinálsz egymagad. Ha ketten vagytok, akkor lehet azt játszani, hogy az egyik direkt alexpós képeket készít, a másik meg normál célpont fénymérést használ, és akkor talán lesz mindenről kép, igaz alexpos barátunk képein javítani kell utómunkában rendesen. De még egyszer mondom, szerintem felesleges. Ez egy annyira szélsőséges helyzet, amire nem lesz semmilyen olcsó és jó megoldás. Egyébként nem is ezt kérdezte a kérdező, hanem árnyékos is világos területekről beszélt, nem kevertről.


Lassú Víz
(őstag)

Azért ez nem ennyire bonyolult. Ha belesüt az objektívbe a nap, akkor keresni kell másik helyet. Egyébként meg a témára mérek fényt spot fényméréssel az AF kereten belül. Auto ISO faltól falig, igény szerint a sport jellegétől függően leghosszabb zársebesség amit a gép igyekszik tartani ISO emeléssel amíg tud. P vagy Ps mód, ha nem akarod teljes nyitásra engedni a rekeszt. 10 EV szabályozási tartomány ISO-ból és rekeszből még a nyamvadt mFT gépemen is van. Annyi meg elég. De ha nem, akkor bele lehet nyúlni a záridőbe is.

Az old meg sok pénzzel arra vonatkozott, hogy vegyél dedikált riporter gépet nagy dinamikaátfogással kevés pixellel, f2.8-as zoomokkal. De ha úgy jobb, és körbeépíted a pályát ívfény lámpákkal vagy bivaly erős LED-es reflektorokkal, azt is lehet. A vaku tényleg kerülendő sport fotóban :K .


Byk01
(senior tag)

A firmware frissítés még a megvárható kategória (tapasztalat a Camerával és a Tamron 150-600 G2-vel)


Mephike
(senior tag)

Vettem egy fehér és egy fekete akril lapot. Mindkettőt letöröltem egy puha ronggyal, de a fekete felületét valamivel sikerült szétkarcolnom, ami a fotókon persze látszik.
Van valami amivel fel tudom polírozni, vagy ezt felejtsem el, és kuka? :(((

üzenetek