[RIOS ERROR] Garancia kérdés, fogyasztóvédelem - LOGOUT.hu Hozzászólások [RIOS ERROR]

Garancia kérdés, fogyasztóvédelem - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR]

hozzászólások

[RIOS ERROR]

luciferc
(őstag)
[RIOS ERROR]

Nyugodtan aláírathatják, nem sokat ér, hacsak nincs egy ellenőrző lista is a lapon. Anélkül honnan a francból tudja a vevő, hogy pontosan minek kell a dobozban lenni? Persze, le van írva a használatiba, de én még nem láttam olyat, hogy azt előveszik és úgy nézik végig. Vissza se tudnák csomagolni normálisan. De akkor is rajta kellene lenni az aláírt papíron, hogy mi alapján nézték át. Ha újabban rajta van, akkor ok.


luciferc
(őstag)
[RIOS ERROR]

Itt is jogos a reklamációd, nem is mondták, hogy nem az. Csak azt, hogy a példádnál maradjak, hogy bocs, nincs csirkemell. Ha az étteremben nincs csirkemell, akkor mi lesz? Visszaadják a pénzed. Itt ha nem kell a hiányos cucc mi lesz? Visszaadják a pénzed.
A dolgot ott lehet esetleg megfogni, hogy teljesen életszerűtlen, hogy egy ilyen tartozékot nem tudnak utólag szállítani. Ez kamu.

A Philips szerviz meg azt kér, amit akar, csak nem jár neki. Neked viszont jár a jótállás.


nyozo
(aktív tag)
Blog
[RIOS ERROR]

Sziasztok,

Gigabyte-nál mennyire macerás érvényesíteni a gyári garanciát? SN szerint leellenőriztem 2027-ig garanciás a videokártya, illetve itthon is rendelkezik 3év papíros garanciával, viszont elég kis üzlet így lehet ha egyszer úgy adódna a gyári garancia lenne a járhatóbb út .


luciferc
(őstag)
[RIOS ERROR]

Na, ezt nevezik garanciális ügyintézésnek: A NASA-nak sikerült teljesen helyreállítania a Voyager–1 űrszondát


Fox Mulder
(aktív tag)
[RIOS ERROR]

Kérdés, hogy hivatalos viszonteladó e a kis üzlet és a Gigabyte elfogadja e? Egy emailt küldj a Gigabyte-nak és kiderül.


koby11h
(aktív tag)
[RIOS ERROR]

47 év, igen, ezt elbírnám viselni minden tartós fogyasztási cikknél :)


Superhun
(addikt)
[RIOS ERROR]

Na, ez aztán a mérnöki teljesítmény!


luciferc
(őstag)
[RIOS ERROR]

Képzeljétek el, ha a vizes bót a szállító...


krypton
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Sziasztok!

Remélem tudtok segíteni!
Társasházi lakásunk vízóra almérőjének cseréjét 2023. szeptember 27-én végezte el a Debreceni Vízmű Zrt. hivatalos partnere a Devizép Kft. A társaságtól felújított mérőórát vásároltam, melyről előzetesen telefonon is tájékozódtam, miszerint ugyanolyan jó mint az új, csak olcsóbb. 2024 május 20-án emailben jeleztem a szolgáltató részére -akik aztán a Devizép Kft-het irányítottak- hogy a tőlük vásárolt és telepített mérőóra hibásan működik, a tízes értékek nem fordulnak át (azaz csak 0 és 9 közötti fogyasztást tud mutatni), melyet képpel is bizonyítottam (kisebb mint a korábban telefonnal leolvasott érték volt).
A Devizép Kft válaszának lényege, hogy a fél éves felújított mérőórára nyújtott garancia periódus lejárt, így az óra ismételt cseréjének teljes költségét nekem kell fizetnem, azaz kétszer kell kifizetnem kevesebb mint 9 hónap alatt. A felújított illetve új mérőórára nyújtott garanciális időtartamról (12 illetve 6 hónap) a csere időpontjáról tájékoztató elvélben informáltak.

Kérdésem az lenne felétek, hogy a szolgáltató által nyújtott fél éves kellékszavatosság gyakorlata nem ütközik jogszabályokba, negatívan az ügyfelet tekintve? Több Ptk bejegyzést és kormány rendeletet is találtam, ahol gyakorlatilag azt részletezik, hogy a kellékszavatosság nem lehet kevesebb mint egy év még használt termékkel sem.

Mit gondoltok, van értelme bele állni?


Superhun
(addikt)
[RIOS ERROR]

Szia!

Én azt gondolom, hogy érdemes beleállni. Garancia fogalmát a jog nem ismeri. Használt termék esetén is legalább 1 év kellékszavatosságot kell nyújtania a kereskedőnek, melynek teljes időtartama alatt a kereskedőé a bizonyítási teher, azaz parasztnyelven 1 év a "garancia".

"11. § (1) Ellenkező bizonyításig vélelmezni kell, hogy az áru teljesítésének időpontjától számított egy éven belül felismert hiba már az áru teljesítésének időpontjában fennállt, kivéve, ha e vélelem az áru természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen. E bekezdés a digitális elemeket tartalmazó árura is alkalmazandó."

Jogszabály: [link]


luciferc
(őstag)
[RIOS ERROR]

Csak és kizárólag erőből értenek, ha értenek. Konkrétan jogszabályra hivatkozz, pl. amit adott is Superhun, nyugodtan írd ide be először, hogy mikre hivatkoznál, aztán megnézzük, hogy jók-e (nem érdemes olyanra, ami bizonytalan, ha van biztos). Szólítsd fel őket, hogy indokolják miért nem vonatkozik rájuk az adott jogszabály. Ha nem reagálnak, akkor békéltető, de hogy is fogalmazzak, hogy ne legyen túlzottan politikai, szóval Debrecen meglehetősen feudális.

Ez segíthet: Tönkrement a használt termék? – Ezekre érdemes ügyelni!


jeni
(félisten)
[RIOS ERROR]

Az a kérdés ,hogy egy felújított/javított és egy 0km vatta új alkatrészek közt van-e különbség jogilag?


krypton
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Igazából szerintem itt nem ez a lényeg, hanem az, hogy megtehetik-e hogy 6 hónap garanciát vállalnak egy felújított termékre?

[ Szerkesztve ]


Superhun
(addikt)
[RIOS ERROR]

Megtehetik, hogy önszorgalomból 6 hónap "garanciát" vállalnak az általuk meghatározott feltételekkel, de ez téged nem foszt meg az 1 év kellékszavatosságtól. A jogszabálytól negatív irányban eltérni nem lehet, azaz a 6 hónap "garancia" csak kedvezőbb felételekkel lehetséges. Ezt sok használttermék kereskedő nem tudja vagy szándékosan megtéveszti a vásárlókat, ezért kell a jogszabályokkal tisztában lenni.


lao
(tag)
[RIOS ERROR]

Sziasztok !
Vásároltam egy videókártyát ,(280E Ft ) viszont a jótállasi jegyen az szerepel ,hogy 12+24 ho garancia .szerintem ez így nem ok .Írtam nekik és ezt a válasz adták :" A számlán és a jótállási jegyen látható garanciaidő okkal van így feltüntetve. A 12 hónap az a jogszabályilag előírt kötelező jótállási idő, a 24 hónap pedig a beszállítói garancia, amit a beszállító vállal pluszba a termékre. " szerintetek ?


Fox Mulder
(aktív tag)
[RIOS ERROR]

Ez rendben van így, oda kell visszajuttatnod ahol vetted a kártyát és ők intézik.


lao
(tag)
[RIOS ERROR]

Nagyon köszönöm . Akkor meg nyugodtam . :)


Lackooo84
(nagyúr)
[RIOS ERROR]

Nem jó. A jogszabályban előírt kötelező jótállási idő 250k érték felett 36 hó.


gabor9991
(őstag)
[RIOS ERROR]

Egy 280 ezer forintos vga-ra szerintem a 3 év kötelező jótállás vonatkozik, vagy rosszul gondolom?

szerk: közben látom Lackooo84 pont ugyanezt írja.

[ Szerkesztve ]


lao
(tag)
[RIOS ERROR]

OK. most akkor nem tudom mit írjak nekik . magán személyként ,2024 06 08 vettem .

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR]