Fejhallgató erősítő és DAC topik - Multimédia, életmód, 3D nyomtatás fórum

üzenetek

hozzászólások


niof
(addikt)

Nahaggyámá!... Nehogy benyeld a rizsát! Tudod mi megy be az RCA furatán? Levegő max. Eleve körülveszi egy fém kupak, meg a belsejében is van fém. A többi meg nagyjából zárt aljzat. Szóval, ez egy baromság. Parasztvakítás, fake, bullshit, stb... De ha hinni akarsz benne, egész nyugodtan... :U


bkercso
(nagyúr)
Blog

Por ellen jó. A többi marhaság szerintem is. Talán a "szerintem" most ki is hagyható.

[ Szerkesztve ]


niof
(addikt)

Köszönöm. Por ellen azok a sima kis szilikon kupakok is jók, amit néhány készülékhez adnak is.


Exodius
(őstag)

Skacok!

Akik JRiver-t használnak:

Miért van az, hogy egy szám vége előtt kb. 10 másodperccel, ha vissza akarnék tekerni, már nem tudok, mert nem engedi a program? Mit kell kikapcsolni?


RetepNyaraB
(veterán)

Nekem nincs ilyen, de esetleg a szám közötti átkeverést, lekeverést, összes ilyen fícsört próbálhatod tiltani és gapless-re állítani. A pause és search funkciók esetében is. :U


#71562240
(nagyúr)

és bkercso
A zajzáró kupak értelme elektromos (elektromágneses) zavarok elleni "árnyékolás". A szabadon lógó RCA (és egyéb) aljzatok a hozzájuk vezető vezetékkel együtt elektromos (elektromágneses) zajt szednek fel kvázi antennaként, amely zajfelszedés még jobban érezhető, ha vezeték van téve rájuk, amely nem kapcsolódik a túloldalon készülékhez (meghosszabbodik az "antenna"). Okos készülékfejlesztők ezért például ilyen kupakot, vagy például a jobb és bal csatornát összekötő áthidalót fejlesztenek, amivel csökkenthető a szabadon lógó interfész "antennasága". Nem a lyukat kell betömni, hanem az "antennaságot" csökkenteni.
Szerk.: Más kérdés, hogy mennyibe kerülnek, és miért kerülnek annyiba (mi kerül ezen a fotelon 7200 forintba).

[ Szerkesztve ]


Exodius
(őstag)

Semmi....egyszerűen ha az utolsó 5-10 másodpercél vissza akarnék tekerni, akkor csak megy előre magától. :U


niof
(addikt)

Ha jól megnézed a képet, itt semmi ilyesmiről nincs szó. Ez egy tök üres fém kupak, nem kapcsolódik sehova. Amúgy meg normális készüléknél az RCA külső köpenye egy potenciálon van a burkolattal. Ha az fém, nincs miről beszélni, az maga egy Faraday kalitka. Ha be van kötve a kábel, az árnyékolás pont ilyenek ellen véd. Ahhoz, amit te mondasz, egy csupasz drótot kellene bedugni az eszköz hátuljába. Ha valaki ilyet csinál, az meg fix, hogy nem normális.


bkercso
(nagyúr)
Blog

Tisztelettel Bölcsész úr, de nem véletlen, hogy Személyed válaszolt erre a marhaságra (hogy kell "spoiler" beírást csinálni / formázni? :F ).
Szerintem az okos fejlesztők bemenetválasztóval oldják meg, és kis impedanciával lezárják a nem használt bemeneteket (vagy csak utóbbi: kommersz HM erősítők és MediaMarkt Studio kategóriaá hifi erősítők). Az ő készülékeiken nem is látunk külső látványos hókusz-pókuszt ea bemeneteknél.

És szerintem nem is kell, de meggyőzhető vagyok. Nem ködös elméletekkel, hanem min. tapasztalattal, leginkább pedig mérési tapasztalattal. :R :R

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

az maga egy Faraday kalitka. Ha be van kötve a kábel, az árnyékolás pont ilyenek ellen véd. Ahhoz, amit te mondasz, egy csupasz drótot kellene bedugni az eszköz hátuljába.
:R :K :R :K ;)

Egyébként bekötött kábel szabadon lógó, vagy nem árnyékolt műanyag burkolatú és be nem kapcsolt készülékbe dugva antennázik, de az jól hallható zizegés.

Ezért is, ha zajos egy fórumtárs készüléke, mindig azt kérdezem, hogy búg, súg vagy zúg. Küldjön felvételt! Ebből nagyban behatárolható, mi lehet a gond.

Itt meg egyébként most szóba se jön bedugott kábel, mert ez egy RCA anyára való kupak, ha jól selytem.

[ Szerkesztve ]


Zanik
(addikt)
Blog

Van egy EMC/ESD tesztekért felelős kolléga nálunk, aki történetesen velem szemben ül az irodában. Ő szokott ilyen RFI/EMI antenna teszteket csinálni a baszott nagy ferrit csempékkel kirakott kamrájában.
Korábban a Philips-nél dolgozott.
Majd hétfőn megmutatom neki ezt a csodakupakot. Amúgy is jókat szokott röhögni az ilyen kigyóolajos hifi csodákon.


#71562240
(nagyúr)

És niof.

Nem véletlen, hogy én válaszoltam a "Mérnök uraknak" erre a "marhaságra", ugyanis a jelenlévők közül én ismerem a hifiben való többévtizedes történetét a dolognak. Normálisan tervezett és normálisan bekötögetett, "Faraday-kalitka" készülékekben, valamint bemenetválasztóval ellátott, akárhány ohmos ellenállással lezárt nem használt bemenetű... készülékekben való többévtizedes történetére.
Egy dolog a jelenség vélt vagy valós létezése és az eszköz hatásának vélt vagy valós létezése, és más dolog a szakma által rá kikínlódni próbált magyarázatok - lásd még villásdugó-fordítás, kábelek esetleges irányhatása, Belt-féle kezelések, virtuális föld, kábelek dielektrikumainak hatásai... Ezek a "Mérnök urak" számára lehetetlenek, de a villásdugó-fordítást már te is használod, pedig az is még mindig "lehetetlen" (A "Mérnök urak" villásdugófordítás-magyarázataitól ments meg Uram minket!)...

Szerk.: Részemről ennyi, nem kezdek nyilatkozatháborúba. Felőlem röhigcsélhettek, engem nem zavar, csak szóltam, hogy nem mind pirit, ami fénylik.
Szerk. 2.: Nem véletlen beszéltem végig idézőjelben és kvázi antennaságról (magyarázatkínlódás), persze sejtettem, hogy minden ellenválasz leszedi az idézőjelet. Mindazonáltal, például az általam használt, mindenféle módon Faraday-kalitka és ellenállással lezárt nem használt kimenetű és tankönyvileg földelt... erősítőben is jól hallhatóan növekszik a zaj, ha szabadon lógó (árnyékolt) RCA interkonnektet dugok szabadon lógó, nem bemenetkiválasztott RCA-aljzatra. És csökken a zaj, ha röhejkupakkal vagy méginkább áthidalóval kezelem a nem használt bemeneteket.

[ Szerkesztve ]


rukh
(aktív tag)

A Faraday-kalitka egy teljesen zárt (vagy a szóba jöhető hullámhosszaknál jóval kisebb nyílásokkal rendelkező) fém "doboz". Az RCA aljzat méreteinél fogva elméletileg (gyakorlatilag?) egy mm-es rés-antennának fogható fel, akkor is, ha a végén fémesen nem lezárt árnyékolt kábelt dugunk bele. Önmagában az árnyékolás megléte nem sokat jelent, mivel lényeges az árnyékolás minősége (ebből a szempontból kábel és kábel között jelentős eltérés lehet). Az már egy más (gyakorlati) kérdés, hogy a környezetünket átható elektromos szmog melyik tartománya és hogyan "megy át" a kábelen (antenna), árnyékoláson és a jól-rosszul tervezett áramkörökön és okoz zajt a hangszóróban...


Bodz
(nagyúr)
Blog

Természetesen ezért. Általában ki is van. Csak így annyi a gond, hogy magát a dac-ot rendszeresen elfelejtem kikapcsolni.
Sőt, még fém kupakom is van a nem használt koax bemeneten.

[ Szerkesztve ]


RetepNyaraB
(veterán)

A serenade idsd 4 chipjéből valamelyik elszállt, de pontosabbat nem tudni, binatone mérései szerint. Én egy forintot se költök rá. Ha nem küldöm vissza (sanszos, 9k a posta), megy apróra, alkatrésznek.
Plusz a meanwell táp, plusz az opa2107 :W


Ear001
(addikt)

A Penna nagy, pince beli demószobájában remekül lehetett hallani ehhez hasonló fém lezáróknak a hangját a nagy Naim láncon. Elég erős hatása volt, bár vicces, hogy én teljes erővel a dugózatlan, a tulaj meg a dugózott hangképre szavazott.


#71562240
(nagyúr)

Hozzáteszem, a Penna demószobájába alapvetően még mobiltelefont is mint elektroszmog-forrást "tilos" bevinni hallgatózáshoz. Azért teszem hozzá, mert a témában a készülékek saját maguk által keltett elektroszmogja, brumja... is tényező, közel sem csak a környezeti elektroszmog.


gianni85
(veterán)

Még a pacemaker-t is ki kell kapcsolni a tökéletes hifizéshez...


Exodius
(őstag)

:DD :DD ;] ;] :)) :))


#71562240
(nagyúr)

Legalábbis ne wifin kapja az órajelet a kórháztól...

üzenetek