Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


rwin5
(őstag)

Max úgy, hogy cseréltek idézőjelesen és ráfizettek. De szerintem ritka, fb hirdetések között látok néha ilyet, hogy valaki kertest cserélne lakásra vagy fordítva.


Dr.Én
(veterán)

Igen, ilyesmire gondoltam. De akkor felejtős.
Elöbb saját ingatlant kell eladnom és utána venni a másikat.
:R :R

rwin5
Esetleg veszek fel személyi hitelt, mint ön erő vagy jelzálog az "új " házra.?

[ Szerkesztve ]


AxBattler
(félisten)

Ersténél tudsz felvenni áthidaló hitelt, ami Gránit Banknál türelmi idő név alatt fut. ;)

[ Szerkesztve ]


Dr.Én
(veterán)

Már nézem is őket :R


axioma
(veterán)

Ezt ugy szoktak, h felveszik - a foglalo feletti teljes - osszeget lakashitelkent, es fedezetkivonas amikor eladjak [nyilvan tokecsokkentessel - a celingatlanon csak annyi maradhat amennyit alapbol adtak volna ra]. Fugg a korulmenyektol, de altalaban a lakashitel jobb kondikkal megy, mint az athidalo [vagy amit szoktak ahol ilyen nincs, szab.fel. hitel - ez utobbi rugalmasabb lehet mint a szoszerinti athidalo, cserebe arra a reszre is kell kamatot fizetni - marmint tevolegesen, az athidalonal a tokehez csapjak].

Mondjuk igy azert ha sokara adod el, benne lehet ragadni, tavolabbi ismeros jart igy 2008-ban...

Ha lehet, add el a meglevot visszaberlessel, az jobb sorrend. Persze nagyon fugg az ingatlanoktol, h melyik fog bevalni.

A turelmi ido csak annyi, h a tokebol nem kell torleszteni, kamatokat igen, azt a tulterhelt hitelidore mindenkepp ajanlott kerni.
Athidalost a hozzairt kamatok miatt csak meredeken kevesebbet lehet kapni, mint annuitasost, fedezet alaprol nezve.

[ Szerkesztve ]


Madwe
(nagyúr)

Én egyébként úgy gondolom, hogy 1-2 hónapon belül jól árazott ingatlant még a mai piacon is bőven el lehet adni. Szóval szerintem a helyes sorrend az a kiszemelt ingatlan keresése, közben a meglévőt szondáztatva esetleg fel lehet tenni. Ha már van olyan értelmes ingatlan ahova menne az ember, akkor pedig aktívan hirdetni az ingatlant, s gyomortól függően a kiszemeltre foglalózni... Legalábbis nekem pl sokkal nehezebb volt értelmes ingatlant keresni, mint meglévőt eladni. Persze ez azért azt is feltételezi, hogy jól eladható az ingatlan - nyilván a mostani falusi családi házas ingatlanommal már nagyobb bajba lennék, mint az eddigi pesti lakásaimmal - de ez legyen az örököseim problémája ;]
egyszerűen csak tudni kell mi az a pénz amit megér az adott ingatlan. Jó barátom már lassan 2 éve hirdeti ugyanannyiért a budapesti lakásukat, jó helyen, jó méretben s állapotban... fél évente 1-1 érdeklődővel :N szerintem ahova már ilyen áthidaló kell ott baj van az ingatlan árazásával - pl ez a barátom is anno azzal akart venni egy lakást, persze lehet akkor jobban motivált lett volna a jelenlegijének az eladásában :D

[ Szerkesztve ]


rwin5
(őstag)

:K 1 hét alatt kelt el a korrekt áron hirdetett ingatlanunk, az ügyvédhez több idő volt eljutni, mint eladni :D Persze a családban volt aki sopánkodott is, hogy mai árakat nézve lehet, hogy 2-3 millióval többet is lehetett volna kérni, én ezen nem rágódok. Gördül tovább az életünk, mert ingatlanba megy tovább az ára.


Dr.Én
(veterán)

Akkor ha jól értem, ez úgy megy hogy van egy eladó ház mondjuk 30 millió. Arra kapunk egy így hitelt és közben el adjuk a régi ingatlant, amit a bank felé fizetünk be?


AxBattler
(félisten)

Igen, és szerintem a földhivatalban a régi ingatlanra így kerülni fog széljegyzet.
Amíg nem adjátok el, de max. 24 hónapig csak a kamatokat kell fizetnetek, a tőketörlesztést nem. Eladáskor a vevőtök a banknak utal közvetlenül, nem nektek.

[ Szerkesztve ]


Dr.Én
(veterán)

És ha el tudom adni a mostani ingatlant. Bank felé be fizetem mondjuk a 15 milliót akkor annyival kisebb lesz a törlesztő?
:R


AxBattler
(félisten)

Veszel egy kecót 70m HUF-ért, hitelre, amit a bank közvetlenül utal az eladódnak.
Eladod a régit 50m HUF-ért, amit a vevőd utal közvetlenül a banknak.
Végül fizeted a tőke törlesztőt + kamatot 20m HUF hitel után.

Ezt persze módosíthatja, ha van az eladandó lakáson felül beforgatható kápéd, illetve az sem mindegy, hogy mekkora a két lakás egymáshoz viszonyított értéke.

[ Szerkesztve ]


Dr.Én
(veterán)

Köszönöm szépen a részletes leírást. :R


Madwe
(nagyúr)

Azt azért szerintem érdemes kiemelni, hogy közben 70 millió után fizeti a kamatot, ami havi 500k is lehet (nem számoltam utána, de nagyságrendileg a körül kellene lennie). Az ilyen áthidaló hiteleknek tényleg csak a legvégsőbb esetben van értelmük, mert anyagilag sokkal rosszabbul jön ki az ember. Szerintem ennél még az is jobb ha eladja az ember az ingatlanját s albérletbe megy ameddig nem talál jobbat.


AxBattler
(félisten)

Nyilván mérlegelni kell a költségeket, összevetni a pénzáramokat, ez mindig így van.

Viszont a cserével járó határidős idegbaj, a vesszőfutás jó része, akár egy kényszerű rossz döntés is megspórolható. Valamit valamiért.


Vision
(veterán)

Az albiba költözés nem mindig opció. Illetve ami műszaki színvonalban passzol, az lehet, hogy nem lesz olcsóbb + jellemzően 1 évet alá kell írni, és ott van a dupla költözés nyűgje. Ezt családdal bevállalni egy rémálom.


Madwe
(nagyúr)

Ebben igazad van, hogy nem mindig opció, nyűg, nem csak családdal de úgy pláne. Viszont azonos műszaki színvonalban szinte biztos vagyok hogy olcsóbb lesz, mint a végleges ingatlan 100%-os hitelezésének a kamata... általában olyan 50% körüli önrésznél szoktak pariban lenni, 100%-nál azért durva félreárazásokról beszélnénk. Ezért is van a visszabérlés, ami azért az esetek 99%ban jól működik, nem jár plusz költözéssel, s a színvonal vélhetően megfelel addig is (nyilván van extrém eset amikor a.s.a.p. menni kellene onnan mert nem felel már meg, de azért ez ritka)


MrCsiT
(addikt)

Arról mit tudtok, hogy ha kiadok lakást, akkor annak a bevételét egy hitelfelvétel során beszámítja egy bank a JTM-be, vagy sem? (Nyilván szerződéssel alátámasztott kiadás esetén.) :F

Arra leszek még kíváncsi, hogy a mostanában induló otthon felújítási programnál mit kezd az MFB hitelnyújtó (pl. ugye a Gránit Bank) azzal a helyzettel, ha a felújítandó ingatlanon már van egy jelzálog a vásárláskori hitel miatt? Akkor ezt a programot bukja a felújítást tervező tulaj, vagy hitelkiváltás lehet, vagy.. mi egyéb?

[ Szerkesztve ]


axioma
(veterán)

Se az azonnali athidalora (csak magan az eladandon) se a kieg. fedezetkent bevonassal nem fognak nagyon 50% fole menni a plusz forrasban... legalabbis felfele valtasnal ezt saccolom. De ja, konkret szamokra konkret uygintezok majd mondanak valamit.
Reszunkrol annyi a hasznos info, hogy bemegy a fiokba vagy hitelkozvetitohoz, es kepben van hogy milyen konstrukciok johetnek szoba...


Dr.Én
(veterán)

kinéztem kettő ingatlant, ugyan azon ingatlanos intézi őket, napokban kapcsolatba lépek vele és utána többet fogok tudni


Csabroncka
(addikt)
Blog

Nem, sem a tőkejövedelmet. Csak munkajövedelmet számol el a bank magánszemélynél!

üzenetek