exHWSW - Értünk mindenhez IS - Lokál fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Bujdy81
(csendes tag)

A magyar üzemanyag piac nem tud "tökéletesen versenyző" lenni, a kifejezés közgazdasági értelmében.
Nincsen elég finomító a környéken, nincsen elég cső és forrás, és nem is lenne racionális építeni.
A MOL-t azzal lehet karban tartani, ha veszünk egy "versenyzőbb" piacot mintának és azt mondjuk, hogy nem adhatot többért az üzemanyagot. Ez sok-sok éve így is megy. (már régen dolgoztam a MOL-ban de ott elmondták, hogy melyik tözsdei ár milyen paritással számolva a referencia, ha annák többért adják, akkor GVH dádá jön).

A mostani helyzet egy hirtelen extern hatás, ezt tényleg csak kézivezérléssel lehet kezelni, semmilyen valódi piaci alapja nincsen, hogy összeomlott az Ural olaj ára a Brenthez képest. Tehát a benzin piaci ára helyesen 750 Ft/liter, a környéken is annyi. Azzal kell kezdeni valamit, hogy iszonyat pénz marad így meg a MOL-nál, amiért "nem tett semmit". Nem azért keres most sokat a MOL, mert hatékonyabb, mint a versenytársak, hanem azért, mert háború van.

Erre a helyzet az a módszer, hogy elvesszük a MOL-tól azt a részt, amiért nem dolgozott meg és kiosztjuk a nép között, egy jó módszer lenne, szerintem...
(ráadásul erre még akár reális is lenne az utólagos adómegállapítás az árak változása alapján)

(Persze lehetne pedagógus bér növelésre is fordítani, vagy bármi már olyan dologra, amire az adót kell fordítani, a lényeg az lenne, hogy az extraprofitot elvonjuk, hogy cserébe máshol ne kelljen/kisebbet kelljen szorítani.)

Tisztában vagyok vele, hogy nyilván nem így fog történni...

üzenetek