Internet, TV, és telefon szolgáltatók, pro és kontra - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


mlinus
(őstag)

Az én eddigi internetes "karrierem" alatt elég sok szolgáltónál elég sok különböző technológiát próbálhattam ki, és azt kell, hogy mondjam, hogy elég siralmas a magyar internet minősége, bár az utóbbi pár évben elég rohamosan kezdett javulni. Nem is a technológia miatt hanem a szolgáltatók hanyagsága miatt. Hiába van szídva a Telekom, UPC és akár a Digi, ők hárman adják talán a legjobb minőségű hozzáférést, ami helyzettől függően jól működik. A kissebb, vagy helyi szolgáltatók meg mint a lottó...

Ami sajnos viszont tény, hogy ritkán áll fenn a választási lehetőség az embernek, ha van kábelnet akkor optika valószínűleg nincs, például. Társasházba ugye meg kell küzdeni a közös képviselővel is, ami tapasztalatból mondva borzalmasan frusztráló. Minek a UPC? Van már internet+TV! Igaz drágább, és lassabb, de az nem gond. Persze a legfinomabb az amikor az illető kap egy kis bónuszt hogy ne engedjen be mást..

A másik meg az, hogy könnyű hozzászokni a jóhoz. Sokan fujjolnak a UPC-re, pedig ha körbenézünk, akkor szerintem nagyon nehéz találni olyan szolgáltatót aki ilyen ár/érték arányba kínál otthoni előfizetést. Van a digi, persze, de más? Nem nagyon, a telekom optikája is csak feltöltés irányba erős, egyébként nagyon le van maradva.

Mindig félve mondom, hogy azért ez nem csak attól függ hogy mennyire jószívű a szolgáltató, hanem a használt technológiától is. "De az a sima júzert nem érdekli!" - szokták mondani. És teljesen igaz. Miért drágább és lassabb a UPC mint a digi? Kitérdekel hogy nehezebb fenntartani a koaxot, meg hogy költségesebb. Oldják meg! Jó is lenne. De realisztikusan: vajon fogja-e cserélni a UPC a koaxos hálózatát, valaha is? Szerintem nem. A docsis is fejlődik, a 3.1-el elvileg drasztikus emelkedés lesz feltöltési fronton. A letöltés már most is egész jó, egyre elterjedtebb a 16-24 csatornás modem, az 500 mbites csomag is egyre stabilabban nyújtjta a sebességet. Csakhát, az ár... az valószínűleg sose lesz olyan vonzó mint FTTH esetén.

Alapvetően az optika és a kábel ami szerintem a jövő, mivel mindkettő bővíthető, és fejlődik folyatamosan. A DSL hozzáférések... eh. A VDSL2+ nem is rossz, főleg ha jön a vectoring a telekomhoz amit már egy ideje pletykálnak. A 30mbites max sebesség jelenleg erősen korlátozott, a helyszínek többségénél biztos menne jóval többel is. Majd jön az 50 mbites csomag is. Mondjuk afölött már újra bekövetkezik az, ami az ADSL-nél volt 2007-ben: egy ideig tudtak fix csomagokat eladni (0,5, 1, 2 mbit) majd ahogy bejöttek a 4-8mbites csomagok, már csak "up to" módon tudták eladni őket, hiszen a technológia elérte a határát, és már nagyon számított az adott vonal teljesítőképessége.

Persze, sokan örülnének a 30/50mbitnek is, bőven, főleg ha jelenleg csak 5-10mbites ADSL érhető el. De mi lesz 10 év múlva? Szerintem elsősorban ezen a vonalon kéne az áttörés, a mostani koaxos (és főleg az optikás) hozzáférések már bőven túlteljesítik az igényeket otthonra, míg DSL vonalon látszik az alagút vége.

[ Szerkesztve ]

üzenetek