Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Update:
- 2023, decemberi ingatlan.com hirdetesi arak, havi atlagar valtozas:
- XI. kerulet, lakasok: +16500 Ft/nm.
- Budapest egesze, lakasok: +7200 Ft/nm.
- Eger, lakasok: -1000 Ft/nm.
- Debrecen, lakasok: +16000 Ft/nm.

A debreceni az nagyon massziv, de a budapesti is elkezdte a novekedesi ratahoz a felzarkozast. Ha ez igy megy tovabb, akkor +10% feletti nominalis aremelkedes eljohet iden. XI. keruletben ez 1.4% novekedes egy honap alatt. Ez majdnem a regi PMAP szintje jovo evi szintje. Az persze kerdes, hogy ilyen marad-e a meredekseg es mekkora idotavon.


cdl
(senior tag)

Itt Debrecenben reális lehet a vég nélküli növekedés.
2025-re annyi gyár fog elindulni, hogy a számukat is elég lesz megjegyezni.
Ezeknek az embereknek mind lakni kell valahol.
De sokkal nagyobb baj lesz, hogy az infrastruktúra nem fog lépést tartani evvel.


Pfiucska
(aktív tag)

Ezt csak elirtad es januari?
Egyebkent en csaladihazakat nezem bp-n es azok is elindultak felfele erzesre.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Persze, bocsánat. 2024, január.


attiati
(veterán)

Hűtő-fűtő klímával van valakinek tapasztalata elsődleges fűtési módként?
Élettani hatása, hatékonysága, bármi egyéb?

Milyen végzettségű szaki tudja megmondani, hogy egy rosszul szigetelt családi háznál nagyságrendileg hány kW áramot kell majd használni fűtéshez?
(H tarifáról menne)

[ Szerkesztve ]


Árpi001
(senior tag)

[link]

[ Szerkesztve ]


attiati
(veterán)

köszi


szente
(addikt)
Blog

Sziasztok!

Tavaly vettünk fel a KH-nál lakáshitelt, azóta viszont szépen csökkentek a kamatok. Van lehetőség a szerződés módosításra, vagy mivel x évig fix kamatozású a hitel, ezért amikor az lejár, majd akkor lehet variálni? Próbáltam keresni az ASZF-ben, de nem igazán találtam semmit. (Mondjuk nem is erősségem a hivatalos szövegértés :B )
Köszi!


Csabroncka
(addikt)
Blog

Én egy két lokációtól eltekintve nem hiszek az ilyen mértékű emelkedésben. Aki ennyit emel, az megint a piacon marad! Most legalább van kínálat, és előfordul jó árazás és épeszű eladó.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Adatokban nem hinni kell, hanem felhasznalni oket. Nem attol lesz jo egy adat, hogy a hiedelmeinket alatamasztja, vagy nem. Nyilvan a modszertan korlatait ismerni kell es veluk egyutt felhasznalni az adatot. A kinalat is rohamosan fogyni kezdett, Budapesten mindenkeppen. Kozben a felkerulo hirdetesek meg kb. ugyanakkora mertekben jonnek be, mint egy eve. Az eladok meg regota ki vannak ehezve az arnovelesre, ha latnak ra barhol realis lehetoseget, akkor elnek vele. Azt, hogy a vevok mostani nagyobb hullama elbirja, elfogadja-e ezt, majd kiderul hosszabb tavon. Ezt attol fuggetlenul mondom, hogy az eredeti terveimnek nem kedvezo forgatokonyv. Ha a trend a tervem szempontjabol tartosan negativra fordul, akkor valtoztatnom kell a tervemen. Foleg azert, mert kb. masfel even belul szeretnek vasarolni, mar csak ezen belul igyekszem minimalisan optimalizalni. A kivaras varhato haszna nalam minimalisan pozitivnak tunik jelen idoben, a par honapja varhato egyertelmuen pozitivrol. Ha atfordul enyhen negativba tartosan, vagy erosen negativba, akkor valoszinuleg muszaj lesz lepni, ha eppen lesz megfelelo lakas elado a szamomra. Azt a hibat azert igyekszem szinten nem elkovetni, hogy par havi adattol nagyon kapkodjak, eleg eros hype ovezte az evkezdetet. Ha kifut, akkor ulok nyugodtan tovabb, ha marad, akkor ujratervezes. Nagyon surgeto tenyezo az nincs, mert az alberletemben jol elvagyok. A hitel opcio is abszolut nyitott, lassan kezd vonzova valni, egyre jobban kozeliti a havi berleti dijat. Lassan azon a szinten van, hogy azt mondjam megeri a kulonbozet. De a csokkenes uteme valoszinuleg erosen lassulni fog. Meglatjuk.


VMatteo
(őstag)

A jelenleg még jól fizető állampapírok 2025 első felében még jól fizetnek, utána gondolom rengetegen ki fognak szállni belőle. Az akkor felszabaduló pénz egy jelentős részét gondolom az ingatlanpiacon fog elkölteni. Ergo az árak ismét elindulnak felfelé?


Vision
(veterán)

Miért triviális, hogy ez a pénz az ingatlanpiacra megy?


favagoJoska
(tag)

Miből gondolod hogy ott fogják elkölteni?


axioma
(veterán)

Sztem a kamat az keresni fogja a helyet (az is majdnem 1/5-e a tokenek!), azt viszont nem mondanam biztosra, hogy a toket is ki fogjak venni. Amig a lakaskiadas nem eri meg (es sztem me'g az 1-1.5% premiumos papirok felette maradnak), addig a kiadasra vasarlas nem lesz szamottevoen pont akkorra idozitve (plane fugghet akkor, hogy epp merre lejt a lakasarak grafikonja, ha elegge melypontra megy iden akkor arra inkabb kiugorhatnak paran). A lakashitel-kamatok is nagyobb befolyassal birhatnak.


Revolit
(senior tag)

Szia, szerintem beszélj egy ingatlan hitelessel, én tudom ajánlani a kiszámolós Gábort (semmi közöm hozzá, nem is ismerem, de sokan hozzá mennek kiszámoló által, és meg vannak elégedve. Én is hozzá fordulnék.). Egy emailt/telefont megér a dolog, hitelkiváltásban is tud segíteni akár. http://olcsohitelek.com/

Én személy szerint erre csak tippet tudok adni, de igen, a fix hitel az én szemembe is azt jelenti, hogy az addig amennyi. Ki lehet váltani alacsonyabb hitellel, de én tuti megkeresném Gábort ezügyben.

[ Szerkesztve ]


VMatteo
(őstag)

Azért gondolom, mert állampapír előtt is akinek pénze volt az ingatlanba, földbe fektetett bele. Na most bejött pár éve az állampapír jó hozama, oké ez fordult, de ez úgy fest lecsengőben van. Na akkor kérdem én, mibe másba fektetne az egyszerű halandó, miért tenne másképp mint eddig?


dnelb
(veterán)

Szerintem kevesen adtak el azért ingatlant hogy betegyék pmápba, innentől ez a levezetés már bukott is.


VMatteo
(őstag)

Nem is így értettem.
Amikor az embereknek van pénze ezekbe fektetett bele amit írtam. Bejött a kedvező PMÁP, ezért fektettek abba. Na most ha nem lesz már kedvező PMÁP, akkor nem az előzőekez fogják ismét venni? És nem egy embertől olvastam, hogy azért nem vett ingatlant mert a PMÁP jobban hozott. Na de ez fog megszűnni, erre irányul a kérdésem.


favagoJoska
(tag)

Körülbelül.
Ráadásul ha lesz is állampapírból ingatlanpiacra áramló pénz, az sokkal jobban el fog oszlani. Pl aki az önerőt tartogatja PMÁP-ban tuti nem azt várja hogy lemenjen a 20 százalék közeli kamatfizetés teljesen, más szempontok szerint mérlegel. Akkor azok akik egész ingatlanok árát tartják állampapírban sem biztos hogy végigvárják.
Szóval én se gondolom, hogy itt most jelentős százmilliárdok fognak hirtelen megindulni PMÁP-ból az ingatlanba. El fog az egész oszlani.
És a másik dologra a válasz, hogy mi másba fektethetnének? Kapásból ezeket is fel tudnám sorolni:
- maradnak állampapírban. Nem teljesen világos hogy miért várja mindenki hogy a 20 százalékos kamatfizetés után majd megáll az élet és mindenki másba menekül
- részvények, etf-ek
- mennek devizába
VMatteo: az előbb még kiszállásról beszéltél...

[ Szerkesztve ]


sakal83
(addikt)

Azert szallnak ki, mert van egy reteg, aki elhalasztotta a vásárlást, es berakta kotvenybe.

A kérdés mekkora ez a reteg.

A tozsdek ATHon, a kotvenyek kamatai csokkennek, devizabsn is alacsony a kamat.

Az ingatlanoknal volt jelentos realareses.

[ Szerkesztve ]

üzenetek