Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


Csabroncka
(addikt)
Blog

megj.: Azért Gödöt és Velencét nem hasonlítanám össze, elsősorban utóbbi előnyben van és ott 65-ért egy kevésbé lepukkant családi valóban jó ár.


_NCT
(őstag)

Nem is összehasonlítás volt, csak az alku mértékét akartam szemléltetni a saját tapasztalat alapján. :R


Csabroncka
(addikt)
Blog

;) tudom, de legalább érzékeltetve van a kérdező számára az ár! Azt viszont soha ne sajnáld, hogy az elmebeteg gyorsaság miatt műszaki átvizsgálás hátráltatta a vásárlást! Többször lehet lyukra futni (és sokan !telibe!), a kapkodás nem jó!
Másrészt, azért részben a témához tartozik, 1,5 -2 milliós nettó családi bevétel nélkül a 100m vagy 100m+-os ingatlan úri huncutság (már ha nem örökölted, vagy kaptad, nyerted)


_NCT
(őstag)

Igazad van, csak na, FOMO érzés erősen jelen van bennünk. Szerencsére a bevétel megvan, nincsenek is nagy igényeink, de a keretbe csak kádár kockák férnek bele, amik nagy részéhez az elmúlt 30 évben nem nyúltak.

De a műszaki ellenőrzésből és a rendes ügyvédi körből nem engedek.


Grekooo
(csendes tag)

Velencét miért gondolod jobbnak?
Azon a környéken lakik a legjobb barátom, mi is néztünk ott házakat, de csak neten.
Velence, Kápolnásnyék csak egy kis faluk sztem, vonattal minimum 20 perccel messzebb vagy Budapest és autóval 25km helyett, 45 km, ha mondjuk Deákot tekintjük Bp központjának. A vonatok jóval sűrűbben járnak a Nyugatiba a váci vonalon. Több ovoda, iskola van a közelben, pláne középiskolák 10 km-es körzetben. A Velence-tó számomra egy bűzös pocsolya sokszor a Dunához képest. Persze Göd se hibátlan, ez is egy üdülő faluból kinőtt alvó város és itt az akku gyár Velencén meg ott vannak a turisták nyáron.


Grekooo
(csendes tag)

Nekünk azért nincs annyi bevételünk, csak két lakásunk és hozzá támogatott hiteleket vennénk fel. Ha mind a két lakás eladásra kerül, akkor nem is kellene olyan sok hitel, 1 milliós családi bevétel bőven elég fizetni azt. Mind a ketten kb 4-5 éve vettünk lakást 20-as éveink végén pici családi támogatással. Feleségem full átlagosan keres, én átlag felett, de nem kiemelkedően. Akik több családi támogatást kaptak az életkezdéshez, jobb időpontban szálltak be a piacra, kicsit jobban keresnek simán beleférhet egy 110-120 milliós ingatlan sztem.


Csabroncka
(addikt)
Blog

Azon gondolkozz el, hogy valóban megéri-e beledarálni mindent 1db ingatlanba?
A helyválasztás ízlés és preferencia kérdése.
"Akik több családi támogatást kaptak az életkezdéshez, jobb időpontban szálltak be a piacra" ezt felejtsd el és a jelenben magaddal foglalkozz, nem éri meg.
Egyébként aki kicsit jobban keres vagy kicsit megtolta a család otthonról - !nem!, a mai Magyarországon rohadtul nem általános, hogy 100-120 milliós ingatlanokat vásárolgatnak tonnaszámra, ott a DH januári kiadványa, tökéletesen látszik rajta, hogy 70 millió felett elfogy a levegő.
Még véletlen se úgy érezd, hogy le szeretnélek beszélni róla, de a fenti pár hozzászóláson érdemes elgondolkodni.

Apró kérdés
-2 lakás, hitelmentesen?


_NCT
(őstag)

Egyéni preferencia, de ha már választani kell az akkugyár és a turisták között, akkor inkább az utóbbi....

Én a vonatok késésének követését elengedtem, gyakorlatilag nem tudsz nyerni hosszútávon :) Mindegy melyik vonal, mindegyiken lesz szívás. De autóval sem jobb a helyzet, ott is töményen kapod az igét, főleg ha M1/M7 felől bármilyen úton akarsz nyáron közlekedni.

[ Szerkesztve ]


Grekooo
(csendes tag)

Okés, köszi, segítettél ezekkel a hozzászolásokkal. Nem fogunk kapkodni. Nekünk jelenleg valahol 110 millió körül van az maximum, amit még ki tudnánk fizetni, de úgy kinulláznánk magunkat úgy, hogy felvettünk 30 millió CSOK+ hitelt 2 gyerekre.
A feleségem pesti garzonja, amit már eladtunk 30 millió körül gyakorlatilag hitelmentes. A lakás, amiben élünk (kb. 45 millió körül érhet sztem) az értékének kb. 20%-a hitelezett. Lehet ezt még nem adjuk el egyből, mert csak nyáron jár le az 5 éves fogyasztóbarát hitel és utána olcsóbb végtörleszteni és lehet, hogy emelkedni fognak az árak a következő egy évben. Inkább kiadjuk és megnézzük hogy tudjuk fizetni a törlesztőket. Jön a baba nyáron, szóval a babaváró, CSOK+ szüneteltetve vagy csökkentve lesz a következő 1-3 évben.
De jelenleg úgy gondolkodok, hogy nem szeretném az összes vagyonomat ingatlanokban tartani a jövőben, ezt a lakást eladnánk idővel. Lehet nem szép így gondolkodni, de a gyerekeknek 20-25 év múlva a szüleink által is valószínűleg lesz öröksége az életkezdéshez...
Inkább felveszek most több hitelt és legyen a számlánkon +10-15 millió a házzal kapcsolatos fejlesztésekre és vésztartaléknak.


Grekooo
(csendes tag)

Megmondom őszintén én elfogult vagyok a lokációval kapcsolatban, mert itt nőttem fel, itt van a családom, sok barátom, ide köt részben a hobbim is, munkám.
Sztem kicsit túl van tolva ez az akkugyáros téma. Én sztem extrán érzékeny vagyok a zajra, esélytelen is, hogy a közepesen forgalmas út és vasútállomás melletti lakásunkban nyáron nyitott ablak mellett aludjak. Engem az autók, vonatok, kukásautó, játszótér melletti gyerek kiabálás zaja jobban zavar, mint egy folytonos morajló hang, amit csak akkor hallasz, ha télen éjszaka olyan szélirány, légnyomás, stb.
Inkább nézem a hétköznapi élethez kötődő dolgokat, hogy hogyan tud bejutni a feleségem, akinek be kell járni minden nap munkába, a gyerekeim hogyan tudnak majd eljutni egyedül iskolába, stb. Én jelenleg full HO-ból dolgozok, ez alapján tőlem az ország bármely részébe elköltözhetnénk, de a mai világban semmi garancia, hogy ilyen munkahelyem lesz 3 év múlva is...


Vision
(veterán)

Szerintem az akkugyárral nem a zaj a gond, hanem az, hogy megveszel egy házat, aztán 30 év múlva kiderül, hogy alatta 5 méterrel minden el van szennyezve. És ez nem fikció, hanem realitás.


updog
(senior tag)
Blog

Szerintem egy akkugyárnak a zaj a legkisebb probléma amit teremt (és valószínűleg tényleg figyelnek is rá hogy azt konkrétan megelőzzék mert azt a hétköznapi ember is objektívan tudja "mérni", ellenben a különféle szennyezéssel, és egyéb hatásokkal :U ).

Bár szerintem ez a fejtegetés még belefér (ingatlanlokáció), de azért még jobban vissza is vezetve a topicra, én kb. ezért békéltem meg egyelőre azzal hogy nincs költözés (nem is azért mert le vagyunk égve :D), Budaörsön is majdnem ugyanolyan szennyezett az év (fűtős) felében a levegő, mint a borsodi zsákfalvakban, akkor minek pattogjak hogy "jobb" helyen keresek házat... kis ország vagyunk (ráadásul ugye ex vas és acél, amit úgy látszik nem sikerül levetkőzni) egy medencében, kb. lehetetlen olyan helyet találni, ahol nincs innen-onnan valamilyen víz-levegő-föld-zajszennyezés.

Itt az ötödiken legalább biztos nincs alattunk trafó, az is valami :D (egyébként nyilván nem vicc, konkrétan a 160 lakásos panel betápja az egyik földszinti lakás alatt van...)

[ Szerkesztve ]


Csabroncka
(addikt)
Blog

Próbálok számolni, de nem jön ki a matek.
Van 30 millió saját tőkéd, ehhez jön 30CSOK+10babv, hogy lesz ebből 86 millió, vagy 90?, ha nem akarod eladni a 45 milliósat?
Innen nézem, akkor fel akarsz venni 40-50 millió hitelt, 1millió nettó alatti bevételre?

Jön a gyerek(ek), jönnek a költségek, a bank is így számol, bevételeid 30-40%-át engedi az összes törlesztőre költeni!

Másrészt felhívom a figyelmedet arra, hogy a CSOK+ és Babav. is hitel, kedvezményekkel,de vissza kell fizetni őket, még ha kedvező is a kamat (nagyon csábító, ez a nem kell törleszteni eddig, meg addig, ez a mézesmadzag :)) ).


Madwe
(nagyúr)

Persze, csak nem a zajterhelés a gond... nyilván lehet fordított ozmózisos víztisztítót tenni a csapra ivóvíz elé s bízni benne hogy a lítiumot, nmp-t kiszűri a vízből, esetleg folyamatosan ásványvizet venni, tusolásnál fürdésnél meg bízni benne hogy belélegezve, bőrön át nem okoz akkora bajt... kültéren meg lehet végülis maszkot hordani. amúgy is kit érdekel hogy van 1-2 extra mérgező anyga a levegőben, vízben, hát van ezeken kívül más is már ott, most az hogy mikroműanyag mellett még mi kerül belénk, hát, végülis mindegy már :D?


axioma
(veterán)

Ha onnan nezed, hogy 75 tokevel lo 90-re, azt nem erzem tulzonak. Mas kerdes hogy technikailag (=hitelkepesseg) a 45 "lekotesevel" megy-e, de jelen szabalyoknal(*) en is kihasznalnam a max. olcso hitelt. [Nyilvan jovedelemoldalon meg kell felelni, illetve ha lakaskent marad, kieg. fedezetkent sima fedezet oldalon, allampapirkent viszont nem, az viszont akkor oszthato mashogy is, nem csak 0/1.]
(*) Nem annyira volt hulyeseg anno hogy szocpol tipusu dolgot csak ugy vehetsz fel, ha a sajat tokedet, legalabb ingatlanilag mar kimeritetted (nem csak eladni kellett, beleforgatni is onerobe).


Csabroncka
(addikt)
Blog

Nincsen 75 tőkéje!
Saját tőke: 30 I. lakás kb 30 II. lakás + BV, de
a babváró 50 ezres törlesztőjével ha törleszted, ha nem számol a bank, + asszony gyeden lesz.
Át kell számolni nagyon...


Csabroncka
(addikt)
Blog

Nem a lítium a gond, azzal nem is volt! N-metil-pirrolidon van/volt gond...


Grekooo
(csendes tag)

Lakás eladás nélkül kell még 25 millió piaci hitel. Így összesen elég sok a hitel, de mivel támogatott ebből a 30CSOK és 10 babv, amikből 2. gyerek után elengednek 12,5 milliót, nem érzem annyira vészes kockázatnak. A hiteleket felvesszük majd 25 évre, hogy kevesebb legyen a törlesztő. Az én bevételem van vmivel 1 millió alatt, 600 felett a bank jövedelmed 60%-át engedi hitelezni, tehát kb. csak azén jövedelmem elég az összes hitelre és még ott van a párom fizuja is. Jelenleg összesen kb. 1,3 millió körül keresünk. Ez mondjuk 150-el csökken majd, ha gyed-en lesz és nekem addig nem emelnek semmit. Az összes lakással kapcsolatos kiadásunk kb. 25-30% lesz, de úgy vagyok vele, ha nem tudjuk fizetni, akkor eladjuk a lakást.


Grekooo
(csendes tag)

Az ivovíz a Duna melletti településeken és Budapesten a Dunából jön nem a talajvízből. Azt csak kert öntözésre használnánk. Azért nem hiszem el, hogy az akku gyár miatt annyira szennyező a levegő, hogy maszkot kell hordani. Akkor a gyárban hogy dolgoznak? Mindenki meghal ott 5 éven belül? Ez nem a Csernobil, sztem egy nagyváros szmogos levegője vagy egy faluban, ahol fűtenek minden sz*rral és bent ragad a füst kártékonyabb.


Vision
(veterán)

Ilyenkor mindig az értékállóság is kérdés. Csak egy példa: engem speciel nem zavarnak a villamos távvezetékek, mert nem hiszek az elektroszmog vajákolásban. De tudom, hogy egy ingatlan eladhatóságát drasztikusan rontja, ezért eszembe sem jut ilyen telket venni (márpedig bőven hirdetnek ilyeneket, nem is olcsón!). Szóval lehet, hogy téged nem zavar az egészségügyi kockázat, de nagyon sok embert igen.

üzenetek