Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


Drizzt
(nagyúr)
Blog

[DH tranzakciók]

"Októberben tovább közelített a tavalyi szintekhez az ingatlanpiac, az év végét a bejelentett új családtámogatási rendszerek befolyásolhatják. A Duna House által októberre becsült 7 853 tranzakció közel azonos szintet mutat a szeptemberi adattal, mindössze 3%-os volt a különbség. Az előző év októberéhez képest pedig már csak 6%-os elmaradást mutat az adásvételek száma, amely így az eddigi legkisebb különbség volt az idei évben. Az év végi ingatlanpiaci aktivitást az október végén bejelentett CSOK Plusz támogatási rendszer befolyásolhatja. Az érdeklődés biztosan fokozódni fog, és egyes vásárlói rétegek várhatóan még mindig az idei évben zárt adásvételekkel járnak jobban, így ezen a téren sem várható nagyobb visszaesés.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján a hitelpiacon is az előző hónaphoz hasonló aktivitás volt tapasztalható. A pénzügyi közvetítő 50 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volument becsül idén októberre, amely az előző októberi MNB-s tényadathoz képest 16%-os elmaradást jelent."

A 2022. októbrhez képesti minusz 6% elsőre jól hangzik, de ha megnézitek az ábrát, akkor látható, hogy ott már eleve a 2022-es bázis már vagy jó 20-30%-kal alacsonyabb volt, mint a 2021 októberi adat. Körülbelül 2022 szeptembertől kezdtek jobban beesni a tranzakciószámok. A november, vagy a december lehet plusszos lesz tavalyhoz képest, aki úgy dönt, hogy régi CSOKot nyomat, az még megjelenhet itt. Tényleg a jövő évi H1 lesz az izgalmas.

üzenetek