Fejhallgató erősítő és DAC topik - Multimédia, életmód, 3D nyomtatás fórum

üzenetek

hozzászólások


Ear001
(addikt)

bkercso válaszában ott van az is, hogy rengeteg mért paraméternek nincs közvetlenül megfelelhető hangi hatása, és bőven van olyan paraméter, ami tudottan beleszól a hangba, de nincs mérve.


#56474624
(veterán)

Kérdés, mit jelent az, hogy küszködik. Hol a határ?

Nyilván minél kisebb a torzítás, annál jobb, de ha pl. tranziensek kárára megy, akkor megette a fene az egészet. Van egy prioritási sorrend a hallásunk számára. Nem tudom, ez mennyire egyéni érzékenység-függő, de nyilvánvaló, hogy ebben a prioritási sorrendben számítanak/súlyozandók egy erősítő paraméterei is. Szerintem sem a harmonikus torzítás, sem a zajszint nincs benne az első 3 legfontosabb paraméterben.

[ Szerkesztve ]


niof
(addikt)

Na, azért ezzel vigyázz! Nem nevezheted szűklátókörűnek azt, aki mást gondol, mint mondjuk te.
Egy ideális világban amúgy igenis a tökéletes mért paraméterekkel rendelkező eszközök nyújtanák a legjobb hangzást. Mégpedig roppant egyszerű okból. Ha tökéletes a jelformálás és a jelvisszaadás, akkor az azt jelenti, hogy a lehető legkevésbé nyúl bele a készülék az eredeti jelbe, tehát nem torzít, nem színez, azt kellene hallani, amit anno rögzítettek. Így viszont nem lenne értelme az ilyen fórumoknak sem, mert minden készülék egyformán szólna, és csak az határozná meg, hogy mit veszel, hogy melyik gyártó szimpatikus. De nyilván nem tökéletes a világunk, mi sem vagyunk egyformák, és a készülékeink sem. Az mindenképpen a mérések mellett szól, hogy egy "jósági tényezőt" mutat (tudom, hogy nem igazán ide való kifejezés...), hogy mégis mennyire áll közel az átvitele a tökéleteshez. Nyilván minél jobbak a mért eredmények, annál jobbnak kellene lennie, a számok alapján. Persze ettől még lehet hallgathatatlanul rossz annak, aki nem azt szereti hallani, ami a felvételen szerepel. Örök klasszikus a csöves erősítők betyár magas torzítása, mégis sok millióan rajonganak értük, mert a fül számára kellemesen torzít. De ettől még tudjuk, hogy torzít, mert megmértük, csak ezeket az embereket nem érdekli, szeretik, hallgatják. Meg ugye ott vannak a különböző zenei stílusok, szinte mindegyikhez más-más hangzás passzol. Nem áll jól minden zenének a hibátlan leképezés (Lo-Fi), sok stílus van, amelyik "igényli" a színezettséget. Andalító, melankolikus számok nem biztos, hogy klinikai sterilségű visszaadásnál hangzanak a legszívhezszólóbban. A metál meg pont fordítva, egy lágy, meleg hangú rendszeren el nem tudok képzelni egy Slipknot, vagy Metallica számot, hogy az teljesen jó lenne. És 1000 ilyen példát lehetne még írni.
Mindenesetre a mérés továbbra sem ördögtől való, és sok mindent el tud árulni előre. Persze feltételezve, hogy megfelelően végzik a mérést magát, megfelelő eszközökkel és körülmények közt. A mérés szerintem megkerülhetetlen, de ahogy írták többen és magam is egyetértek vele, nem ez fogja meghatározni a végeredményben kapott hangminőséget. De túl rossz úton nem jár az sem, aki ezt tekinti mérvadónak. Nálam sokat nyom a latba, az biztos.


Eugene Roe
(őstag)
Blog

Hagyd, ezt már kultúráltabban is lejátszottuk úgy egy hónapja (meg félévente folyamatosan), fogadd el, hogy van A, B meg C tábor is :)


niof
(addikt)

Szerintem a legfontosabb a tranziensek leképezése és linearitás. Ne emeljen ki sehol, ne nyomjon el sehol. A zaj igenis fontos (nekem), essen a hallható tartományon kívülre, ne kelljen hallanom már zajt 2019-ben egy elektronikából! A THD és az IMD is nagyon fontos, hogy a lehető legalacsonyabb legyen.

#73164) Eugene Roe
A legjobb azoknak, akik csak felrakják a fejhallgatót, nem foglalkoznak ezzel egyáltalán, hanem csak zenét hallgatnak... :)

[ Szerkesztve ]


Eugene Roe
(őstag)
Blog

Én egyedül a csendet érzékelem (jel-zaj viszony) azt pedig már a mostani rendszerem is megadja :D


Tulku
(veterán)
Blog

Rendkívüli módon hasonlít a materialista, idealista (tkp ateista-hittel élő) vitákra...lehet, hogy épp abból táplálkozik...
Nyilván az igazság nem fehér és bizony nem is fekete...
A középút (tkp szürke) filozófiája pedig épp egy hallás általi megvilágosodás által keletkezett ügy, amelynél a tanító a húros hangszert ecseteli a tanítványának:
"Ne tarts túl lazán a húrt, mert nem szólal meg, de ne feszítsd túl, mert elpattan!"

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Neked is igazad van, teljesen. :)
A tervező feladata, aztán sikerül, ahogy (többnyire nem eléggé).
Az én állításom, hogy a mérésnek szerintem arról is kellene szólnia, hogy ezeket csekkoljuk.

1-100Hz-et nem csatolsz el filccel vagy szivaccsal. Azok kHz-ekre jók. Kisfrekire tényleg rudósat használnak. :) Pl. felfüggesztik a DAC-ban az oszcillátort szilikongumikkal.


bkercso
(nagyúr)
Blog

:K
Illik ellenőrizni a kimenetet kapacitív terhelésre 2 okból is: ezt rosszabbul viselik az erősítők, mint az induktívat, valamint a hangfalkábelek is kapacitívak.

Még egy szempont: tápzajszűrés.
Mérhetsz jó hálózattal rendelkező lakásban, és hallgathatsz zenét felharmonikusokkal terhelt panelban, társasházban... Ha rossz a tápszűrés (legtöbbször az a középkategóriában, ahol minden cent számít), akkor ez megérződik az utóbbi esetben.

A méréspártiak egyszeűen csak az alapméréseket ismerik: THD, IMD, zaj, jitter J-teszt. De ez szinte semmitmondó.

Sinesol:
A négyszögjel elég sok "hangot" (szinuszt) tartamaz.

[ Szerkesztve ]


#56474624
(veterán)

Szerintem viszont meglehetősen kisarkosított ezt így nézni, mert senkinek sem magával a mérés tényével van gondja, inkább a hogyanjával. Azt jónak is kéne hallani, ami jó mérési paraméterekkel bír. A különbség inkább az, hogy a mérés-pártiak kemény magja nem hiszi, hogy gond van a mérés hogyanjával pl. egy erősítő kapcsán, ők inkább mágiára, ezotériára, "szubjektív tényezőkre" vezetik vissza, hogy valaki egy jó mérési eredményű erősítőt valami oknál fogva nem hall jónak.


bkercso
(nagyúr)
Blog

Épp kompoziterősítőt fejlesztünk egy fórumtárssal. Mit össze szívtunk a clipping recovery-vel, mire jó lett!

Hányszor hallottak erről a méréspártiak? Kezeket fel! :)


Sinesol
(veterán)

Nagyon nagy tulzas es elfogultság semmit mondonak nevezni ezeket, mivel ha már ezekkel gond van akkor kb. tökmindegy, hogy epp mi lehet azokkal, amiket mondjuk nem merunk. Ha vannak is fontos dolgok, amikről nincs meres, azok max akkor lehetnek erdekesek, ha az ismert meresek alapjan kb nincs kulonbseg ket eszkoz kozott.

[ Szerkesztve ]


verybigboy
(senior tag)

Sziasztok,

Mit tudnátok ajánlani ...

Forrás laptop, onnan Bluetooth-on keresztül kellene meghajtani 2 vagy 4 (2 db. egyforma vagy 4 db. egyforma aktív hangfalat ... 2 db. esetében 1 jobb és 1 bal, 4 db. esetében 2 db. jobb, 2 db. ball).

Mi lenne erre azért nem gagyi kategória (az nem érdekel, az nem is lehet opció) hanem "BUDGET" de már azért elismert, tapasztalt, korrekt megoldás? Jó lenne valami kész verzió, s jó lenne esetleg olyan ami nem "dobozolt" hanem céláramkörös megoldás, de korrekt (ha van értelme anyagi és vagy minőség oldalról).

:R :R :R


niof
(addikt)

Így van, teljesen egyetértek.

Amúgy nem filcet meg szivacsot használok, hanem egyfajta lágy szilikongumit. Van nálunk egy tamponbélyegző üzem, és a bélyegzéshez ilyen (és hasonló) szilikonpárnákat használnak. Ezek idővel tönkremennek, és kidobják, hulladék lesz, mert a felületük elhasználódik, megsérül. Viszont szerkezetileg igen lágy, de mégis ellenálló és rugalmas anyag. Némi szellőztetés után (a hígító miatt) vágok belőle egyforma darabokat az eszközök alá. Annyira hatékony, hogy konkrétan az aktív mélyláda tetején van egy külső merevlemez már vagy 5 éve, és semmi baja. Ha a láda rezeg (nem tökéletes a csillapítottsága a szerkezetének), a vinyó akkor sem rezdül meg. Kézzel tapintva sem érezni, de próbáltam fonendoszkópot is rárakni, hogy hallatszik e valami, de nem. :D A vinyó csapágya meg a fejmozgás nagyobb hangot (rezgést) adott át.


Exodius
(őstag)

"A legjobb azoknak, akik csak felrakják a fejhallgatót, nem foglalkoznak ezzel egyáltalán, hanem csak zenét hallgatnak... " :)
És itt a vége...ez a konklúzió minden hasonló vitánál. 5-en ölik egymást, egy másik meg fölrakja a lábát az asztalra becsukja a szemét és hallgatja a zenét. :)

[ Szerkesztve ]


Zoliee
(senior tag)

A "becsukja a szemét" kiegészíteném: mobilján netezik/olvassa a fórumot. :)
Érdekes vita, és ha már írok: én is Bacylus-al értek egyet. Nem a grafikonokat hallgatom, hanem egy adott lánc produkcióját. Lényegtelen mit mérnek idegenek, vagy éppen mondanak "aranyfülek". Ha nem tetszik, egyszerűen mást keresek.
Ugyanis semmi más dolga ezeknek az eszközöknek egy háztartásban, csak hogy a tulajdonosát szórakoztassák.

[ Szerkesztve ]


niof
(addikt)

Nem mondtam, hogy nem értenék vele (is) egyet. :D
Amúgy pont ezért van szajkózva orrba and szájba minden kapcsolódó topikban, hogy ha van rá lehetőség, tessék meghallgatni a kiszemeltet! Lényegtelen, hogy erősítő, fejes, füles, DAC vagy bármi is az. Ha meg nincs lehetőség, Bodz a pártatlan véleménynyilvánítás abszolútuma, de nyilván a többiek véleménye is számít. Egy kicsit... ;]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Igen, ezzel egyetérte, de ma már minden valamirevaló holmitól elvárható lenne, hogy "gond" ne legyen vele. OK, attól még van, de ez egy termékhiba. A hifizés keretében történő hangminőségmegítéléshez sok köze nincs. Szerintem. :B

ha az ismert meresek alapjan kb nincs kulonbseg ket eszkoz kozott.
Jajj, dehogyis...! Pont erről van szó évtizedek óta. Egy 2%-os torzítású A-osztály is jobb lehet akár, mint egy 0,1%-os torzítású AB-osztály, ami viszont csúnyán keresztez, meg gerjedés határán van, meg ki tudja, még mi baja.

[ Szerkesztve ]


Tin
(veterán)

Köszi Bodz mester!
Teljes árát is megéri?


bkercso
(nagyúr)
Blog

Ez a szilikonpárna kőemény HiFi-topik, komolyan! :R

Bodz a pártatlan véleménynyilvánítás abszolútuma
Ilyen nem létezik szerintem. Neki is van füle/ízlése (némiképp különböző, mint az enyém - ezért is örülök, amikor tesztel nekem).

üzenetek