Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


robag93
(aktív tag)

Célegyenesben lenne egy társasházi lakás vásárlásunk, de a hitel szakértőnk szólt, hogy talált egy kid gondot a tulajdoni lapon (egyenként van több is). A kisebbik gond, hogy van két ős jelzálog rajta, ez elvileg intéződik. A nagyobbik gond, hogy az van a tulajdoni lapon, hogy 2 szoba, ami a valóságban inkább 3-4 (hitel miatt gondoljuk, hogy emiatt az értékbecslésen elhasalna a dolog). Egyébként a terveken sem 2 szoba van. Ingatlanos nagy intézésekben van, de nem tudom pontosan mit csinál (talán alapítói okirat?). Mire lehet itt számítani?


Csabroncka
(addikt)
Blog

Akkor kell vigyázni nagyon, ha kimaxolja az ember a keretet (az említett 80%-os finaszírozhatóság), de betojni nem kell, erre is van megoldás, ekkor jön a pót jelzálog fedezet (szülők háza...stb)
Előzetes hitelbírálat volt? Az utalás sebessége elsősorban attól függ, hogy mennyire ismer téged a bank (volt-e korábban ott hiteled, vagy csináltattál több előbírálatot), illetve a szerződést előzetesen egyeztette-e az ügyvéd a bankkal, hogy minden olyan formában kerüljön megfogalmazásra, ahogy az a banknak kell.
Amennyiben ez megvan akkor 1 héten belül.

robag93: A tulajdoni lapon szereplő számok az irányadóak! Nagyon vigyázz, hogy át ne verjenek titeket, remélem nem foglalóztatok, vagy csak minimális összeggel!

[ Szerkesztve ]


Phoen|x
(őstag)

Téves.

[ Szerkesztve ]


Hav3l
(tag)

+Márkó: a szennyvíztelep nem minden esetben tudja kiszolgálni az igényeket, ilyen esetben a plusz megy a patakba. A csapvízre is korlátozás volt bevezetve egyik nyáron mivel a hálózat nem bírta. A település szélen található egy murvabánya amibe gond nélkül végzik a hulladék lerakását teherautó számra. Természetesen engedély nélkül, a karsztvízszint felett pár méterrel. Ahonnan Veszprém és a környező települések kapják a vizet. Természetes senkit nem zavar.


Vision
(veterán)

A hivatalos banki mondás maximum 60 nap, de akár néhány hét alatt is meglehet. A pozitív a bírálatot követően, pár napon belül folyósítják a pénzt.

[ Szerkesztve ]


Lacc
(aktív tag)

Sziasztok.
Magyar szót keresek az alábbi fizetési konstrukcióra, külföldön van olyan lehetőség új házaknál, hogy sávos fizetési lehetőség, mint például kifizeted a teljes összeg 20%-át és aztán a következő évben is 20-20%-ot fizetsz és akkor 5 év alatt fizeted ki (de ez nem hitel), és ezt főleg a kivitelezővel, megrendelővel kötik (nem bank), mert ilyeneket látok idekint, és otthon megpróbáltam ezt elmagyarázni, de olyan, mintha ilyen lehetőség Magyarországon nem lenne (vagy csak az ingatlanos...)

Angolul: Annuity szóval találok ilyeneket, de magyarul annuitás.

[ Szerkesztve ]


dellfanboy
(őstag)

őszintén szólva kinek lenne biznisz, hogy 5évig ad neked kamatmentes kölcsönt??? :U
hol van külföldön ilyen konstrukció? csak kiváncsiságból érdekelne, hol nem ismerik a számokat...


sakal83
(addikt)

Megfelelő magyar szó erre: nemlétező :N

Viccet felreteve. Részletfizetés. Vételár reszleteket fizetsz a teljes vételárig, amikor a tulajdonodba kerül az ingatlan.

[ Szerkesztve ]


Vision
(veterán)

Nem volt szó arról, hogy kamatmentes lenne.

Amúgy ehhez hasonló konstrukció létezik nálunk is új építésnél: a vételi szándék és a birtokba adás között különböző összegek kerülnek átadásra. Lehet ez 20-80, de akár 10-50-40 is. Persze nem ugyanaz, mint amiről a kolléga írt, de azzal analóg.


dellfanboy
(őstag)

5*20 az nálad mennyi?


Vision
(veterán)

Öhh, szerintem itt most te nem érted a dolgot. Attól, hogy 5 részletben fizetsz ki valamit, az még nem azt jelenti, hogy kamatmentes. Mint ahogy a normál jelzáloghitelt is mondjuk 120 egyelő részletben fizeted ki, mégse kamatmentes. :) Amúgy ezt jelenti szó szerint az annuitás.

[ Szerkesztve ]


dellfanboy
(őstag)

haver ti milyen dimenzióban élsz? leírta, hogy

teljes összeg 20%-át és aztán a következő évben is 20-20%-ot fizetsz és akkor 5 év alatt fizeted ki

arra válaszolj amit kérdeztem


JoinR
(senior tag)

Gondolom az lenne a lényeg, hogy részletfizetés esetén a teljes összeg implicit tartalmazza a kamatot.
Ha valaki egyben fizetne, járna x% kedvezmény, ez esetben az a "kamat".

[ Szerkesztve ]


axioma
(veterán)

Nyugi mar. A teljes osszeg velhetoen tartalmazza azt, hogy ebben a konstrukcioban lesz kifizetve. Na az, amit nem kene amugy fizetni vetelar-reszletet (amennyivel tobb a kp-s arnal), az a tokekoltseg(becsles).
Vagy, lehet hogy ez valami lizingszeru. Bar ott is kamattal szoktak meghatarozni, de ez nem feltetlen muszaj igy legyen (a 20 eves annuitasos hitelnel igaz az, hogy azonos reszleteket fizetsz (ha nincs kamatvaltozas), de a reszletek osszege az nem az egyosszegu kifizeteskor esedekes osszeget adja ki).
Teny, itthon nincs eves reszletfizetes, az legfeljebb cegeknel szokas (mondjuk ott a ciklikussag is eves legtobbszor).


attila199207
(tag)
Blog

Kértem be előzetesen hitelképesség vizsgálatot, amikor is kaptam egy egyedi kamatos ajánlatot, minden doksik leadtunk. Jelenleg nem ennél a Banknál bankolunk. A dokumentumokat hitelügyintézővel csináltuk (Bankmonitor). Bank a papírokat befogadta.


Vision
(veterán)

Potosan arról van szó, amiről a többiek is beszélnek. Ennél a terméknél a kamat rejtve van, akárcsak mondjuk diszkont kincstárjegynél. De ettől még van kamat!

De akkor arra válaszolok, amit kérdeztél: 5*20 = 100.

Csakhogy te azt hiszed, hogy ez a 100 megegyezik azzal, amit egyösszegben kéne fizetned. Nem, nem egyezik meg. :) Vagy ha megegyezik, az egy marketing akció, és a vételárba amúgy be lett kalkulálva. A finanszírozás költségét ilyenkor a beruházó viseli. Olyasminek képzeld el, mint a 0%-os áruhitelt.

Amúgy a gyakorlatban az egész ügylet mögött egy pénzintézet áll, vagy valamilyen értékpapírosított finanszírozás. Ez egy stabil, alacsony kockázatú ingatlanpiacon simán működhet.

#29615attila199207

Hát, erre azt mondom, hogy akár 1-2 héten belül is meglehet a folyósítás. Persze ha az önerő, és minden egyéb már rendelkezésre lett bocsátva.

[ Szerkesztve ]


attila199207
(tag)
Blog

Köszi ez jó hír, önerőt szerződéskötéskor kifizettük. Erről az utalási bizonylatot is beadtuk a dokumentumokkal a Bankba.


Faterkam
(addikt)

Sziasztok!

Kis ház megnézése előtt állunk, az ingatlanhirdetésben az van, hogy "osztatlan közös tulajdon" a közvetítőt kérdeztem erről telefonon, azt mondta az egész utca egy helyrajzi számon szerepel, és a tulajdonosok leválasztották a telkeiket! Nincs tapasztalatunk ebben, de ez mi? Ilyen van? vásárláskor mi kerül a nevünkre hogy van ez? Valaki tudna írni pár sort evvel kapcsolatban?


axioma
(veterán)

Ha nincs ugyvedi hasznalati megosztas [ami adasvetelnel is folytatodik], akkor abort [nem is hitelezheto].
Ha van, akkor az ingatlan x/y resze lesz a tulajdonod, es a hasznalatiban leirt kizarolagos + kozos resszeket hasznalhatod.
Ami ga'z lehet me'g, hogy a kozuzemi szolgaltatok hogy vannak szerzodve [nyilvan ha egyben es szetdobas van, az kesobb lehet gond].
Ja es nezd meg a kornyeken minimum telekalakitasi meretet, ha felette van per hazszam, akkor mas nyalanksag is lehet ami miatt nem csinaltak meg [pl. az nem is utca -> kozvil, hokotras, postas, mento...; vagy valami kisajatitas miatt nem valtozhat, hasonloak].
Es nem vagyok jogasz se ingatlanos, az altalad fizetett jogismerot kerdezd es csak neki higgy.


Faterkam
(addikt)

Ez egy üdülőterületen kis 30m2-es hétvégi ház 800m2 telekkel. Egyenlőre ügyvédet még nem kerestünk, mert még meg sem néztük. Csak fél éve hirddetik, és ez már nekem gyanús lett ;) De azért köszi!

üzenetek