Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


axioma
(veterán)

Ja en tudok tobb bp cs.hazrol amit hirdetnek 2 eve, semmit nem jelent. Vagy leginkabb azt, hogy vagy nem surgos (es emelik mindig a valos ar fole szandekosan), vagy nem ismerik a penzugyeket (kitartjak azonos aron, holott korabban eladva kisebb aron tobb lenne nekik mint a kesobbi, fixaras eladasanal).


Csabroncka
(addikt)
Blog

Külterület? Van elővásárlási jog? (gyanítom mind a kettő igaz)

Nagyon vigyázni kell az ilyenekkel, nekem 3 hónapja tart a hatósági ügyintézés egy mezei zártkerttel. Szóval nem egyszerű, az osztatlan közös ilyen esetben pedig dupla szívás.


Faterkam
(addikt)

Üdfülőövezet, és nem zártkerti, nem kell kifüggeszteni. De ez akkor is érdekes :/


axioma
(veterán)

Az elovasarlasi jogos telkekbol belteruleten is talalkoztam parral - szivas, en kapasbol rakerestem de ha vki beleeli magat azt viszi az onkori, elado meg csak felsrofolta az arat... legalabbis gozom sincs mi masert csinalnak, raadasul azonos teruleten csoportosan, sokszor x m2-t epithetsz ra szoveggel [igaz, intezmenyi terulet, de cs.haz epitesere alkalmas telekkent hirdetik]


Csabroncka
(addikt)
Blog

Azt hiszem az osztatlan közös esetén is fennáll az elővásárlási jog.

Faterkam: Tulajdoni lapon mi van, az az irányadó. Amennyiben kint vannak a művelési ágak és az AK érték, akkor kifüggesztéses termőföld.

Amennyiben jó áron van, csak akkor érdemes bele menni, ha ügyvédi megosztás van az ingatlanon, a tulajdoni lapos 1/3561-ad rész semmit nem jelent :(


Vision
(veterán)

Ha van ügyvédi megosztás, akkor jellemzően nincs gond.


axioma
(veterán)

Ja nyilvan, osztatlan kozosnel a tobbi tulajra. De amit en irtam ott az onkorinak van elovasarlasi joga, mert at szeretne alakitani a teruletet (uj utca stb.) ezert nem korrekt mint beepitheto telket hirdetni... mert gondolom akkor elni is fog vele.


_NCT
(őstag)

Sziasztok! Hitelfedezeti biztosítást ki lehet váltani valamivel!? Mármint valamelyik biztosítónál lévő életbiztosítással? Sok biztosítónál max ilyen 200-300k a max /hó amit munkaképtelenség esetén fizetnek, Talán 1 hely volt, ahol kiírták, hogy a munkabér max 70%-ig hiteleznek. Amiatt agyalok, ha esetleg a munkahelyem megszűnne, vagy azonnali felmondással távoznék, csak arra fizet kb, azt is a 61. naptól max 6 hónapig. Több helyen olvastam, hogy minden másra kb jobb az életbiztosítás. Van ezzel valakinek tapasztalata?


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Pici eladási hír a környezetemből. Mikszáth tér mellett 58M-ért 56m2 lakás elment 1 hét alatt. Egyáltalán nem csodálom, mert jó lokáció, 10 éven belüli teljes felújítottság volt. Valószínűleg mehetett volna többért is, de gondolom nem nagyon akarták árulni sokáig.

Illetve volt már egy lakás, amit megnéztem volna, de valószínűleg azt is elvitték már. Villányi út, valamelyik fenti emelet, liftes, 5 éve felújított, 64m2, 2 erkély, motoros redőnyök, minden egyéb. 80M volt.

Egyelőre még mindig leginkább azért kezdenék nézelődni, hogy év végére rutint szerezzek benne, hogy mit kell nézni. Bár az albérlet keresés is tavaly végén sokat segített ilyen szempontból.

Eladó egyébként az egyik albérlet, amit majdnem kivettem augusztusban, meg ugyanabban az a lakás is, amiben laktam is albérletben, 2020-ban. Lokációhoz képest tolerálható lenne az áruk, de megvenni egyiket se venném meg szívesen.


sakal83
(addikt)

Ha nem irrelis a celteruleten, en 2010 utani epitesut neznek. Relativ kisebb kockazat egy regihez kepest es energiahatekony es altalaban jobb lakokozosseg jellemzi.


Mercutio_
(félisten)

"Lokációhoz képest tolerálható lenne az áruk, de megvenni egyiket se venném meg szívesen."
Utcanevet írnál, csak hogy ne ott nézze aki keres, illetve, hogy mi szól az ingatlanok ellen?


Lacc
(aktív tag)

Ez az, részletfizetés, az én agyam folyton a részfizetésen kattogot, köszönöm! Részletben való kifizetés. (Sajnos a kinti élet hátránya, hogy vannak szavak, amelyek annyira ekvivalensek angolul, hogy nem jut eszembe magyarul, hiába guglizok rá)

@Tapsi, kösz a kiegészítést hozzá. Igen, újépítésűek, építésalatt.

@dellfanboy, azért írtam, hogy például, mert mivel közvetlenül az építővel (franc tudja milyen szakszó) is lehetséges szerződést kötni, nem alkalmaz megbízót, vagy ingatlanost, mint amiről futólag hallottam, hogy Budapesten van most ebből probléma. Elismerem, hogy nem írtam részletes konstrukciót erről, mert 1. nem mindig van erről infó, 2. azt a hirdetést nem találom, 3. szerződésekként változó.
(Láttam olyat, hogy ha valaki 10% előleget fizet, akkor 5 év alatt és most a homályból szedem elő, akkor 900.000 négyzetméter áron kell a hátrélővét kifizetnie, ha 30% előleget akkor 850e nm áron, ha 50%, akkor meg kevesebb lesz a nm ár a fennmaradó összegre) de csak ennyi volt a hirdetésben, több nem, nem ismerem minden országban a pontos ÁFÁ-t lakás után, illeték, esetleg kamat, jövedelemszerzési adó - vagy hogy hívják, ügyvédi díj, mert vásárlóként neked kell fizetni, meg kitudja micsoda. De lehet alkudni itt kint, mert ezek piti költségek, amilyen árak vannak itt. Máshol is megtorpant az ingatlan, Németben csökkent, szóval láttam pár hirdetést. Azt hiszem az Orosz Építők Kft-nál ilyesmi konstrukció volt/van (azért írom így mert a jofogásról már leszedték a hirdetésüket). (Budapestet nem tudom, nem odavalósi vagyok)

Például elég sokat tudok ilyenről, még Ausztriában is vagy kifizeted az X százalékát és a maradékot havonta, vagy egyben:
"The price of the apartment is 2,490,000 and the rest of the price is paid in the form of monthly rent. The monthly installment of the apartment's annuity is 31,098 CZK and 1,997 CZK for the garage space. The repayment period can be spread over up to 40 years, interest. rate of 5.97% fixed for five years. Repayment begins only after handing over the apartment. (The expected rate in 2025 should be significantly lower than now, so the monthly payment will decrease). The final price of the apartment is CZK 8,422,712." (bemásoltam, ha esetleg a hirdetést törölnék, de itt a link), ez például volt/van Magyarországon is.
Az eredeti hirdetés már nem létezik, de itt van egy másik a részfizetéssel (angolul), de nincs kifejtve egyáltalán: Annuity alatt van, és a teljes összeg. Megfigyeléseim alapján az építés alatt lévőknél ilyen konstrukció lehetséges (bár a közeljövőben ha ismét mindenki ingatlan-t vesz akkor valószínűleg nem lesz már).
Bocs, de itt egy kicsit más, itt például nem kell állandóan az ingatlanost hívni, hogy melyik utcában épül, van a lakás, mint honfitársaimnál.


Lacc
(aktív tag)

Én megpróbálnám megkérdezni a helyi építésügyi hatóságot (ügyvéd javasolta), hogy azzal a területtel mi a helyzet. Nekem pozitív a tapasztalat.

Egyről tudok személyesen, a szüleimnek a szemben lévő telek volt ilyen osztatlan közös, de már a többség elhunyt és az önkormányzat mondta, hogy ha odamegy egy földmérő, akkor ők megcsinálják a belső adminisztrációt. Röviden ennyit hallottam. Anno földosztás volt és azok a telkek arrafelé, szemmel voltak kimérve és pongyolán adminisztrálva :).


pit stop
(addikt)
Blog

Ha a helyi hatóság pozitívan is áll hozzá az a baj, hogy a felosztáshoz kell (szinte?) minden tulaj ha jól tudom. Itt muszáj kijönni a másikkal, így helyben lakókkal nincs is nagy gond - viszont ezek egyre régebbi sztorik. Ami azt jelenti, hogy Mari néni és Béla bácsinak már az örökösei játszanak...
20 tulajból így már 5 külföldön élő magyar. Az egyik Mexikóban, a másik Ausztráliában, a harmadik meg Peruban. Ők lehet azt se tudják, hogy van itt földecskéjük, vagy épp le...ja a ranch mellett. Így ha nincs valami külső erős behatás (pl. kisajátítás) akkor lehet keresni a tűt a szénakazalban.


Faterkam
(addikt)

Arra jutottam kérek egy tulajdonlap másolatot, hogy egyáltalán lássuk mivel találkoztunk. De még pontos címet se tudunk, így kérdezni érdeklődni se tudok :/


axioma
(veterán)

uduloteruletnel nem tudom mennyire mukodik, de belteruleti ingatlanokat ha egy kicsit is pontosabb a leiras hogy melyik kornyek, meg lehet talalni a jellemzokbol (mi van a kozelben, mekkora a telek, mekkora az utcafront, ha van rajta haz akkor melyik reszen), meg fenykepek + guglimaps, es akkor mar van hrsz meg tullap a gis rendszerekbol (geo.inf.sys, van ahol kirakta az onkori defaultban, van ahol regi pdf-ek vannak de terinfora + onkori neve keresesre elokerul)

[ Szerkesztve ]


Faterkam
(addikt)

Az a baj, hogy a Google azt a részt nem térképezte fel 100%, csak pár utcát tudsz megnézni. Azokon nem találtam meg :(


Zada
(tag)

Sziasztok!

Édesanyám háza hamarosan eladósorba kerül (Budapest, XV. kerület kb. 250 m2), viszont a telken belül egy kisebb házban él (kb 80-100 m2) most a húgom is és a kérdésem az lenne, hogy hogyan lenne érdemes eladni a házat (esetleg házakat), hogy a legjobban járjunk anyagilag? Ugyanis a legjobb eset lenne, ha egyben jönne valaki és megvenné mindkettőt, "rosszabbik eset", ha csak édesanyám háza menne el. A nyilvántartásban a két ház egy házszám alatt szerepel.

Illetve jogilag elég lenne a nagyobbik háza eladása után (esetleg előtte?) valamilyen használati megosztást íratni ügyvéddel a régi/új tulajdonosok és a húgom között? vagy mi ennek a módja, amire nem is gondoltam?
Csatoltam egy képet, ami alapján egy vízszintes elválasztással középen kert + garázzsal ellátott házakat tudnánk kapni. Ez így jogilag kivitelezhető?

A válaszokat előre is köszönöm,
Zada


Madwe
(nagyúr)

Tuladoni lapon külön szerepelnek? ha azonos a házszám akkor gondolom nem... közmű órák külön vannak bekötve? gondolom akkor erre is nem a válasz...
ha ez mind nemleges válasz, akkor nem lesz egyszerű dolgod két ingatlanná szedni, ráadásul akkor az is kérdéses lesz, hogy az újonnan megalakult telek nagysága megfelel e a HÉSZ minimumának, mert ebben sem vagyok biztos.


axioma
(veterán)

A nagy haz gyalogbejaroja [ha az van a piros pontnal] igy nem erheto el a felso telekreszbol ahol az kozteruletre nyilik, szoval vagy kell oda a keritesre me'g egy gyalogkapu es a kertjebe is az utcan keresztul mehet csak [erteket lehuzza], vagy kozos hasznalatu resz vagy a felsohoz tartozo lesz me'g 1.5 meter jarovonal a nagy haz mellett.

üzenetek