Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


lm83
(őstag)

Ezt az ingatlant láttam, csak az alaprajzot nem, hogy jó helyen vannak-e falak. Hogy jól szerepel-e rajta. Mert az elmúlt száz évben biztos volt átépítés benne. A belső udvarról van egy másik ajtó is a lakáshoz, amit belülről valahogy befalaztak. De kintről ott az a kisebb ajtó. Szóval belső udvar, bejárati ajtó, mellette két ablak( szoba, konyha), aztán mégegy ajtó.


AxBattler
(félisten)

Ha tetszik az ingatlan, készítess előmínősítést, ahogy már írták, illetve akkor kűldjék el az általuk gondolt adás-vételi tervezetet amit te át tudsz beszélni az ügyvédeddel.
+1 :K


axioma
(veterán)

Es miert fontos hogy hogyan nez ki a lakas az eredeti alaprajzhoz kepest, ha amugy megtekintes szerint neked jo? Legfeljebb ha az elozo lakok egyike statikat befolyasolo atepitest csinalt. De arrol az ugyveded irjon valamit a szerzodesbe. Amugy meg az a fontos, hogy a m2 meglegyen, es a "lakas" tulajdonsag.
(Teszem gyorsan hozza: csak szerintem, es mivel laikus vagyok, szigoruan szvsz. Remelem javit valaki ha kell.)


Madwe
(nagyúr)

Hozzáépítésekkel probléma lehet banki vonalon, nade átépítésekkel? még én se hallottam ilyet, nem értem mi alapján menne... alap esetben épületen belül azt csinál mindenki aki akar (nyilván statikai határokon belül)


lm83
(őstag)

Most itt nálam az a probléma lakással, hogy egy második bejáratot belülről befalaztak. Ez azért egy válaszfal kiverésnél komolyabbnak tűnik nekem. De nem tudom, hogy az még jobb-e, hogy kintről megvan az ajtó, avagy nem...


Drizzt
(nagyúr)
Blog

[Kamatcsökkenés? Még drágulhatnak is a lakáshitelek!]

Egyebkent ugy latom, hogy a budapesti ingatlan.com-os elerheto lakaskinalat marcius elejetol marcius vegeig egyre lassulo utemben lokalis minimumra jutott, azota hasonloan enyhe utemben ujra felfele kezdett mozdulni, mostanra visszaterve a marcius eleji szintre. Kozben az uj hirdetesek feladasanak a szama nem valtozott kulonosebben. Arra kovetkeztetek ebbol, hogy a kereslet kezd lanyhulni. Aprilisban DH-s szamokban 7.5-8.5e kozotti tranzakcioszamra szamitok. Ami tavaly aprilishoz kepest eros, de korabbi evekhez viszonyitva azert igen gyenge.


lm83
(őstag)

Hát ugye márciusig a CSOK+ azt már meglévő gyerekekre is lehetett igényelni, azt gondolom aki tudott az vett valamit.
Mi most áprilistól terveztük megnézni lakásokat. Kb volt 5-6 amit néztem már tavaly óta, ami megfelelő, abból maradt egy. De ezek tényleg ősz óta a piacon voltak már.
De volt most pár hete amit felraktak, tényleg reális áron. Még fel se hívtam, mert egy héten belül azért csak nem illik már alkudni, mert úgyis ráérnek még az eladással. Hát egy hét nem több már le is került a hirdetés, úgy elvitték.

Na de tényleg ez van, hogy ami értelmes volt elfogyott, újak meg nem igazán kerülnek fel...


sakal83
(addikt)

Ezt ugyved es ingatlanos ismerősök is megerositettek nekem. Februar marcius vagta volt, most fék, de borzalmas magas arszint van szerintuk is. Bpen 160m alatt cs haz nem letezo fogalom szerintuk...

100m ft szinte semmi a piacon.

Elolem folyamatosan viszik el a jobb lakasokat es telkeket. Brutalis.

[ Szerkesztve ]


A Zéé
(addikt)
Blog

Nekem is élesedik a leskelődés, úgy néz ki, hogy vásárlási kényszerhelyzet lesz.
Itt a dombos Zalában eléggé vegyes a kínálat. Vannak az egy éve kitartott áron lévő házak, meg az 1-1,5 hét alatt elkelőek. Meg van olyan is, ami tavaly nem ment el 40-ért, ezért idén megpróbálják 45-ért :D
Amúgy a saját, nem teljesen pontos megfigyelésem az, hogy az árak felénk nagyjából stagnálnak egy jó fél éve.


sakal83
(addikt)

Pest elindult arban. Kemenyen.


j0k3r!
(senior tag)

Honnan tudod?


Segal
(veterán)

El is tudják adni drágábban vagy csak hirdetik? Mert az nagyon nem mindegy. Én többnyire vidéket figyelem, de Budapesten sem látom azt a hatalmas áremelkedést.
Tulajdonképpen én úgy összegezném hogy itt is, ott is van aki emel és van aki csökkent és tűnnek is el hirdetések, de én nem tudnám így egyértelműen kijelenteni hogy Pest megindult, vidék meg stagnál.
Én a jelenlegi tervem szerint csak év vége felé tervezek valamit venni. Szerintem még nem kell kapkodni a vásárlással. Túl jó egyelőre a 18-19%-os pmap :DDD


j0k3r!
(senior tag)

2023 Q3-at tudjuk, ekkora késésben van a KSH. Minden más a hirdetési árakból csak találgatás.


axioma
(veterán)

Tipusfuggo. En inkabb lefele valtozott vagy stagnalo arfigyeloket kapok, felfele nagy ritkan. A bekasi keresesemben honapok ota nem volt semmi (kifutott felfele), az elmult heten 3 talalat.


albiosz
(őstag)

Sziasztok!

Lakásbiztosításnál mire érdemes figyelni? Sorház jellegű családi házra kellene. A biztosítási összeg nyilván annyi legyen, amennyit kapni szeretnék, ha megsemmisülne az ingatlan. Ingóságok szintén.

Bármi opció, amivel érdemes kiegészíteni? Sose volt ilyenem, mert a társasház közöse elég volt.


axioma
(veterán)

Vermerseklet szerint a felelossegbiztositast nezd meg - a sajat reszed sajat kockazatvallalasi hajlandosagoddal bevallalhatod hogy inkabb visszaveszel es nem fullban allsz vissza azonos eletszinvonalra, de ha vkinek kart okozol, ott muszaj a 100%. Es nem kulonosebben szokott draga lenni, mert jellemzoen a karosult sajat biztositasa jobban fizet, igy csak ha nincs akkor szoktak a karokozo biztositojat bevonni.
Egyebkent meg kb. mindegy, mire kotod, ugyis ok tudnak 13ezerfele modot hogy kibujjanak a fizetes alol, nekem eddig 1x fizettek akkor se a teljes osszeget.
Kieg. az ujjaepites nem egyenlo az ingatlan ertekevel! Elterhet (mert ugye location, location, location...)

[ Szerkesztve ]


Vision
(veterán)

A telkeket úgy viszik, mint a cukrot. 100-110k/nm-körül elmegy szinte azonnal, még a nagyok is. Ami e fölött van, az be van ragadva. Persze a jó telkekről bészelek, amik valamilyen fizikai okból előnytelenek (túl meredek, túl keskeny, stb), azokat viszont olcsóbban se viszik el. Azt látom, hogy a piaci logika tűpontosan érvényesül.

Lakásoknál is az van, hogy ami jó, azt azonnal viszik, még drágán is. És igen, 100 alatt jó minőségű családi lakás nincs frekventált helyen.


sakal83
(addikt)

Mert venni akarok. Illetve ugyvedek/ingatlanosok is megerositettek.

Tavaly aprilisban neztem tobbet:
13ban 90mert kaptam ellenajanlatot 80nmeresre , most ugyanaz a szint 110-120m kozott kel el. Tobbet elvittek elottem.
Neztem lakast 92mert a 14ben ugyanazt 117mert hirdetik es nem engednek.
Ugyanez a 13ban. 93.9morol 117.9mra toltak fel.

A bontando felujitandok peremkeruleti hazak 80-120m kozott vannak...
Tobb ajanlatot kertem be 26os projetkekre. 1.5m-2m kozotti nm arak jonnek...

A juta utcai projekt listaara tavaly ota 14mval nott ugy h tavaly volt 4-6m kedvezmeny. Most nincs. (nalam vannak a listaik)

Az elmult 3 heten 4db telket vittek el elolem. Frissek voltak!

Lehet mas szegmenst nezegetunk. En a telek ujszeru haz, lakas 80nm felettibe nezek relativ jo lokacioval.

Botrányosan eros arazas van. Ami 110m ala esik mar viszik is.

[ Szerkesztve ]


sakal83
(addikt)

Vagy tapasztalat...

Nem a mult nezegetese.

Mindenki tudja l, aki benne van a gyakorlatban h febr marcius qva eros volt, mint par eve azota van egy kis fek ujra.

[ Szerkesztve ]


j0k3r!
(senior tag)

Oké, de te azt írtad, hogy "Pest elindult arban. Kemenyen.". Most meg kiderül, hogy a budapesti lakáspiac egy kis szegmensére vonatkozott az állításod (jó lokáció, új építésű / újszerű). Illetve, ha jól emlékszem, akkor nem csak venni, de eladni is szeretnél, szóval annak a végső ára sem mindegy :)

[ Szerkesztve ]

üzenetek