Fejhallgató erősítő és DAC topik - Multimédia, életmód, 3D nyomtatás fórum

üzenetek

hozzászólások


fericske
(addikt)
Blog

Na az volna még egy életbiztosítás :DDD


Alabástrom
(senior tag)

Én is mérnök volnék, mérnökök között nöttem fel, és napi szinten azokkal dolgozok (már-már "élek"), úgyhogy elég sok tapasztalatom van velük és eléggé meg van a véleményem sokukról. Általában nagyon okosak, de sajnos elég ritkán bölcsek. Ennek az egyik megnyilvánulása az, hogy amit ész érvekkel, logikával és mérésekkel nem tudnak bizonyítani, az nem létezik (vagy ha igazán ostobák, akkor még ki is nevetik). És még azt sem veszik észre, hogy az ö szakterületük is folyamatosan fejlödik és vesz fel újabb és újabb dolgokat, aminek a létéröl korábban nem tudtak, és amiket korábban nem tudtak mérni sem.
Tisztelet a kivételnek! :R (amiböl szerencsére azért akad jópár)

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Mondjuk a GSM GHz-ei 0,2-0,3mm-es hosszanti résen már vígan bemennek, ez igaz. EMI mérőszobában mondták, és mutatták, milyen dobozban mérik a mobilokat stb.: fémhálós tömítése van, mint valami ablakszigetelő gumi.


bkercso
(nagyúr)
Blog

Egyébként meg kell egy RC szűrő a bemenetekre. Ez ESD ellen is védi a mögötte lévő erősítőt. Pl. soros 470ohm és 470pF. Hangerőpoti elé vagy után.


bkercso
(nagyúr)
Blog

+1 :K


niof
(addikt)

Az a baj, hogy egy ilyen "demószoba" tökéletesen alkalmas arra, hogy bemutassa, mennyire nem reális körülmények között használják ezeket a berendezéseket. Hány ilyen szoba létezik egy átlagos lakásban? Házban? Egy sem? Ja!! Köszi!... Irreális sznobkodás...

[ Szerkesztve ]


Ear001
(addikt)

Ne haragudj, de te pontosan miről beszélsz? Az a demó szoba pont jól közelíti méreteivel normál lakószoba mérteket, a plafon például kifejezetten alacsonyan van. Bútor, lemez és hifi van benne dögivel, akusztikai kezelés minimális. Semmi sznob dologra nem emlékszem.


Alabástrom
(senior tag)

Meglepödnél, mennyi embernek van igen komoly lehallgatószobája otthon.
Egyébként meg most éppen a dugóról volt szó, és elég jól megmutatta, hogy van különbség a dugó és a nemdugó között, nem?


#71562240
(nagyúr)

Hangminőségileg általában nem az a jó módszer, hogy alkatrészeket dobálunk a készülékekbe.


niof
(addikt)

Konkrétan arra gondoltam, hogy még egy telefont sem lehet bevinni. Minden más elektronika "ki van tiltva" onnan. Nem akusztikára. Ilyen a valóságban nem létezik, vagy elenyésző kisebbségben esetleg. Egy átlagos zeneszerető/zenehallgató ember házát így nem lehet modellezni! Igenis, legyen ott számítógép, router, televízió. Ez nagyjából minden mai házban van. Ez kb. arra hasonlít, mint amikor a mérés/hallgatás pártiak egymásnak feszülnek. Hiába demózzák egy kvázi laborban a berendezéseket, ha a vevő hazaviszi, és rohadtul nem azt kapja, mint ott, mert neki otthon van még más berendezés is a szobájában, ami teletolja elektroszmoggal az étert. Ennyiből legyen Faraday kalitka, süket és sterilszoba is egyben, részecskeszűrőkkel, mert a lebegő por is befolyásolja a kapott hangot. Ugyan... Ne legyetek már nevetségesek!


Exodius
(őstag)

Hét...ebben van valami. :)


Alabástrom
(senior tag)

Szerintem elbeszéltek egymás mellett. Szó sem volt arról, hogy egy átlagos zeneszeretö házat akarna modellezni. Hogy jön ez most ide? És nem is az volt a lényeg, hogy mobiltelefont nem lehet bevinni, az egy utólagos megjegyzés volt.

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Hangminőségileg általában nem az a jó módszer, hogy alkatrészeket dobálunk a készülékekbe.
Ez nagy butaság.
Teledobod a készüléket a 18 alkatrészes Salas regulátorral, úgy 8-10 darabbal, szerinted nem lesz jobb hangja? Vagy a 12 alkatrészes Kmultiplierrel? :U
Passzív szűrésekre ugyan ez érvényes.
De megnézhetsz komoly oszcillátorkapcsolásokat is, azok is 20-30 alkatrészesek.

A HeadFlow 200 alkatrészes. A CompositeAmp azért kevesebb (60 körül), mert 2db kétcsatornás IC is van benne.
A MomentDAC MKII 222 alkatrészes.

[ Szerkesztve ]


Exodius
(őstag)

Azért tegyük hozzá, hogy vannak anomáliák. Van egy pár olyan erősítő, ami tök gány belülről, aztán meg úgy szól, hogy csoda.


#71562240
(nagyúr)

Tereled a témát.
Arról volt szó, hogy a kiröhögött eszköz olyan helyen is jól hallható hangbéli változásokat okoz, ahol a kiröhögött eszköz működési hatása számára "nem ideálisak" a körülmények, mivel a szóbanforgó demósznobában (hihi) alig van külső elektroszmog, amit az eszköz eliminálhatna. Jeleztem, hogy a készülékekből eredő saját, belülről eredő elektroszmog, brum legalább olyan fontos a kiröhögött eszköz szempontjából, mint a kívülről eredő. Ez volt a téma. Ehhez a témához egyáltalán nem kapcsolódik, hogy ki mennyire hifisznob a demósznobájában vagy a lakószobájában. Annyiban persze kapcsolódik, hogy a nemsznobista lakosok nemsznobista lakószobájában a Penna demósznobájánál jóval több az elektroszmog, tehát az eszközt alapból kiröhögő "átlagemberéknél" éppenséggel jobban meg tudja mutatni a hatását a kiröhögött eszköz, mint a demósznobában, ahol szintén nagymértékben megmutatja. Tehát ezt a demósznobéria témát saját magad ellen hoztad elő. Saját magad, mint ab ovo kupakkiröhögő ellen.
A kupakolás hatása egyébként általában fejhallgatóval is jól hallható, különösen olyan rendszerekben, ahol a fejhallgatókimenet elektronikailag kevéssé minőségi, mellékes szolgáltatás - sőt, esetleg maga a rendszer is kevéssé minőségi elektronikailag.


#71562240
(nagyúr)

Mutatok én neked olyan Mark Levinsonokat, hogy életedben nem láttál még annyi alkatrészt, amennyi némely készülékükben benne van. De ettől még értheted, amit mondani akartam. Hát még ESD ellen. Who expects the Spanish Inquisition?!


Zanik
(addikt)
Blog

Az a helyzet, hogy mérnök létemre ha hangról van szó, én is jobban hiszek a saját fülemnek. Ugyanakkor ha egy kellően pontos műszer azt mutatja, hogy nem látszik különbség a jelen mért adatokban a ‘csodaeszközzel’ illetve anélkül, akkor nem tudok más következetésre jutni, minthogy a hogy a fülem becsap. Ami az érzékszerveknél azért elég gyakran elő szokott fordulni.

A hallás szubjektív. Innentől kezdve pedig milyen jogon vonom kétségbe, hogy valaki hall különbséget ott is, ahol az adatok alapján nem kéne hallania? De pont ugyanilyen okból tartom hülyeségnek ezeket a kütyükre, mert milyen alapon hirdetnek valamit, ami az emberek egy részének beválik, egy másik részének meg nem?

Mellesleg azt gondolom, hogy hiteles eredményt nem kaphatunk úgy, hogy részben részrehajló emberek A/B-zgetnek, hanem csakis random mintavételezéssel kialakított tesztcsoportok kettős vak tesztjével.
Tehát szedjünk össze 1000-1000 embert, akik elég reprezentatív módon lefedik az társadalmat, majd egy valódi és egy placebo csoporttal vizsgáljuk meg hogy mondjuk 50 esetből hányszor találják el, mikor hallják A vagy B verziót (a kontrollcsoportnál természetesen csak A vagy csak B szólna).
Na, egy ilyen vizsgálat pozitív eredményének már tudnék hinni, hogy igen, kihallható a különbség, még ha a műszer nem is mutat semmit.
Addig viszont hadd maradjak szkeptikus.

[ Szerkesztve ]


JazzBasser
(csendes tag)

Szia!
HD660-am nekem is van többek közt (HD681, DT990pro, DT311)
Ez egy tipikusan olyan fejes, ami igényli a rendes meghajtást. A Canamp-ot is jól ismerem, építettem jó néhányat, persze mindegyik továbbfejlesztett verziója volt az előzőnek, melyeket ha lehetőségem volt, összehallgattam az eredetivel. Jól passzol a HD660-hoz, előhozza, pontosítja a mélyeit, megszelídíti az egyébként túlzó magasait és a színpad is nagyjából a helyére kerül általa. Az eredeti Canamp-nál nem nehéz sokkal jobbat csinálni, de van mit módosítani rajta. Pl dual opa-nál nekem jobban tetszik szimpla opa-val,(pl LME49710) BD139 helyett (NEC)2SD882-vel, komolyabb táppal, visszacsatolással is érdemes kísérletezni, meg még sorolhatnám... szóval jó tuning alap és más hasonlóan egyszerűt nem nagyon tudok, FH6-ot nem ismerem.


Ear001
(addikt)

Be lehet vinni telefont. Sőt még Wi-Fi router is van, ezért nem értem mirol szól ez a diskurzus, hisz például a Devialet cuccoknak ezek lételemük.


gyenesmartin
(őstag)
Blog

A hallás szerintem is elég szubjektív ki mit hall jónak. Ismerek olyat akinek otthon egy 30 centis DLD mélynyomója az egyetlen hangszóró amit hallgat. De ismerek olyat is, akinek otthon van 2 millióért hangfalja, fél misiért mélynyomó, megint fél misiért hangfal kábelek, milliós erősítő (márka ugyanaz mint a hangfalnál, de már nem emlékszem micsoda valamilyen iso-val kezdődik), fél misis DAC. Aztán valahogy ahogy beszélgettünk szóba jött, hogy én mennyire hülyeségnek tartom a drága 230-as betáp kábeleket, majd megmutatta, hogy neki van belőle 2 is, 1 DAC-nak, 1 az erősítőnek. Darabja vagy 300K, plusz egy szűrő is, ami tán drágább volt. Mondom oké, nézzük mit tud. Berakott néhány zenét, elég hangosan, mondtam is hogy halkítsa már le egy kicsit. Nem szólt rosszul egyáltalán egyébként, majd viccből rámutattam a távolabbi hangfalra, hogy az egy kicsit halkabb (nem hazudtam, de középen hallgatva egyébként nem halkabb). Elkezdte hallgatni, majd rájött, hogy tényleg az. Később mondta, hogy felküldte a hangfalakat javítani, ahol a szervíz szerint tényleg rossz volt, 300K-ért ki is javították. Megkérdeztem tőle azért tudja-e, hogy csak vicceltem akkor, amire csak annyit mondott, hogy ő hallotta. Majd továbbra is halkabbnak hallotta. Az erősítőt is felküldte, ahol a szervíz szintén megtalálta a hibát, 200K-ért ki is javította. Kipróbálta, de még továbbra is halkabbnak hallotta (egyébként nem volt az). Mondtam, hogy mosassa ki a fülét. Na az megoldotta a problémát.
Van az a szint ami fölött a Hi-FI már csak a lehúzásról szól szerintem.

[ Szerkesztve ]

üzenetek