HTPC (házimozi PC) topik - TV & Audió fórum

üzenetek

hozzászólások


SunMount3r
(nagyúr)
Blog

Az ilyen Windows kigyepáló/optimalizáló megoldásoknak manapság van még bármi értelme HTPC-khez? Ma már egy újabb Pentium procin is pörög a Windows és a 4K / HDR-hez is elég az IGP, akkor meg miben mutatkozik meg ezeknek az előnye?


mandju
(senior tag)

Én azt gondolom, hogy igen.
Az ltsc-nek is az volt a lényege számomra, hogy nincsenek feleslegesen futó folyamatok a háttérben és nem jönnek kéretlen update-ek… az 5 év alatt gondozásmentes volt a pc. Csak a kodi-madvr-mpchc frissítésekkel kellett foglalkoznom.

Sokszor olvastam, hogy egy update után nem ment eqapo, a hang, vagy megkeveredett a gpu driver… én ezt próbálom/próbáltam elkerülni. Eddig sikerrel.

Nem kötelező ezt követni, csak mutattam egy lehetőséget.


zsolt_64
(senior tag)

Én tartok 1 kicsit ezektől a windows módosítóktól, az LTSC eredeti ISO-ból installva eddig semmi gondom nem volt. De ha valaki vállalkozó kedvű, hát legyen, én biztonsági koctkázatot látok benne.


zsolt_64
(senior tag)

csak annyit még hogy N3700 Asrock alaplap 8GB RAM + 120 GB SSD + ltsc mindenféle mókolás nélkül évek óta problémamentesen fut htpc-ként (1920x1080) a filmeket másik windows megosztásról szedi (MPC-be), és megy rajta a browsolgatás is (facbúk,jutúb.stb)

[ Szerkesztve ]


devil-k
(nagyúr)
Blog

Ez leginkább a játékosoknak van. :) Egyébként a ReviOS ugyanez. :)


SunMount3r
(nagyúr)
Blog

Ok, de úgy értem, hogy attól még a hang/kép nem lesz jobb tőle. Esetleg a kadenciában tudom elképzelni, hogy pl. kevesebb lesz a frame drop, vagy ilyesmi (mint a Hi-Fi-stáknak a Latency méregetés), de mint írtam a mai procik/IGP-k/VGA-k korában azok ereje már bőven elég ahhoz, hogy alapból is simán menjen minden.

A Win update gondokat elhiszem, bár én még nem futottam bele ilyenbe.


mandju
(senior tag)

Nem is írtam ilyet, hogy hang, kép jobb lesz tőle.
Ha lenne win11 ltsc, akkor az ment volna fel.

Nekem sem volt problémám vele soha. Bár nekem csak forrás szerepet tölt be a mozimban. Nincs webböngészés, facebook és társai


devil-k
(nagyúr)
Blog

Szemléletes egy Win11 tiszta telepítés, azután pedig rá egy Atlas/ReviOS.


SunMount3r
(nagyúr)
Blog

Szemléletes?! :F


devil-k
(nagyúr)
Blog

Igen. A sok szemétből mennyi minden tűnik el.


Valkűr
(őstag)

Sziasztok! Lenne felszámolás alatt egy gyönyörű hifihez illeszthető HTPC gépem, tudnátok segiteni a beárazásban? Igazábol akár játszani is alkalmas, noha nyilván nem a legújabb és legjobb hardverekkel van ellátva mivel alapvetően filmeztem, zenéltem vele.

itt vannak a hardverek, es a képek a termékről. Természetesen nem minden van a képen, mert kapott a ház jobb hütéseket, normális processzorhűtő is van rajta. A többi nagyjából megtalálható a fotón.


Valkűr
(őstag)

Vagy érdemesebb lenne részenként eladni?

[ Szerkesztve ]


VoidXs
(nagyúr)
Blog

Most frissítettem Windows 11-re, és azon túl, hogy az oprendszer egy hatalmas downgrade, a lejátszási sebesség siralmas. Egy egyszerű Netflix 4K filmet nem képes az MPC-HC alapállapotban (se MadVR, se shaderek, se egyéb filter) lejátszani. CPU/GPU terhelés 25% körül, hardveres dekódolás be, de így is 15 FPS körül fut, néha kihagy a hang, hogy utolérje a kép. Ez ismert probléma? Van rá megoldás?

Never mind, 2.2-re frissítve jó.

[ Szerkesztve ]


molnarg
(csendes tag)

Sziasztok, kicsit segítsetek légyszi Sógoromnak kellene összerakni egy htpc + NAS-t természetesen 'mennyit engedsz' a feléből típusúan :D

Mivel egyszerűen ezekben az új celeron procikban nem vagyok jártas nem tudom hogy mit bír el és mit nem egy ilyen gépecske.

Nem kell túl nagy dologra gondolni linuxban mozgok, kap egy ubuntu mate desktopot, hdmi-vel összekötve a tv-vel, gyroscope-os távirányítóval. (5.1-es hang legyen, full hd-t vigye, tehát a 30-40 gigás filmekkel ne gyűljön meg a baja)

Lenne benne egy ssd vagy nvme (alaplaptól függően) plusz 1vagy 2 db 3.5-es red disk, részben szoftveres raid 1-ben a fontos adatoknak, és többi pedig a filmeknek raid 0-ban vagy raid nélkül (ha az egiyk lemez kisebb a másik nagyobb)

Mennyi a minimális memória igény? Gondolom az integrált cpu-s gépek (pl intel 600-as széria) ebből veszi el ami neki kell. Kell 16 Gb? vagy elég 8Gb?

Mekkora az a benchmark ami már jónak számít? Egy ilyen mondjuk elegendő, vagy áldozni kell rá és egy ryzen 2200g/3400g kell neki?

https://www.arukereso.hu/alaplap-c3128/asrock/j4125-itx-p605961606/#termek-leiras

Köszi a tippeket előre is!

[ Szerkesztve ]


Patice
(nagyúr)
Blog

Én egy ilyen lapot vennék. Proci 6W TDP-vel, de erősebb, mint az általad linkelt.
Egy RAM slot, 1 HDD mehet rá, rendszernek NVMe. RAM-ból 8GB elég, ha szűkös a költségvetés.
RAID-et felejtsd el, felesleges. Külső meghajtón, off-line legyen másolatban a fontos adat.
Ha csak sima file-megosztás kell, akkor rendszernek akár egy Libre/CoreELEC elég.


zsolt_64
(senior tag)

Ez az Intel N100 as proci most a legjobb, van Asrockban is alaplap, mást nemigen lehet ajánlani, de ha a Sógorod ilyen fill...ó hozáállású neki se fogjál. Ellenben ha igen a 16GB ram az kell, és az ssd is , továbbá 1 merevlemez ház+táp, vezetéknélüli klav + egér. Ezekkel viszont egy írtó jó kis htpc rakható össze , abszolút csöndes,kis fogyasztás, mehet nonstop, rajta a torrent, mellette filmézés vagy internet browsolgatás kompromisszum mentesen 4K ban is.
Ja oprendszer lehet win10/11 vagy tetszőleges/megfelelő linux

[ Szerkesztve ]


zsolt_64
(senior tag)

Amit idelinkeltél ASROCK J4125-ITX az talán még jó HD ig , de nagyon régi konstrukció, teljesen kifutott , és csak valami elfekvő készlet lehet, ráadásul aránytalanul drága, de ha a sógorod alaposan le tud alkudni a feléből... :DDD
A többi régebbi Celeronos , Atom sorozatos alaplapok amikből dunát lehet rekeszteni az apróhirdetésekben, szóba se kerüljenek...

[ Szerkesztve ]


Necronom
(senior tag)

Nekem ilyen procko volt Asus mITX lapba, 1080p tokeletes, de egyben a max is
Bar van benne 1slot video kartyanak, igy tukepp majdnem tetszolegesen fel lehet hasznalni.
Annak idejen valami 16k-ert arultak...

uppsz: ma mar egyet sem latok amibe van video slot.... :(

[ Szerkesztve ]


SunMount3r
(nagyúr)
Blog

vezetéknélüli klav + egér-> + Egy légegér, ami már volt említve szintén alap egy HTPC-hez, meg ezen kívül még valami AnyDesk szerű program a telóra is jól tud jönni. Bár pl. Linux-ra nem tudom van e ilyen. Ha meg csak sima Kodi-s LibreElec lesz belőle, akkor meg ott a Yatse. (Bár, ha én most építenék HTPC-t és lenne a gépben hozzá elég erőforrás (az N100-as esetén van), akkor tuti Win 11-et raknék rá).


zsolt_64
(senior tag)

Én is windowst tennék(teszek) tá, de majd jönnek a linuxdockerhuszárok :D
A kiegészítők meg majdnem mindegy, itt az alapcuccért kell jó mélyen zsebbe nyúlni.
Bár ha egyszer rászánod a pénzt utána nem kell akár 8-10 évig hozzányúlni...

[ Szerkesztve ]

üzenetek