Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


Baltazár123
(senior tag)

Nézd, én nem vagyok a lakásvásárlás ellen, mint befektetés, ha kijön a matek. Persze amikor matekot mondok, abban van egy csomó feltételezés. Nekem is van egy kéglim, gondolkodtam rajta, hogy elpattintom 2019-ben 40m-ért, amikor bejött az állampapír plusz, ami 5% kamatot adott volna 5 évre, mert nem hozott ennyit a kégli kiadás és úgy gondoltam, hogy az árak erős emelkedése után egy kiszállópont lehet. Más szempontok döntöttek, családban marad a kégli, a lányomé lesz majd. Ő most 8 éves, addig meg kiadjuk.

Igen, tudom, most jön azzal mindenki, hogy demennyivel felment azóta a kégli ára, tehát mekkora hülye lettem volna. Jelzem, ez a típus, 2 szobás tégla, előtte se volt olcsó és 10m-nál kevesebbet ment fel azóta. Most nem az álomárakat írom, amiket egyesek megálmodnak, hanem alku után tippre egy hasonló kégli eladását ismerve. Persze azt nem tudhatom, hogy a tulaj egy ilyen felszínes csevejben kifejtette-e az igazság minden rétegét :) ha érted mire gondolok, hogy lehet lealkudták neki keményen, de ő meg előadta a hőst, aki 65m-t kapott egy 60m2-re angyalföldön. Mindegy, nem tűnik irreálisnak, ahogy az se, hogy én el tudnám pattintani 50-ért az 50m2 lakást, mondjuk nem gondolkodom eladáson, jó ez így ahogy van.

Akkor nézzük a matekot, a 40m, ha betoltam volna MOL részvénybe a covid alatt, akkor most lenne kb 70m + 11m osztalék a 3 év alatt. Igen, tudom, részvény, kockázatos, de én nem féltem OTP-t se venni 9000 alatt és most őszinte a mosolyom, főleg, hogy a haszon egy szép részét már reáliztám az OTP-n. Magamat ismerve kivártam volna a MOL vásárlással is, tehát abszolút reális a forgatókönyv, hogy a covid alatt vettem volna.

Nyilván részvény és ingatlan nem éppen egymás alternatívái, az egyik nagyjából biztonságos befektetés, a másik magasabb kockázatú, ezt is elismerem, ezért nézzük meg azt, ha csak állampapírt vettem volna. Évi 4%-t az is kipréselt volna magából az elején, utána ennél is többet. A kiadás nem hozott ennyit és most is többet hozna az állampapír, még akkor is, ha a 40-el számolok, nem a mostani kb 50m árral.

Felmerült egy olyan lehetőség is, hogy betolom a 40m-t vagy annak nagy részét a lányom babakötvényébe. Idén a bent levő 12m hozott neki 2,1m-t :) 40m-ra csak idén (tavaly dec) kapott volna 7 milliót. Illetve többet, mert a korábbi évek hozama is rárakódik a tőkerészre, de annak most nem akarok utána nézni, hogy előtt években mennyit hozott a babakötvény.

Ez egy fogós kérdés, hogy mivel jár majd jobban, ha lenne neki 10 év múlva a babakötvényben nem tudom, tippelek csak 80m forintja vagy ha kap egy kéglit, ami most 50m-t ér plusz kap valamennyit mondjuk 10m-t a lakáskiadás után babakötvényben, de ezek kb tippek, hogy 10 év múlva mennyi lesz. Nyilván ez se almát az almához összehasonlítás, mert a lakáskiadás bevételét csak részben tolom be neki a babakötvényébe, illetve a kégli nem tudom, hogy a nevére kerül-e vagy hogyan fogjuk megoldani. Nem biztos, hogy érdemes a nevére rakni, az első lakásvásárlás mindenféle támogatása miatt. Ekkor viszont lehet azt mondani, hogy a pénz az övé, a lakást meg csak használja majd, bármit történhet közben. Lehet, hogy olyan helyzetbe kerülök, hogy mégsem tudom neki odaadni a kéglit, mert muszáj azt a pénzt is felhasználni. Erre kicsi az esély, de nem lehetetlen.

Persze tudom, ez mind mi lett volna ha és nem azt akarom ebből kihozni bármit is megbántam volna, csak azt kell látni, hogy még a nagy lakáslufi is lehet relatív és tágítani kell a nézőpontot.

Ha hosszú lett, elnézést kérek, szeretem ezt a lakásbefektetés témát körül járni, többféle szempontból. Szívesen meghallgatom mások nézőpontját is, főleg ha tapasztalaton alapul. Én se vetem el, hogy még egy kéglit vegyek befektetésnek, de jelenleg olyan irreális árak vannak és amikor a bérleti díj a kamatszint alatt van, akkor másban nem lehet bízni, mint a lakásárak további dinamikus emelkedése. Ebben én nagyon szkeptikus vagyok, egyszerűen látom, hogy a jövedelmek nem nőnek nemhogy ilyen tempóban, de még az inflációt se bírja a környezetem és én se kompenzálni, illetve a népességfogyás most már itt van nagyon közel és durván beindul a korfa alapján. Beláthatatlan, hogy mit okoz, de meglepődnék, ha a népességfogyás felverné az árakat.

[ Szerkesztve ]


sakal83
(addikt)

Ha ugy tudod nezni, hogy az ingatlan inflaciokoveto eszkoz hosszutavon, a berleti dij minusz amortizacio pedig a realhozam, akkor nem a reszvenyhez, hanem a kotvenyhez hasonlitanad. Ha mindezt 20-80%-ban finanszirozod fix hitellel (akar kihasznalva a negativ realkamatkornyezetet) elfogadva h hosszutavon kicsi az esély ingatlanaresesre, akkor rajossz, hogy csak az a dontes hogy veszel es belefer neked a melo a berlokkel vagy nem veszel. Nem az, hogy megerie, mert az egyertelmu. Jo lokacioban jo lakas mindig megeri hosszutavon amig a penzteremtes a mai szabalyok szerint zajlik.

[ Szerkesztve ]


sakal83
(addikt)

Ja, es a magyar fizuhoz kepest minek nincs irrealis ara? Illetve minek nincs irealis ara? Tesla rv? Nvidia ara? Btc ara? Ezek is irrealis arazasuak. A kotvenyek a 0.5%os realhozammal?

A rvek azert szaladnak, mert a haboru leverte oket es az inflat is be kell hozniuk otp 2-3even belul ha nincs docceno 24e lesz, es annyit fog erni, mint 2 eve.

Az infla alattomos joszag, az ingatlan hosszutavon inflakoveto a popkultura szerint.


_NCT
(őstag)

Mindezt kb 1.5-1.6M Ft/m2 áron…. Nekem ez az egész környék kezd ilyen modern kertvárosi gettó lenni….Kondorosi végén maguktól bontódó autókkal (szedd magad akció) persze a hatóságok nem tesznek semmit… Hiába van egy csomó térfigyelő, a tojással autókat dobáló hülyegyerekeket sem tudták még elkapni….


attiati
(veterán)

Bécs elég durva a statisztikában.
Nyilván van benne egy csomó torzító tényező.
[link]

Lisszabon, Prága, Varsó? :Y

[ Szerkesztve ]


AxBattler
(félisten)

Bécsország ennyire olcsó lenne? :Y Pedig az egyik legélhetőbb város!
De a sereghajtókon is meglepődtem...


CorsairS
(csendes tag)

Ennyit számít, hogy Bécs tele van önkormányzati bérlakásokkal.


Vision
(veterán)

Ez az adott város jövedelem-mutatója, vagy az országos? Ez is jelentősen torzíthatja a statot.


attiati
(veterán)

Annak kellene lenni.
Numbeo miatt feltételezem igen.
Eurostatból meg bármit kinézek :D (mióta azonos grafikonra pakolják a huf-ban mért lakásár emelkedést az EUR-os nyugati adatokkal)

#28827AxBattler

Talán az is az oka, hogy Ausztria nem "vízfejű."
Lehet, hogy ha az országos átlagokat néznénk (jövedelemből és bérleti díjból is), akkor Ausztriában csak picit lenne magasabb az érték, míg más országokban jelentősen alacsonyabb lenne.


RI/OS
(őstag)

Sziasztok.
Egy 43.5M lakás vásárlásakor 20M hitel 20 évre ~150es törlesztővel 400 nettó (a hivatalos része) fizetéssel mennyire tünik sima ügynek a bank részéről? Előbírálat nincs a banknál. A kalkulátoros “előbírálat” ill a hitelügyintézőm szerint ez sima. Csak én aggódom túl? Időnként töltök revolutra 100–150kt, ez lehet gond? Szerencsejáték stb nincs. Minden honapban felrakok 250et a kincstárba, de ez gondolom nem lesz probléma. Valakinek van tapasztalata?

[ Szerkesztve ]


Csabroncka
(addikt)
Blog

Gyerek és egyéb eltartott nincs akkor sima ügy. 150-ből mit csináltál, vagy mit lehet csinálni :F komolyan kérdem kaja/rezsi/egyéb ?


Qtya123
(őstag)

Írta, hogy 400 a hivatalos része, ne azzal számolj.


lajafix
(addikt)

+ törvényi limit van az árakon:
[link]

Az se semmi hogy kétgyerekes család 100e euróig jogosult önkormányzati bérlakásra.

Más társadalmi berendezkedés, magyar ésszel felfoghatatlan. (Annyira hogy sopronbol 20 éve ingázó rokonok is migránsbécseznek, pedig nem nyelvtudás nélküli hórukk melósok, persze nem is értelmiségiek, nem mintha az utóbbi itthon automatikusan jóval komolyabb szellemi képességekkel járna)


lajafix
(addikt)

Miért, nálunk már euró van, vagy miért ne hufban jelezzék?


Oppenheimer
(veterán)

Összehasonlíthatóság? Épp összehasonlítani akarják az ábrán őket.
Mert ennyi erővel nézegethetsz összehasonlító statisztikát városok alapterületéről, de némelyik hektárban, némelyik km²-ben, némelyik mérföld²-ben lesz megadva, de nem lesz odaírva.

[ Szerkesztve ]


RI/OS
(őstag)

Van egyéb bevétel is, ez ami hitelezhető. Köszi.


lajafix
(addikt)

Poénnak jó a mértékegység váltás, lakásár emelkedésről tehát egy relatív mutatóiról volt szó, s az országonkénti bontást épp azért szokták csinálni hogy az adott ország lakossága lássa hogy nála mennyivel változott. Nem hinném hogy a nemzetközi ingatlanspekulacios cél lenne a fő szempont egy ilyen statnál, pláne hogy ahol nincs euró bevezetve ott lokal valutában kell szerződni.
Aki meg más valutában akarja látni majd korrigálja , túl nagy különbség nem jon ki belőle.
Abszolút értékek összevetésben meg a pop jön be.

Ha stat buveszkedest akartok, akkor nézzétek meg az egyszámjegyű magyar inflát, árváltozás nélkül nyomták le a lakossági energiaárak...


attiati
(veterán)

ha ráteszed egy chartra több különböző entitás adatát, akkor mi más lenne a cél, minthogy az egymáshoz képesti változást mutasd?


attila199207
(tag)
Blog

Sziasztok!

CSOK+ szabály miatt az ingatlan 1%-t el kell ajándékoznom a feleségemnek, hogy ne legyünk "első közös házvásárlók" és így ne 80 millió legyen a felső határ? Hétfőn beszélek az ügyvéddel. Mennyi az átfutása ennek?

Köszi a válaszokat.

üzenetek