Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


Madwe
(nagyúr)

És miért baj az ha kaszálni kell? addig úgyse vagy ott, időben szerintem jobban jársz 1 kaszálással mint 4 fűnyírással, pláne ha utazni is kell ezért. Cserébe lesz valami mikro környezeted, rovarok, paránylények... a talajod nem erodálódik, a humuszréteg növekszik, a talaj több vizet is raktároz... S a kaszálék meg tökéletes mulcs lesz! Tovább megyek, mi lenne ha csak ott kaszálna az ember ami tényleg kell neki: bográcsosnak, pár ösvény ahol járhat, esetlegy egy placc focizni/tollasozni, ne adj isten egy homokzó. A többi "gaz" ennyire zavaró lenne?
egyébként a csalán tökéletes gyógynövény, isteni teát lehet belőle csinálni, illetve "permetezni" is lehet áztatott csalánlével. nem mellesleg nitrogént köt meg, jót tesz a talajjal is.

nyilván nincs azzal baj ha valaki angolgyepes rendezett nyaralóra vágyik. de azért elég sokan természetközeli helyre vágynak inkább, ott pedig bőven jó ez a természetközelibb permakultúrás nézet is... ettől függetlenül olyan ingatlant venni ahova évente 2-3x megy le az ember szerintem is baromság.

[ Szerkesztve ]


JoinR
(senior tag)

Igazad van, de sajnos a társadalom nagy része még nem tart itt.. ha nem golfpályád van, akkor elhanyagolod a kerted.


Vision
(veterán)

Te ezt csinálod is a gyakorlatban? A kaszálék túl nagy, legfeljebb ha összeszeded, és komposztálod, akkor jó. Amúgy ha ott hagyod, akkor nagyon ronda, ahogy rohad. Kaszálni amúgy 100x nagyobb szívás, mint végigtolni a placcot fűnyíróval.

A csalánteás dolog meg tényleg nem tudom, hogy hogy jön ide. Majd ha a kölyök beesik a csalánosba, és végigmarja, akkor nem biztos, hogy ez lesz a hozzáállásod. :)

#29682JoinR

Már megint a szélsőségek. Egy hétvégi telken nem tudsz csinálni golfpályát, ahhoz minden nap gondozni kéne a gyepet. Ez a 2-3 heti nyírás arra jó, hogy ne vaduljon el extrém módon, és még kezelhető maradjon. Egy tavaszi eső után a csalán 3 hét alatt felnő térd, de akár derékmagasságig is. Nyáron a parlagfűről ne is beszéljünk!

[ Szerkesztve ]


Dorian
(félisten)

Hát nyírja a bérnyíró fűkaszával, hajrá.
Azért az éves átlag-kéthavonta simán kijön, ősz közepétől tavasz közepéig egyáltalán nem kell nyírni.

"a 2-3 heti nyírás arra jó, hogy ne vaduljon el extrém módon, és még kezelhető maradjon"
Ez nem igaz.
Most anyámékat direkt megkérdeztem: ők a hasonló telkükön ilyenkor 3-4 hetente nyírják, nyáron amikor szárazság van meg elég 2 havonta. (fűnyíróval, nem fűkaszával)

Parlagfű meg a parlagon hagyott területeken nő, (kb 2 max 3 évig) amíg a többi növény nem nőtte be azt.

Ilyen, amikor nincs lenyírva: [kép]

[ Szerkesztve ]


Vision
(veterán)

Oké, elfogadom. Ők szerintem akkor jobban csinálják a dolgokat, mint mi, mert én gyomirtózok, füvet is nyírok, mégis nő a parlagfű is, meg a gaz is. De máshol is ezt tapasztaltam.

Persze területfüggő is a dolog. Az enyém egy nedves-párás rész, ott nyáron se ég ki soha a fű, és nő, mint a gomba.


Dorian
(félisten)

Biztos területfüggő, a miénk délre néző domboldal a Balcsi É-i partján.

[ Szerkesztve ]


Madwe
(nagyúr)

Igen, ezt csinálom a gyakorlatban, csak nem a nyaralómnál, hanem a családi házamnál, otthon :) Ha rohad a kaszálék, akkor rossz a szén-nitrogén aránya, de lehet csak rossz szóhasználat. Bőven jó az is mulcsnak, nem túl nagy, mondjuk egy málna/szeder/mézalmácska sor aljába tökéletes, de ha komposztálni akar az ember ahhoz se kell ennél apróbb - sőt, pont az apróra nyírt fű fog berohadni, mert nem lesz elég levegős.

A csóványról te írtál, azért írtam h nem baj ha növekszik az. nem tudom, elég sok gyerek jár nálunk, saját még nincs, de nem szoktak a csalánosba mászni. tudják hol van... náluk is van.

Kaszálni nem nagyobb szívás szerintem, rutin kérdése. Én pl már kézi kaszával megyek neki, az se nagyobb kihívás sokkal. Füvet nyírni ráadásul eleve csak kb tökéletesen sík terepen lehet amúgy, ez se feltétlen adottság.

#29685 A gyomritózás, folyamatos fűnyírózással nem is fog beállni, s jönni fog a parlagfű is. A bolygatott - pláne a fedetlen - talajfelszín olyan mint egy seb a bőrön, ami először hegesedni akar. Ha nem hagyod hogy azok a pionír növények, amik ezeket a zord körülményeket kibírják elszaporodjanak ott, s "elvégezzék" a dolgukat (pl talajt lazítsanak ha tömörödött, nitrogént kössenek meg, szivárogtató részeket hozzanak létre gyökerükkel, ásványi anyagokat hozzanak fel s mindeközben takarják a talaj felszínét) akkor soha nem fog megjelenni az a növény, ami igényesebb. Folyamatosan visszarontod a talaj állapotát, majd küzdesz a "gaz" ellen, hogy ne szaporodjon el. Kevésbé természetes megoldás lehetne még a teljes talajcsere, persze ez hosszabb távon akkor se garancia, hogy jó marad, kérdés mennyire avatkozol bele.
A kertben egy igazi kártevő van, s az maga a kertész :D

De igazából messze mentünk, én csak annyit akartam mondani, hogy nem feltétlen csak az a szemléletmód van egy kerttel, hogy folyamat ásunk, kapálunk, gazolunk, gyomirtózunk, permetezünk és füvet nyírunk, csak a köztudatban ez a bevett.

[ Szerkesztve ]


eladocuccaim
(kezdő)

A telek rendben tartása tényleg nagy meló lehet, de őszintén, nem angolkertet akarok. Tényleg csak egy placc kell ahova hétvégénte ki lehet járni ha kedvünk van, vagy heti pát napot onnan HO-zni amikor kedvünk szottyan. Igazából ez egy hely lenne ahol néha pl kicsit külön is lehetek asszonytól meg ő is tőlem. ;] (Nem kell semmi rosszra gondolni)


Vision
(veterán)

...vagy heti pát napot onnan HO-zni amikor kedvünk szottyan

Ez amúgy jelentősen bonyolítja a helyzetet, mert ehhez kell normális közmű. Ez drasztikusan lecsökkenti a szóba jöhető ingatlanok számát. A legtöbb hétvégi ház csak részben közművesített. Csatorna szinte sosincs, de gyakran folyóvíz se. Az áram megoldása talán a legegyszerűbb.

Több napos tartózkodáshoz kell fürdő, konyha, akár fűtés/hűtés. Szinte egy családi ház komforját kell hoznia.


eladocuccaim
(kezdő)

Áram van mindenhol, ivóvíz pedig fúrt kútról van általában. Nem tudom ebből mennyi vizet lehet kinyerni, elég-e mindenre. nekem jó a pöcegödör is.. :D Fűtés hűtés klímával, fűtőpanelekkel megoldható, konyha, fürdő volt mindegyikben amit néztem. De persze ez is olyan lesz hogy sokáig kell majd keresgélni amíg lesz olyan amitől reális áron akar megválni a tulaj. Mert azt sem akarom hogy drágán megveszem aztán eladhatatlanul a nyakamon marad.

Ha valakinek van tapasztalata fúrt kutakkal, házi vízművel, vagy minek hívják, azt szívesen olvasom :)

Bocsánat, ha tömören írok, mobilról pötyörészek meetingek közben.

[ Szerkesztve ]


Vision
(veterán)

nekem jó a pöcegödör is.. :D

És az asszonynak is? Meg a vendégeknek? Szóval ezeket is érdemes bekalkulálni.

...keresgélni amíg lesz olyan amitől reális áron akar megválni a tulaj.

Minél jobb állapotú / minél több a közmű, annál drágább lesz. Persze itt is a lokáció van az első helyen árazással kapcsolatban.

Ha valakinek van tapasztalata fúrt kutakkal...

Érdemes bevizsgáltatni. Utána ha rendszeresen van vízkivétel, akkor letisztul a pangó víz. Inni nem biztos, hogy jó, de minden másra igen.

Mert azt sem akarom hogy drágán megveszem aztán eladhatatlanul a nyakamon marad.

Paradox módon valószínűleg a drága lesz a leginkább eladható. Illetve ez nem is paradox, hanem színtiszta piaci logika.


Mercutio_
(félisten)

Területfüggő, a vízminőség, és a vízkapacitás az elsődleges kérdés.
Van ahol már nem érdemes kutat fúrni (és jó esetben a környékbeli kútfúró ezt el is mondja), mert a vízkészlet olyan mélyen van és/vagy szárazság idején annyira lecsökken, hogy nem éri meg. Rosszabbik esetben a vízminőséggel van gond (környező pottyantósok és emésztők kialakítása + megnövekedett lakosságszám, vagy közeli túlzott növényvédőszerezés miatt)


adalbert1
(veterán)
Blog

+1, szerintem is sokkal több ráfordított idő és energia egy ilyen fenntartása, mint azt sokan elsőre elképzelik - egy ponton túl szerintem már inkább több teher a folyamatos fenntartás, mint az élvezeti érték, amit nyújt.
Ennek ellenére erősen gondolkozom, hogy ha egyszer megöröklöm a vidéki családi házunkat, azt megtartom, de mivel az egy városnak van a kertvárosi részén, így ott van normális közmű, bevásárlási lehetőségek, kikapcsolódási lehetőségek (mozi, strand, liget, Tiszapart, futópálya, stb.), viszonylag normálisak a környéken lakók.
Igaz ha nem laknék benne egész évben, akkor rengeteg automatizálás és logisztika lenne az állapot fenntartása (pl. télen ha üresen áll, hagyjam ott a konvektorokat felügyelet nélkül örlángon menni 2-3 hétig is akár :F - de ha kiépítek másmilyen fűtésrendszert ami jobban szabályozható távolról, akkor az megint extra költség) - remélhetőleg még azért sokáig nem kell ezen gondolkoznom :)


eladocuccaim
(kezdő)

Igen, jó lesz mindenkinek. Én veszem, ha nem tetszik nem kell lejönni, de amúgy sem királyi család vagyunk.
Az ár dolgot értem amit írsz, de továbbra sem gondolom hogy a hirdetések nagy része meg is valósulna az adott áron. Értem itt a piripócsmegyeren csehszlovák faház közművek nélkül 20 mihályért, meg a 40nm-es tákolmány 60 mihályért.

Mercutio_: köszi

[ Szerkesztve ]


goodboy007
(senior tag)

"És az asszonynak is? Meg a vendégeknek? Szóval ezeket is érdemes bekalkuláln"

1,5-2m-ért ki lehet alakítani olyan biológiai szennyvíztisztítót, amit évente egyszer kell szippantani, szóval ez nem feltétlen probléma.


Vision
(veterán)

Amúgy ez tévhit. Ismerősöknél van ilyen, és küszködnek vele. A biológiai akkor működik, ha folyamatosan eteted. Időszakos használatra nem alkalmas, mert megdöglenek a bacik.

Hétvégi házhoz elég amúgy egy sima pöcetartály, én is ilyet csináltam a telekre. Úgyse telik meg évek alatt se.


Dorian
(félisten)

"És az asszonynak is?"
Hát nem az a lényeg, h nélküle lehessen? ;]


Segal
(veterán)

:C


Dr.Én
(veterán)

Hali!

El gondolkodtunk a feleségemmel azon hogy vennénk egy nagyobb ingatlant, a mostanit ketten és az 5 kutyával kinőttük.
Hitel valszeg mindenképp szükséges lesz. Ami érdekelne jobban hogy a mostani ingatlant be lehet számolni mondjuk egy közvetítő cég ( ingatlanos cég) által az újba és ez lenne az önerő mondjuk?


Vision
(veterán)

Ha olyasmire gondolsz, mint autók esetén a beszámítás, akkor a válasz az, hogy ingatlanoknál nincs ilyen.

üzenetek