Így építsd a billentyűzeted! - Beviteli eszközök fórum

üzenetek

hozzászólások


dqdb
(nagyúr)

Legközelebb az IC helyett használj festőszalagot a socketek forrasztás közbeni rögzítésére.

Betolod kézzel a socketeket koppanásig, majd rá festőszalag, hogy ne csússzanak ki, és utána megfordítva lehet forrasztani. Ha nagyon nehezen mennek be a socketek, mert szűk a lyuk a nyákon, akkor mehet az IC-vel, majd kihúzod az IC-t, ekkor festőszalaggal sem kell bajlódni, mert a helyén marad (van olyan nyákom, ahol a millmax socketek nincsenek forrasztva, mert nem volt rá szükség, annyira passzentos a nyák).


Domonkos
(Ármester)
Blog

Ha a tobbiek altal ajanlott dolgok nem jonnek be, akkor utolso lehetosegkent megprobalhatod kettevagni a socketet egy kelloen jo csipofogoval. A csipofogo nem fogja a dolgot szeretni es a socketnek es a pineknek is annyi lesz. Viszont ha mar ket darabban van a dolog, akkor legalabb a kiforrasztas egyszeru lesz.

Amugy ha a hoszt oldalon meg normalisan latod az eszkozt, akkor a kontroller szinte biztosan mentheto, a nyakot pedig max jumperelni kellhet. :K


0xmilan
(addikt)

A kep csak illusztracio, hogy a millmax pineket ennyire be kellett volna nyomni, hogy a controller folott alig latszodik ki valami. Nekem folotte meg volt jo par mm, mert nem toltam be oket eloszor rendesen. Fogalmam sincs miert.
A socketek forrasztasanal nem volt semmi problema. Azt a controller (vagy tape) nelkul csinaltam. Az itteni Option 1 szerint csak kezzel tartottam a helyen a nyakot lenyomva. Beforrasztottam az elso es utolso labat mindket sorban es utana megforditva megneztem, hogy a controllert passzol-e.


0xmilan
(addikt)

Ezt csinaltam, bar a csipofogo nem vagta gond nelkul kette a dolgokat. Volt, ahol a socket / pin kiesett magatol, mert az onszippantoval elegge levalasztottam elotte, volt ahol a csipofogoval teptem le. Nem volt egy nagyon turelmes mutatvany, valoszinuleg csinalhattam volna ovatosabban is.
A controller hatulja egesz jol nez ki.

A socket feloli oldalan (face down orientacioban van) viszont leteptem jopar padet es az egyik vitt magaval egy kis szalat is, ami lehet hogy mar problema. :D

Amugy a kis led vilagit rajta, meg lsusb is latja, szoval nem halt meg teljesen.

Szerintem veszek egy teljesen uj kitet, ehhez a roncsolodott jobb oldalhoz meg egy socket + mill-max parost, hatha rendbe lehet hozni. Mondjuk a nyakban is van meg egy adag socket- meg switch lab, amit nem forrasztottam ki rendesen csak letepkedtem.
Ha sikerul ezt is helyrehozni, akkor lesz 2 mukodo par, ha nem, akkor meg lesz egy extra bal oldali macropadnek vagy nem tudom.


0xmilan
(addikt)

Kozben latom, hogy a nyakon is van ilyen resz, hogy a karika teljesen kiszakadt szoval az a vezetek nem megy el a masik pontig. Ez igy mar biztosan nem fog mukodni, igaz?


Domonkos
(Ármester)
Blog

Ez a matrix-os valtozata a sweepnek, igaz? Azzal talan egy kicsit nagyobb szerencsed lehet.
Ha itt le is tepodott egy pad - fotorol elegge nehez megmondani - akkor kellene, hogy legyen meg a kontrolleren par szabad, amit at lehet huzalozni a megfelelo helyre.
A vegeredmeny nem biztos, hogy kiallitasokon fog nyerni, de szerintem ezt meg nem kell temetni. :N


Domonkos
(Ármester)
Blog

Ez onmagaban biztosan halott, de ha sikerul mondjuk a diodak mellol egy ilyesmi vekony rezhuzalt athuzni, akkor ez meg mukodni fog.

[ Szerkesztve ]


0xmilan
(addikt)

Igen, ez a Sweeq fantazianeven futo matrixos / diodas- illetve hotswap socketeket tamogato verzio. Minden masban egyezik az eredeti Sweep-pel.
Ennek ugye pont az a lenyege, hogy felszabaduljanak pinek a trackball / trackpoint / OLED tamogatashoz, amik ebben a buildben nincsenek, szoval elmeletben lehet hely potolni a letepetteket. :D


dqdb
(nagyúr)

Előbb-utóbb mindenki letép legalább egy forraszpontot kiforrasztáskor. Te már túl vagy rajta, kipipálhatod, innentől kezdve lehet nyugiban kiforrasztani, mert nem kell görcsölni azon, hogy mikor jön el ;]


0xmilan
(addikt)

Meglatogatott azt alt accountom, avagy pentek esti eletkep Domonkos jovoltabol.


0xmilan
(addikt)

Ez privatnak indult eloszor, de inkabb gyarapitom a hozzaszolasaim szamat.
Domonkos, van kedved utolag hirdetest csinalni a dactylnak? :D
Kezdem megszokni, de nyilvan eleg sok uj valtozo van.
Forma
Az alfanumerikus resz par perc hasznalat utan teljesen kenyelmes. A thumb cluster nem a kedvencem, de nem is veszes. Lehet, hogy nagyobb szogben elforgatnam az alfakhoz kepest es egy kicsit beljebb, lejjebb (ha tenting mellett nezzuk) vinnem. Tudom, hogy pont ezeket mondtad, hogy ilyen iranyban valtoztattad az eredeti 3D modellt, de ugy erzem, hogy meg mindig kicsit messze vannak a thumb gombok az alfaktol. :D Ez valszeg csak az en heppem, hogy nem szeretek a huvelykujjal annyit nyujtozkodni. Emiatt eloszor azt is hittem, hogy a legbelso thumb gomb lesz az idealis (es akkor ilyen Sweep-szeru, 2 gombos thumb clusteresen tudom hasznalni), de egy eleg magas csuklotamasszal a "rendes", kozepso gomb is konnyebben elerheto. Erre amugy a tescos, motivacios uzenetes faronk egesz jo megoldasnak tunik. Ennek darabja 90%-os akcioban csak 250 ft volt :D



Kapcsolok
Kozel egy ev kihagyas utan az MX kapcsolok is szokatlanok, de jo erzes ujra 'puha felhokon' gepelni. A Gateron G Pro 3.0 White 38 gf kemenysege tetszik. Az alfakon ilyen extrem tenting mellett siman lehet pihentetni az ujjakat ugy, hogy nem kell a veletlen lenyomasoktol tartani. A huvelykujj home pozicioja lehet, hogy elbirna egy red vagy yellow kapcsolot, mert azt ugye felulrol nyomom, szoval jobban ranehezedik az ujj.

Idozitesek
A hosszabb kapcsolout egyik kellemetlen hozadeka, hogy tobb idobe telik felengedni a billentyuket. Ami nevetsegesen hangzik, hiszen millisecundumokrol van szo, de amig choc kapcsolokkal egyaltalan nem voltak veletlen home row mod aktivaciok, addig itt konkretan volt olyan billentyu-szekvencia, amit csak sokadik probalkozasra tudtam leutni ugy, hogy ne a modifiert erzekelje, hanem csak a sima alfakat (pl. 'or' a ctrl-r helyett). Ezeknek a veletlen HRM triggereknek hala ezt a hsz-t is 1-2x ujra kellett gepelnem. :D Lehet, hogy csak szoknom kell, hogy az MX switcheken is a chochoz hasonloan pattogosabban engedjem fel. A modtap idoziteseken egyelore nem akarok valtoztatni, mert a choc Corne-on tok jol mukodott, inkabb probalok itt is gyorsabban gepelni majd.


Domonkos
(Ármester)
Blog

Thumb cluster:
Egy par millimetert tudsz esetleg varialni, ha alacsonyabb profilu kupakot raksz fel. Azt hiszem, hogy neztuk is, hogy az eredeti DSA mintha egy picit alacsonyabb lenne.

Motivacios faronk:
:D :D
Ilyen aron eleg jo kihivoja a gosig mus-nak! Kar, hogy utobbit mar nem lehet kapni. :(

Kapcsolok:
Passz. En ezeket sosem hasznaltam linearis kapcsolokkal.

Idozites:
Ha meg tudod oldani, hogy on-the-fly varialhato legyen a timeout, akkor kezdhetsz egy kicsit hosszabb intervallummal, majd lepesekben csokkentheted addig, amig meg nem talalod, hogy mi mukodik a legjobban.
Tipp: mar most deritsd ki, hogy hogy tudod a futo kodbol kideriteni, hogy aktualisan milyen ertek van beallitva!

De ezt igy olvasva orulok, hogy tetszik! Remelem, hogy rendesen ki fog szolgalni, amig az azeron ki nem hozza a rendes split-billentyuzetes firmware-et! :K


PROTRON
(addikt)

Nekem azért még fura hogy nincs a képen hanyatt egér, elvégre számomra már az is macera hogy az egérről azért levegyem a jobb kezem mert a numerikus billen számokat pötyögjek, még ezt is optimalizáltam a bal kezemre, pedig fényévekre vagyok tőled. :D

Amúgy azon a transformeren ami a második képen bal oldalt van én is gondolkodtam, de az eredeti ára nem tettszett, amúgy mennyire volt nehéz átszokni?

[ Szerkesztve ]


0xmilan
(addikt)

Igen, a DSA picit alacsonyabb, mint az XDA. Lehet, hogy kiprobalom majd azzal is.

A GOSIG RÅTTA meg mindig elerheto!

Jo otlet az on-the-fly varialas. Most latom, hogy a Dynamic Tapping Term beepitett QMK funkcio! 😮 Voltam mar parszor ezen az oldalon, de ugy latszik meg soha nem olvastam vegig rendesen. :D
> Tipp: mar most deritsd ki, hogy hogy tudod a futo kodbol kideriteni, hogy aktualisan milyen ertek van beallitva!
ezpz, DT_PRNT keycode. Itt az ideje ujra forkolnod az aktualis QMK mastert. Jo sokat fejlodott az elmult evekben (gondolom). :P


0xmilan
(addikt)

A nagy topikban irtam mar parszor, hogy keresem az idealis eger alternativat, amihez nem kell nagyon kinyulnom a billentyuzetrol, es persze a trackballok is kepbe jottek. A Corne-omon van egy beepitett pimoroni trackball, de az a meretebol adodoan szerintem hasznalhatatlan nagyon korulmenyes.

Egy sima hanyatteger szerintem nem segitene sokat. Ahhoz is ugyanugy ki kell nyulni oldalra.

A kovetkezo lepes az talan egy Charybdis Nano lesz. Ott kozvetlenul a huvelykujj alatt van a golyo.

Az Azeron Cyborg sajnos tenyleg nem olcso mulatsag. En csak jatekra hasznalom, de arra nagyon szeretem es csak par ora volt megszokni, mert elotte a Corne-ra mar megvolt a jatszos reteg es azt vittem at kis modositasokkal. Gyakorlatilag ugyanugy column stagger mindketto, szoval a fizikai poziciok nagyjabol maradtak.


PROTRON
(addikt)

Igen, engem is zavar hogy folyton cserélgetni kell egerezek vagy írkálok, ezért van 14+ gombos egerem, hogy legalább autocadhez ne kelljen billzetet ragadni...most a napokban a G915 miatt rápróbáltam hogy milyen sima billzettel autocadezni, szörnyű volt, tényleg nem értem embereket hogy képesek így munkát végezni, annyira zavaró volt hogy a sima billzeten minden karakter az egyes funkciókhoz baromi távol van.
Nekem meg az egeren a hüvelykujj alatt van az összes.
Régebben az ML 160 Commanderen meg a jobb gomb helyén voltak 8-an, csak sajna annál egyre több kapcsoló adta meg magát szal most Redragon M908 Impact-el tolom, de nem az igazi, majd a kettőt összemixelem, hogy legyen egy olyan frankeinstein szörnyetegem, aminél a jobb gomb helyén is van 8 gomb meg a hüvelykujj alatt is 12. :D

Ez a Charybdis Nano barón néz ki, van belőle low profile is?

A cyborgnál úgy láttam hogy igazából nem csak lefele kell nyomni a gombokat, hanem egy részüket más irányban kell, ezért érdekelt az átszokás.


0xmilan
(addikt)

Szerintem alapvetoen minden Bastardkb billentyuzet MX kapcsolok kore van tervezve, de elvileg rakhatsz choc kapcsolokat is a hazba anelkul, hogy azt modositani kellene.
Ha jol gondolom, akkor Domonkos choc Skeletyl-je is igy keszult.

Igen, a Cyborg felso sorait felfele kell nyomni / pockolni korommel, ami eleg termeszetellenesnek tunik a tobb evtized ujbeggyel valo gepeles utan. :D
Ott eppen ezert csak a mutatoujjamat hasznalom, de azt eleg gyakran, mert a space/ugras van rajta. Ezt konnyu lenyomni es nagyon intuitiv volt, mert a mutato ujj lefele az meg pont az "ellentete", a control/crouch lett. Eleinte kicsit fura volt a mutatoujjal ugrani, hiszen ahhoz mar az idok kezdete ota minden letezo jatekban a space/huvelykujj az alapertelmezett, de hamar megszoktam.
A kozepso ujj felfele pockoles meg oke lenne szerintem, a gyurus- es kisujjaknal mar nehezebb kivalasztani, hogy csak azt mozditsam felfele es ne legyen mellette egy masik ujjal felrenyomas.
A ket szelen meg van 1-1 oldalra iranyu gomb is, ezeket nagyon konnyu es kenyelmes lenyomni, mert nem is feltetlenul kell kivalasztani csak a kisujjat / mutatuujjat, hanem lehet az egesz kezet kicsit odebbmozditani.


PROTRON
(addikt)

Jaja a kis ujj oldalra mozgatást azt hamar meglehet szokni, hisz a hosszú í, meg a shift-et is így használja az ember.
A felfele mozgatás az amire gondoltam, meg jaja főként a gyűrűs ujj.

Köszi a fotót a kollega munkájáról, jól gondolom hogy az is egyenként vezetékenként forrasztott kapcsolós és nem PCB-be forrasztott?

Mert nekem most ez a gondom a Redox ERGO-val hogy rávegyem magam az összes bill cseréjére, így hogy megérkezett a Keychron low profile szett.
Csak még kipróbálom hogy melyikkel tudok gyorsabban szöveget gépelni, barna vagy banana kapcsolóval ( Minionok előnyben), még azt sem tudom hogy a Keychron K13 PRO lesz végül a fő bill, vagy a Redox. :D

Miután ez megvan, még érdekelne a menete, hogy mennyire kell vigyáznom a lábacskákra forrasztáskor?
Nincs valami olyan megoldás hogy a vezeték végekre egyesével valami kis alakkal záró kapcsot forrasztok, amit csak ráhúzok a switch alján lévő kontaktokra?


Domonkos
(Ármester)
Blog

>Köszi a fotót a kollega munkájáról, jól gondolom hogy az is egyenként vezetékenként forrasztott kapcsolós és nem PCB-be forrasztott?

Kb. jah.

[ Szerkesztve ]


PROTRON
(addikt)

Köszi, na meg is válaszoltad az utolsó fenti kérdésem a témában, hogy van-e mód arra hogy a vezetékenkénti forrasztást hot swappable-é alakítani, tehát a vezetékek forrasz pontjaira "alakkal záródó kapcsot" forrasztani. Úgy hogy ne kelljen egy egész PCB-t rakni alá...

Ehhez van valahol leírás hogy idehaza mit kell rendelni(azok a fekete elemek a kapcsokkal) és forrasztáskor mire kell figyelni?
Valamint ahogy nézem nem mind1 a kapcsoló gyártmánya, mert gondolom eltérések lehetne a lábak távolságában.

Amúgy ha priviben rádírok, vállalsz ilyen teljes forrasztásos mókát órabérben? :D
Nem sürgős, mert most örülök a K13 PRO-nak, amihez még tesztelnem kell a másik adag switchet, hogy melyik tettszik jobban a gateron barna, vagy keychron banana.

[ Szerkesztve ]

üzenetek