Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


OPiiPO
(addikt)

Ezt így szerintem ennyiből nem lehet megmondani, nem tudjuk a szerződés részleteit: mennyibe kerül az előtörlesztés, vannak-e függőben olyan kedvezmények amelyeket idő előtti előtörlesztés esetén a bank visszafizettet, stb.


Madwe
(nagyúr)

Munkáltatóival ráérsz, elötte be tudsz menni házalni és lecsapni valamire ha tetszik, kb 10 napod lehet beadni utána


Csabroncka
(addikt)
Blog

Annó még a lakástakarék létezésénél én direkt úgy csináltam az előtörlesztést, hogy a törlesztő csökkenjen, így a felszabaduló összegből új szerződéseket kötöttem. Akkor még a szerződésmódosításnak külön + díja volt, emiatt nem is akartam a futamidő csökkentést, szabfelhitelnél meg pont fordítva.
Jelen helyzetben az indokolná a törlesztőcsökkenést, hogy kapsz magasabb kamatot pl állampapírban.
Van 2-3 milliód azt most, vagy már PMÁP-ban kellene tornáztatni és az éves kamatokat kiegészítve újraforgatni vagy előtörleszteni csak ebből.
Beteg világot élünk, ezért furcsa, elég sokan tőke áttétellel ülnek PMÁP-ban, mert 9%-on ketyeg a szabad felhasználású hitel a bankban, 14, majd 18%-on meg állampapírban :))
Tehát a válasz, akkor kell nekiállni előtörleszteni, ha a piaci hozamok 6,8% alá mennek (hozzáteszem erre van most esély, de még nem késő megdolgoztatni a pénzt).

[ Szerkesztve ]


baloght44
(csendes tag)

Köszönöm a válaszokat.

Igazából a végcél az lenne, hogy a végén minél kevesebb kamatot kelljen fizetni a banknak. Az előtörlesztés korlátlan számban mehet és a befizetett összeg 1,5 százalékába kerül. Olyan kedvezmények nincsenek érvényesítve, amelyeket idő előtti előtörlesztés esetén a bank visszafizettet. A jelenlegi törlesztőrészlet így sem túl magas, így azt "felesleges" lenne csökkenteni, inkább a futamidő csökkenjen. Csak azt nem tudom például, hogy ha tegyük fel beletörlesztenénk most 1,5 millió forintot, akkor kb mennyivel csökkenne a futamidő. Ezért merült fel bennem a futamidő csökkentés szerződésmódosítással is, ha a végén azzal jobban járnánk.

Nem tudom mennyire volt érthető, elnézést, de sajnos nem vagyok túl jártas ezekben a témákban.


Csabroncka
(addikt)
Blog

Amíg 9,9%-os PMÁP-ot kapsz, nem érdemes egy fillért sem beletolni!


Madwe
(nagyúr)

Hát nem tudom, én kiszámoltam, 1 év alatt pmápban kamatoztatva a pénzem majd utána előtörlesztve a nagyobb összeget (esetemben kicsivel több mint 10M) gyakorlatilag ugyanannyira csökkene a hátralévő időszak, mintha most rögtön előtörlesztenék. S ha beleveszem azt is hogy idő elött váltanám ki akkor dekára ugyanott lennék... nyilván aki 5 vagy 4% alatti kamattal hozott ki hitelt az lehet valamit nyer rajta, de azért ott se rengeteget.
Arra pedig nem tennék, hogy sokáig 10% feletti hozamot lehet hozni, igazából meglepne ha jövőre 6 felett lenne...

#28924 baloght44 van erre egy egész használható kalkulátor, ha tudod, akkor nulladik évnek a hiteled felvételének időpontját vedd, s ahhoz mérd az eltelt hónapokat előtörlesztés, kamatváltozás stb végett

[ Szerkesztve ]


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Konkrétan jövő héten már csak a legújabb PMÁP lesz, a 2032/J, ami 7.9%-os évesített kamattal indul.


attila199207
(tag)
Blog

Folyamatosan csökken.
1 hete kaptam 3% kamat CSOK+ illetve 5,85% kamat piaci lakáshitelre ajánlatot.
Hétfőn kaptam 2,89% kamat CSOK+ illetve 5,8% kamat piaci hitelre ajánlatot.


Mosqu!to
(addikt)
Blog

Hol kaptál 5.8 piacit? Ez milyen futamidő?


baloght44
(csendes tag)

köszönöm, hasznos kis cucc a kalkulátor


Drizzt
(nagyúr)
Blog

[DH tranzakcióbecslés 2024 január: 8354.]
Nagyjából a tavalyi és az erős évek közötti félúton, kicsit közelebb az erősebb évekhez. Az elérhető kínálat tényleg egyértelműen csökkenő pályán volt januárban.


updog
(senior tag)
Blog

Jöhet egy kis rant? Itt a környéken (Alsórákos) nézelődök néha, három gyerekkel csak szűkös már ez a panel, és szerintem pár éve már írtam is hogy néha 1-1 családi házra kikerül errefelé az "eladó" tábla, aztán valahogy mindig oda sikerül kilyukadni hogy kb. a valós ár duplájáért van fent, és a hirdetésbe odaszúrják hogy kiváló lehetőség társasház építésére (mintha nem lenne elég a környéken) :(((

Tegnap megint egy ilyenbe futottam bele... természetesen a hirdető várja hogy majd 130 millióért (!) eladják, de egy nyomorult kép nincs fent a hirdetésben (az drága! majdnem 8000 Ft havonta!!44!), a kerítésen benézve pont úgy néz ki a(z egyébként nem nagy és nem szép) udvar, és a ház ahogy nagyi otthagyta amikor beutalták az öregotthonba... agyrém.

Monduk sovány vigasz, de a szintén környékbeli (Füredi ltp) panelünkkel egyező lakások már 800k/m2 felett mennek (na jó, nem biztos hogy mennek, de bőven hirdetődnek). Szóval 1-2 ilyen év, és az lesz a vége, hogy mégis ki tudunk gazdálkodni egy váltást ;] :D


Árpi001
(senior tag)

Monduk sovány vigasz, de a szintén környékbeli (Füredi ltp) panelünkkel egyező lakások már 800k/m2 felett mennek (na jó, nem biztos hogy mennek, de bőven hirdetődnek). Szóval 1-2 ilyen év, és az lesz a vége, hogy mégis ki tudunk gazdálkodni egy váltást ;] :D

Miből gondolod hogy ha a tiétek ára feljebb megy, az eladói oldal, családi házak téren majd stagnál?


Grekooo
(csendes tag)

A többség a törlesztő részlet csökkentését választja, mivel ez jóval egyszerűbb. Ha a futamidőt akarod változtatni, akkor ahhoz kell egy kör a közjegyzőnél, ami ma már akár százezres tétel + jópár órás utánajárás. Illetve, ha kaptál anno a hitel felvételkor kedvezményeket, akkor azok is lehet, hogy vissza kell fizetni. Szóval valószínűleg te is jobban jársz, ha a törlesztőd csökkented. Ha újabb megtakarított pénzed van, akkor már a újabb állampapír nem olyan nagy business, inkább törlessz elő időnként sztem. Sok banknál van előtörlesztési kedvezmény, pl. k&h-nál 2 havi előtörlesztés ingyenes.

[ Szerkesztve ]


updog
(senior tag)
Blog

Érezzük a (félig meddig) iróniát :K De fél szemmel követve nekem úgy tűnik a házak m2 ára stagnál (errefelé), míg a paneleké nő (ez utóbbi a hsz-eimet visszanézve is látszik, a házak áráról csak érzésem van).


Morgenstern
(tag)

Hali,

Első lakáshitelem lenne, segítsetek kérlek megérteni az értékbecslés folyamatát.
Szóval a példa kedvéért: van egy 30 milliós ingatlan, amiben megegyezel az eladóval, hogy 30 millióért megveszed, nincs alku. Jön a banki értékbecslő, azt mondja, hogy ez 28 milliót ér. Ilyenkor én hitelbe a 28 millió 80%-át (22.400.000) kapom meg és a maradék 7.600.000 az önerőm, vagy játszik az, hogy mivel nagyságrendi eltérés nincs az értékbecsült és a forgalmi érték között, így a 30 millió 80%-ra mondják rá az áment és nekem elég a 20%-ot (6 millió) beletenni?


axod
(tag)

Mi most csináltuk végig Erste-vel, LTP beforgatás miatt. Csak szerződésmódosítás volt, mi emeltünk a havi törlesztőn is. Így sem kellett közjegyzőhöz menni.
Akkor rá is kérdeztem, ha másik irányba menne (futamidő növelés bármi miatt), akkor kellene közjegyző viszont. Ennek így 30e Ft-os költsége volt (LTP előtörlesztésre nem volt költség).


hurenzon
(senior tag)

Az értékbecslő értéke lesz a mérvadó


Csabroncka
(addikt)
Blog

Igen, lehet ilyen, bár szerintem most megint közelíteni tud a becslési ár és a piaci ár. 5% környékére.
Amennyiben kifogysz a lóvéból és nem tudod előteremteni az sem feltétlen gond. Ebben az esetben pót jelzálogfedezettel lehet áthidalni a problémát. Tehát a maradék 6 millió forintot ráterhelik szülői házra, telekre ..stb (másik ingatlanra)
A vásárlás előtt válaszd ki a bankot, járd körbe, kérj több opcióra előzetes hitelbírálatot!
Tudd, hogy meddig enged a bank nyújtózkodni, milyen feltételekkel...


axioma
(veterán)

apro korrekcio: a 6M-ert de mindket ingatlanra a teljes hitelnek megfelelo terhet rakja ra (nyilvan ervenyesiteni csak osszesen a tartozasnyit tud, de technikailag a teljes lesz rajta, ha kevesebbet er akkor is)
Amugy az helyes, hogy az osszes fedezet 80%-a hitelezheto, akar a celingatlan 100%-a. Persze a masodikra mar nem szoktak ervenyesek lenni a kedvezmenyek (marmint ertekbecslesi meg jzl-bejegyzesi dij).

üzenetek