Internet, TV, és telefon szolgáltatók, pro és kontra - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Intruder2k5
(MODERÁTOR)
Blog

Sziasztok!

Tudnivalók a téma összefoglalóban, várjuk mindenki véleményét a kérdésben.

[ Szerkesztve ]


Lacielvtárs
(nagyúr)
Blog

ez egy nagyon jó ötlet és szuper kezdeményezés :R


mlinus
(őstag)

Az én eddigi internetes "karrierem" alatt elég sok szolgáltónál elég sok különböző technológiát próbálhattam ki, és azt kell, hogy mondjam, hogy elég siralmas a magyar internet minősége, bár az utóbbi pár évben elég rohamosan kezdett javulni. Nem is a technológia miatt hanem a szolgáltatók hanyagsága miatt. Hiába van szídva a Telekom, UPC és akár a Digi, ők hárman adják talán a legjobb minőségű hozzáférést, ami helyzettől függően jól működik. A kissebb, vagy helyi szolgáltatók meg mint a lottó...

Ami sajnos viszont tény, hogy ritkán áll fenn a választási lehetőség az embernek, ha van kábelnet akkor optika valószínűleg nincs, például. Társasházba ugye meg kell küzdeni a közös képviselővel is, ami tapasztalatból mondva borzalmasan frusztráló. Minek a UPC? Van már internet+TV! Igaz drágább, és lassabb, de az nem gond. Persze a legfinomabb az amikor az illető kap egy kis bónuszt hogy ne engedjen be mást..

A másik meg az, hogy könnyű hozzászokni a jóhoz. Sokan fujjolnak a UPC-re, pedig ha körbenézünk, akkor szerintem nagyon nehéz találni olyan szolgáltatót aki ilyen ár/érték arányba kínál otthoni előfizetést. Van a digi, persze, de más? Nem nagyon, a telekom optikája is csak feltöltés irányba erős, egyébként nagyon le van maradva.

Mindig félve mondom, hogy azért ez nem csak attól függ hogy mennyire jószívű a szolgáltató, hanem a használt technológiától is. "De az a sima júzert nem érdekli!" - szokták mondani. És teljesen igaz. Miért drágább és lassabb a UPC mint a digi? Kitérdekel hogy nehezebb fenntartani a koaxot, meg hogy költségesebb. Oldják meg! Jó is lenne. De realisztikusan: vajon fogja-e cserélni a UPC a koaxos hálózatát, valaha is? Szerintem nem. A docsis is fejlődik, a 3.1-el elvileg drasztikus emelkedés lesz feltöltési fronton. A letöltés már most is egész jó, egyre elterjedtebb a 16-24 csatornás modem, az 500 mbites csomag is egyre stabilabban nyújtjta a sebességet. Csakhát, az ár... az valószínűleg sose lesz olyan vonzó mint FTTH esetén.

Alapvetően az optika és a kábel ami szerintem a jövő, mivel mindkettő bővíthető, és fejlődik folyatamosan. A DSL hozzáférések... eh. A VDSL2+ nem is rossz, főleg ha jön a vectoring a telekomhoz amit már egy ideje pletykálnak. A 30mbites max sebesség jelenleg erősen korlátozott, a helyszínek többségénél biztos menne jóval többel is. Majd jön az 50 mbites csomag is. Mondjuk afölött már újra bekövetkezik az, ami az ADSL-nél volt 2007-ben: egy ideig tudtak fix csomagokat eladni (0,5, 1, 2 mbit) majd ahogy bejöttek a 4-8mbites csomagok, már csak "up to" módon tudták eladni őket, hiszen a technológia elérte a határát, és már nagyon számított az adott vonal teljesítőképessége.

Persze, sokan örülnének a 30/50mbitnek is, bőven, főleg ha jelenleg csak 5-10mbites ADSL érhető el. De mi lesz 10 év múlva? Szerintem elsősorban ezen a vonalon kéne az áttörés, a mostani koaxos (és főleg az optikás) hozzáférések már bőven túlteljesítik az igényeket otthonra, míg DSL vonalon látszik az alagút vége.

[ Szerkesztve ]


dptrsk
(addikt)
Blog

Én is jó ötletnek tartom a topikot, az összefoglalóban vagy egy külön cikkben, lehetne, hogy hol, melyik szolgáltató, milyen technológiája ajánlott, illetve, (ha lehet) melyiket kell el kerülni a minőség miatt.


Intruder2k5
(MODERÁTOR)
Blog

Akkor leírnám is a tapasztalataimat. :)

A kezdetekről röviden annyit, hogy elsőként munkahelyen kezdtem internetezni, itthon eleinte az Invitel nyílt betárcsázós modemes netjét használtam, majd amikor megjelent az első helyi kábelszolgáltató, akkor beköttettem a 256K/64K-s netet. Ezt a TvNet szolgáltatta bérelt koax hálózaton, nem volt egy nagy durranás minőségét tekintve, de mivel régen nem elérhető már, másrészt nem is ma történt, (hirtelen azt sem tudom létezik-e még a TvNet) ebbe nem is mennék bele mélyebben.

Az első olyan internetem, ami még ma is elérhető, tehát említést érdemel, az Invitel ADSL volt, először 4M/256K, majd később 8M/512K néveleges sebességgel. Ez stabilitását tekintve rendkívül jó volt, pontosan nem emlékszem már hány évet is töltöttem náluk, de műszaki problémám csak egyszer volt talán, és azt is rendkívül jól kezelték, bár az elhárítása csak harmadszori kiszállásra sikerült, de tényleg mindent megtettek az ügyben, és gyorsan is reagáltak a bejelentésekre, másnap mindig itt volt a szerelő. Ami itt nagyon bántott engem, hogy az invitel a PPPoE sebességet a Telekom-mal ellentétben úgy állítja be, hogy a hálózati, és az átviteli protokollból származó veszteségek az előfizetőt terhelik, tehát a 8M/512K ADSL mérhető sebessége sosem ment 7,2M/420K fölé, ami főként feltöltési irányban elég tetemes veszteség volt, abból az egyébként sem nagy sebességből. Na meg persze az ár, tekintve, hogy monopól Invitel területről volt szó, annyit kérhettek, amennyit nem szégyelltek, és bizony kértek is, a fene essen beléjük!

Aztán néhány év ADSL-en tengődés után, az akkori kábelszolgáltató (RubiCom, ami azóta már megszűnt) akciót hirdetett, ahol csomagban olcsóbban megkaptam a ktv-t, telefont, és nem kicsit gyorsabb internetet is, mint amit előtte fizettem ezekért a szolgáltatásokért, több szolgáltatónak együttesen, tehát váltottam. Majd később a RubiCom-ot felvásárolta a UPC, így kerültem hozzájuk, ahol jelenleg is vagyok. Az első időkben akadtak problémák, amik nem minden esetben a UPC számlájára voltak írhatók, mert az ELMŰ is törte össze az optikai kábelt, aminek következtében vagy két hétig alig ment a net, és a telefon is. De végülis összességében én elégedett vagyok a jelenlegi szolgáltatás műszaki oldalával, már évek óta teljesen stabilnak mondható, az előre bejelentett karbantartásokon kívül esetleg rövid, néhány perces kiesés volt pár alkalommal az évek alatt, mind TV, mind telefon és internet vonatkozásában.

Ami a UPC-ben viszont nem tetszik, hogy nem válthatok tetszőlegesen csomagot, még lejárt hűséggel sem, mert kikötik, hogy ilyen meg olyan előfizetéssel mire lehet váltani, és ennek minden esetben az lenne az eredménye, hogy többet fizetek az eddigitől, amit én nem akarok, mert például semmi szükségem a 240-es netre, már pedig jelen helyzetben nem tudnék másmilyen csomagot választani. Jó lenne, ha ebben nagyobb lenne az előfizető szabadsága, de majd nyáron elválik, amikor is lejár a hűségem.

A UPC kérdéshez még annyit, hogy a neten kívül digital gold tv előfizetésem, és telefon is van tőlük. Utóbbit nem sokat használjuk, de ~500Ft-os alap csomag, így különösebbet nem tudok mondani róla. A TV-re sem lehet panaszom, bár csak CRT készülékem van, de ezen az analóg adás is kifogástalan, a digitálisról meg ugye nem is beszélve. Rögzítős CISCO box az egyik, amire olvastam már több panaszt is a UPC témában, de én egyiket sem tapasztaltam. A második TV mellett Pace HD box van, szintén kifogástalanul működik.

Persze mint talán mindenki más, azért én is örülnék, ha lenne érdemi konkurencia, úgy talán jobb árakat is lehetne kicsikarni a UPC-től. :)

[ Szerkesztve ]


Intruder2k5
(MODERÁTOR)
Blog

Ezt úgy külön-külön gondoltad a 3200 településen? Vagy esetleg még ezen belül is bontsuk a területeket? :)

Komolyra fordítva a szót, egyrészt én nem hinném, hogy egy ilyen összefoglaló hitelesen elkészíthető lenne, másrészről a vezetőség álláspontja a témaösszefoglalókkal kapcsolatban az, hogy azok a PH!-hoz köthetők, még a hozzászólások a felhasználókhoz, tehát nem szeretnék a PH! nevében egy szolgáltatót sem lehúzni, sem magasztalni. Egyelőre tehát maradjon az, hogy kérdezünk és válaszolunk, illetve megosszuk a tapasztalatokat.

De minden esetre köszönöm a javaslatot, és az észrevételt, majd később meglátjuk merre lesz az irány, nagyon új még a topik, infó is kevés van benne! :R


Intruder2k5
(MODERÁTOR)
Blog

Még jó, hogy én is kifelejtettem leírni az egyik legfontosabb infót, mindez észak Pest megyéről, Vác vonzáskörzetéről íródott. :)


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Én is beállok a sorba:

Én 2002 decembere óta használok itthon netet, azóta van UPC és teljesen elégedett vagyok vele, tévé és telefon is tőlük van.
Telefon pedig 2007 januárjától, korábban Matáv/T-Com (hogy akkor pont hogy hívták már nem tudom) volt a telefonszolgáltatónk de harmad/negyed havidíjért váltottunk. Korábban volt Silver csomag is de mivel nem nagyon használjuk így visszaváltás lett Bronzra, csak hogy legyen azért van telefon előfizetésünk is + így olcsóbb.
Tévé azóta van, hogy megjelent a UPC az országban. Kezdetben természetesen analóggal indítottunk, amikor indult a digitális szolgáltatás akkor fél évi azonos ár mellett váltás volt digitálisra, abból is felvevő lett (egy hétig volt sima). A szürke Thomson box 3 év szolgálat után került cserére, helyére jött egy Cisco, cserébe pedig kaptunk egy fekete Thomson, jelenleg ez a kettő teljesít szolgálatot lassan 4 éve.
Netből 512/128 kbps volt az indulás ami folyamatos emeléssel (automatikus és csomag váltásokkal) végül 2009 júliusában elérte a 120/10 Mbps értéket, azóta is ez van. 3 hónap próbában volt 240/20 is. Cisco HGW-vel van használva ami nekem elég.
Karbantartáson és áram szüneten kívül nincsen errefelé kiesés. Egyetlen komoly kiesés volt amikor áram szünet után kellett a ház erősítőt javítani, kb egy nap után történt meg. Több kisebb-nagyobb hiba bejelentést is rendben megcsinálták, ha kellett akkor többször is kijöttek.

Bár lenne Digi is de én nem váltanék semmiért sem rájuk.
A T-Home (weboldal szerint) csak 10 Mbps-s ADSL-t tudna biztosítani nálunk, korábban 20-at is kiadta, így nem alternatíva. A szomszédos új építésű társasházban 120-as kábelt ajánl fel de másik panel házakban VDSL-t is kiad.

Helyszín: Budapest XVII. kerület, panel.

[ Szerkesztve ]


Popes
(őstag)

"Ami a UPC-ben viszont nem tetszik, hogy nem válthatok tetszőlegesen csomagot, még lejárt hűséggel sem, mert kikötik, hogy ilyen meg olyan előfizetéssel mire lehet váltani, és ennek minden esetben az lenne az eredménye, hogy többet fizetek az eddigitől, amit én nem akarok, mert például semmi szükségem a 240-es netre, már pedig jelen helyzetben nem tudnék másmilyen csomagot választani. Jó lenne, ha ebben nagyobb lenne az előfizető szabadsága, de majd nyáron elválik, amikor is lejár a hűségem."

Van lehetőség kialkudni neked kedvezőbb dolgokat is csak eléggé megnehezíti a UPC. Már rég lejárt a hűségem egy sima 30-as net, analóg tv, telefon kombóról (6090ft) ezért gondolkodtam hogy lemondom a telefont+a tv-t hogy csak a 30-as net maradjon(nekem elég) és tányéros DIGI tv-t akartam mellé a HD csatornák miatt (kábeles DIGI nincs). Elkezdtem a folyamatot a UPC lemondó telefonnal, elmondtam a felállást hogy mit szeretnék és máris kaptam elég tűrhető ajánlatot a UPC-től de még nem volt elég meggyőző ezért még kértem gondolkodási időt. A procedúrát nem írom le végig de a lényeg hogy három visszahívás után tudtunk megegyezni úgy hogy maradt a 30-as net, a telefon, tv digital gold csomag + a Hd csatornák a HD-s felvevős box-al, két év hűséggel(anélkül nincs jó alku) és ezért most 6800ft fizetek. Ja és az a vicc hogy kivette a csomagból és egyenként rakta össze hogy kijöjjön ez az ár (ugyan ezt csomagban 7680-ért tudta csak adni).


Intruder2k5
(MODERÁTOR)
Blog

Na igen, ezek a honlapon szereplő infók meg sokszor sajnos egyenlők a nullával.

Én anno amikor még Invitel ADSL-em és rezes telefonom volt, TV-nek meg T-Home SatTV, eldöntöttem, hogy váltok Telekom-ra, mert a honlapjuk szerint ha mindhárom szolgáltatást vittem volna hozzájuk, jóval kedvezőbb ár jött volna ki. Na igen, csakhogy sem a telefonos ügyfélszolgálat, sem pedig T-pont nem volt hajlandó internetszolgáltatási szerződést kötni Invitel területre, hiába volt fenn a telekom.hu oldalon a településünk neve, mint szolgáltatási terület, és természetesen arra sem tudtak magyarázatot adni, hogy akkor miért van az oda kiírva?!

Sőt, most megnéztem, a Telekom oldalán jelenleg is ott virít a településünk, az ADSL-szolgáltatás Invitel-területen címszó alatt.


Intruder2k5
(MODERÁTOR)
Blog

Igen ez a csomagos dolog is vegyes, elvileg nekem is csomagom lenne, utoljára azt kötöttem, a UPC honlapon a szolgáltatásaim menüben mégis külön szerepel minden, eltérő hűségidőkkel. A netre tavaly lejárt, TV-re és telefonra idén augusztusban fog. Akkor majd elválik mit lehet kialkudni belőlük, sajnos kábeles konkurencia itt is csak Invitel ADSL van, aminek az ilyen irányú értéke konvergál a nullához, tehát csak műholdas szolgáltatásokkal tudom őket, úgymond fenyegetni.

Nem venném rossz néven, ha erre kanyarodna a DIGI is, jelenleg három településnyire vannak, én őszintén szólva örülnék nekik, bár a gigás netre nem vágyom, 200Mbps fölé nem mennék. Az áraik viszont vonzóak, nem is beszélve arról, hogy akkor a UPC is engedékenyebb lenne a kérdésben. :)

[ Szerkesztve ]


Popes
(őstag)

A Digivel az a baj hogy főleg a társasházakra, lakótelepekre koncentrál. Haveromnál már az utca elején van a Digi de két éve nem kötik be, 200m hiányzik (kertes övezet), ez tőlem vagy 5km(kertváros kb 12.000 fő) ezért írtam alá a két évet a UPC-nek :(


Intruder2k5
(MODERÁTOR)
Blog

Ááá, agglomerációban már sok településen jelen van a DIGI családi házas övezetben is, viszont sajnos tény, hogy sok felé van félbe hagyott hálózatuk is, aminek lehetnek jogi okai, mondjuk az önkormányzatokkal valami egyet nem értés, vagy talán anyagiak is, hogy most inkább a mobil részre összpontosítanak, hogy nyertek frekvenciát hozzá Ki tudja...

Minden esetre jó lenne ha terjeszkednének tovább.

[ Szerkesztve ]


Popes
(őstag)

Mondjuk én elégedett vagyok a UPC-vel is de az árversenynek mindenképp jót tenne ha terjeszkedne a DIGI.

De azt el kell ismernem hogy ha lenne lehetőség, nálam az ár a feltöltési sebesség (és a MotoGP miatt a Digisport) a Digi felé billenntené a mérleg nyelvét. :K


Intruder2k5
(MODERÁTOR)
Blog

Így van, alapjában véve nekem sincs bajom a UPC szolgáltatásával, ezt fentebb le is írtam, de jó lenne a verseny. Lehet akkor tudnának már olyan árat mondani UPC-nél is, hogy ne fájjon a fogam a DIGI-re, mert hát saját pénztárcájának szerintem senki sem az ellensége, és jó lenne minél versenyképesebb áron, minél többet kapni, és olyan szoláltatásokat amit én szeretnék, és nem amiket a szolgáltató akar eladni nekem.


facan
(tag)

Én jócskán betárcsázós időszakban kezdtem a netezést, azt hiszem hogy freenet vagy valami hasonló volt a szolgáltató neve és percdíjas volt. Utána bejött az óránkénti díjazás, de sokáig csak este és éjszaka lehetett ezt a kellemes funkciót használni. A mai netelérésekhez képest drága volt és tetű lassú :)
ADSL lett belőle mikor megjelent ez a szolgáltatás, a 2000-es évek elejétől valahogyan. Mikor bejött az ADSL2+ azután használhatatlan lett (messze lakom a központtól), hiába kértem hogy elég lesz a 4-8mbit az legalább működött... A T nem volt hajlandó 1 év alatt sem megjavítani a szakadozós netet (óránként akár 90-szer is képes volt megszakadni még úgy is mikor semmi forgalom nem volt rajta)
Szerencsére volt céges korlátlan mobilnetem amivel ki lehetett váltani, feltöltésben amúgy is sokkal jobb volt mint a T ADSL, már akkor is.
Szerencsére jött a UPC, felvásárolta a Fibernetet és azóta szélessávom van, alapvetően elégedett vagyok a szolgáltatásukkal. Ja igen, azt elfelejtettem megjegyezni hogy Fibernet internetem nem volt mert rém drágán adták. Analóg tévé volt pár évig de annak meg úgy elszaladt az ára (családi csomag 30-40 csatorna 7000 Ft, sok évvel ezelőtt, brrrrr) így mennie kellett.
UPC-nél először csak netet/telót fizettem 1-2 évig, majd családi nyomásra "lett" egy jó nagy plazmatévém :) , illetve UPC-től digitális csomag médiakártyikával. Ez már lassan 2 éve megy. Apróbb problémák voltak, de a HD adások minősége nagyon jó a kezdetektől.
Más szolgáltatókkal a T-n és a UPC-n kívül nincs tapasztalatom, a T ügyfélszolgálata és "segítőkészsége" kritikán aluli volt míg kapcsolatban voltam velük. Szüleimnél ez a borzalmas IPTV megy, csapnivaló minőséggel (3 megabitre redukálva az elérhető max netsebességet). Hiába adnak hozzá felvevős box-ot, az a minőségén nem tud javítani.


bopeti98
(őstag)

Nem csak az agglomerációban, hanem vidéken is van jócskán félbehagyott optikai hálózata a DIGI-nek.
Itt nálunk a 2 éve feldobott optikai kábelek egy részét átvette az Invitel, és ők szolgáltatnak rajta, a másik része meg már félig leszakadva lelopva csak lóg az oszlopokon.

Mi még több mint 10 éve a jó öreg dial-up internettel kezdtünk ( [link] :) ), ami még a Hungarotel szolgáltatónál volt ( később Invitel ), aztán jött az 1 Mbites ADSL. Amikor megjelent a T-Kábel akkor váltottunk 2 Mbites kábelnetre, utána újra Invitel csak az már 5 Mbit volt, és utána 25, majd 50 Mbites Telekom kábelnet.

A tévé sokáig a földfelszíni analóg volt a 3 ingyenes csatornával. Utána jött a T-Kábel analóg tévé, majd T-Kábel digitális, ezt váltotta az akkor még nagyon-nagyon új Invitel IPTV, ami tökéletes volt arra hogy leszoktasson a tévé nézéséről. Az általános reakció nem az volt, hogy "a franca, valamiért nincs adás" hanem inkább az hogy "óóó, nézd, most van adás!". Ezt elég hamar váltottuk UPC Directre, amivel soha nem volt semmi gond, de aztán mégis váltottunk T-Home IPTV-re, amiből a hűségidő lejárta utána újra UPC Direct lett, és ez maradni is fog.


Intruder2k5
(MODERÁTOR)
Blog

UPC Direct TV-m nekem is volt, de akkoriban rohadt drága volt, árat inkább nem mondanék, mert már nem emlékszem rá, és hazudni nem akarok, de tudom nem volt olcsó.

Amikor elindult a T-Home SatTV, pont emiatt váltottunk is arra, ha jól rémlik 3 TV-re volt 3500-4000HUF körül, aztán szépen elkezdték azt is emelgetni, még a végén már csak két STB-re fizettem 5300Ft-ot, így le is mondtam.

[ Szerkesztve ]


bopeti98
(őstag)

Régen valóban elég drága volt a Direct, de szerencsére most már barátibb az árazása, főleg hogy bevezették a csak kártyás ( szolgáltató beltéri nélküli ) előfizetést.


adika4444
(addikt)
Blog

Akkor már én is leírom:)
Én egy 4 Mbps-os Matáv vagy milyen ADSL-lel kezdtem el, egy ócska Acer géppel, majd utána jött egy MSI Windu123 ja meg előtte fél évig valami kékhalálmániás Dell.
Azt a netet aztán már nem is tudom miért, de megemelték 5 Mbps-re.
Kis finomság: Bár mi az 4 majd 5 Mbps-ért fizettünk, de a routert véletlenül sikerült sebességkorlátossá állítanom, így azthidtem hogy csak ennyit tud ez a net. Azztán amikor kioldottam, jött rendesen.
2013-ban váltottunk át NetMánia L kábelnetre EPC3925-tel, azóta is az van, elégedettség majdnem teljes!:)
Csak az a fránya bridge mode.:)
De rokonságban élvezem a FP120-as UPC-t, aztán vmi DIGI-t most pontosan nem is tudom mekkora, meg 5 Mbps-os Telekom kábelnetet...
hát az nem olyan túl gyors, de megy....

üzenetek