Futás, futópályák - Sport, életmód, utazás, egészség fórum

üzenetek

hozzászólások


Lortech
(addikt)

Vagy inkább milyen lassan.
Böjt során nem nagyon fog visszatölteni a glikogén raktárad, mert a glikogenezis gátolva van, a glükoneogenezissel gyártott glükóz pedig elsősorban a vércukor normál tartományban tartása a prioritás, nem a raktározás. Ez utóbbi egyébként laktátot (Cori cycle) és aminosavakat (pl. alanin,glutamin) is fog használni a ~zsír (glycerol/glicerin) mellett forrásként. Ha nem nagyon adaptálódott az ember erre (pl. több hónap keto), akkor egy éjszaka alatt szerintem keveset fog visszatölteni böjt alatt. GNG energiaigényes anyagcsere folyamat, de az előbbiek miatt nem tudom, van-e értelme átszámolgatni zsírt glikogénre, otthoni körülmények között csak tippelgetni lehet, hogy milyen szubsztrátból mi történik a háttérben valójában. Itt tudsz olvasni a mérés problémáiról illetve néhány konkrét adatról.
Ennél több zsírt elhasznál a tested IF során közvetlenül a zsírsavak oxidációjával és a felfutó ketogenezissel mint az előbbi kerülőúton (zsír -> glükóz -> glikogén).

Sokat kísérleteztem ezzel a témával amúgy, eggyel ezelőtti FM-et is 4 hét ketóban futottam, CH nélkül, <10g CH/nap, majdnem carnivore diéta (főleg grass-fed marha, szarvas, tojás, sajt/tejszín/túró). Kb. ugyanígy ment mint ma, kicsit enerváltabb voltam, és és nagyon figyelni kellett az alacsony intenzitásra.

Ha a zsírégetést akarod maximalizálni és nem akarsz ketót, én inkább azt látom fenntarthatónak, hogy minél hosszabbat és minél alacsonyabb intenzitáson menni IF ablak végén és nagyon spórolni a glikogénnel, közben csak vízzel és elektrolitokkal frissíteni és hagyni, hogy IMTG lehasználódjon és FFA felpörögjön, aztán pedig futás/workout után visszatölteni célzottan gyors CH-t, futás utáni első pár órában elosztva, ezt úgyis benyalják az izmok és a máj kompletten, nem lesz lipogenesis belőle.

[ Szerkesztve ]

üzenetek