E-book olvasók - Tabletek, E-bookok fórum

üzenetek

hozzászólások


Mr K
(senior tag)

Megpróbáltam utána menni a neten az oldalszám kérdésnek. Az olvasottak alapján az lehet a helyzet, hogy az epub-ban tipikusan nincsenek megadva oldalszámok, vagy akárcsak az, hogy hány oldalas a könyv (pedig a struktúrában van ilyen nevű mező, de én mindenhol nullát látok benne), ezért az ebook olvasó általában hozzárendel egyet, az ADE (Adobe Digital Editions) például azt mondja, hogy legyen egy oldal 1000 karakter. Ennek a megoldásnak megvan az az előnye, hogy a könyv (virtuális) oldalszáma változatlan marad, ha olvasás közben változtatjuk a betűméretet, fejléc tartalmat stb. (Ez az én olvasómon is így van.)

Tehát az epub oldalszámok nem felelnek meg (általában) semmilyen fizikai könyv oldalszámozásának (ami nagy gond minden olyan helyzetben, amikor papíros kiadványok oldalszámozására kell(ene) hivatkozni, lásd oktatás, publikációk, stb.), és az ebook olvasón (fizikailag) megjelenő "oldal"-nak sem.

Kobonál az epub formátum hasonlóan működik (találtam hivatkozást, hogy az ADE szoftverét használja konkrétan, ez nem tudom, hogy igaz-e), viszont vannak utalások arra, hogy a kepub esetén másként történik az oldalszámozás (mert azt más szoftver modul dolgozza fel?), de ezt eddig még nem próbáltam ki a gyakorlatban.

üzenetek