exHWSW - Értünk mindenhez IS - Lokál fórum

üzenetek

hozzászólások


npera
(újonc)

Úúúú, kárrieeer, kéhlek :B

Öcsém az ténylegesen csinált karriert. Ő (mindig elfelejetem, fel kell írjam egyszer) valami solution manager, de még több szó is van a titulusában. A BASF-csoport IT-részlegén belül valamiféle utazó nagykövet, aki előadásokat tart a különféle régiókban arról, hogy mennyire fontos is az IT (tényleg az) és milyen dolgokat csinálnak és buzdítja a népet, hogy olvassanak többet arról, hogy miket csinálnak és milyen módon tudják a "létezés karimájára feltenni az arany bevonatot" (svéd mondás)....

Hát így.

Én sima developer vagyok az agilis rendszer szerint, de "nyugger" (senior) a titulus szerint, miközben egy nem létező rendszermérnök kategóriába is beleesem, amit elkezdtek átszervezni, aztán beütött az agile és sosem szervezték át teljesen.

Igazából teljesen hidegen hagy, hogy mi vagyok, ameddig hagynak nyugodtan dolgozni :B


Sipi-
(tag)

Mert Te ilyen buzgó vagy, hogy megtanultál svédül. Nálunk az évek óta (minimum 7) itt élő svéd architect meg csak angolul kommunikál, nem tanult meg magyarul. Így ha Ő is bejön egy meetingre, akkor "switch to English".


WiZARD
(addikt)

Emagból rendelt apple telefontok simán hamisítvány. (~25%-kal listaár alatt)
Alzából eredeti jött (~15%-kal listaár alatt)


Samott
(addikt)

Link az emagosra? Mert az egy piacter, siman lehet valamelyik beszallito is.


WiZARD
(addikt)

Jah, egy román partner. Már más is jelezte hogy fake, de azért árulják simán.
[link]


Samott
(addikt)

Akkor meg is van a valasz. Kuld vissza es jelezd hogy atveres.


WiZARD
(addikt)

Megtörtént.


Jahno
(őstag)

Mert nem a saját cuccuk lesz hanem partneré. Néha szép menet lesz, hát sok szerencsét.

Alzának meg két piros pont, mert mindig duzzogok, mikor a GVH ezt-azt megbüntet, hogy okés, fizettek büntit, de elvileg azért, mert engem vertek át és igazából attól még át vagyok verve. Nos, Alza egyszer csak küldött levelet, hogy belestem egy szórásba, megbüntették valami reklám miatt és ezért ne csak bünti legyen, kapok 3ezer pénzes levásárolható kupont. És nem 5 nap volt az érvényessége sem, mint sok más cégnél...

Emagban most egy csomó vidéki gyakornok van, múltkor beengedett inkább a gép elé, hogy rakjam össze a rendelést és számlázzuk ki együtt, mert hát ezt nem tudöja... Teljesen legalja lett mindenféle téren.


qnadam
(veterán)

az nem az alzának pirospont, hanem egy deal volt a gvh-val, hogy oké, fizetünk valamennyi büntit, és minden üffél kap kupont. bűnbánat :)

emag honlap a legalja, az edigital oldalon még nagyjából meg lehetett találni dolgokat, az emagé az amazon legrosszabb pillanatait idézi.


Sipi-
(tag)

Jah, igen, alzás kupont már rég levásároltam. Utána pár héttel megkaptam sms-ben is ugyanazt a kupont, persze mégegyszer nem működött. Kicsit beragadt az sms :)
Én 99% -ban alzában vásárolok mostanában, mert azonnal vagy másnap átvehető, gyors az átvétel (mostanában a Mexikói úton veszem át, mert közelebb van minimálisan, de kevesebben vannak és parkolásnál nem kell szívni a tömött mélygarázzsal, bénán parkolókkal). Egyszer valamit visszavittem, mert nem jött be: kérdés nélkül adták a pénzt vissza.


Jahno
(őstag)

Hááááát, az is határeset. Mikor kaptál a T-től vagy Voda bárkitől bármilyen hasonlót? Akkor azért, mert a dílt elintézték. Wizard meg ne nézzen ide, mikor megírom, hogy el is költöttem hamar kapszulás kávéra.


Jahno
(őstag)

Edigitalt bevált, de rögtön lecseréltem. Addig Emagot meg sem néztem, nem vettem semmit, éppen elég volt ismerősöknek szívni valami cuccával, hamis/átverős vacakkal. Csak mikor ott vagyok a bolt előtt és hirtelen kell SSD, vagy valami egyszerűbb bigyó, akkor azt gondoltam, hogy nem megoldhatatlan. Hát, majdnem.

Amúgy ja, csomó mindent Alzában, infós cuccot Aquában intézem. Néha Bestmarkt volt, de ott max. a jobban kedvezményesért mentem csak arra. Kíváncsi vagyok, hogy csak nyárra csuknak-e be szombaton. Aztán legtöbbször inkább elmegyek lábon, mert egy Foxpost/egyéb árán sört is kapok, vagy éppen sürgősebb a cucc, pedig Alza elég kemény módszertannal nyomja a kiszállítást. Ma pld. PCXb en is voltam, mert egyből szállítottak bigyót jó áron, azok is normálisak.

Néha hasonló nevenincsek esnek be, mint pld. [link] ahol leadom a rendelést és 2 órán belül össze van készítve, csak vacak időbeosztással tudom átvenni.


Sipi-
(tag)

Infós cuccot nem sokat veszek mostanában, bár a mobilroutert is alzában vettem (3 nappal később már 4ezerrel.drágább volt). emag-on tv-t vettem, hosszas árfigyelés után beesett megint a fájdalomküszöb alá az ára és akkor megrendeltem. Xbox-ot vettem még emag-on black friday-on és még hozzácsaptam az autógumiknál kapott kupont így kb. 40ezerrel olcsóbb lett, mint a normál ára :DD


Sipi-
(tag)

Most sajnáljuk kicsit közösen a MOL-t az ársapka miatt elszenvedett vesztesége miatt: 373 milliárdos rekordnyereséget ért el a Mol az ársapka ellenére is
:)


Samott
(addikt)

A concordenal igy fogalmaztak korabban: "Szemléltetésképpen, a finomító haszonkulcsot 50 dollár / hordóra becsüljük, ami a megszokott szint közel tízszerese."


eattila
(csendes tag)

Ja. Meg az állam maga is az infláció miatt. Buhú.


ezittketto
(csendes tag)

Mondtam már, hogy te tiszta hüle vagy? :D :D :D :D :D :C


Bujdy81
(csendes tag)

Ez egy normális országban ugyebár úgy működne, hogy hagynák a MOL-t piaci alapon dolgozni, akkor nem 373 Mrd lenne a profit, hanem 500+, majd a finomítói marzs normálprofit feletti részét, azaz majdnem 90%-át elvonják "extraprofitadó" címen és azt kitolják a "zembereknek" egyforma részre osztva. Akkor aki keveset autózik, az relatíve nagy benzintámogatást kap, aki sokat, az kevesebbet. Aki nagyon szegény és kocsija sincsen, arra meg ráfér az infláció miatt...

Ha jól számolok, akkor kb. 180 Mrd az extraprofit, az osztva 9,7 millióval, fejenként jut 18556 Ft/negyedév. Egy négy tagú családra akkor jut 74226 Ft/negyedév. Ha feltesszük, hogy 750 az üzemanyag átlagára, akkor a felár a 480-hoz képest 270 Ft, tehát egy négytagú család ha egy negyedév alatt fogyaszt 275 liter üzemanyagot, akkot van pénzénél, az 8 literes fogyasztással 3436 km/negyedév. Felette bukik, alatta jól jár. Nyugdíjas Mari néni, csak kap egy 18556 Ft pluszt a nyugdíj mellé, őrá - sajnos - nagyon ráfér...

Tudom, utópia...


Samott
(addikt)

Ennek alapvetoen nem kellene igy lennie. Meg ugy se ahogy te irod. Mert ha ekkora profit van valamin akkor a versenytarsak is ramozdulnak a piacra, es ha az allam jol szabalyoz akkor nem jatszhanak ossze es verseny alakul ki a benzin aran. Es akkor nem 750 a benzin ara hanem azert 4-500 mert meg azon is van normalis hasznuk.


Bujdy81
(csendes tag)

A magyar üzemanyag piac nem tud "tökéletesen versenyző" lenni, a kifejezés közgazdasági értelmében.
Nincsen elég finomító a környéken, nincsen elég cső és forrás, és nem is lenne racionális építeni.
A MOL-t azzal lehet karban tartani, ha veszünk egy "versenyzőbb" piacot mintának és azt mondjuk, hogy nem adhatot többért az üzemanyagot. Ez sok-sok éve így is megy. (már régen dolgoztam a MOL-ban de ott elmondták, hogy melyik tözsdei ár milyen paritással számolva a referencia, ha annák többért adják, akkor GVH dádá jön).

A mostani helyzet egy hirtelen extern hatás, ezt tényleg csak kézivezérléssel lehet kezelni, semmilyen valódi piaci alapja nincsen, hogy összeomlott az Ural olaj ára a Brenthez képest. Tehát a benzin piaci ára helyesen 750 Ft/liter, a környéken is annyi. Azzal kell kezdeni valamit, hogy iszonyat pénz marad így meg a MOL-nál, amiért "nem tett semmit". Nem azért keres most sokat a MOL, mert hatékonyabb, mint a versenytársak, hanem azért, mert háború van.

Erre a helyzet az a módszer, hogy elvesszük a MOL-tól azt a részt, amiért nem dolgozott meg és kiosztjuk a nép között, egy jó módszer lenne, szerintem...
(ráadásul erre még akár reális is lenne az utólagos adómegállapítás az árak változása alapján)

(Persze lehetne pedagógus bér növelésre is fordítani, vagy bármi már olyan dologra, amire az adót kell fordítani, a lényeg az lenne, hogy az extraprofitot elvonjuk, hogy cserébe máshol ne kelljen/kisebbet kelljen szorítani.)

Tisztában vagyok vele, hogy nyilván nem így fog történni...

üzenetek