Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


JoinR
(senior tag)

Csak példának, pár napos hír. Hozzá tartozó törvény, ami majd sokat segít kezelni a helyzetet. Na nem a dolgozók, hanem a gyár részéről.

Valszeg nincs még rá tanulmány, de az mondjuk beleférne, hogy a gyári munkás várható élettartama 15, a környéken lakóké pedig 5 évvel csökken?
Fölösleges idekeverni a szmogot, hiszen az ugyanúgy érinti a gyári munkásokat is, nincsenek cserébe alpesi hegyi levegőn.

[ Szerkesztve ]


Madwe
(nagyúr)

Nem csernobil, de nem is épp egészséges. Belélegezni sem...

[ Szerkesztve ]


Grekooo
(csendes tag)

Igen, erre én is gondoltam. Alapvetően én úgy hallottam, hogy a többség szeret ott élni és nem zavarja a gyár. A lokációnak vannak előnyei pl. új, fullos játszótér a közelben, régi golf pálya, ahol lehet sétálgatni, Duna-part, lakóparkban ovi, bölcsi. Ugyanakkor kell 1-2 autó, közel a Samsung az Ovit sincs messze, de annyira azért közel sem, hogy rálássak távfeszültségű kábelekre. Nyilván benne van a képben, hogy én elfogult vagy, mert ide köt sok minden. Aki máshonnan jön jó eséllyel nem ezt a települést választja, a médiaban keltett rossz híre miatt.
Jó kérdés, hogy árakat mennyire nyomja ez le most és mi lesz 5,10, 20 év múlva. Mi úgy gondolkozunk, hogy akár életünk végéig is ellennénk ebben a házba, de ki tudja mit hoz a jövő. Az is lehet, hogy most a legrosszabb a híre az akku gyárnak. Sajnos úgy tűnik az elektromos autózás a jövő, ehhez egyre több akku gyár fog kelleni, bízzunk benne, hogy 5-10 év jobb lesz a helyzet mindenhol (egységes, értelmes, betartott szabályok)


Csabroncka
(addikt)
Blog

Menjél el bankba, vagy hitelszakértővel számoltass kombi ajánlatot! Azért ez nettóban elég közel van a 1,5-misi hez. A 60%-ot úgy ahogy van verd ki a fejedből, sokak száját elveri a bank, hogy meddig lehet a fizukat terhelni egy 4 fős családban!
Csak bejelentett bért és jutalmat számol a bank, a lakáskiadásból származó bevétellel nem fog, de az neked + biztosíték a törlesztőhöz!
Amit előtte írtunk nm árakat, nagyon nézd meg, vagy keress egy ingatlanost, hogy minél nagyobb rálátásod legyen a piacra.
Én a helyedben építkeznék, vagy új építésűt vennék 90m +-os összegből.

[ Szerkesztve ]


axioma
(veterán)

eladott lakas 30 meglevo 45, innen neztem, mint ingatlanvagyon-novelesi cel nem elrugaszkodott
A tobbi nyilvan mar technikai kerdes, hogy mivel hogy jo zsonglorkodni [ha nem is szamolja a bank bele, a 45M vagyonelem igy vagy ugy hozza a sajat kamatkoltseget], a toke kitermelese meg dontes kerdese adott hitelkamat-szinten
[en lakaskiadassal nem vallalnam az tuti, de masok vagyunk]


Grekooo
(csendes tag)

Köszi, már beszéltem hitelszakértővel, de akkor csinálunk egy előminősítést is.


rumos XIII
(aktív tag)

Az mekkora hülyeség, hogy a CIB banknál igényelt CSOK + illetve jelzálóhitel folyósitása úgy van kitalálva, hogy elsőnek a frissen nyitott számlámra utalják a pénzt, majd onnan továbbutalják az eladó számlájára, és ez miatt 2x leveszik a maximális átutalási költséget, ami fejenként 69 ezer forint. :W


Madwe
(nagyúr)

Ez minden banknál így van tudtommal?


rumos XIII
(aktív tag)

Komolyan?


Csabroncka
(addikt)
Blog

Igen, ezért nem elég csak a hitelt, hanem az egyéb feltételek is megnézni :(


Manitou
(addikt)

Hmm, ez nálam is így lesz. Vagyis a hitelügyintéző mondta hogy az én számlámon is meg fog jelenni egy kis időre a pénz és úgy megy tovább az eladónak. Viszont nekem annál a banknál van számlám, ahol felveszem a hitelt, és olyan számlacsomagban vagyok, hogy Ft utalásért nem kell fizetnem. Remélem akkor nálam ez dupla 0 lesz.


attila199207
(tag)
Blog

Elkezdtünk Érden házakat nézni, hatalmas a szórás, sok eladhatatlan ház van amit 1-2-3 éve hírdetnek. Alkudni még nem is próbáltunk, mert amiket megnéztünk kb a felét sem érték annak ahogy hirdették őket. Kedvemcem a 120nm-nek hirdetett ház volt, amiről kiderült hogy a 120 nm-ből 50nm pince (nem garázs) és 35nm tetőtér, szigetelés nélkül, rossz fa ablakokkal, gáz kikötve, föld úton, 75 millióért. Persze mindez a megtekintéskor...


stickermajom
(addikt)
Blog

Állítólag a szomszéd házat is 64-ért hirdeti az ingatlanos. Kb nettó 70m2 külön bejáratú tetőtérrel együtt, nincs szigetelve, nyílászáró is ezer éves korhadt fa, tégláig le kéne verni benne mindent. Mondjuk legalább aszfaltos az utca. :D Kicsit sokallom, de ahogy néztem akadnak érdeklődők.


Baltazár123
(senior tag)

egy rokonom dolgozott alumínium üzemben még az átkosban. Egyész életében ott volt, de később már irodában, nem a gyártásban. A 90-es évek elején ment nyugdíjba, viszonylag fiatalon, már a mostani lehetőségekhez képest. Egyszer sétáltunk Fehérvár utcáin, mentünk a kedvenc vacsorázó helyére és közben több volt kollégájával összefutottunk. Mondta, hogy a vállalat sok embernek szerzett ott lakást az akkor épült panelekben. Más témájuk nem is volt, hogy ez is meghalt, azt is meghalt. 60 körüli emberekről beszélünk, bár mondtak fiatalabbat is. Ez kb 1-2 hónap termése volt, nagyjából annyi ideje találkozott velük, de szép idő volt, kora tavasz és sokan kijöttek sétálni, talán ez is belejátszott.

A rokonom a 60-as évei elején halt meg, de legalább pár évet lehetett nyugdíjas. Ennyi jutott neki. A volt kollégái jó része tüdő, egyéb, mindenféle betegségekben már mind elmentek. Ő is félt a korai haláltól, nem alaptalanul sajnos.

Talán manapság már komolyabban az egészség biztosítást, de bizony vannak termékek és gyártási folyamatok, amik megrövidítik az emberi életet. Igaz, ez nem reprezentatív, csak egy személyes tapasztalat.


attila199207
(tag)
Blog

Én levezettem, hogy 75m2 75 millió most, szigetelés 15cm ~ 5 millió, ablakok csereje ~ 3 millió, kazán csere kéménnyel ~ 2 millió, beltéri ajtók cseréje ~ 1millió, tető javítás ~ 5 millió, villanyvezetékek cseréje ~ 3 millió, új konyha ~ 2 millió, szumma 90 millió. Közben a piacon van 90 millióért valóban 120nm új ház is. Persze csak sápitozás.


szőröscica
(addikt)
Blog

Hi!

Vettunk egy lakast tavaly marciusban, a nevunkre szeptemberben kerult, ekkor szabtak ki az illetekfizetesi kotelezettseget is. Meddig el az 1 eves idoablak mig a regi lakasom eladasabol befolyo osszeggel csokkenthetem az illetekfizetes meghatarozasanak alapjat? Marcius vagy szeptember?


AxBattler
(félisten)

Szerintem a földhivatalba való benyújtás napja a mérvadó, valahol márciusban... tehát március.


Kobe
(veterán)

van olyan ugyfelkapus vagy foldhivatali nyilvanos adatbazis ahol a tulajdoni lapon szereplo alapteruletet ellenorizni lehetne valahogy ? vagy esetleg alaprajz

van 2 lakas, ugyanazon a varosreszen, ugyanolyan tipusu hazban, ugyanolyan tajolasuak, stb, a tulajdoni lapon megis kulonbozo alapterulet van megadva (63 vs 67 nm), es nem jovok ra miert elteroek....


attiati
(veterán)

de honnan van tulajdoni lapod és az miért nem jó?

[link]

Egyébként megesik, hogy a tulajdoni lapon sem a valós érték szerepel.
Szerintem oda az alapján írják be, ahogy az építtető bejegyezteti, de nem ellenőrzi senki.
Írom ezt laikusként.

Nettó/bruttó alapterület eltérésből is eredhet.

[ Szerkesztve ]


Kobe
(veterán)

onnan van, hogy az eladók megmutatták a tulajdoni lapot mindkettőnél a helyszínen
Mindkettő átalakított, csak főleg a konyha részen más elrendezés szerint lettek falak mozgatva, viszont furcsállom hogy a kettőnél más szerepel a tulajdoni lapon.
Árban is kb forintra megeyeznek, viszont ajánlat adásnál jó lenne tudni melyik a pontos, főleg ha van egy majd 10% difi az alapterületben, akkor nyilván az ajánlati árnál is figyelembe veszi az ember

üzenetek