E-book olvasók - Tabletek, E-bookok fórum

üzenetek

hozzászólások


Ébri
(senior tag)

Azóta nem tértem vissza :). Nem tudom, mennyire fogyaszt többet, mint az alapszoftver, mikor teljesen jól működött, akkor is többet fogyasztott a gyárinál, bár nem eszetlenül. Oxford szótáraim stardict formátumúak, így koreaderre felmentek, angol könyveket azon olvastam, de mostanában a sima magyar-angol szótárral elvoltam, amit alap kobo szoftverre is fel tudtam tenni, szóval ezek szerint akkor vagy 3 éve nem használtam koreadert. Fent van, csak nem indítottam el.


matti70
(tag)

Pár éve én is használtam Kobo-n pár hónapig, valóban többet evett a gyárinál, és akkor még pl. fontvastagítás sem volt. És tegyük hozzá, hogy a Kobo gyári szoftvere szerintem is nagyon jó, így akkor még én is hezitáltam a kettő közt.

Kb. 3 éve Kindle PW3-on használom, azóta a KOReader elég sokat fejlődött, és én már annyira megszoktam a sok funkcióját, hogy nem szeretnék mást használni. A fogyasztása pedig legalábbis a Kindle-n és úgy indítva, hogy a gyári szoftvert először kilövi maga alól nagyon jó, 1,5-2% óránként, átlag 30-35 óra kijön két hét készenléttel együtt egy 7,5 éves készüléken.


Ébri
(senior tag)

Igen, kindle-n mindig is jobb volt. Kobon valamiért (legalábbis négy - öt éve ez volt) felébreszti alvásból, s nem folyamatosan marad sleep módban. Ez fogyasztásban 10-30% pluszt jelentett, látok rá esélyt, hogy ezért került bele a több napos szünet esetén a gép kikapcsolása lehetőség (most megnéztem, valóban sokat fejlődött, a kobo vastagítása azért fokozatmentesebb, de ez is jól használható, s a lenti status bar valóban jóval jobb mind bármely másé). Ráadásul kobora kepub-okat másoltam, amit régebben kissé furán kezelt, tehát koreadert sima epubbal etettem, most úgy látom nem zavarja már ha kepubot kap. Szóval vaóban kézreállóbb.


fattyu
(veterán)

Kobo gyári szoftvere szerintem is nagyon jó,

csak lenne folder view...


matti70
(tag)

Igen, mint "olvasási felület" szerintem (és pár éves emlékeim szerint) kiváló, finoman állítható a lapkép minden alap jellemzője, reszponzív és az UI szép, modern. Anno ezzel az UI-val összehasonlítva a KOReader-t én is kevésbé vonzónak találtam. Persze kis idő múlva megszoktam és beláttam, hogy a funkciógazdagság és személyre szabhatóság jóval fontosabb, mint az olvasás során néha felbukkanó egy-két ablak milyensége.

Azóta a KOReader is csinosabb lett itt-ott, másrészt viszont az, hogy beállíthatsz minden funkciót amit szeretnél egy-egy érintésre, suhintásra, hogy milyen rugalmas a beállításokban és még a rosszul formázott könyveket is lehet vele epub szerkesztés nélkül olvasni, már nem felcserélhető nekem más szoftverre. Imádom és sokat használom pl. a Wikipedia támogatását, nem tudom pl. Kobo-n van-e ilyen. Vagy pl. használtam már azt a lehetőséget benne, hogy olyan könyvnél, ahol tetemes részt tesz ki a lábjegyzet a végén, az kizárható az normál oldalkezelésből, és még sorolhatnánk.

És folder view is van, és de jó, hogy van, a Kindle címkézett zagyvasága helyett... :)


fattyu
(veterán)

igen ezt mondom én is. hogy nincs baj a gyári kobo softtal.

csak az a folder view hiányzik. de az nagyon.


Lien
(tag)

Valaki tapasztalt már olyat Libra 2-vel, hogy miután sleepbe rakta egyből rázárta a mágneses tokot, nem várva meg a 1 másodperces képernyő alvásra kapcsolást és végig olvasó állapotban maradt? Nem tudok másra gondolni, mint ebben maradt pedig elvileg 5 perc után automatikusan sleepbe kéne mennie csak szerintem a mágnes valamennyire megbolondította a kijelzőt.


Apollyon
(Korrektor)

Nekem volt / van némi problémám ezzel a dologgal. Van egy kwmobile márkájú tokom, ami egyébként a Claranál bevált, Libra 2-nél kevésbé, mert már itt a kijelző alatt is van 3 hall szenzor, plusz 1-1 a két gomb alatt/fölött. És ha nem hajítom meg enyhén a tok fedelét, nem ébreszti / altatja az olvasót.

Van "gyári" kobo tok is, azzal simán ébred/alszik a Libra 2, de nem szeretem a gyári tokot mert nem jó a fogása, a kwmobile-osé meg kellemes szövet anyagú. De valszeg gyengébb a mágnese a gyári tokhoz képest, plusz ezzel az 5 szenzorral már nem olyan problémamentes az ébresztés / altatás funkció. Nem is igazán értem, miért kellett 5 szenzort beépíteni ehhez a művelethez.

Ezért én beállítottam 10 percet a sleephez, és 1 órát a power offhoz, ha valamiért mégsem rakná le sleepbe a tok becsukása az olvasót.

[ Szerkesztve ]


Lien
(tag)

Fú nagyon köszi, a második Libra 2-nél nem vettem ki a beállításokban a fel-le nyitható tok automatikus sleepjét. Nekem valami Amazonos 8-9e forintos tokom van, vastag. Plusz beraktam az 1 óra után lévő kikapcsolást, mert never módban volt. Köszi a segítséget.


Dolphine
(addikt)

Szerintem nincs! :(
Nekem egy első generációs Clara HD-m van, valószínűleg akksit kellene benne cserélni, de én sem jutottam előrébb ebben a kérdésben! :F


Mr K
(senior tag)

Megpróbáltam utána menni a neten az oldalszám kérdésnek. Az olvasottak alapján az lehet a helyzet, hogy az epub-ban tipikusan nincsenek megadva oldalszámok, vagy akárcsak az, hogy hány oldalas a könyv (pedig a struktúrában van ilyen nevű mező, de én mindenhol nullát látok benne), ezért az ebook olvasó általában hozzárendel egyet, az ADE (Adobe Digital Editions) például azt mondja, hogy legyen egy oldal 1000 karakter. Ennek a megoldásnak megvan az az előnye, hogy a könyv (virtuális) oldalszáma változatlan marad, ha olvasás közben változtatjuk a betűméretet, fejléc tartalmat stb. (Ez az én olvasómon is így van.)

Tehát az epub oldalszámok nem felelnek meg (általában) semmilyen fizikai könyv oldalszámozásának (ami nagy gond minden olyan helyzetben, amikor papíros kiadványok oldalszámozására kell(ene) hivatkozni, lásd oktatás, publikációk, stb.), és az ebook olvasón (fizikailag) megjelenő "oldal"-nak sem.

Kobonál az epub formátum hasonlóan működik (találtam hivatkozást, hogy az ADE szoftverét használja konkrétan, ez nem tudom, hogy igaz-e), viszont vannak utalások arra, hogy a kepub esetén másként történik az oldalszámozás (mert azt más szoftver modul dolgozza fel?), de ezt eddig még nem próbáltam ki a gyakorlatban.


robi-k
(őstag)
Blog

Akksit könnyű cserélni, az alaplapot sem lenne nagy kunszt, de egyszerűen nem lehet hozzá beszerezni (régebbi Kobo Aura H2-hez van, de a One-hoz nincs). Már leveleztem a Kobo-val is, sajnos nem tudnak segíteni, nincs raktárkészletük alkatrészekből (a valóságban a Kobo nem gyárt semmit-sem, OEM partnereknél végezteti el a Kobo olvasók legyártását).
Hát akkor így jártam, sajnálom, jó kis olvasó volt :O


Apollyon
(Korrektor)

Pedig Clara HD-vel még könnyű dolgod van. Azon még nincs vízálló bevonat, és egyszerűbb a cseréje. Itt vannak linkek hogy tudod megcsinálni: [link]


Apollyon
(Korrektor)

Kár érte, annak még jó kis vérnarancs fénye volt éjszakai olvasáshoz. Az újabbaknak már csak simán sárga, persze nem tragédia.


rednifegnar
(senior tag)

hi!
nem vagyok nagyon jartas ebook temaban, szinte semennyire nem kovetem a dolgokat. van egy sony prs-300-as olvasom, eleg kicsi, mar vagy +10-en eves, en is hasznaltam vettem anno (datumok szerint 2009 kornyeken...).
evekig el volt teve, most megint eloszedtem, mukodik jol, igaz az akksija mar padlon van, meg hat iszonyat lassu. uj koraban is lassunak szamitott hat meg most.
a kijelzoje is eleg kicsi.

azt vettem eszre, hogy elegge szellemkepes, kikapcsolva se tunik el rola a fejlec meg lablec, mint mikor beeg egy monitor.
mennyire birjak ezek az eink kijelzok a gyurodest? van ilyen, hogy elhasznalodik? vagy inkabb eloregszik? mert sokat hasznalva nem volt.

a masik baja hogy a kontrasztja is eleg gyengus. nem is egyenletes, bal felul gyengebb, de ugy alatalaban vevev halovany.
nem emlexem mar milyen volt regen, nincs osszehasonlitasi alapom se, de eleg szurkek a betuk.
olvasni persze olvashato de nem tul acelos.



koncsik
(MODERÁTOR)
Blog

Beállításokban a képernyőfrissítést kellene próbálni, ha van ilyen. Talán segíthet...


Dolphine
(addikt)

Én magam nem állnék neki.
Ismerem magam, több kárt csinálnék, mint hasznot! :DDD


Ébri
(senior tag)

Sony olvasók új korukban elég kontrasztosak voltak (Sony után a PW2 szürkébb volt még gyengébb világítással is), szóval én látok rá esélyt, hogy a kijelzője már nem a régi. Mivel fizikai festékcseppekkel dolgozik, én nem tartom lehetetlennek, hogy elöregedhet a kijelző.


rednifegnar
(senior tag)

vegul is olvashato csak fura (beallitasi lehetoseg nincs).
inkabb mar az zavar, hogy kicsi a kijelzo es nincs valamifele hattervilagitasa.
az akksi is mar keveset bir. lattam lehet kapni utangyartottat, bar ezekkel az utangyartott akksikkal nincsenek jo tapasztalataim, lehet nem is lenne ertelme cserelni.

talan inkabb vennek masik olvasot. nem vagyok kepben total. fontos, hogy legyen hattervilagitasa, meg azert nagyobb kijelzo, de ne tul nagy (kb 8", no meg a kavatol is fugg mert ennek eleg nagy).

szoftverben nem tom mikent vannak manapsag, mi az amit erdemes venni (ár nem annyira szamit).
nekem szinte minden konyvem rtf-ben van, az valt be ennel a sonynal. metaadatok nincsenek, igazabol sosem hianyoztak, abrak se kellenek.

usb hattertarkent ramasoltam es kesz. a katalogusaival volt kavaras mert azt nem nagyon kezelte emberi modon. erre vegul irtam egy progit amivel odatszem neki a katalogusait es azt hiszi a sajatja, igy bele tudom varazsolni a dolgaimat.
meg van egy olyan hulyesege a miatt hogy irto lassu a procija, miutan lehuzom az usb-rol (akkor is ha nem csinaltam semmit) vagy 5 percig homokrazik.

jo lenne ha lehetne torolni is a fajlt magan a keszuleken (nem tom ilyen letezik e amin van valami alapszintu fajlkezlesi lehetoseg).


matti70
(tag)

Kobo-t csak rövid ideig használtam, a gyári szoftvert akkor is inkább kepub-bal, mert az epub-ot tényleg az Adobe motor nyitja meg és nem voltam vele túlzottan elégedett. Szóval könnyen lehet, hogy tényleg kalkulál egy virtuális oldalszámot mint ami Kinde esetén a Location.

Tehát az epub oldalszámok nem felelnek meg (általában) semmilyen fizikai könyv oldalszámozásának (ami nagy gond minden olyan helyzetben, amikor papíros kiadványok oldalszámozására kell(ene) hivatkozni, lásd oktatás, publikációk, stb.), és az ebook olvasón (fizikailag) megjelenő "oldal"-nak sem.

Maga az epub (és más) ebook formátum alapból tényleg nem tartalmaz oldalszámozást, hiszen pont a folyó szöveg tetszőleges újratördelhetősége a lényeg. Ezért sok szoftver a megjelenített oldalakat számozza be dinamikusan.

Az epub kiegészítő infóként viszont tartalmazhatja a papírkönyv oldalszámozását, ilyenkor plusz metaadatként a papírkönyv oldalszámaihoz egyesével hozzárendelik az epub egy-egy pontját. Nekem több ilyen könyvem van, és van olyan könyvem is ahol a szöveg viszonylag sokszor hivatkozik a könyv xxx oldalán található részre. Itt szépen megcsinálták, hogy az oldalszám hivatkozás egy link, ami odaugrik a könyvben ami a papírkönyv xxx oldala volt.

üzenetek