E-book olvasók - Tabletek, E-bookok fórum

üzenetek

hozzászólások


Ébri
(senior tag)

Hát szerintem nézz videókat melyik tetszik az itt általában elhangzó Kindle/Pocketbook/Kobo/Onyx Boox négyesből. youtube-n több ebookokat bemutató csatorna van pl. goodereader. A sebesség és a rendszer kinézete / tudása megkapható belőle. Annyira sok 7-8" olvasó nincs, szóval szerintem azért behatároltak a lehetőségek.


Cs1csó
(félisten)

Az is érdekes, hogy amelyik erősebb, több mindenre képes az többet fogyaszt amelyik "lassabb" az ugye takarékosabban bánik azrrőforrásokkal.

Engem a Koreader vett meg rendesen. Úgyhogy nálam a Pocketbook emiatt is kiemelt céleszköz, mert erre pik-pakk rá lehet varázsolni.

[ Szerkesztve ]


Ébri
(senior tag)

Ez így nem feltétlenül igaz, mert a mögöttes akku mérete is számít. Számomra a kobo elég gyors, szerintem gyorsabb a PB-knél és lassúbb a Kindlenél, ill. Onyxnál (bár utóbbinál lehet számít az olvasóprogramból melyiket használjuk). De a gyorsaság olvasásnál elég nüansznyi eltéréseket jelent. Szóval én nem erre helyezném a hangsúlyt, ha egyébként legjobban x típus tetszik, bár picit lassabb minden másnál, hát nem hiszem, hogy zavarna.


rednifegnar
(senior tag)

a takarekosabbat meg lassabbat ugy kell nezni, hogy ez egy 2009-es modell, annak megfelelo speckoval.
ma mar hol vannak a 2009-es telok a maiakhoz kepest? kb ez is hasonlo.
kb 200 konyv van rajta es borzaszto sokaig tart mig atnezi oket miutan lehuzom az usb-rol, hasonloan sokaig tart mig keresek valamit (a keresoje se tul acelos ezert tobbszor neki kell futni) es ugy igazabol minden igen lassu rajta.
linearisan lapozva rendben van, olvasni lehet mert egy lapozas az gyorsan megtortenik.
ugralni, tobb oldalt lapozgatni mar nem jo mert az igen lassu. persze mindezt ha mar megnyitotta az adott konyvet mert egy konyv betoltese a memoriaba sokaig tart.
egyutt lehet vele elni, de nem egy nagy elmeny. :Y

nagyon felek attol hogy ha veszek valamit akkor jol beszopom, mert ennek is volt egy csomo hulyesege (pl pdf az hasznalhatatlan rajta), es nem tudom mennyire tudok utana nezni egy egy yt video alapjan.
olyanokra gondolok hogy pl fajl kezeles, vagy katalogusok hasznalta mert en mar annak orulok ha szerzok es/vagy cimek alapjan tudok rendezgetni/valogatni. nem szeretnek meta adatokkal kuzdeni meg konvertalni. ekezetekben se vagyok igenyes, ha mar kalapos ô vagy hullamos õ van az mar boven jo.


Meglivorn
(aktív tag)

Ennyire az OSt nem tudoim, inkább a reader funkciókba szoktak belemenni, de a goodEreader csatorna pl egész korrekt teszteket csinál.


Bozek
(nagyúr)

"pdf az hasznalhatatlan rajta"
A PDF sose volt e-book formátum, egy e-book olvsón se lesz tökéletes az eredmény, főleg nem, ha kisebbet szeretnél.

"nem szeretnek meta adatokkal kuzdeni"
Pedig muszáj lesz, mert különben honnan tudná az olvasó ezeket. Persze a gyári, boltból vett könyveknél ez általában ki van töltve. Ha meg nincs, a Calibre a Moly pluginnal megoldja.

"orulok ha szerzok es/vagy cimek alapjan tudok rendezgetni/valogatni"
Ez alapján a Kindle ki is esett, ha minden igaz. Bár nem néztem sose, de a topikban olvasottak szerint ez ott nem megoldott.

"ekezetekben se vagyok igenyes"
Az meg igazából a betűtípustól függ, de általában ez nem szokott gondot okozni. A KOReader-ben lehet saját betűtípust is beállítani, én is úgy használom. Na meg PocketBook-nál a gyári programnál is lehet saját betűtípus.


rednifegnar
(senior tag)

pdf mindig is muszaj megoldas volt mert ha nem volt masban akkor azt kellett szeretni. ma mar talan megoldhatobb lenne valami konverzioval. na meg ez a pdf kepes dolog is olyan hogy odairjak, aztan mikor megveszed es szeretned hasznalni akkor kiderul hogy a gyakorlatban nem igazan jo sehogy sem (2009-rol es sony-rol van szo).

meta adatok nekem eleg egyszeruek, volt valami info fajl minden doksi mellett (95%-ban rtf-ben tartottam mindent).
ebben kb 4 adat volt, kategoria, szerzo, cim es fajl nev (sima szoveges fajl). ha nagyon nekiduraltam magam ekezetesitettem. a fajl neve eleve hosszu volt, szerzo es cim egyben.

ebbol az infobol legeneraltam neki egy sajat progival az o media.xml-jet. voltak benne csavarok mire felderitettem a strukturajat.

a fo kepernyojen hivatalbol van 4 kategoria:
-books by title
-books by author
-books by date (ez lenyegtelen)
-collections.

ha a media.xml-t eloallitottam neki akkor ezeket a focsoportokat tudta kezelni.
a collections-ban meg szepen szet voltak valogatva a kategoriakba rendezett konyvek.
mivel a ketagoriakat en hataroztam meg igy mint egy konyvtarszerkezet ott volt minden pl "[SciFi] 160 books". ugyan ezen a szinten alatt a szerzok: "Aldous Huxley, 1book"

nem mondom, hogy tokeletes de eleg jol tudtam kezelni es ami a fo hogy ezt nem a tetu lassu procijan kellett kialakitanom (vagy valami kezelhetetlen csodaprogival mint pl a hozza adott sajatja vagy a calibre ami annyi szemetet volt kepes gyartani hogy hamar kaosz lett fajl szinten). annyi jo lett volna, hogy tudjam torolni a fajlt magan az olvason de azt nem tudta (azt meg en nem tom van e olyan ami tud ilyeneket).


Cs1csó
(félisten)

Egy "pár" mb-os OCR-ezett pdf-t egy pillanat alatt átkonvertál a Calibre pl. Epub-ra. (Ha a tördeléssel gond van, akkor előbb docx-be azt pedig szövegszerkesztővel kipofozom, de a Koreader is képes "megregulázni" hogy a szemnek is szebb legyen.


Bozek
(nagyúr)

Én csak a PocketBook-ot ismerem, azon tudsz fájlokat törölni. És a gyári lista is jó, szerző és cím szerint simán rendezhető, de ami nekem hasznos, az az, hogy sorozatra is lehet szűrni, azon belül pedig beállítani, hogy a könyv sorozatban elfoglalt helye szerint legyen rendezve. Persze ehhez ezt a mezőt is ki kell tölteni Calibre-ben, de a moly.hu plugin ezt is leszedi.

"a calibre ami annyi szemetet volt kepes gyartani hogy hamar kaosz lett fajl szinten"
Nem tudom, nálam nincs mellette szemét, csak az epub-ot tölti fel az olvasóra. Persze maga az olvasó létrehoz még fájlokat, amikor olvasol egy könyvet, de ez nem zavar be, észre se veszed.


Oldman2
(veterán)
Blog

"a calibre ami annyi szemetet volt kepes gyartani hogy hamar kaosz lett fajl szinten"

Szerintem itt a Calibre adatbázisában megjelenő "plusz" fájlokra gondolt a szerző...
:R


csendes
(őstag)
Blog

EPUB szerkesztésre az ingyenes és könnyen kezelhető SIGIL [link] program sok platformra elérhető (MacOS, Windows, Linux). Természetesen a metaadatokat is lehet vele módosítani.


Ébri
(senior tag)

Szerző / cím metaadatokat minden jól tud kezelni, collections az, ami nem olyan jó nem jailbreakelt kindle-n. Collections Kobon is átmegy Calibren a tagek alapján kobo extended pluginnal. Bár ez is metaadat.


rednifegnar
(senior tag)

olyasmi, most is fent van a calibre mert azzal szoktam fajlokat konvertalni, de ha benezek a kimenet konyvtaraba tele van random cuccal ami engem elegge zavar.
kicsit fazom attol hogy beeirjak/szerkesszek egy olyan szoftverben metaadatokat ami ki tudja hol milyen formaban tarolja, amihez kesobb nem ferek hozza vagy eleg maceras atmenteni mashova stb. nagy igenyeim nincsenek mert gyak. most is 3 adatot hasznalok, kategoria,szerzo,cim.

minden esetre raneztem par darabra igy neten at,
ONYX BooX Tab Ultra 10,3", azt irja 26cm a kepatlo, ezt nagyon nagyak erzem, plane hurcolni (plusz kava, igaz az jo keskeny).
asszem a 10 az sok, 8-nal nagyobb nem lenne praktikus. mostanaban soxor maszkalok olyan helyre ahol sehol semmi, szo szerint puszta kozepe es orakig ott kell uldogelni.
igazabol ezert is jott megint elo ez az ebook dolog.
jo lenne valami olyan ami hasznalhato meretu lenne de nem tul nagy, a sony nagyon pici 13cm a kepernyoje (5.1") ehhez merten eleg nagy a kavaja kb 19cm atlo (7.4").

ha ennel nem lenne sokkal nagyobb es kitoltene a kepernyoje a nagyja teruletet az egesz jo lenne.
a hurcolas miatt, fontos hogy ne legyen tul nagy mert akkor nem fogom elvinni, raadasul csak tomegkozlekedem meg gyalog megyek, igy a meret fontos szempont.

amit hirtelenjeben leletem, kobo libra2, 7" és kobo sage 8". mindketto hattervilagitasos.
meg megprobalom leszimulalni a meretuket.
van olyan bolt bp-en ahova bemegy az ember es meg is tud nezni tobb tipust?
(mm-ban egyik sincs uzletben ugy latom)


csibe1
(addikt)

Valakinek biztos bejön, de inkább maradok a Calibre-nél.
Ez így egy szép nagy katyvasz első ránézésre. Inkább kihagyom.


Meglivorn
(aktív tag)

Ha megnézed a Kobo oldalán (de mindegyiknél) szerepel a készülék mérete és súlya. A kijelzőt konkrétan nem írják ki de azt sem olyan nehéz kikalkulálni (vagy arányokkal, vagy szimplán a dpi és a felbontás értékével :D )
Én is keresgélek, még ilyen módon kartonból "modellt" is csináltam :)


szasanyi
(félisten)

Sziasztok! Nem szakértem a témát és nem is olvastam végig sok-sok postot de röviden és érhetően megpróálom előadni a kérésem lényegét. A nejemnek van egy 2018-as Kindle Paperwhite 4 ebookja, amit napi szinten használ. Műszakilag hibátlan, és alapvetően meg is felel a célra tehát ilyen szempontból nincs vele semmi gond.
Mégis fontolgatok egy esetleges cserét, mert unom a sok konvergálgatást ami után még úgy is adódnak megoldhatatlan gondok (gyakran kicsik a betűk és betűméret nem állítható, rendezettlen- töredezett az oldal sorkiosztása ezért nem jó olvasni, stb.).
Ezért gondoltam, hogy itt a hozzáértőbb, tapasztaltabb PH!órumtársaktól kérek véleményt és segítséget egy esetleges cseréhez:
- van-e ami ennél egyértelműen jobb (formátumok támogatásában, funkcióiban, esetleg méretben is) de nem jelentősen drágább (tehát nem 100k+ árú) típus?
- ha van(nak) újabb és ajánlott típus(ok) akkor az(ok) melyik(ek)?
Nem kell, hogy színes, 10', 100m-ig vízálló, stb. legyen ami számunkra szükségtelenül megdrágítaná a vásárlást.

MOD - ha lenne több lehetőség is, lécci azt is vázoljátok már mivel/mitől jobb egyik vagy másik típus!

[ Szerkesztve ]


matti70
(tag)

Úgy tűnik alapvetően a Kindle szoftverével van gondod, amit nem is csodálok, szerintem a legrosszabb a piacon. Ha az aktuális szoftververzió megengedi azt, ami a topik második tiltott témája, akkor tehetsz rá KOReader-t és szerintem ingyen lett egy élvezhető olvasód.


Apollyon
(Korrektor)

Szia!

Ebből amit leírtál nem úgy tűnik, hogy az olvasó cseréjével megoldódnának a gondok. Még egy Kindle-nél is lazán lehetne állítani a betűméretet. Mi a könyvek forrása, mármint milyen formátum?


szasanyi
(félisten)

A legrissebb 5.16.8 sw verzió fut rajta, és amit írsz nekem új és teljesen ismeretlen. KOReader... azmiaz? :F

Apollyon: ált. amit olcsón vagy ingyen be lehet szerezni, legtöször .epub (amit ugye aalapból nem is képes megjeleníteni). De más formátumokkal is (pld. -mobi, ..pdf) előfordul a leírt kellemetlenség. A .pdf amit legjobban megjelenít, de ott is gond szokott lenni a etűméret ami nem állítható.


matti70
(tag)

Akkor sajnos nem opció, az 5.16.2.1.1 most az utolsó verzió, ahol megoldható, hogy mást is futtathasson a Kindle a gyári rendszerén kívül.

KOReader: közösség által folyamatosan fejlesztett, ingyenes, multiplatformos e-book olvasó szoftver.

üzenetek