Hardcore pizza és kenyér topik - Sport, életmód, utazás, egészség fórum

üzenetek

hozzászólások


jozsi252
(veterán)
Blog

Nekem is volt a tiédhez hasonló "dagasztó" csak Ambiano (ALDI). Ezekkel nem lehet rendesen kidagasztani a tésztát, inkább arra jók hogy nagyon alaposan összekeverjék az összetevőket. Illetve biztos észrevetted de a bigával jobban megszenved mint a poolish-al, azért nem mindegy hogy egy 45-50 körüli hidróval rendelkező tésztát kever vagy egy 100%-osat.
Arany középút nálam az volt hogy homogénre elkeverte a tésztát. Ez függött a hidrótól a és a mennyiségtől is. Ha alacsony volt a hidró akkor csak a tésztát pörgette, ha magasabb volt és nem volt olyan nagy adag akkor a végeredményem egy kicsivel jobb lett. Puhább volt a tészta.
Szerintem ez a 10 perc környéki idő lehet reális. Persze először alacsony fordulattal, aztán kicsit lehet emelni rajta, de ugye sokat nem lehet mert nagyon mozognak csórik ha nagyobb adag van benne.
Nyilván a FAMAG-gal nem tudom összehasonlítani mert ég és föld a 2 gép, de arra tényleg nagyon jó volt nekem is ez a Ambiano hogy alaposan össze legyen keverve minden összetevő. Aztán az asztalon a pihentetésnél már lágyabb lett a tészta, nem ragadt annyira.
Sajnálom ha sokat nem tudtam segíteni. :R


csƵ
(őstag)
Blog

Nyomassam 10 percig géppel alacsonyan, aztán kézzel pár percig?


bmxbandita
(tag)

Nekem sima mezei egykaros klarstein dagasztóval kb. 15-20 perc szokott lenni. Egyszer pihentetek kb. 5 percet közben, majd a vége felé windowpane teszttel ellenőrzöm. Soha nem kellett még rádagasztotanom kézzel. Ennyi idő alatt kb. 24 fokosra szokott felmelegedni a hűtős poolish + hűtős + a szobahőmérsékletű liszttel.


fradi81
(veterán)

Mostanában legtöbbször tálban keverem össze a pizzatésztát falapáttal, 1-2-3 buci miatt szinte kár betenni a gépbe, mert ezek tényleg csak keverésre jók úgy veszem észre. De ha már összeállt a tészta akkor kézzel befejezem, hagyom pihenni, aztán csak hajtogatok rajta párat fél óránként és ennyi, így is meglesz az az állag amit egy komolyabb dagasztógép nélkül el lehet érni.


jozsi252
(veterán)
Blog

Szerintem igen, én is úgy csináltam hogy amikor végeztem a géppel akkor kézzel egy kicsit rásegítettem.
De már az is nagy előny ha homogénre illetve csomómentesre el tudod keverni a géppel, aztán kézzel egy kicsit dagasztod még.


greike
(tag)

Sziasztok!
210-220 grammos buciból kb mekkora pizzát érdemes nyújtani?

Előre is köszi a segítséget!


sz.zs.
(senior tag)

25-26 cm körül szerintem.


IntelKiller7
(veterán)

Igen, kb akkorát. Egy ideig csináltam én is 210-220-at bucikat.


greike
(tag)

Köszi!
Ma volt a felavatása egy Hausmeister pizzasütőnek! Sajnos nem figyeltem és túl nagyra/vékonyra nyújtottam a pizzát!
Na majd a következő remélem jobb lesz!

Köszi mégegyszer a segítséget!


Aidan85
(aktív tag)
Blog

Boldog karácsonyt!

Idén bevállaltam a bejgli sütést.
Kovászos, kenyér és pizza lisztből :))

Diós:
Mákos:


sz.zs.
(senior tag)

Gratulálok! :)
Jövőre én is szeretném kipróbálni .
Milyen arányban van benne kovász?


greike
(tag)

Sziasztok!

Megint jól jönne egy kis segítség!
Szilveszterre pizzázás lenne tervezve! Olyan problémám lenne ,hogy a mennyiség miatt a hűtős kelesztés nem kivitelezhető! Mi az ajánlott ilyenkor? Szobahőmérsékleten vagy kiviszem a fészerbe ahol mindig úgy változik a hő amilyen az időjárás! Napközben lesz 8-10 fok éjjel meg 3-5° eőrejelzés szerint. Gondolom a hőmérséklet ingadozás nem a legjobb? Vagy egyéb ötletet is elfogadok!

Előre is köszönöm a segítséget!


fradi81
(veterán)

Hali

Pizzaappba beírod kb kiszámolja, a 3-5C az lesz a hűtős kelesztés a másik a 10 meg a szobai.


sz.zs.
(senior tag)

Szerintem inkább a full kontrollálhatató szobai. Én legalábbis ezt választanám.


jozsi252
(veterán)
Blog

Nemrég nagyon megszívtam mikor Vesuvio-ból csináltam 100% bigát. Rengeteg olvastam utána plusz kértem segítséget és végül nagy eséllyel ott rontottam el hogy egyszerűen túldagasztottam a tésztát a géppel. Iszonyat módon ragadt a tészta, pihentetések után se tudtam egy nagy bucit csinálni belőle, plusz nyújtásnál annyira lágy volt hogy beleült a lapát lyukaiba egyből. Szóval borzalom volt az egész. Meg az üstöt is nagyon szar volt kitakarítani.

Tegnap újra csináltam bigát a Vesuvio-ból, ma pedig bedagasztottam. 13 percig dagasztottam kb 4 bucira való tésztát. Többször csekkoltam a tészta állapotát és úgy ítéltem meg hogy a 13-14. perc környékén eljött az idő hogy befejezzem. 21.8 volt a max hőfok. Nagyon könnyen kijött az üstből, eltakarítása is pikk pakk megvolt. Plusz már egyből tudtam belőle szép bucit csinálni, és közel se ragadt annyira mint múltkor pedig most is ilyen 69-70% körüli hidróra jött ki a vége az olajjal együtt.
Ez nem egy túl erős liszt úgyhogy ezt csak 24 órát hagyom a hűtőben, holnap ebédre sütök is belőle pizzát. Ez is megerősített benne hogy most már szinte 100% hogy a túldagasztással rontottam el az egészet múltkor.

sz.zs.
Írtad hogy IM5S van neked, nekem a sima IM5. Megkérdezhetem hogy neked a dagasztási idő mennyi szokott lenni, illetve az a idő mekkora tésztamennyiségnél van?
:R


Aidan85
(aktív tag)
Blog

A Vadkovász suli tésztáját használtam a bejglihez, de a tészta vezetésben eltértem, 1 óra helyett egy éjszakát volt a hűtőben, illetve az egyik adag 2 napot is :U , így jött ki a lépés, de nem érezni a tésztán erős kovász ízt.
A mákos, diós töltelék receptje a Kovászlabor-ról van, illetve Szabi a pék mogyorós tölteléke is nagy sikert aratott, a videóban tejet forral, én a recept szerinti víz cukor-hoz adtam a mogyorót, és egy kis vanília aromát.


sz.zs.
(senior tag)

Köszönöm szépen ! :) :R


kosmoo81
(tag)

teljes mértékben egyet értek.
[link]
én ez alapján csináltam az utolsó 3 sütést, és mindhárom hasonlóan jóra sikerült (tökéletestől messze van persze)
vizből annyit kiszedek amiben feloldom az élesztőt, aztán mehet bele a só, amit elkeverek géppel.
a lisztet 2 vagy 3 részletben adom hozzá a JÉGhideg vízhez, (sokan jeget is raknak bele az elején) az élesztő 2 liszt-mennyiség között kerül bele a keverőbe, nekem ez vált be.
sok mindentől függ az is milyen lisztet használunk, ezért érdemes ugyazzal a fajtával próbálkozni.


sz.zs.
(senior tag)

Nah, hát nem bírtam ki, kipróbáltam. És tök boldog voltam egészen addig amíg meg nem vágtam.




Olyan “szalonnás” lett belül a tészta. Mindent a leírás szerint csináltam.


Aidan85
(aktív tag)
Blog

Huhh, átérzem, kívülről tényleg nagyon szépek.
Nem lehet, hogy a töltelék nedvességétől "elázott" a tészta?

üzenetek