Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


AxBattler
(félisten)

+ Egyáltalán van-e két külön behajtó / kapu a két ingatlanhoz? :F


Bird
(addikt)
Blog

A válasz telekalakítással NEM járható út a ház megosztása ebben a formában.

Az egyes földügyi eljárások részletes szabályairól szóló 384/2016. (XII.2.) Kormányrendelet 23/E. § (5) bekezdése alapján: "Ha az építésügyi jogszabályoknak megfelelő telekalakítás a telken álló épületet, melléképítményt részekre osztaná, a telekalakításra engedély csak akkor adható, ha az épületet, melléképítményt vagy annak a telekalakítással egy telekre eső részét elbontják, áthelyezik, vagy ha az épületet, melléképítményt a kialakuló új telekhatárnak megfelelően határfalakkal, továbbá az épületgépészeti és a villamosenergia-hálózat, a közmű-becsatlakozások külön-külön bekötésével önálló építményekké alakítják át. Amennyiben a telekalakítási engedély iránti kérelem benyújtásakor az elbontás, áthelyezés vagy külön-külön építménnyé alakítás követelménye nem teljesül, az engedély iránti kérelmet el kell utasítani."

[ Szerkesztve ]


Vision
(veterán)

Lehet albetétesíteni, nem muszáj a telket megosztani. Persze így lakások lesznek jogilag, de mégis könnyebb értékesíteni.

Másik megoldás az ügyvédi megosztás, ez tűnik a legegyszerűbbnek. A külön órák viszont mindenképpen jók lennének, minimum almérőként.

#29642Bird

Melyik pont nem teljesül ezek közül? Mármint az eddigi infók alapján.

[ Szerkesztve ]


axioma
(veterán)

Nem telekalakitasrol van szo (gyanitom a 629m2-bol nem jon ki ke't, az adott teruleten minimalis kialakithato telek merete), hanem az osztatlan kozos, de hasznalati megosztassal letrejovo, jogilag ugy-ahogy elfogadott egyseg (pl. hitelezheto, kulon jelzalog stb).
A masik a tarsashazza alakulas, bar ott meg mintha korabban azt olvastam volna, hogy egyes ertelmezesek szerint csak egybefuggo epuletnel lehet, ilyen osztatlan kozos ugyvedi megosztassal ket kulon telekkent, nem osszeero epuletekkel (mar ha engedi a HESZ vagy kialakult allapot a ket lakoepulet) esetben nem. De ennek nem mentem jobban utana, csak korabban esetlegesen kerult szoba ilyen telek, ami mas miatt el lett vetve.


Zada
(tag)

A tulajdoni lapon nincsenek külön, egy bejegyzés van ott, de a villany és gázóra külön-külön van a két házhoz.


Vision
(veterán)

Ebben az esetben az ügyvédi megosztást választanám, kiépített fizikai elválasztással. Címképzést jegyzőnél lehet kérvényezni.


Zada
(tag)

A piros pont a házba a bejáratot jelöli pár lépcsőfok után. Így gondoltad, hogy elérhető legyen? A hátulsó garázzsal gyakorlatilag megközelíthető a ház.

@Tapsi: A fizikai elválasztás gondolom a kerítés lenne. Ez mehetne a piros vonal mentén? Van erre valami, hogy mekkora kerítésnek kell lennie? Egy virágágyás méret vagy pl. rendes 2 méteres fakerítés?

[ Szerkesztve ]


axioma
(veterán)

Igen, de azt inkabb 1 meternek nezem, ezt kerdezd meg ugyvedtol hogy mennyi a minimum. Es ahogy Tapsi irta, oda kokemenyen kirakni valami keritest (szoval me'g annak a fele vastagsagat is beleszamolni). Amugy azert en ettol fuggetlenul megnyitnam (vagy jeleznem a vevonek hogy erdemes megnyitni) ott szemben a keritest, nem mindenki autoval jar, plane kepzeld el ha csonget egy postas peldaul. Meg dupla keriteskaput nyitogatni gyalogatjutasra.
Telken belul azt hiszem sok helyen csak 1.5 meter magassagig engednek.

[ Szerkesztve ]


Madwe
(nagyúr)

Ebben az esetben sem tudsz a felső házba bemenni a bejárati kapun, hiszen az az alsó ház tulajdona. Gyakorlatilag csak a felső autóbeálló kapun lehet közlekedni - legalábbis a rajz alapján, valóságban nem tudom. Illetve lehet olyan a terep s a kerítés adottsága is, hogy könnyen kialakítható kapu.
Viszont az ügyvédi díjak, papírozások, átalakításoknak az ára s ideje lehet drága lesz... én - amennyiben egyben is eladnátok - eleinte biztos azzal próbálkoznék csak


Vision
(veterán)

Szerintem a jelölt piros vonalas elválasztás rendben van. Ez a kerítés dolog meg...nem egy virágágyás, de nem is kell feltétlenül egy 2-méteres kerítés. Úgy állj hozzá, hogy vásárlóként te milyen házat vennél meg szívesen? Nyilván olyat, ami normálisan el van kerítve a szomszédtól.

Hja, kiskaput természetesen nyitnék a felső háznak az utca felőli kerítésen.

[ Szerkesztve ]


Bird
(addikt)
Blog

Mea culpa. Használati megosztás az más tészta. :) Számomra nem volt egyértelmű, hogy mire gondolt költő. 🤣

[ Szerkesztve ]


Zada
(tag)

Igen, a ház és a piros vonal között kb. 1 méter van.
Tehát, ha jól értem, akkor a piros vonal működhet, de érdemes a lépcsővel szemben egy új bejárati kaput nyitni + kerítés.
Ügyvédi megosztáshoz elég egy sima ügyvéd vagy ingatlanos ügyvéd kellene kimondottan? Van olyan, akit ismertek és szívesen ajánlotok?

Jó lenne egyben eladni, de félő, hogy az együttes ára olyan magas lenne, hogy elijesztené az embereket vagy hirdetésben meg sem jelenne, mert úgy szűrnek ár, hogy kiesik.

[ Szerkesztve ]


Vision
(veterán)

Szerintem egyben ezt eladni piszok nehéz, illetve nagyon kicsi az a vásárlói kör, aki ezt a setupot keresi. Persze sok minden függ a lokációtól.

Ügyvéd: nyilván ne büntetős legyen, de amúgy bármelyik megteszi.


Mercutio_
(félisten)

Olyan ügyvéd kell aki ismeri a földhivatali előírásokat az ilyen megosztásra, hogy azt a földhivatal befogadja és megfelelőnek ítélje.


axioma
(veterán)

Az 1 meter szerintem keves. Amikor egy utolagos raepiteses tulajdonjogszerzest inteztunk, kialakitottak egy minimalis szolgalmi jogot a haz eleresehez, es az amugy 1m-es jarda ellenere jogilag 1.5 meter szeles volt, bar elokeresni nem tudom, de szerintem nem indokolatlan (kerekesszekes peldaul azt hiszem nem tudna 1m-en kozlekedni). Raadasul mas a helyigeny falak kozott (hazfal-kerites) kozlekedeshez, mint ha korulotte alacsony terep van.
Masik lehetoseg, hogy a nagy haz egyik hatso ablaka olyan helyiseg mogott van (nappali, konyha), hogy az ablakbol teraszajtot csinalva oldjatok meg a kertbe jutast, akkor 1. a hazfal hosszaban nem kell keritest epiteni es mehet az eredeti vonal menten akar (nem csorbul az also haz telke), de 2. a keritest a bejarat elott akkor is meg kell gyalogkapura nyitni, az lesz az igatlan default megkozelitese (kocsibejaro csak alternativ).
Nyilvan ha az alaprajz megengedi, akkor az is jarhato, hogy a mostani gyalogbejaro megszunik, keritest se nyitod ott meg, de valahol a garazsbejaro iranyaban kialakitasz uj bejaratot. Jobban lehetne otletelni alaprajz ismereteben. Teny, a hazhoz nyulni mas, mint kulonallo keritesezni, ezt ti tudjatok.

[ Szerkesztve ]


zerosen
(csendes tag)

Szia,
ajánlanék egy ötletet: https://or.njt.hu (ingyenes)
Itt rá tudsz keresni az adott település hivatalos dolgaira. A D szekcióban vannak az építési dolgok pl D2 - Helyi építési szabályzat és szabályozási terv. Az itt szereplő szabályzatokban körbenézve (akár a pirossal áthúzott, érvénytelenekben is) találhatsz Szabályozási térképeket. Ha ügyesen össze tudod nézni a googlemaps-szal, akkor érdekes dolgokat tudhatsz meg. :)
Például én Hegyfalu D2. zöld pipás doksiban megtaláltam a településszerkezeti térképét a Záró rendelkezések: 1. melléklet (pdfben letölthető)

Ha gondolod szívesen segítek :)

Ugyanígy ajánlok szíves figyelmetekbe egy olyat, hogy: https://www.e-epites.hu/ (ez is ingyenes)
A védett ingatlanok opcióban a HRSZ tudatában (fenti linkből azonosítható) rá tudtok keresni egyéb finomságokra: pl. védett e az ingatlan (történelmi szituációból adódóan --> műemlékvédelem!!!) vagy falu kinézet szempontjából vagy régészeti szempontból. Sokan elfelejtik, hogy a felsorolt dolgok igen csak tudnak befolyásolni pl házfelújítást, bővítést, egyéb rejtett költségeket- (pl régészet).

Valószínűleg több mindent is tudnak a linkek, csak a fentebb dolgokat emeltem ki.

Gondoltam megosztom veletek, ha újdonság és hasznos, akkor örülök.
Ha már volt, akkor bocsika.


zerosen
(csendes tag)

Az előbbi gondolatmenetet kibővítve, ha megvan a HRSZ, akkor a https://www.e-epites.hu/-n beírva és rákeresés fényképpel, akkor egy egész jó viszonyítási alapot kapunk a telekről, környezetéről, illetve az épületek elhelyezkedéséről, ami szintén hasznos lehet. (Ha a térkép készítési ideje alapján nincs feltüntetve épület vagy fel van tüntetve az épület, szintén mérvadó lehet bizonyos esetekben.)
A térképek általában jó felbontásúak, utcanév is van rajta, házszámmal.

Építkezők, bővítők figyelmébe is kiemelten hasznos a https://or.njt.hu, illetve a településszerkezeti térkép, mert a beazonosított HRSZ alapján a beépítési mód, beépítési %, ép. magasság, min telekter. is megtudható.

Az adatok megbízhatósága nem tudom mennyire mérvadó, nekünk pontos volt és segített.

Társasházaknál nem tudom mennyire részletesen használható, ennek tesztelését rátok bízom.

[ Szerkesztve ]


zerosen
(csendes tag)

Még egy link, ha valaki nem ismeri: https://www.foldhivatal.hu/
A FÖLDHIVATAL ONLINE gombra kattintva, Ügyfélkapus bejelentkezéssel rá lehet keresni pontos cím vagy HRSZ alapján az ingatlanra, akár társas épületekben is.
Itt a tulajdoni lapokat tudjátok megnézni, különböző részletességgel, valameddig ingyenes, majd fizetős verzióban.
Ezen segítséggel találtam egy olyan ingatlant, ami tetszett, de féltem, hogy a "Magyarország rejtett erőforrásai"-tulajdonosok nem játszanak tiszta lapokkal. Így is lett, 39 bejegyzés volt az ingatlanra, a vége felé jöttek a pontos számok: különféle végrehajtási jogok, szumma 12 m Ft értékben....
És ez még semmi, voltak sajnos olyan tételek is, amik még nem kerültek rá a tulajdoni lapra, mert nem tudom miért, a kb 20 m Ft-os végrehajtási jogok után elengedtem eme ingatlant.

Az előző bejegyzésben tett ingatlan természetesen nem ugyanaz, mint a fentebb említett végrehajtási jogos!


zerosen
(csendes tag)

Ha a képnél rákattintasz a 4ágú nyílra, akkor műholdas fotót is láthatsz és nagyítható is, ugyanúgy bent hagyja a telekhatárt jelölve. Nézd csak:


lm83
(őstag)

Néztünk lakást, ami sajnos még nem tehermentes.
Elméletileg pár millió forint van már csak a hitelből, erről napokon belül kapok majd kivonatot.
Az eladó az első részletből, előleg/foglaló fizetné ki a maradékot egyből.
Utána ez mennyi idő míg lekerül a tulajdoni lapról?

Mert közben nekünk is kellene menni a banka a hitel intézni, mielőtt kicsúszunk az időből.
Viszont ahogy utána olvastam, az első részletet, azt szerződés aláíráskor szokták fizetni.
Utána mi egyből mennék is a bankba igényelni. Viszont ha nincs rendbe a tulajdoni lap akkor gondolom már bajban is leszünk a banknál.
Jóval előbbre meg nem adnék át ekkora összeget azért, komolyabb papír nélkül.

üzenetek