Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


Cheesus
(senior tag)

Sziasztok :R

Nem célom senkit megsérteni a tudatlanságommal, vagy hogy nem olvastam itt vissza korábbi hozzászólásokat, de úgy gondoltam hogy ilyen komoly téma kapcsán nem akarok félinformációkból elindulni.

Szóval a helyzet a következő: jelenleg Budapesten élek albérletben, viszont édesapámmal beszélve arra jutottunk, hogy körbenéznénk a piacon lakásvásárlást illetően, és ehhez lenne egy-két számotokra valószínüleg triviális kérdésem :B

Az alap szitu az lenne, hogy apuval ketten közösen összerakunk egy önrészt (ez jelenleg még nem tisztázódott le hogy mekkora összeg lenne), viszont mielőtt még komolyabban elkezdenék vele erről beszélni szeretnék egy pár infót összeszedni, hogy ne csak azzal álljak oda hozzá hogy legyen egy lakás aztán kész :))

1) Én úgy tudom, hogy lakáshitel felvételhez minimum 20% önrésszel kell rendelkezni, ez valós információ lehet?
2) A hitelelbírálathoz(?) milyen paírokat kell összeszednem munkahelyről stb?
3) Stabil munkahellyel és jövedelemmel rendelkezem (nettő 720e Ft), ez jó kiindulás lehet a hitelfelvételhez?
4) Jelenleg a K&H-nál van a bankszámlám, de a lakáshitel felvétel szempontjából melyik bankokhoz lenne érdemes bemenni? (Gránit, OTP. stb) Illetve nyilván senki nem jós, de hosszabb távon (ha egyáltalán létezik ilyen amit mondok) fix törlesztőrészletű hitelt, vagy inflációkövetőt lenee érdemesebb kötni?
5) Létezik arra esetleg "aranyszabály", hogy csak ingatlanközvetítőnél vagy magánembertől szabad közvetlenül a lakás megvételéről érdeklődni?
6) Tudtok ajánlani "megbízható" ingatlanközvetítő oldalt? (Jelenleg az ingatlan.com-ot, Duna House-t illetve az Otthon Centrumot nézegettem)
7) Úgy általánosságban véve mire érdemes figyelni, ha én egy kis szolid panellakást szeretnék? Pl a bank csak újépítésűre ad hitelt, vagy esetleg felujítandóra is?

Most így hirtelen ennyi lenne a kérdésem, és leköteleznétek hogy ha akár csak egy részére is tudnátok nekem válaszolni :R

[ Szerkesztve ]

üzenetek