exHWSW - Értünk mindenhez IS - Lokál fórum

üzenetek

hozzászólások


halapidori
(csendes tag)

Funkcionális analfabéta, aki ugyan elolvassa a betűket-szavakat, de nem igazán értelmezi. Népesség 20%a mondjuk szerintem simán. Ugye vannak akik nem járják ki a nyócosztályt, vannak a fogyik, meg vannak, akik nem látnak betűt, mert a királyi tévé meg a dzsokitévé betűk nélkül is megfelelően tájékoztatja őket.
Vannak viszont azok az emberrk, akik pl a hirdetésben próbálnak választékosan fogalmazni, de nem passzoló kifejezéseket használnak. Vagy akik nem értik a szarkazmust, meg akik nem tudnak egy értelmes mondatot leírni. Ez a nyelvi kompetencia hiánya, ők nem "analfabéták". Na, ebből a típusból van sok. Ők már "tanult" figurák is lehetnek. Szerintem ez az emberek fele.

Én már kongattam vészharangot a munkahelyen is, mert a gyerekeknek ugyan van valami eszköze, de nincs meg alap digitális kompetencia. Szóval el tudja indítani az autós játékot, mert sárga hosszúgomb, felsőgomb, nyíl. És ezzel eléldegélnek. Nincsenek gondolkodtatva, ennyit egy majom is tud. Szóval mondjuk azt már nem tudja, hogy hogyan fordítsa saját hasznára a gépet. Nem tudnak puskázni, nem kritikus gondolkodók, nem fogja fel, hogy miért ne legyen olyan bugyis insta képe 13évesen, mint VajnaTiminek, és nehezen különítik el a valóságot a fikciótól. És a szülők sem tudnak nekik segíteni.
Gyerekekre jellemző, hogy pl nem olvassák el a gombok feliratait. Kattintgatnak, aztán vagy összejön, vagynem. Szerintem ez borzasztó.
Szóval a jövő nem rózsás.

U, remelem jol reagaltam, alszom mar kozben.

üzenetek