Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


mobal
(MODERÁTOR)

Tehát ha január 5-én veszek egy lakást, és lejár az óra 31.-én és csak február 1.-én veszem birtokba - mint új tulajdonos én szívok a véleményed alapján? Így péntek délután inkább visszakérdezek! :D


sakal83
(addikt)

Igen. A tulajdonlas biztos h 01.05tol kezdodik, ha sikeresen bejegyeztek az ingatlant. Az ingatlanado is a tied ilyen esetben. Sztem az ora is ilyen, mert a lakas szerves resze, es az akkori allapotot veszi meg a tulaj,amikor alair.


OPiiPO
(addikt)

"Az adásvétel után a meghatalmazott bement a közös képviselethez és átíratta a lakás egy folyamatban lévő adásvétel elején, úgy, hogy csak az előleg volt kifizetve." - ezt hogy sikerült nekik, nem is értem :F


Manitou
(addikt)

Hiteleknél egyébként ha 2-3 éven belül előtörleszteném, akkor mire kell figyelni? Milyen extra költség merülhet fel ilyenkor? Múltkor munkatársakkal beszélve annyi derült nekem ki, hogy a végtörlesztési díjon felül ilyenkor vissza szoktak fizettetni kedvezményeket, amiket esetlegesen adtak a hitel kezdetekor. Még valami váratlan dolog szokott lenni ilyenkor?

Ez engem is érdekelne. Pont lakáshitel felvétel előtt állok, de előre láthatólag nem szándékozom a futamidő lejártáig törleszteni, hanem előtörlesztenék majd alkalomadtán. Én annyit azért találtam, hogy az előtörlesztésnél is van, hogy hány % extra költséget számol fel az adott bank ilyen esetben. Ez bankonként eltérő lehet.


mobal
(MODERÁTOR)

Tegnap voltam a bankba pont előtörlesztés miatt. November elején vettem fel és több mint a felét erőtörlesztem. Ebben az esetben (itt legalábbis, ha 5 éven belül 50%-nál nagyott a törlesztés mértéke) vissza kell fizetnem az összes kedvezményt + a törlesztési díjat ami általában 2% csak ha nincs speciális számlacsomagod (pl. OTP prémium vagy mifene, ahol maximalizált 100e).


tepenzed
(őstag)

Szerintetek az jó stratégia, hogy mondjuk OTP-nél felveszek végigfix 20 évre 25 milliót, ahol a törlesztőt kényelmesen tudom fizetni? 10 évesnél is ki tudnám fizetni, de nem érezném magam annyira biztonságban, ha bármi baj van házzal, kocsival stb.
A 20 éves mellé nyitok 1-2 lakástakarékot, abba havonta belerakok ha tudom maximum 50 ezret, így 8 év után 30%-ot hoznak, amit elvileg ingyen be lehet forgatni előtörlesztésre.
Ha meg éppen valamelyik takarékba nem tudnám belerakni a maximum összeget, akkor csak a kamatokat bukom, de előtörlesztésbe ugyanúgy ingyen lehet berakni.


sakal83
(addikt)

Nem jo otlet. Az elso fele szerintem jo, de az ltp egy parasztvakitas.

Vannak mas megtakaritasi lehetosegek, amelyeknel nagyobb hozamra, lehet szamolni.

Amig negativ a realkamat, addig a hitelbol megtakaritas megy.


tepenzed
(őstag)

Akkor is, ha az előtörlesztésre szánt összeget havonta kívánom félrerakni? Nincs annyi megtakarításom, hogy most külön befektessem valamibe, hogy majd később jó lesz előtörleszteni, rövidíteni a futamidőt.
A jövedelmem megengedi, hogy most a hitel mellett elkezdjek a lakáshitel törlesztő mellett előtörlesztésre is félrerakni, hogy majd a 20 évet akár 10 évre tudjam csökkenteni.
De ha bejön gyerek vagy valami váratlan, akkor nem biztos, hogy havonta annyit rá tudok majd szánni az előtörlesztőre..

[ Szerkesztve ]


sakal83
(addikt)

Ez mar egyeni szamolas kerdese mennyire eri meg. A hitelkamatodtol, a varhato hozamtol stb. Nekem is van ltpm. Soha tobbet! Nagyon nem erte meg es kiszabaditani is vmi borzalom. (erste, keruld). Mind a hozama mind a vasarloerteke nevetseges. Csak jobb lehetosegek voltak.

En is abban hiszek, hogy inkabb hosszabb legyen a futamido, mint kicentizzem magam. Barmi tortenhet ezert a vegig fix es a biztositas is alap egy hitelnel. Inkabb varok 20 ev alatt inflaciot mint nem, es igy tobb "ido van ledolgozni" a bernovekedessel es a befektetesekkel a hitelt. Mert ugye mind a torlesztot, mind a tartozast nominalisan fixalod a felvetel idopontjaban, amibe ha belegondolsz, irtozatosan jo lehetoseg. Gyakorlatilag csak abban van kockazhat, ha csokkenek a berek.

Sokan irtoznak a hitel gondolatatol, de ezek a fix termekek sokkal jobbak, mint a chf hitel anno, vagy a valtozo kamatozasu huf hitel. Fel is mentek tole az ingatlanarak, illetve esni sem voltak kepesek miatta... Pedig mindenki arra szamitott.

[ Szerkesztve ]


rumos XIII
(aktív tag)

CSOK plusz, és lakáshitellel veszünk egy házat, ami 2018-ban épült.
Utólag, a ház oldalához lett felszerelve kb hullámlemezből 3 oldal + tető, fészer gyanánt, ezek nincsenek lepapírozva, gondot jelenthet majd a hitelezésnél?


Manitou
(addikt)

Ez melyik bank? OTP? Igen, ezt olvastam én is valamelyik banknál, hogy 3 éven belül 50%-nál többet előtörlesztel, akkor a felvételnél kapott kedvezményeket vissza kell fizetni.
Ersténél pl 2% asszem, de pl más bankoknál többnél is 1%-ot láttam díjnak előtörlesztésre.

Nálam most az is dilemma, hogy vegyek-e fel valamivel több hitelt , mint amire szükségem van, mert van megtakarításom állampapírban ( PMÁP, PEMÁP) és azok most elég jól hoznának idén ( persze utána 1-2 éven belül várható hogy be fog zuhanni)

[ Szerkesztve ]


axioma
(veterán)

Nagyon atveros az ltp reklam. Regen az volt, hogy amit befizettel, allami tamogatas ment ra minden uj forintra 30% [plusz evi netto 3% majd egyre kevesebb, a vegen talan 0.1% kamat az osszes penzre]. Ezzel EVESITETT 13% koruli hozamot lehetett elerni. A 30% a 8 ev alatt hozam meg parasztmodon leosztva is csak 4% alatti (valojaban 3.33%), az inflat nem eri el. [Azt nem neztem hogy most melyik ltp mit hirdet, de a megfogalmazasbol ez jon le.]
Alltam nelkuli ltp-t nem kotunk, jobban jarsz ha mas modon teszel szert magasabb kamatra (1. pmap jelenleg 9.9% es infla felett marad 2. uj allampapir evekre fix 7%, 1Ft alapuak, lehet havonta felrerakni).

[ Szerkesztve ]


mobal
(MODERÁTOR)

OTP.


attila199207
(tag)
Blog

Nem almát az almával hasonlitasz össze, állampapír vásarlással mivel havonta kötöd (nagy ritkábban) nem egyszerre jár le, foglalkozni kell vele. Most valóban fix 7%, de mi a garancia hogy 3 év múlva is 7% lesz a kamat? Ha lemegy az infláció ~3%-ra akkor a kamatok is csökkenek. Én emiatt kötöttem Erste LTP-t 50e 8 évre fix 6,14%. Senki se tudja hogy az LTP vagy az állampapír lesz a nyerő hosszútávon, elkell végezni a házi feladatot, körbenézni a piacon, begyűjteni az infokat és dönteni. Szerintem hibás azt mondani hogy az állampapír jobb vagy rosszabb, mert nem tudjuk, legfeljebb véleményünk lehet, hosszú távon melyik a jobb.


mobal
(MODERÁTOR)

A felszólítás valójában értesítő. Kaptam választ, hogy a költségek felét álljam. Kezdem azt gondolni hogy ez csak egy próbálkozás az én káromra.


axioma
(veterán)

Az allampapir rugalmasabb, nem egyformak, igazad van ;-) Az ltp raadasul egy ketes jovoju ceg [azt hittem senki nem kot mar, a regiek meg mar mind kifutnak - ellehetetlenul a mukodesuk]. De persze a dontes a tied.

[ Szerkesztve ]


Csabroncka
(addikt)
Blog

Nem a hitelezésnél jelent gondot, hanem a tulajdonlásnál. Mivel nincs a térkép kivonaton ezért rizikós nagyon, vagy fennmaradási engedély, vagy bontás.
A vételbe/árba az értékbecslés során, ezek az épületek semmilyen szinten nem számítanak bele. Szóval inkább kockázat.


Madwe
(nagyúr)

Ha nincs beton alapja, akkor pl nem feltétlen, önkormányzatonként eltérhet ugyan ágy tudom, de alap esetben nem engedélyköteles :F


Csabroncka
(addikt)
Blog

Te tényleg kötöttél 8 éves egyotthont 5,09% os EBKM melett?
A hiba valójában abban van, hogy elhitették veled, hogy az elmúlt 2010-2017 -es alacsony (forint) inflációs időszak simán visszatér.
Okkulásként jegyezd meg, hogy a bank a piaci (álompapír, részvény..stb) papírokat adja neked tovább jócskán lefölözve! Semmit nem kellett volna csinálnod, csak a most nyomot Erste Future programban, egy 50 ezres csoportos beszedést elindítani Portfolio, vagy Global mix alapba TBSZ-en.

Portfolio:
75%
https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok/alap/HU0000704507
25%
https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok/alap/HU0000709993

Globál mix:
100%
https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok/alap/HU0000709993

[ Szerkesztve ]


Csabroncka
(addikt)
Blog

Zártkertet keresek, akkora a szopóroller, hogy kezd elmenni tőle a kedvem. :W

üzenetek