DIGI internet - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


iMaverick
(addikt)
Blog

Kézzel fogsz IP címet adni a masináidnak... :))


werttzui
(őstag)

Üdv ! Sebeség mérésnél (letöltés)a firefox fele annyit mér mint az edge a feltöltésnél egyforma.Mitöl lehet ez (Miéééért!)? Melyik mér jobban? Csak diginél van ez?


iMaverick
(addikt)
Blog

Sebességtesztet nem csinálunk böngészőből. Vagy a Speedtest app-ot használd, vagy a parancssori verziót.

szerk: én a parancssorit szoktam nyomni. LINK

[ Szerkesztve ]


Lali-213
(senior tag)

Nézd meg a Speedtest parancssoros verziójával, hogy ott mit mutat. Az pontosabb értéket fog mutatni.


Lali-213
(senior tag)

Ez rossz ötletnek tűnik. Nem kapcsolom ki. :C


iMaverick
(addikt)
Blog

Jó pár éve, a Digi sz@r@kodott nálunk (akkor még rézkábelen), és a kijárós szerelőknek volt egy ilyen nagy ötletük, hogy lőjem ki a DHCP-t és használjak fix IP címeket... Kérdeztem is tőlük, hogy ezzel mit érek? Magamat szívatnám csak... (Nem volt válasz...)

[ Szerkesztve ]


GoodSpeed
(őstag)
Blog

Vagy NMHH mérődobozt.


Lali-213
(senior tag)

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a VPN-ben keresendő a hiba, mert az internetkapcsolat folyamatos, a saját eszközeimen nem észlelek problémát. Így csak egy gyanús elem maradt. :)


IRO21
(aktív tag)

Ahogy iMaverick írta, kézzel kell beállítanod minden egyes eszközön az ip címet/maszkot, átjárót, DNS-t.
A DHCP nem okozhat ezzel kapcsolatban problémát, szerintem ne piszkáld!

Egy mezei DHCP kb. annyit csinál, hogy automatikusan elküldi a hálózati beállításokat amikor egy eszközöd feljelentkezik a hálózatra. (egyéb opciókat is lehet küldeni, de egy otthoni router beépített DHCP szerverére nem jellemző, hogy ilyet használna).
Van egy érvényességi idő (lease time), amíg az adott eszköz használhatja a kapott ip címet, ha az lejárt el kell engednie, és másikat kérni. Ezt a "kölcsönzési időt" is megkapja az eszköz.
A lejárati idő felénél a kliens megkéri a szervert, hogy legyen jó fej és hadd használja továbbra is ugyanazt a címet, amit eddig.
A szerver általában beleegyezik, kezet ráznak, és minden megy tovább.

Akkor fordulhat elő olyan, hogy nem hosszabbíthatja meg az ip-cím bérlést, ha módosítod közben a DHCP szerver konfigját, vagy valami egyéb probléma van vele.
Viszont ez a lejárati idő általában jó hosszú szokott lenni, akár több nap is, addig nem szakadna meg emiatt. (Windowson ipconfig /all kiírja a bérleti időt)

Ez nem szólhat bele abba, hogy a VPN kapcsolatod megszakad.


Lali-213
(senior tag)

Irodán kívül 3 helyen szoktam VPN-t használni. 2 Digi és egy Telekom hálózaton. A digiseken szakadozni szokott, a telekomoson nem.
A hálózat és a vpn is jó, de külön-külön. Együttműködni nem akarnak rendesen.


Multibit
(veterán)

a kijárós szerelőknek volt egy ilyen nagy ötletük, hogy lőjem ki a DHCP-t és használjak fix IP címeket
Fogalmam sincs, hogy miért javasolták, de önmagában nem hülyeség. Persze a lehasználók többsége meg lenne lőve ettől. Nekem viszont jól működik évek óta. Router nélkül is használható a LAN-om, kábelen, wifi-n egyaránt :K


chatran
(őstag)
Blog

Azt próbáltad már esetleg, hogy közvetlenül az ont-ra, rádugod kábellel a céges laptopot? Ha úgy is szakad a VPN, akkor a router is kizárható.


Dragon3000
(veterán)

Nekem telefonon is gond nélkül üzemel minden, pedig közben a gépen a torrent is megy. Nálam egy asus router van és a wifi speciális beállítások mind alapértelmezetten vannak. Viszont dns-ből nem a digit használom, be van állítva a google és a cloudflare is.

[ Szerkesztve ]


iMaverick
(addikt)
Blog

Természetesen lehet úgy üzemeltetni hálózatot, hogy kézzel állítgatod be a klienseken a paramétereket. Kérdés, hogy mennyi értelme van? (Nálam az egyik gép, amelyik szerver funkciókat lát el, az van fix IP-n, minden már DHCP-zik.)

A szerelőknek azt jelentettük be zsinórban X-edik alkalommal, hogy egyszer csak megáll a net elérés otthon. Teljesen random időközönként (volt hogy ment 1 napig, de olyan is, hogy 5 perc után megint megállt.)

Ráadásul (nekem egyértelműen) látszódott, hogy a Digi által kihozott modem, egy Scientific America márkájú kütyő volt a ludas, mert érdekes módon mindig csak azt kellett újraindítanunk, a saját router-t sosem.

Aztán amikor nagy nehezen megértette végre valamelyik szerelő, hogy lehet nekem van igazam, na akkor kaptunk egy Cisco-t... Érdekes, azzal akkor nem volt rajta net, ha áramszünet volt... :DD


Lali-213
(senior tag)

Ezt még nem teszteltem, de kéne.

Egyébként egy RE450-es access pointról kapja a wifit a céges gép, amit UTP kábellel kötöttem össze a routerrel.


qqcqqc
(őstag)
Blog

Régebben nálam is volt VPN szakadás, két különböző VPN megoldás is volt, a feleségem munkahelyi csatlakozása és az enyém.
A fix IP oldotta meg, azóta minden megy gond nélkül.

[ Szerkesztve ]


RocketSWET
(csendes tag)

Köszi a segítséget! Úgy tűnik javulást értem el valami még egy picit döcögősebb, de legalább betölt. Módosítottam az alap Digi DNS-t elsődleges 8.8.8.8 másodlagos 1.1.1.1 tesztelgettem 4-5 féle beállítást nekem ez lett a legjobb.

Packets: Sent=4, Received=4, Lost=0 (0.00% loss)
Round-trip min/avg/max = 0.317/0.322/0.332 ms

[ Szerkesztve ]


Laccoss
(addikt)

Ha fix eszközparkkal rendelkezel, akkor a dhcp nélküli hálózat sem nagy probléma.

üzenetek